un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A murit Robert McNamara

6 Jul 2009  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Eu habar nu aveam cine este Robert McNamara până acum câţiva ani, când am văzut pe HBO un documentar excepţional, numit Fog of War. Atunci mi-am dat seama că lumea în care trăim este modelată de câţiva oameni care au activat în poziţii cheie ce le-au permis să ducă economia şi politica pe o cale sau pe alta. Robert McNamara a fost unul dintre aceşti oameni.

Cum arată CV-ul său:

  • Născut în 1916, termină Universitatea Berkeley şi face un MBA la Harvard.
  • În tinereţe lucrează la Price Waterhouse şi ca profesor la Harvard.
  • În 1943 se înrolează în Aviaţia SUA şi lucrează în analiza eficienţei bombardamentelor americane asupra Japoniei, fiind implicat şi în atacurile nucleare.
  • După război se angajează la Ford, unde introduce concepte precum centura de siguranţă şi câteva modele auto ieftine şi foarte populare. Ajunge primul preşedinte al firmei ales din afara familiei Ford.
  • În administraţia Kennedy, McNamara devine Secretary of Defense (un fel de Ministru al Apărării), post din care a reorganizat şi modernizat structurile armatei americane, a schimbat politica lui Eisenhower, ce presupunea un atac masiv şi probabil nuclear al SUA împotriva oricărei ţări ce îi supăra, în favoarea unor incursiuni de amploare mică, limitate în funcţie de cât de puternici sunt duşmanii şi fără a folosi arme nucleare împotriva lor.
  • Ocupa această poziţie în administraţie şi în momentul crizei nucleare din Cuba, când ruşii amplasaseră acolo rachete nucleare.
  • Aşa cum îl numeşte CNN, a fost principalul arhitect al războiului din Vietnam, fiind implicat în planificarea sa de la invazie şi până la retragerea americanilor de acolo.
  • Între 1968 şi 1981 a condus Banca Mondială.
  • După 1981 a militat pentru o politică ce ar interzice utilizarea armelor nucleare în Europa, în cazul unei invazii sovietice (era Războiul Rece, se temeau de seceră şi ciocan) precum şi de eliminare a arsenalului nuclear din cadrul NATO.

A murit azi 6 iulie, la 93 de ani. O viaţă lungă şi plină de evenimente, iar felul în care arată lumea astăzi probabil i se datorează şi lui. Nu ştiu dacă a fost un personaj bun sau rău, dar cu siguranţă a fost cel care a decis foarte multe politici referitoare inclusiv la ţara noastră. Documentarul Fog of War, premiat cu Oscar, este extraordinar, un interviu de aproape o oră cu McNamara, în care jumătate dintre cuvintele sale pot fi utilizate ca citate. M-au lăsat mască felul în care vorbeşte despre moralitate în privinţa bombardamentelor nucleare sau cu napalm, felul în care explica distrugerile din Japonia, contrele cu Curtis LeMay, un general ce vroia să atace nuclear Rusia până când aceştia nu îşi dezvoltă şi ei propriile arme nucleare, invazia din Vietnam şi controlul mass-mediei. Sunt o grămadă de răspunsuri despre preşedinţii Kennedy şi Johnson şi cum judecau ei situaţiile, tot felul de declaraţii interesante despre cum analiza atunci evenimentele momentului precum și sinceritatea despre diversele succese și eșecuri de-ale sale. Timp de zeci de ani acest om a fost implicat în evenimentele pe care noi le citim doar în cărţile de istorie și bănuiesc că politicile sale ne-au scos cu bine din Războiul Rece. Nu vreau să-mi imaginez ce responsabilitate uriaşă avea şi mă întreb dacă putea să doarmă liniştit ştiind câte depind de deciziile pe care le ia. Fog of War merită văzut dacă vă place istoria, şi poate chiar şi dacă nu sunteţi pasionat de ea, doar pentru a vedea cum e făcută lumea în care trăim şi cum e controlată.

Wikipedia pentru biografie și CNN pentru știre. Documentarul e pe PirateBay.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus