un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre Israel si Gaza

2 Jan 2009  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Din câte ştiu Israelul nu permite reporterilor sau altor persoane accesul în Gaza în aceste zile. Aşa că Antena 3 face ce poate pentru a obţine ştiri dramatice: trimite oameni în Israel şi raportează despre drama israelienilor şi a oraşelor lovite de rachetele trase de Hamas. În tot restul lumii ştirile importante şi reportajele adevărate sunt altele, şi anume despre cum statul evreiesc bombardează de mai bine de o săptămână, fără încetare, fâşia Gaza. Pe Antena 3 se vorbeşte despre groază israelienilor bombardaţi de rachete trase la întâmplare spre oraşele lor şi despre vreo 4 morţi în această ultimă săptămână, plus (dacă am reţinut corect de pe CNN) vreo alţi 9 israelieni morţi în tot anul 2008 în acelaşi tip de atacuri. Pe toate posturile străine şi în toate ziarele lor se vorbeşte despre zecile de avioane şi bombardamentele care au făcut peste 400 de victime în Gaza şi au distrus diverse părţi din oraş.

Nu zic că Israelul nu are voie să se apere şi să-şi elimine duşmanii. Dacă aş trăi acolo şi ar cădea rachete Hamas în jurul meu, iar statul meu ar avea forţa militară necesară să îi elimine, probabil că asta aş vrea să facă. Dar în fizică reacţiunea este egală cu acţiunea şi eu cred că aşa ar trebui să fie şi în război. Dacă unii trag câteva rachete spre tine, nu e normal să răspunzi prin bombardamente ce ţin cu săptămânile şi distrug totul în cale, la fel cum dacă te înţeapă un ţânţar nu tragi cu pistolul după el şi nici nu loveşti peretele cu ciocanul. Nu înţeleg de ce preferă bombardamente pe scară largă în locul unor lovituri precise şi de amploare mică. Dacă tot au trupe speciale printre cele mai bune şi tehnologie militară foarte modernă, ar trebui să dea buzna în Hamas cu grupuri mici de oameni şi să elimine direct pe cei care îi atacă sau pe cei ce îi coordonează pe terorişti. Se vorbește despre cum un lider Hamas a fost omorât în bombardamente, dar faptul că 9 dintre copiii săi au murit împreună cu el nu mai are importanță. Așa e când tragi din avion.

Am impresia că acest război nu se va termina niciodată, că şi peste 200-300 de ani ştirile vor fi tot despre israelieni şi palestinieni şi luptele dintre ei. Cred că singura soluţie de a finaliza cumva conflictul de acolo este eliminarea totală, dar nu este posibilă. Israelienii au una dintre cele mai puternice armate, au câteva sute de avioane moderne, au mii de tancuri, peste un milion de soldaţi gata de luptă. Dacă îmi aduc bine aminte, stagiul militar este obligatoriu atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei şi durează 3 ani. Toţi ştiu să lupte şi au şi ocazia să o facă. Mă îndoiesc deci că statele din jur vor putea vreodată să-i cucerească. În acelaşi timp, nu văd cum şi-ar putea Israelul elimina toţi duşmanii din jur: arabi sunt peste tot şi în număr mare şi nici nu se vor da vreodată bătuţi. Iar bombardamente ca cele de zilele astea nu ajuta decât la a forma şi mai mulţi inamici. Toate rudele celor ucişi, celor răniţi, toţi prietenii lor vor avea acum o ură şi mai mare pt evrei. După aia ne mirăm de unde se găsesc atâția oameni gata să care în brațe o bombă și să se detoneze în primul evreu care le iese în cale.


Foto AP, via msnbc.com

Şi că veni vorba, al doilea război mondial a durat 6 ani, timp în care s-a luptat în aproape toată lumea şi au murit peste 60 de milioane de oameni. Americanii sunt în al 7-lea an de război în Afganistan şi acum sunt nevoiţi să trimită şi mai multe trupe acolo, deoarece nu mai fac faţă. De cât timp are nevoie cea mai puternică armată din lume pentru a alerga prin deşert, prin munţi şi peşteri, nişte talibani ce luptă după ureche, nu au altă protecţie decât un cearceaf pe ei şi atacă folosind arme rămase de acum 30 de ani de la ruşi? Mi-ar fi jenă, ca soldat american, să zic că de atâta vreme mă lupt cu din ăştia şi acum am nevoie şi de ajutor suplimentar.

    7 comentarii

  1. prietene, in TOATE materialele antena 3 se spune despre palestinienii ucisi si despre bombele pe care aia le varsa in fiecare zi. problema e, asa cum ai spus, ca nu se poate intra in gaza, asa ca reporterul ala trebuie sa scoata ceva…ca nu poate sa povesteasca cum e in gaza daca el nu e acolo. probabil ca tu ai vazut in direct reporterul care…ce sa faca, zice cum e in israel. Cu toate astea, in, repet, TOATE materialele despre gaza se pomeneste despre numarul mortilor, de cati civili sunt si de cati copii. In plus, se dau si o tona de imagini extrem de elocvente.

      (Citează)

  2. Mi se pare ca in aceasta poveste exista un singur unghi despre care se poate face un reportaj adevarat. Sa-l ignori pe acela doar pentru ca nu poti ajunge la el si in schimb sa scoti senzationalul din ce poti, desi nu ai cine stie ce la dispozitie, e o munca inutila si mi se pare ca se bazeaza pe faptul ca telespectatorii sunt neinformati si nu-si vor da seama ca faci din tantar un armasar.

    Acum 5 minute Nic Robertson transmitea pentru CNN de sub o masina, unde statea ascuns pentru ca in jurul sau zburau rachete. Si sunt o gramada de alti reporteri sau fotografi care au facut tot posibilul pentru a ajunge in mijlocul actiunii, nu s-au multumit sa stea in hotel si sa vorbeasca doar despre ce vad in jur.

      (Citează)

  3. omul ala e in sudul israelului si ii pica rachete in cap. ieri a sunat alarma si a avut 2 min sa se adaposteasca. si tu imi spui mie ca sta in hotel. NU se poate intra acum in gaza, e blocada israeliana, crede-ma. LEGAL, NUUU se poate intra. repet, in materialele montate situatia a fost prezentata obiectiv, cat despre reporter, lucreaza cu ce are.

      (Citează)

  4. esti cel putin naiv in legatura cu razboiul din Afganistan. Crezi ca toata tehnologia de care dispune armata americana este eficienta in muntii aia? Deznodamantul din Afganistan va fi acelasi ca in razboiul ruso-afgan.

      (Citează)

  5. Da-i in spanac, ca si daca luau la rascolit fiecare pestera terminau in 7 ani.

      (Citează)

  6. As vrea sa adaug un comentariu legat de SUA si Afghanistan. SUA NU are interesul de a termina acele confruntari. Numarul victimelor inregistrate de SUA este de aproximativ 2 pe zi, care este din cate am inteles un prag psihologic pentru populatie (cat timp nu depaseste aceasta cifra, opiniile anti-razboi nu vor atinge un nivel periculos). Ce beneficiaza SUA de pe urma mentinerii conflictului? Pai, 1 la mana isi antreneaza soldatii. Pentru ca toata lumea stie ca in Afghanistan si Iraq au plecat recruti din orasele moarte financiar, si care nu aveau alta sansa de a castiga un ban cinstit. Acei recruti au primit un antrenament de maxim 1 luna, in care au fost invatati cum sa tina arma, cum sa traga cu ea, si cateva elemente de baza despre apararea unei pozitii fixe, scaparea dintr-o ambuscada etc. De-aia rata de mortalitate e atat de mare… majoritatea se cred in Counter-Strike primele data cand sunt in misiune si asta ii costa. In al doilea rand, prin mentinerea acestui conflict, SUA isi mentine toate elementele armatei in stare de alerta si mobilizate. Este dovedit ca este mai dificil de pornit un razboi la scurt timp dupa terminarea altuia decat mentinerea unei stari permanente de razboi. In al treilea rand, aceste razboaie din Afghanistan si Iraq sustin economia americana, amanand instalarea depresiunii, si atenuand in oarecare masura influenta recesiunii.
    In concluzie, daca SUA se va retrage din aceste 2 tari pe perioada mandatului lui Obama, este clar ca nu vom mai avea cel putin pentru vreo 5 ani conflicte generate de SUA. Dar ma indoiesc, pentru ca pana la urma banii vorbesc, si deja sunt prea multi in joc.

      (Citează)

  7. nu pot sa mi imaginez ceea ce este acolo oamenii aceea nu au pic de mila buna inteleg ca sunt si soldati care sunt obligati sa omoare dar totusi nu exista nimeni care sa opreasca prostia asta? imi doresc ca totul sa se termine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus