un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Reclame la servicii online

6 Jul 2009  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Pe Internet e plin de reclame ale firmelor ce activează în “viaţa reală” (din lipsa unui termen mai bun). E plin de bannere şi advertoriale şi adsense și de campanii în online. Situaţia inversă este aproape inexistentă, adică firmele ce scot bani doar pe Internet nu îşi fac aproape deloc reclama prin mijloacele tradiţionale: radio, televiziune, ziare, panouri stradale, etc.

Poate nu am observat eu bine, dar pot număra pe degetele de la o mână reclamele văzute în mediul înconjurător. Au fost nişte autobuze pe care scria mare Neogen, câteva reclame la eJobs date la televizor şi azi am auzit la radio Magic FM o reclamă la florărie.ro. Şi atât, alt exemplu nu-mi vine în minte. Îmi mai aduc aminte cu câtă uimire am descoperit în Anglia, în 2007, reclame la motorul de căutare ask.com afişate pe multe panouri stradale.

Totuşi, de ce nu apelează mai des site-urile online la reclamele tradiţionale? Cele din online îşi fac reclamă doar în online. Să fie prea scumpe reclamele la radio şi TV? Probabil că sunt, dar ajung şi la o audienţă mult mai mare. Oamenii discută reclamele marfă (sau nu, vezi pufuleții Gusto, dar măcar e o discuție) de la televizor sau ideile de campanii de la radio, iar la panourile stradale nu poţi să nu te uiţi cât stai blocat în trafic. Pe net, în schimb, AdBlock-ul rulează şi e foarte uşor să adaugi un întreg server de publicitate în lista de filtre şi în plus omul şi ochii îşi formează rapid un reflex de a nu se uita la publicitatea din paginile web. Se amintesc doar reclamele agasante și cum să le blochezi rapid. Şi atunci de ce site-urile româneşti nu încearcă să îşi atragă noi vizitatori şi clienţi prin reclame tradiţionale? Ştiu sigur că străinii fac acest lucru, la noi de ce nu se aplică?

    5 comentarii

  1. Daca vezi o reclama care te intereseaza pe Internet, dai un click si ai ajuns pe site. In fata TV-ului e un pic mai greu, s-ar putea sa uiti adresa pana te asezi la calculator. Nu cred ca e principalul motiv, dar este unul dintre ele dupa parerea mea.
    Cred ca totulredus.ro a mai avut o campanie la TV de curand.

      (Citează)

  2. pentru ca e scumpa.

      (Citează)

  3. Pentru ca e scumpa si multe site-uri de pe net nu au un buget prea mare… cele care au isi cam fac.
    Prin Iasi mai sunt bannere stradale cu diverse site-uri… dar putine.
    Tot prin Iasi e-Mag-ul a facut o campanie pe autobuze cand si-au deschis showroom-ul si principala chestie la care se facea reclama era site-ul(chiar daca mentionau si showroom-ul).

      (Citează)

  4. @Virgil: Totulredus.ro este un proiect al Antena 3, asa ca singura campanie pe care au avut-o s-a desfasurat pe acelasi post, poate si pe A1 sau A2, dar nu a fost neaparat o campanie in adevaratul sens al cuvantului.
    Sa nu uitam ca bugetul pentru a avea expunere pe TV trebuie sa fie de cateva zeci de ori mai mare decat bugetul necesar pentru a avea aceeasi expunere pe online, asa ca trebuie sa ne dam seama de la inceput cand comparam mere cu pere. Nu zic sa nu o facem, dar macar sa ne dam seama ca o facem ;)
    Discutia poate fi acum fara sfarsit si tot am ajunge la concluzia ca online-ul rulez, nu?

      (Citează)

  5. Vrei sa facem schimb de link?daca esti de acord,lasa-mi un comentariu ca sa stiu cum sa te trec,pe mine trece-ma achilianu…
    santatate…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus