un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

MediaDirect lanseaza Video on Demand

26 Dec 2009  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

S-a lansat site-ul MediaDirect.ro, care îţi oferă filmul dorit prin Internet. Din ce văd acolo, costul ar fi cam de 1.37 euro pe titlurile normale, calitatea e HD iar streamingul se face prin Adobe Flash, deşi eu sunt suspicios când aud fraze precum “experienţa vizionării High Definition (HD) cu minim de resurse de bandă internet”. HD şi minim de bandă nu prea îşi au locul în aceeaşi propoziţie, iar 2 Mbps, cu toată compresia MPEG-4 (bănuiesc) din spatele imaginii, e destul de puţin. Poate că ar arăta bine pe monitorul calculatorului, dar pe un televizor mare se mai păstrează calitatea imaginii? Şi că veni vorba, cum pui un Flash să ruleze full-screen pe monitorul secundar, în cazul meu pe televizorul de 40 de inci?

Sunt câteva fraze din descrierea site-ului care mă deranjează:

preferinţa pentru serviciul MediaDirect în detrimentul site-urilor cu conţinut piratat va fi determinată preponderent de calitatea imaginilor şi a eliminării timpului de aşteptare pentru încărcarea sau vizualizarea fişierelor video întrucât vizionarea este instantanee

Da, instantanee, în timp ce un film piratat vine cu 11 MB/s de pe Internet, aşa că aş avea de aşteptat vreo 7 minute. Iar după ce vine, calitatea e mult mai bună decât a unui streaming la 2 Mbps prin Flash şi nici nu are reclame. Dacă ar fi serviciul meu VoD, nu aş merge pe aceste argumente împotriva pirateriei, ci mai degrabă aş încerca să pun accentul pe o colecţie mare de filme, desene animate, seriale şi documentare disponibile pentru streaming. Găseşti multe pe torrente, dar dacă vrei să urmăreşti ceva mai vechi sau mai obscur, nu e aşa simplu şi un serviciu de video-on-demand cu asta ar trebui să se laude. Mai bine dau 2 euro pe Şoimul Maltez ca să-l văd prin streaming, decât să pierd două ore ca să-l găsesc pe net.

Derularea campaniilor de publicitate prin soluţia MediaDirect garantează advertiserilor impact maxim pentru banii cheltuiţi, similar vizualizării spoturilor publicitare în regim “solo spot” la tv – deoarece utilizatorul chiar îşi doreşte să vadă “acea” emisiunea on-line şi nu există riscul zapping-ului ca în pauzele publicitare de la tv, iar soluţia de difuzare a conţinutului video nu permite trecerea peste spotul publicitar.

Păi cum adică, eu dau bani pe film şi tot sunt forţat să văd reclame? Cum vine asta? Utilizatorul îşi doreşte să vadă acea emisiune online, dar reclamele băgate forţat pe gât îl enervează. Nu vreau.

Am aflat că MediaPro e în spatele serviciului din comunicatul de presă scos acum câteva zile. Pe site-ul oficial nu e trecut părintele firmei. Update: e posibil ca Media Pro Distribution să fie “în spatele serviciului” ca furnizor de filme, nu ca investitor. Caz în care și MediaDirect.ro și Muvix.ro (care e prin Media Pro Interactive) vor avea aceleași filme?

O altă chestie interesantă este că, deşi streamingul se face prin Flash pe calculatorul clientului, Media Direct lucrează şi la un Set-Top Box, care e un aparat ce recepţionează filmele şi le afişează direct pe televizor, eliminând calculatorul din ecuaţie. Un angajat Media Direct a postat încă din iunie pe un forum Texas Instruments cerând nişte informaţii despre decodare video şi menţionând că lucrează la un STB ce decodează H.264 la 720p. Probabil vor să-şi facă şi propriul aparat doar ca să fie şi mai siguri că îţi bagă pe gât reclamele.

    14 comentarii

  1. Parca vad ca, daca chiar devine o solutie de succes (mira-m-as), incep ISP-ii nostri sa le faca throttling, ca mananca prea multe resurse :D In orice caz, ideea de a baga reclame IN CONTINUT PLATIT este infioratoare.

      (Citează)

  2. Tot timpul site-urile astea mi s-au parut o solutie pentru cei nedescurcareti, care prefera sa dea banul si sa vada filmul decat sa invete sa lucreze cu uTorrent.

    De problema cu vizionarea unui Flash FullScreen pe monitorul secundar m-am lovit si eu de cand tin si un monitor conectat la laptop. Se rezolva in felul urmator: http://www.myp2pforum.eu/live-tv/33192-dual-monitor-full-screen-flash.html#post800383

      (Citează)

  3. N-as spune chiar ca uTorrent e o solutie pentru cei descurcareti. E ca si cum ai spune ca munca e pentru fraieri, cei descurcareti dau in cap la lume pe strada si le fura banii, ca e mai simplu.Totul e ca anumite servicii sa fie oferite la preturi accesibile.

    Bizar este ca MediaDirect.ro e oferit de MediaPro Distribution, parte a grupului CME, iar Muvix.ro e oferit de Media Pro Interactiv, care tot de pe acolo vine.

      (Citează)

  4. @Sebastian: Sa stii ca s-au gandit baietii si la traficul crescut pe care o sa-l genereze si au intelegeri cu destui isp-isti pt balansarea traficului.

      (Citează)

  5. Care trafic crescut? La 2 Mbps inca nu e mare trafic si nici nu cred ca se inghesuie lumea la streaming.

    Video-on-demand prin multicast? Sper ca nu. RDS-ul transmitea niste concerte asa, dar erau gratis si din cate stiu prin UDP, adica nu se verifica daca ai primit ok pachetele. Pe bani si “on demand” nu cred ca e logic sa transmita tot in UDP si pe multicast.

      (Citează)

  6. Aia cu zappingul in timpul calupului e un fas, de vreme ce exista sistem de masurare a audientelor TV pe spot. Daca Gigel a schimbat postul cand a inceput breakul, la revedere rating, deci la revedere bani. Desigur e vorba de un esantion si de ponderari sociologice, dar oricum…

    Cat despre expresia Set Top Box, nu prea se mai potriveste de cand cu LCD-urile si plasmele. Ca nu mai poti sa pui boxul pe top of the set. :D

      (Citează)

  7. La asta ma gandeam si eu cand am scris Set Top Box. Acum se pune dedesubt.

    Se pare ca MediaPro Distribution ar fi doar furnizor de continut pentru site, nu si investitor, asa ca am modificat titlul.

      (Citează)

  8. Deci 2Mbps x 1000 utilizatori de ex. e destul de mult dpdv al traficului. Nu stiu ce stii tu despre capacitatile retelelor isp-istilor dar sa nu te astepti la cifre impresionante. O astfel de aplicatie cu siguranta va genera cresterea traficului. Din cate stiu Rds are chiar o problema din cauza streamingului. Si inca ceva: firma respectiva ofera si streamuri gratuite cum e cel de pe realitatea.net.

      (Citează)

  9. Cand ajungi la 1000 de streaminguri simultane sa-mi spui si fac eu cinste cu sampania.

      (Citează)

  10. Banda nu o să fie așa mare pentru că nu își permite nimeni să vadă filme toată ziua. Nasol o să fie cu vârful de trafic de seara.

      (Citează)

  11. Multumim pt. atentia acordata pe acest blog.
    Ma bucur sincer ca exista oameni care inteleg ce se intimpla in “culisele” streaming-ului si care ar fi beneficiile in caz de functionare.
    As vrea sa mentionez ca in momentul de fata serviciul de streaming pe care il oferim este la un stadiu care mai necesita foarte multa dezvoltare. Avem distribuite in clipa de fata servere cu care am putut deservi un numar de 19800 de stream-uri paralele, pt Realitatea TV si Antena 3, in perioada alagerilor. 70% din stream-uri au fost la 512kb iar restul de 30% la 1,6 Mb (La full screen este menit sa faca trecerea la o sursa PAL SD… in functie de conexiune si puterea de calcul al sistemului personal, mai sunt bug-uri si aici).
    In cazul materialelor inregistrate noi estimam un numar de conexiuni parelel posibile mai mare datorita flexibilitatii care exista dat de buffer-ul mai mare.
    Din Ianuarie vom dezvolta mai departe balansarea capacitatilor in teritoriu pt a creste numarul de conexiuni paralele.
    La acest proiect se lucreaza de peste 2 ani si jumatate si are inca foarte multe parti in curs de implementare.
    Modelul de afacere cu care am facut lansarea oficiala in 15 Decembrie este cel mai primitiv fata de cele care vor urma. Practic este un Video On Demand transactional care nu permite amestecul cu cel sponsorizat de publicitate.
    Materialele care vor fi insotite de publicitate se vor deservi gratuit.
    Cele premium vor avea obtiunea de vizionare fara publicitate contra cost.
    Urmatoarele etape de dezvoltare, din punct de vedere al unei evolutii normale, vor aduce si la noi VOD cu posibilitaea de subscriptie si Ad based pt continut premium si catch-up.
    Referitor la calitatea pe ecranele mari (televizoare) noi am facut teste pe ecrane cu tehnologie Plasma si LCD de 106 cm si calitatea este asemanatoare in comparatie cu un mkv 720p la 4-6MB/s (banda folosita in mod uzual).
    Aici vreau sa mentionez ca multa lume care face encodare dupa surse blu-ray nu dispune de puterea de calcul necesara pt a folosi la maximum posibilitatile encoder-ului. Rezulta in general o banda ocupata mai mare decat cea optima posibila. Ba mai mult softurile comerciale de encodare (sunt softuri profesioniste de peste 6000 Euro) care se livreaza pt ingest de materiale video fac un compromis intre viteza de prelucrare si obtiunile de encodare venind cu presetari care diminueaza calitatea foarte mult la o banda mica alocata. In plus, cu cat sunt mai multe posibilitati implicate in encodare este si sitemul care decodeaza mai solicitat. Aici iar se face mult rabat la proportia banda/ calitate.
    Astfel un blu-ray are un profil de encodare slab care compenseaza printr-o banda mare de pana la 50 Mb/s. La o banda atat de mare apare mai mult problema de digerare a unei cantitati atat de mare de date fata de cea de putere de calcul pt decodare (HD 1080p YUV necomprimat este la 3Gb/s).
    Ideea este ca o banda mare nu inseamna neaparat o calitate mai buna.
    Noi ne-am dezvoltat un sistem propriu de ingest pt materiale si am compensat prin putere de calcul. Am incercat pt lansare sa venim cu o proportie cat mai buna intre putere de calcul necesara la decodare si banda alocata.
    In timp vom oferi mai multe variante care sa satisfaca cat mai multi posesori de sisteme.

      (Citează)

  12. Salut Cornel si multumesc pentru lamuriri, sunt foarte utile.

    As avea o sugestie: m-am uitat (sumar) pe site si nu am vazut nicaieri un sample gratuit. Nu cred ca as plati pentru un film fara sa ma asigur intai ca imi va merge streamingul cum trebuie pe abonamentul meu de Internet. Eu am un RDS de mare viteza, dar cred ca multi dintre posibilii clienti ar fi interesati intai sa testeze cum merge streamingul pe netul lor si cum e peeringul intre retele pentru fiecare caz in parte. Asta mi se pare de baza. Iar prin sample inteleg ceva de 10 minute, la calitatea la care sunt encodate si filmele “pe bani” si cu scene diverse pentru a face testul cat mai complet.

    Ma bucur sa aud ca materialele ce vor fi servite cu publicitate vor fi gratuite (sau macar pe bani mai putini).

    Care este intarzierea dintre aparitia pe piata a unui film si disponibilitatea sa in MediaDirect? Trebuie intai sa fie lansat si pe Blu-Ray, e mai devreme, e mai tarziu?

    Filmele au si subtitrare?

    E interesant ce zice despre codare si banda si nu te pot contrazice pentru ca nu stiu multe despre sisteme de encoding profesioniste. Totusi ma gandesc ca diferenta nu e foarte mare oricat ai putea sa cresti complexitatea calculelor matematice din MPEG-4. Probabil obtii cateva procente in plus, vreo 10%. Ai dreptate ca banda mare nu inseamna neaparat calitate buna si banuiesc ca de fapt ma intereseaza doar ca scenele de actiune rapida (unde compresia prin predictie de miscare nu este foarte eficienta) sa se vada bine. Daca si acelea trec testul, e ok.

    E operational sistemul? Cativa euro nu e mare avere, as testa si eu intr-o zi cum merge treaba, dar intai as prefera sa vad acel sample gratuit ca sa ma conving ca e netul bun si Flashul meu e bine instalat.

      (Citează)

  13. Salut Radu,

    Ai dreptate.
    Din Ianuarie vom introduce un preview de cateva minute la fiecare film.
    Va trebui sa vedem cate minute in functie de conditiile pe care le vor impune detinatorii de drepturi.

    Filmele au toate subtitrare.
    In momentul de fata rezolutia este de 1024×576.
    Practic sunt prelucrari dupa surse digital beta in format wide.
    Vom veni in curand cu materiale la o rezolutie mai mare.

    Avem in momentul de fata banda destula teoretic pt un peering general cu toate retelele si in Bucuresti cel putin n-ar trebui sa fie probleme.
    Conteaza foarte mult prin cate noduri de peering trebuie sa treci ca sa ajungi la un server.
    Poti face un speedtest aici:
    http://www.mediadirect.ro/speedtest/

    Daca treci de 2Mb/s download nu ar trebui sa ai probleme.

    Sistemul este operational.
    Daca vrei fa-ti te rog un cont la noi si da-mi un mail cu coordonatele de cont.

    Revenind la subiectul encodare.
    Aici se poate spune ca se face ceva asemanator cu ceea ce se intampla cu un fisier text in winrar.
    Problema este ca trebuie sa impachetezi sau sa desfaci de 24 sau 25 de ori pe secunda.
    Daca ai apucat vremurile in care a aparut DivX / Xvid (H263) probabil ca ai vazut ca si acesta a evoluat foarte mult.
    Sunt foarte multe filtre pe care o placa video buna poate sa le aplice.
    Adica informatii care lipsesc se pot recalcula.
    Daca ai vreodata rabdare poti sa faci urmatorul test:
    Sa iei o sursa de blu-ray si sa exporti o secventa cadru cu cadru in format poze png.
    Vei vedea ca pozele sun mult superioare fata de ceea ce vezi in timp real la playback. Deci conteaza foarte mult din ce hardware desfaci un blu-ray pe un ecran Full HD.

    Ideea este ca in momentul de fata puterea tehnologiei de decomprimare HD care contine multa informatie este atat de slaba ca ceea ce vezi in timp real poate fi compensat prin filtre bune de placa video de la o sursa mai slaba.
    Noi profitam de un moment de compromis vizual. Dar vom time pasul cu o calitate superioara fata de ceea ce circula in mod uzual prin faptul ca vom compensa prin banda posibila data de balansarea in teritoriu.

    Eu sunt iubitor de detaliu. Am lucrat o perioada buna din viata in productie de continut international si inteleg munca depusa pt ilustrarea unui cadru sau cat pot costa costumele actorilor care joaca intr-un film.
    Toate acestea se pierd in ziua de azi la televizor.
    Lupta mea personala este sa punem la dispozitie o solutie la indemana oricui care sa aduca pe ecran toate aceste detalii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus