un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IFTTT este un site bun de combinat dispozitive sau servicii smart

15 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Am descoperit recent site-ul IFTTT.com și serviciul excelent pe care-l pune la dispoziție.

IFTTT înseamnă if this than that, adică “dacă se întâmplă X, fă Y”, un acronim legat de un mod de a combina dispozitive inteligente în internet of things și restul dispozitivelor și serviciilor deștepte ce sunt acum peste tot.

Nu aveți musai nevoie de smart home sau ceva prea avansat pentru a găsi funcții bune pe IFTTT.com, cel mai bine săpați un pic prin el și vedeți dacă puteți utiliza ceva de pe acolo.

IFTTT adună la un loc o mulțime de servicii populare și, integrându-se cu API-urile lor, le poate combina oricum dorești. Interfața cu utilizatorul este simplă, cauți prin lista imensă de servicii, alegi pe cel dorit, îl activezi și îi dai acces la datele tale, ca să poate fi folosit cu conturile sau dispozitivele tale. Multe servicii sunt disponibile și în România și le puteți utiliza prin IFTTT.

Exemple găsite la repezeală, navigând prin ele:

  • Când se apropie mașina UBER comandată, clipește luminile Philips Hue din casă.
  • Când se aude un sunet puternic în casă și e captat de camere D-Link de supraveghere, aprinde luminile Philips Hue.
  • Adaugă automat muzica la care ai dat like pe YouTube într-un playlist de-al tău de pe Spotify.
  • Modifică în roșu culoarea becurilor Philips Hue din casă atunci când ai ratat un apel pe telefon.
  • Creează din confirmările primite pe email pentru comenzi online un fișier Spreadsheets în care să le vezi pe toate. Gmail ați văzut că se prinde de confirmările de comenzi, cel puțin la unele magazine, dar nu știu cum funcționează toată combinația asta pentru România.
  • Pune pe o pagină de Facebook doar acele posturi ale tale de pe Instagram care conțin un anumit hashtag.
  • Trimite prin email, până la 20 de adrese, acele fotografii de pe Instagram pentru care folosești un hashtag anume. Exemplu dat de ei este perfect, îi anunță pe bunici de noi fotografii cu copiii.
  • Trimite un SMS unei persoane de câte ori parchezi la un supermarket, întrebând dacă vrea să cumpărați ceva.
  • Share automat de pe WordPress pe platforme sociale.
  • Adaugă în Google Calendar data lansării filmelor recomandate ca fiind de top de criticii de pe New York Times.
  • Adaugă greutatea măsurată cu un cântar Fitbit Aria în Google Calendar. Ca să vezi cât aveai în diverse momente.
  • Pune în calendar momentele când să pornească sistemul de irigație. E nevoie de irigație GreenIQ, dar or fi și la noi sisteme din astea.

Puteți naviga prin servicii după tip sau domeniu. Pagina principală nu le arată pe toate, le găsiți explorând sau cu search după numele unui brand.

    25 comentarii

  1. “Gmail ați văzut că se prinde de confirmările de comenzi, cel puțin la unele magazine, dar nu știu cum funcționează toată combinația asta pentru România.”

    Se pune in textul emailului “ceva” recunoscut de google. Se foloseste in paginile cu produse ale unui onlineshop, de exemplu: “JSON-LD” sau “microdata”
    Puteti vedea ce tipuri se preteaza la acest format
    developers google com/gmail/markup/reference/

      (Citează)

  2. Incearca si Zapier.com, mi se pare ca are mai multe servicii cu care se integreaza.

      (Citează)

  3. What a time to be alive !

      (Citează)

  4. Doar că dă rateuri dese, sau cel puțin asta am constat eu în ultimul an.

      (Citează)

    • Da, e hit or miss, uneori imi aprinde luminile la 5 minute dupa ce ajung acasa.
      Alte probleme sunt:
      – nu are o interfata buna de gestionare a applet-urilor. Cand ai mai multe, e complicat sa intelegi ce e acolo;
      – nu permite actiuni bazate pe mai multe conditii. Pentru asta folosesc apilio, dar aia nu e o aplicatie comerciala, poate disparea oricand.
      In general e un serviciu bun, dar doar pentru actiuni simple.

        (Citează)

    • Da. Și eu am să-mi închidă bluetooth-ul, când mă deconectez de la căști sau boxa portabilă, dar nu o face mereu. Mai precis, nu o mai face deloc de o vreme. Și îi dau să verifice, îmi dă eroare și atât… Nu pot face nimic.

        (Citează)

  5. Eu îl folosesc în combinație cu Alexa și smarthome-ul ca să aprind prin comandă vocală luminile, chiar și cele de Crăciun de pe gard :) , ca să salvez într-un Google Docs diferite activități ale smarthome-ului s.a.m.d.
    Mai primesc notificări când primest mail de la ENEL și gaze, când urmează să ningă sau să plouă. E chiar mișto, mă bucur că ai scris despre IFTTT.

      (Citează)

  6. Urmarind ideile de pe iffft vad evolutia umana astfel: cu o serie de widget-uri corect selectate nici nu trebuie sa mai gandesti. Exemplu: reminder sa te duci mai devreme in pat daca cu o noapte inainte nu ai dormit suficient. Pe bune? La ce ne mai trebuie creier?
    Schimbam din “cetatene, partidul te vrea prost?” in “cetatene, tehnologia te vrea prost”
    Evident, asta este o forma extrema de a vedea lucrurile, cu siguranta exista si zona de mijloc.

      (Citează)

    • Capacitatea creierului de a lua decizii nu e nelimitata. E normal sa delegi deciziile marunte, zilnice, pentru a elibera creierul pentru munca mai importanta.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      15/02/2018 la 1:16 PM

      @ttavi, de ce esti negativist? Pana la urma IFTTT e un lucru bun, pe care esti liber sa il folosesti sau nu. Nu inteleg hating-ul asta gratuit

        (Citează)

    • Sunt de acord cu Giani. La unele chestii nu te gândești. Poate că e nevoie să-ți spună cineva “bă, nu vrei să te culci mai devreme azi?” și tu să-ți dai seama că da, ai putea face asta, poți amâna pentru a doua zi episoadele alea de pe Netflix.

        (Citează)

  7. Giani Mucea:
    Capacitatea creierului de a lua decizii nu e nelimitata. E normal sa delegi deciziile marunte, zilnice, pentru a elibera creierul pentru munca mai importanta.

    Lasa-l ca el inca spala rufele la rau …

      (Citează)

  8. Unele chestii din lista se pot realiza folosind AutomateIt pe telefon – de ex. chestia cu parcat la supermarket si trimis mesaj. Eu il folosesc sa aflu cand pleaca fiu-meu de acasa, cand ajunge la scoala, cand i se termina bateria (cand ajunge la 4% imi da mesaj cu localizarea si ultima persoana apelata), cand iese dintr-un perimetru de 1,5 km in jului casei, sau ii pot da un SMS cu text predefinit (de ex. “unde”) si imi raspunde cu SMS cu localizarea.
    Versiunea pe bani permite si conditii multiple, respectiv actiuni multiple.
    https://play.google.com/store/apps/details?id=AutomateIt.mainPackage

      (Citează)

  9. alunelu:
    @Mihai: Detaliaza problema si incerc sa iti raspund.

    Mi se pare exagerat de controlat copilul, la modul radical chiar. Inteleg ca te ingrijoreaza anumite aspecte, dar trebuie sa-i acorzi si ceva incredere. Exista si un episod din Black Mirror pe tema asta, S4 EP 2 Arkangel.

      (Citează)

    • Nu-i problema ca n-am incredere in el, n-am incredere in mediul inconjurator. Cand mergi pe jos la scoala sau cand te intorci si trebuie sa traversezi strazi, pe noapte, cu trafic, cu soferi care nu opresc la trecerea de pietoni, cu tot felul de idioti care agreseaza copii, sunt niste precautii pe care mi le iau.
      Chestia cu cuvantul cheie sau cea cu bateria la 4% e gandita si pentru cazul in care pierde telefonul si nu apuc sa-l caut cu Find My Phone.
      Cand se departeaza de casa la mai mult de 1.5 km (si in Sibiu asta inseamna mai mult de jumatate de oras) si nu stiu nimic de chestia asta, mi se pare o chestie de bun simt sa stiu unde e si cu cine a vorbit ultima oara. Poate a vorbit cu maica-sa si stie ea ceva, sau poate e nr. de telefon al cuiva care l-a atras undeva sa-i faca rau.
      E o vorba, better safe than sorry, si el stie ca nu fac chestiile astea ca sa-l spionez ci ca sa fie el in siguranta.

        (Citează)

  10. il foloseam prin 2012.. ce multe s-au schimbat cu el. pe atunci doar conectam niste pagini de fb cu insta si yt.. :)

      (Citează)

  11. Cătălin Tănase:
    @ttavi, de ce esti negativist? Pana la urma IFTTT e un lucru bun, pe care esti liber sa il folosesti sau nu. Nu inteleg hating-ul asta gratuit

    Ai dreptate. Si smartphone-ul sau social media (facebook, messenger) sunt bune, dar folosite cu o limita. Altfel dam in depresie sau ne manipuleza. Problema este ca o parte dintre noi nu reusim sa ne descoperim limita.
    Repet, avem si o variante de mijloc.

      (Citează)

  12. Am uitat un use case pentru IFTTT: cand gasesc o reteta misto, o salvez in Pocket cu tagul ‘pofte’ si IFTTT publica reteta pe un blog privat wordpress.com, ca sa am de unde sa o iau alta data, rapid :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus