un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Toledo – mic si neimpresionant

8 Aug 2010  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

2 comentarii

Mă aşteptam la mai multe de la oraşul Toledo. Nu ştiam cum arată, dar ştiam că e o fostă capitală a Spaniei, înainte de a fi mutată întreaga curte la Madrid. Ştiam că e unul dintre oraşele prezentate ca făcând parte din “Spania tradiţională”. S-a dovedit a fi micuţ, o întreagă localitate pe un vârf de deal şi neavând decât vreo trei obiective mari de văzut: zidurile medievale şi străduţele înguste specifice timpului, catedrala gotică şi apoi fortăreaţa maură Alcazar.

Poarta de intrare

Poarta de intrare

Zidurile arată bine, dar cele din Avila s-au păstrat mult mai bine şi mai degrabă vizitezi acel oraş, e mai interesant. În Toledo s-a construit şi o scară rulantă care te ia de jos, din zona nouă, şi te duce până sus în oraşul turistic. În timp ce o urcam mă gândeam, amuzat, că se răsucesc în mormânt Fernando de Aragon şi toţi regii din acele secole care au luptat împotriva maurilor. Ce ziduri mari făcuseră ei, ce turnuri de pază, iar acum nu doar că sunt distruse, ci s-au făcut chiar scări automate până sus! Cât au apărat ei acea colină şi câte lupte s-au dat pentru a-i împiedica pe inamici să o cucerească, iar acum oricine poate urca până sus, ba chiar îl duce automat scara.

Stradute inguste

Stradute inguste

Oraşul e îngust şi cu diverse suişuri şi coborâşuri pe străduţele din el. Dacă te întâlneşti cu o maşină, trebuie să intri într-un magazin sau în uşa unei case, deoarece nu aveţi loc amândoi. Iar odată ajuns sus dai de o mare catedrală gotică, apoi mai mergi un pic până la Alcazar, fortăreaţa pe care au făcut-o acolo maurii când au stăpânit oraşul. Mie mi se pare că arată ca un spital, dar na… e o fortăreaţă. Regii spanioli au transformat-o în palat după recucerirea oraşului şi cam aşa a rămas.

Alcazarul

Alcazarul

Specific în Toledo sunt magazinele de arme. De aici poţi să pleci cu o sabie de toată frumuseţea, ba chiar o armură întreagă dacă ai loc la bagaje şi câteva sute de euro disponibili. Dar nu m-a impresionat nimic din ce am văzut în oraş. Catedrale sunt şi în alte locuri, mai mari şi mai frumoase, Alcazarul e, după cum vedeţi, o clădire simplă (n-am fost înăuntru, dar pe dinafară nu ai zice că are sute de ani) şi nici prin oraş nu ai altceva de făcut decât să te uiţi în 2-3 magazine şi să speri că găseşti o terasă unde să te adăposteşti de soare.

    2 comentarii

  1. trebuia sa te plimbi putin mai mult, sa te pierzi pe strazi. sunt foarte multe biserici, catedrale, sinagogi, normal avand in vedere locul pe care l-a avut Toledo in istoria Spaniei. E adevarat ca orasul poate fi neplacut din cauza afluxului de turisti (ca si zone din Venetia sau alte orase mici si extrem de turistice) dar dupa ora 5, cand dispar toate autocarele pline de turisti, orasul este cel mai confortabil de parcurs.
    scara rulanta este una din cele mai misto constructii contemporane din spania, la fel si pavilionul de sticla, terminat de curand (http://www.archdaily.com/wp-content/uploads/2010/03/1269800068-toledo-glass-sanaa-5328-528×352.jpg). mai e si o biblioteca din beton rosu.
    mie mi-a placut f mult, poate ii dai o a doua sansa, ca Madridului ;)

      (Citează)

  2. băi băiatule, stai jos ai nota patru. auzi, nu l-a impresionat toledo. pentru a putea să-ţi faci o idee îţi trebuie cel puţin o săptămână de vizite si plimbări pe străzile oraşului. marele ioan grigorescu spunea că, dacă nu ai văzut toledo, nu ai văzut spania. oraşul ăsta a fost capitala spaniei timp de sute de ani şi a acumulat bogăţii şi faimă cât o jumătate de românie. fostă capitală imperială, este locul unde au trăit mari personalităţi ale culturii universale(ex. el greco).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus