un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Urmatorul meu proiect: declansator cu intervalometru pentru Pentax K-x

2 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Acum că am terminat cu SSD-ul şi am schimbat şi hard-diskurile vechi, e timpul să trec la altceva. Mi-a căşunat, văzând acele filme cu time-lapse, să fac şi eu unele, măcar din cele banale cu un răsărit de soare sau o floare deschizându-se dimineaţa. Problema este că Pentax-ul meu model K-x nu are această funcţie încorporată (doar DSLR-urile foarte scumpe o au) şi, mai rău, nu are nici port la care să poţi conecta un intervalometru extern.

Intervalometrul ăsta (sper că-i zic bine în română, apropo) e un aparat care declanşează la un interval setat de tine fotografierea, repetând operațiunea de un număr de ori. Îl poţi pune deci că odată la fiecare 28 de secunde să facă o fotografie, eventual precizând şi cât timp să ţină “deschis” aparatul. Trebuie să-mi construiesc unul.

Am cumpărat cele de mai jos. Aparatul mare din imaginea de mai jos, cu cablu, este un intervalometru Micnova MQ-TC3 pentru Canon şi Pentax. Din păcate la Pentax-ul meu nu se poate conecta, că nu are port pentru aşa ceva. Acest aparat se poate seta aşa cum vă spuneam mai sus, adică să facă un număr de fotografii (între 1 şi 399 sau nelimitat) cu un interval de timp între ele (între 1 secundă şi 99 de ore, de fapt), ba chiar dacă foloseşti modul Bulb îi poţi spune şi cât timp să ţină obturatorul deschis la fiecare fotografie.

Nu-l pot folosi să-mi controlez direct aparatul foto, aşa că vreau să-l fac să controleze telecomanda IR din centrul imaginii (model Micnova TQ-RC3). Intervalometrul va declanşa această telecomandă, iar telecomanda va declanşa de la distanţă fotografierea în aparat. Trebuie doar să o demontez şi să conectez acel jack audio la circuitul butonului din telecomanda, dar am găsit pe internet sfaturi despre acest lucru şi pare simplă treaba. Vă ţin la curent.

    18 comentarii

  1. tot salariul tau merge pe gadgeturi, asa-i? :))

      (Citează)

  2. exceptionala idea! eu am un k5, deci nu am problema asta, insa stiu multi oameni care ar aprecia enorm un tutorial pe tema asta. avand in vedere ca telecomanda e universala (pentax, canon, nikon, etc) … daca faci la sfarsit un tutorial detaliat o sa faci multi oameni fericiti. fa-l si in engleza, o sa faci si mai multi.
    uite si niste alte idei : http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/84239-k-x-timelapse.html

      (Citează)

    • @add: eh… da. De asta poti ajuta si tu cumparand produse prin afiliere :D

      @stefan: pai de pe un astfel de site am avut ideea. Singura necunoscuta este ce fac cu modul Bulb, adica felul in care intervalometrul da impulsuri este suficient ca telecomanda sa controleze modul bulb? Alta problema este faptul ca telecomanda IR nu poate scoate aparatul din standby, asa ca trebuie sa-l setez sa nu se inchida singur.

      Culmea e ca-mi trebuie o mufa audio mama de 2,5mm si n-am gasit azi niciuna, iar pe la magazinele de pe Maica Domnului nu pot sa ajung in timpul orelor in care sunt deschise.

        (Citează)

  3. nu prea stiu cum o sa fie cu bulb. am folosit modul asta rareori si aproape intotdeauna cu o telecomanda cu fir, cele wireless sunt mai dificile la capitolul asta, ajunge sa misti putin si iti omoara totul. e adevarat insa ca daca vrei mai mult de 30sec iti trebuie bulb.

      (Citează)

    • Pai de ce sa fie mai dificil? Cu wireless nu misti deloc aparatul, nici nu-l atingi. Eu conectez intervalometrul la telecomanda, dar ansamblul il pot tine la 10 metri de aparat daca vreau.

        (Citează)

  4. ma refeream la faptul ca poti sa misti telecomanda lejer, pierzi contactul cu aparatul si expunerea s-a terminat. mi s-a intamplat de cateva ori, in plus unele telecomenzi wireless nici nu te lasa sa faci “bulb”… de aia mi-am luat telecomanda pe fir.

      (Citează)

    • Nu cred ca e o problema. Aparatul are optiune ca prima apasare sa porneasca modul Bulb si a doua sa-l opreasca. Depinde cum da intervalometrul impulsuri. Dar nu pierzi contactul cu aparatul, e facuta sa mearga de la multi metri si eu o voi pune in jurul aparatului totusi, poate chiar prinsa de cureaua acestuia.

        (Citează)

  5. o mufa mama, un releu de tensiune mica si 2 fire lipite pe placa telecomenzii. :)

      (Citează)

  6. snake26: in locul releului ala de tensiune mica ar merge un releu de timp. :P

      (Citează)

  7. Mase diferite.

      (Citează)

  8. Eu acum nu stiu despre aparatul tau dar cititnd articolul tau timelapse-urile m-a atras ideea si am inceput sa fac sapaturi. Pentru Canon Eos 50D ce detin eu am varianta sa cumpar telecomanda externa pentru ca are port pentru asa ceva sau pot folosi aparatul conectat la un laptop si genera declansarile din softul proprietar al aparatului. Avantajul este ca se poate folosi pentru stocare chiar harddiskul laptopului.
    Preconizez o prima incercare cat de curand folosindu-ma de aparat, trepied si un Asus EEE Pc 800

      (Citează)

  9. nu era mai simplu si mai ieftin un http://cgi.ebay.com/Timer-Shutter-Release-Cord-MC-36-Pentax-K-7-K-x-K-m-/120660309769?pt=Camera_Cables_Cords&hash=item1c17ea3709 ? eu mi-am luat ceva similar pentru Nikon dar nu stiu cum sta treaba la Pentax

      (Citează)

    • Pe ala l-am luat, daca te uiti la poza indicata de mine. Acum daca gasesti tu pe Pentax K-x conector pentru el, e bine, dar nu are :P Trebuie modificat ca sa dea impulsuri catre telecomanda.

        (Citează)

  10. si un exemplu de time lapse cu sliderul de sus http://adrianbalaceanu.ro/videos/time-lapse-canon-40d/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus