un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

90 de ani de la sfarsitul razboiului

11 Nov 2008  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Astăzi ţările vestice au aniversat 90 de ani de la semnarea oficială a încetării ostilităţilor în Primul Război Mondial. S-a semnat la ora 11 dimineaţa, a 11-a oră a celei de 11-a zile a lunii 11. Aşa s-a nimerit, probabil. N-am înţeles niciodată de ce la noi în ţară nu se sărbătoreşte cu mai multă ceremonie această zi, sau ziua victoriei în Europa pentru cel de-al doilea război mondial, mai ales că am pierdut şi noi o grămadă de soldaţi în aceste conflicte. Poate cel mult o ştire la TV, o coroană la Mărăşeşti şi la Eroul Necunoscut, dar atât… majoritatea lumii nu ştie nici măcar ce zi e când. În alte ţări e ditamai sărbătoarea. Un articol de pe CNN vorbeşte de doar 10 veterani din primul război mondial care încă mai trăiesc astăzi.

M-am mirat mereu cum după un conflict de magnitudinea primului război mondial lumea nu s-a calmat şi nu a încercat orice pentru a obţine pacea. Adică s-au dus lupte în Europa, Africa şi Asia, au murit 10 milioane de soldaţi şi peste 10 milioane de civili şi totuşi 20 de ani mai târziu un război şi mai mare începea. După terminarea primului i s-a spus “The Great War – Marele Război”, pentru că le depăşea pe toate dinaintea lui şi probabil nu se gândea nimeni că va mai fi vreodată unul de aşa amploare. Şi totuşi acum este doar “primul” iar cel din 1939-1945 l-a depăşit la toate capitolele.

    3 comentarii

  1. Pai cel putin in al 2-lea razboi am fost in tabara celor invinsi…. Aliatii (mai ales rusii) n-au fost impresionati ca am trecut de partea lor in ultimul an de razboi.

      (Citează)

  2. De fapt primul razboi mondial a fost numit “The war to end all wars”. Iar ca sa-l completez pe Sabotor, noi suntem de fapt tradatori in ambele razboaie, ceea ce rezulta ca nu meritam prea multe onoruri. In primul razboi am intrat cu capul inainte si am iesit cu el intre picioare. Pentru ca mai apoi, cand ne-a convenit, sa ignoram faptul ca de fapt ne-am predat si am reintrat in razboi. Iar in al doilea… ei bine… stie toata lumea cat de onorabil am luptat si cum, cu prima ocazie, i-am injunghiat pe germani in spate. Razboiul nu e un joc de copii, ori esti all in ori mai bine stai neutru ca Elvetia, Spania, Portugalia etc.

      (Citează)

  3. Nu mi se pare ca e important cum am luptat. Asta tine de regimul politic de atunci, de apropierile intre state, etc. Dar de exemplu si nemtii au ceremonii vaste pentru razboaie desi ei au fost mereu cei care le-au declansat si cei care le-au pierdut. Iar asta nu ii impiedica sa comemoreze pierderile de vieti omenesti si sa dea in fiecare an un nou mesaj in care sa spuna ca razboiul e gresit. Noi care am pierdut cam un milion de romani in cele doua razboaie ignoram complet aceste zile.

    Ma uitam pe o lista de victime in razboaie… sincer sa fiu nu pot sa dau vina pe rusi pentru tot regimul lor si pentru razboiul rece si pentru toate statele tampon pe care le-au pus in calea vestului, dupa ce au pierdut aproape 30 de milioane de oameni in al doilea razboi mondial. Dupa asa pierderi, cred si eu ca nu s-au oprit decat la Berlin si nici n-au vrut sa dea inapoi nimic.

    http://en.wikipedia.org/wiki/World_war_ii_casualties

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus