un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De baut prin Spania

8 Aug 2010  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

10 comentarii

Mă aşteptam ca în Spania să fie sute de sucuri şi băuturi din care să nu ştiu ce să aleg, dar n-a fost aşa, ba chiar aş zice că în România sunt mai multe produse pe piaţă. Să le luăm pe rând.

E drept că am fost în ţara sucului de portocale (zumo de naranja) şi în orice local îl poţi cere natural, proaspăt stors. Dai vreo 2 euro pe un pahar, dar e răcoritor şi te pune pe picioare dacă eşti obosit, mai ales împreună cu o cafea. În supermarketuri găseşti suc bun, îmbuteliat la litru, cam la un euro, mai ieftin decât Coca-Cola şi alte prostii. Suc de portocale e şi unul MinuteMade Maid, dar e un brand internaţional şi nu ştiu cât de natural este (update: la noi se vinde sub brandul Cappy, așa că îl știm).

Cafe con leche y zumo de naranja

Evident că pe toate drumurile e şi Coca-Cola şi celelalte din gama lor. O surpriză plăcută, dar din care nu am apucat să gust, a fost Fanta negazoasă (Fanta sin burbujas – adică fără bule). Mi s-a părut că Pepsi nu sunt aşa bine înfipţi în această ţară. Cam 2 euro sticlă “la jumate” în zona turistică. Am găsit şi Coca-Cola fără cafeină, dar doar la cutie. Schweppes e şi de lămâie, dar mi s-a părut oribil, iar din cel de portocale nu am gustat.

IMGP4394

Coca-Cola fara cafeina

Nestea a fost o dezamăgire totală, fiind disponibil doar de lămâie în toată Spania. Nu piersică, nu mango+ananas, nu verde, nu fructe de pădure, nu zecile de Vitao şi alte prostii de la noi. E doar de lămâie şi de lămâie fără zahăr. Nici Lipton nu e chiar pe toate drumurile.

Aquarius e peste tot. Cel de portocale mi se pare chiar bun, cel de limonadă fiind ceva mai banal. Maxim 2 euro sticla de 0,5 litri.

Apa minerală nu este, ca la noi, disponibilă în zeci de branduri. Nu, vreo 2-3 au cucerit piaţa şi au rămas pe ea, anume Font Vella, Monte Pinos şi Evian. Preţurile diferă foarte mult. O sticlă de 0,5 litri mi s-a părut ieftină atunci când am luat-o cu 1,5 euro în Marbella, faţă de preţurile pe care le întâlnisem până atunci. Ziua următoare am dat pe 1,5 litri doar 0,3 euro în supermarketul dintr-un El Corte Ingles. Mai jos e o imagine dintr-un magazinaș din Barcelona, în care aceeaşi apă la 0,5 litri costă 0,95 cenţi, iar cea la 1.5 litri costă 0,96 cenţi. Astfel de preţuri sunt absurde, dar consideraţi-vă avertizaţi şi nu vă miraţi când apa e de 5 ori mai scumpă la toneta din piaţa turistică decât la Carrefour-ul Express sau la Corte Ingles de 2 străzi mai departe. Cel mai important e să ştiţi de care să cereţi. Apa plată se numeşte agua sin gas sau sin burbujas (ca la Fanta, dar nu prea se utilizează termenul), pe când cea minerală, cu “bule”, este agua con gas.

0,5 litri - 0,95 euro, 1,5 litri - 0,96 euro

0,5 litri - 0,95 euro, 1,5 litri - 0,96 euro

De bere şi tapas v-am zis deja, dar profitaţi de Spania şi beţi sangria la greu. Este o băutură care se face din vin roşu, bucăţi de fructe, uneori se mai pune şi altă tărie şi se serveşte rece. Cea care se găseşte la noi îmbuteliată nu are nici o legătură cu cea servită prin Spania, care e mult mai bună. Peste tot e disponibilă la pahar (copa de sangria – vreo 3-4 euro) sau la carafă de 1 litru (10-14 euro).

Sangria

Se mai găsesc şi Gatorade şi Powerade din loc în loc, inclusiv la litru.

    10 comentarii

  1. Cam cat e doza de Cola ?

      (Citează)

    • Maxim 1,5 euro in zona turistica. Sau, daca mergi sa vezi fantana luminoasa si cantatoare din Barcelona, poti sa dai si 2,5 euro pe ea. In supermarket era 0,55 euro una de Schweppes, banuiesc ca si Cola la fel.

        (Citează)

    • 70 eurocenti

        (Citează)

  2. ce preturi frate… si ma refer la sangria 10-14 euro un litru…

      (Citează)

  3. da, Romania este o adevarata tara de consum, in Londra erau 3 mari supermarketuri, nu mai vb ce gaseai prin ele in materie de sucuri, Fanta, Cola, Sprite. Ce imi place in afara este Cola cherry, cam rara de gasit, in Polonia. In rest cred ca noi avem cele mai multe. Parca mai era o bautura la bulgari fanta de mere…

      (Citează)

  4. Minute Maid, nu Made (http://www.minutemaid.com/index.jsp) si sigur nu e bun, odata ca e imbuteliat, deci are conservanti & stuff, a doua oara ca e proprietatea celebrului concern producator de sucuri naturale Coca Cola, iar a treia oara ca e plin, dupa reteta americana, de zahar scarbos.
    @silviu- gasesti sangria mai ieftina daca stii unde sa cauti.

      (Citează)

  5. @Web: la gust e f bun MinuteMaid :p

      (Citează)

    • Minute Maid is sold under Cappy brand in Central Europe :P (via Wikipedia).

      @Web: nu cred ca gasesti mai ieftina. Eu am zis pretul pentru o Sangria bauta la o terasa sau un restaurant de pe traseul turistic din orasele sau statiunile prin care am fost. Daca te duci in vreun local de cartier sau iei in supermarket, poate gasesti mai ieftin. Eu sunt impotriva acestor practici. Amintirile frumoase se formeaza si din lucruri aparent banale, precum baut ceva la o terasa cu palmieri, flori si vedere spre mare.

      Am fost si in excursii in care am mancat sandvisuri facute cu paine, mezel si cascaval cumparat din Carrefour. Am iesit super ieftin, dar nu mai vreau. Prefer sa mananc la un local de-al lor ceva ce nu gasesc si acasa.

        (Citează)

  6. Foarte bun articolul. Salivez cand ma gandesc ce sangria se serveste acolo :) intr-adevar mult mai buna decat ce se gaseste pe la noi.

      (Citează)

  7. Intr-un club pe Ramblas,o sticla de apa plata plata la 0,5 costa 5 euro.In 2-3 ore petrecute acolo m-a costat 10 euro sa imi potolesc setea

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus