un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noi vroiam in Schengen

9 Feb 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Acum vreo două săptămâni România a primit vestea că nu e primită în spaţiul Schengen. Am explicat cu altă ocazie că statele europene nu vor să interzică ceva românilor, căci noi putem deja să circulăm liberi în toată Uniunea Europeană, ci nu au încredere în noi pentru a păzi frontierele cu Ucraina, Moldova şi Serbia. Dacă spaţiul Schengen presupune desfiinţarea controlului la frontieră, atunci trebuie să fii foarte sigur că cei de la marginea acestui spaţiu îşi fac bine treaba şi nu lasă să intre tot felul de traficanţi, infractori sau terorişti.

Până acum două săptămâni, când a venit vestea rea, totul era ok. Acum două săptămâni Băsescu, Ministerul de Externe, Guvernul şi toţi ceilalţi s-au bătut cu pumnul în piept că România are frontiere securizate şi că am făcut tot ce era necesar pentru a intra cu drepturi depline în Schengen. Totul era bine, dar bulangii de europeni aveau ceva cu noi. Şi atunci de ce acum au fost reţinuţi doar vreo 200 de vameşi de la mai multe puncte de frontieră cu Serbia şi Ucraina? Adică zicem întâi că suntem curaţi ca lacrimă şi apoi, în aceeaşi lună, arestăm 200 de vameşi de la vreo 5-6 puncte de trecere a frontierei? Păi numai pentru asta eu nu ne-aş lăsa în Schengen încă vreo doi ani. Adică… dacă mai sunt şi alţii de arestat?

La ProTV am auzit şi cât câştigau vameşii dintr-un punct de frontieră. În jur de 20.000 de lei pe zi din șpagă măruntă ca să treci granița mai repede sau din șpagă masivă ca să te lase cu ţigări şi o micuţă contrabandă, că sunt grele vremurile şi ţigările cu timbru sunt scumpe rău. Vreo 6.000 de lei se duceau la şefii respectivului punct, restul de 14.000 de lei era împărţit între vameşii “puleți”. 6000 de lei pe zi! Cum o fi să te duci acasă cu 6.000 de lei în fiecare zi?

Bănuiesc că este încă un caz în care serviciile de informaţii străine au ştiut la fel de bine ca ale noastre ce se întâmplă în vămile româneşti. La ai noştri nu le pasă, că șpaga se întinde şi fiecare ia ceva, dar străinii nu sunt aşa nepăsători. Bănuiesc că în momentul în care România n-a fost lăsată în Schengen şi conducerea ţării noastre a făcut gură şi scandal, cineva a venit şi le-a pus pe masă raportul. “Uite cum păziţi voi frontiera!”. Şi atunci ai noştri au tăcut mâlc şi au trecut la arestări în regim de urgenţă, doar-doar s-o mai putea repara ceva.

    5 comentarii

  1. Ласкаво просимо до Румунії

      (Citează)

    • @Andrei: pai cum e asta, tehnic eram ok, dar nu si la oamenii care foloseau respectivele echipamente? Si vroiam sa aderam?

      @animaloo: sunt curios daca au facut greva atunci. Sau vreodata. Ar fi chiar nesimtire.

        (Citează)

  2. Ai dreptate partial, dar nu e chiar asa. In primul rand s-a spus ca noi indeplinim conditiile tehnice pentru care am semnat un angajament, ceea ce e adevarat. Din pacate asta nu inseamna ca nu se face trafic pe acolo.

    In al doilea rand arestarile astea au 6 luni de filaj in spate, deci nu au fost decise acum, pe moment. A fost o actiune planificate de mult timp, care se pare ca a inceput in CSAT (da, condus de Basescu, nu, nu sunt portocaliu)

      (Citează)

  3. io cred ca vamesii furau ca li se taiase 25% din salariul de 20 de mil :D

      (Citează)

  4. Pai fix cam asa. E ceva de genul perfect legal, dar inetic. Problema e ca deciziile trebuie sa se ia in baza a ceva concret (gen lege), nu pe supozitii. Stie toata lumea ca se ia spaga la vama, dar daca nu se demonstreaza degeaba se stie. Asteptam continuarea actiunii din ultimul timp, vad ca apar si pesti mai mari.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus