un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Testez un monitor BenQ V2420

1 May 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

benq_V2420_300Am pentru o săptămână un monitor BenQ V2420 de 24 de inci. LG-ul meu de 19 inci a fost smuls din locul său menit de pe birou, deconectat fără menajamente din toate cablurile sale şi pus să stea la colţul camerei, cu mânuţele la spate.

BenQ-ul e Full HD, rezoluţia optimă fiind 1920 x 1080 pixeli şi are iluminarea pe LED-uri cu un contrast dinamic de 10.000.000:1, cel static fiind de 1000:1. Zece milioane la unu, woohoo!  Modelul este şi foarte subţire, având între 15 şi 20 de milimetri măsuraţi ochiometric.

Imaginile se văd foarte bine şi cea mai bună reproducere a culorilor mi s-a părut că se face pe modul de afișare sRGB. Nici monitorul meu nu era foarte varză, dar pe acesta nou am început să descopăr noi culori sau nuanţe prin site-urile şi imaginile la care m-am uitat. Cu această ocazie am descoperit şi că Internetul a rămas rău în urmă, majoritatea site-urile fiind înguste şi ocupând doar un sfert din ecran sau lăţindu-se inutil pe întreaga suprafaţă, în loc să organizeze sau să aranjeze altfel în pagină informaţia. Seesmic însă (sau orice alt soft de Twitter ce permite afisarea pe multe coloane) se simte ca la el acasă și cântă de bucurie că are loc să se desfășoare.

Rămâne să-l butonez şi să mă uit la filme şi să mă şi joc ceva pe el şi vă zic apoi concluzia. Până atunci, dacă aveţi întrebări sau vă interesează ceva anume spuneţi în comentarii.

Cât costă? eMag îl are la 985 lei pentru versiunea fără HDMI (doar VGA şi DVI) şi 1070 lei pentru cea cu port HDMI. Încă nu e în stoc, că de-abia s-a lansat oficial zilele trecute.

    10 comentarii

  1. Benq a inceput sa faca monitoare foarte bune. Desi acum vreo 2-3 ani nici nu voiam sa aud de LCD-uri Benq (interactionasem cu cateva, si am ramas dezamagit atat de calitatea panoului, cat si de design), de vreo 5 luni am acasa un G2420HDB si sunt mai mult decat multumit de el. Culorile sunt excelente, calitatea imaginii rivalizeaza cu cea de la Samsung, are un design foarte placut si sta bine fixat pe birou datorita piciorului solid.

    Ca si setari de culoare, eu il tin pe user-mode, cu Red72/Green82/Blue89 si Contrast50/Brightness90. Singurul regret e ca nu pot sa-l conectez pe DVI/HDMI, pe laptop avand doar iesire analogica (VGA).

      (Citează)

  2. Dap si eu am benq g2420hdb si se vede excelent.

      (Citează)

  3. Tu sti ca 10.000.000:1 e o chestie strict comerciala, pentru ca exista o competitie “care scoate cel mai mare numar pentru un contrast de lcd”.

    Ceva de genul competitie intel amd de acum cativa ani, gen care are cei mai multi Ghz la cpu. Iar in cazul amd – intel era doar diferit modul de calcul al vitezei procesorului ;).

      (Citează)

    • @seba18, @marius: de acord, ba chiar pot spune ca acum vreun an demontat un BenQ 19” pentru a-l baga in alta carcasa si era foarte bine facut si in interior, componente metalice, ecranare buna, etc. Prin comparatie Samsung te sperie la capitolul acesta.

      @Bogdan: stiu, de asta si o accentuam. Totusi, la iluminare cu LED-uri se obtine contrast dinamic mai mare decat la CCFL. Nu stiu daca e importanta cifra exacta (si ale naibii valori, cum mereu ies puteri ale lui 10), dar e bine de retinut ca domeniul e mai mare.

      @N Bogdan: pai daca nu ma insel, monitorul meu actual, un LG L1953TR consuma 40W. Acest BenQ are 28 in mod normal si 17 in mod Eco, desi e mult mai mare.

      @Lucian: nu, doar alimentare si cablu VGA pe conector D-Sub. Asa scrie pe site-ul oficial la accesorii. La cat dai pe monitor, nu cred ca mai conteaza inca 20 de lei pe un DVI-DVI sau HDMI-HDMI, daca iei varianta aia. E doar enervant in cazul ca uiti, ajungi acasa cu el si n-ai cum sa-l conectezi.

      @Melk: TN se pare ca este, iar iluminarea este Edge-LED. Poate s-a mai imbunatatit tehnologia, dar ma uit si din lateral la el si vad clar tot ce e pe ecran, iar culorile sunt doar un pic mai sterse. Ar fi fost misto un IPS, dar nu cred ca ar mai fi costat atat.

        (Citează)

  4. Am si eu un Benq V2400 Eco – primul cu tehnologie Led scos de BenQ. Raportat la vechiul meu Samsung calitatea fabricatiei este mai buna, nu se incalzeste absolut deloc, consumul de curent este intr-adevar redus. Calitatea imaginii este cel putin decenta zic eu, dupa o saptamana de reglaje a devenit satisfacatoare. Pretul si disponibilitatea in Romania concomitent cu Vestul Europei – de apreciat!

      (Citează)

  5. Vine cu cablu DVI in cutie cumva?

      (Citează)

  6. Ce tip de panou are? TN / IPS / etc.? Eu am alergie la TN-uri, au culori de cacao si unghi de vizibilitate mic. Avantaj la pret si timp de raspuns, dar prefer mereu calitatea imaginii.

      (Citează)

  7. Multumesc pt raspuns!
    Am tot cautat pe net, dar nu am gasit nici un review comparativ pt LCD-uri cu LED backlight! Vreau sa achizitionez un monitor sapt viitoare si sincer sunt foarte indecis intre BenQ V2420(h) (5 ms), Asus MS238H (5 ms), LG E2350V-PN (5 ms), LG W2486L-PF (2 ms), Samsung XL-2370 (2 ms) (care ar avea probleme la butoanele de setare touchscreen). Stau si ma intreb daca ar conta asa de mult si timpul de raspuns?!:)
    Ar mai fi fost o optiune si Dell G2410(H) (5 ms), dar am citit niste chestii cam neplacute despre acest model.
    Ideal ar fi sa le vizualizez pe toate intr-un showroom…dar deh!:)
    Per ansamblu cum e acest Benq, ai ceva nemultumiri legate de stand, de imagine?! Butoanele de configurare se folosesc usor, sunt butoane normale sau touchscreen?:)

      (Citează)

    • La fel ziceam si eu, ca monitoarele si televizoarele ar trebui vazute intai intr-un showroom, nu cumparate direct de pe net. Dupa care mi-am dat seama ca e greu de gasit un showroom care sa le aiba unul langa altul, pe aceeasi imagine. Si daca se intampla asta, de obicei un monitor sta sub un bec si altul nu sau unul e setat aiurea si altul nu si comparatia e greu de facut.

      Mai asteapta vreo 2 zile si voi scrie un review complet. Am facut azi si fotografii detaliate. Pe ansambla, ca sa-ti raspund rapid, se vede bine. Nu ma plang de nimic. Nu stiu cum sunt celelalte numite de tine, dar acesta e ok. Butoanele sunt fizice, nu capacitive, si sunt puse sub monitor, pe partea de jos a carcasei. Meniul e clasic, are niste tab-uri cu cateva optiuni in fiecare, navighezi intre taburi, apoi intre optiuni, apoi ii schimbi valorile. Trebuie sa ma informez un pic ca sa testez ce e Senseye asta cu care se lauda. Totusi, meniul e mai putin important, ca nu intri in el toata ziua.

      Timpul de raspuns cred ca e important doar daca joci counter-strike, in rest nu mai conteaza. Asta are 5 ms, dar pe site la benq scrie ca e un timp “tr/tf”, adica time to rise/time to fall, adica timpul cat dureaza tranzitia negru la alb si iarasi la negru. Cred ca un timp g2g (grey to grey) e mai mic. Trebuie sa te asiguri intai ca toti producatorii exprima timpul in acelasi mod. Dupa care trebuie sa te asiguri ca toti producatorii testeaza timpul asta intre aceleasi nuante de gri (in cazul in care nu fac de la negru-alb-negru), ceea ce e practic imposibil.

        (Citează)

  8. Multumesc mult, Radu, pt toate informatiile!
    Astept review-ul tau complet…si sper sa dau si eu o comanda fie la sfarsitul acestei saptamani, fie saptamana viitoare!
    Keep up the good work!:)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus