un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de SSD: Intel seria 540 tip SATA

29 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Am testat și acest SSD pentru seria mea de review-uri și voi scrie un articol scurt despre el. Eu am avut varianta de 240 GB în format M.2, protocol SATA, iar performanțele sunt foarte apropiate de ale modelului de format 2,5 inchi.

Ca întotdeauna, rețineți că performanțele modelelor de capacitate mai mare (540 GB, 1 TB) vor fi semnificativ mai mari, paralelismul memoriei făcând posibil un spor de performanță pe toate planurile.

Specificații Intel seria 540:

  • protocol SATA3, format M2 dimensiune 2280
  • 240 GB capacitate, disponibil și în alte variante
  • oficial 560 MB/s citire, 480 MB/s scriere
  • oficial IOPS 74K citire, 85 MB/s scriere
  • controller Silicon Motion SM2256
  • garanție 5 ani, MTBF 1,6 milioane ore

Preț:  în jur de 480 de lei la PC Garage și eMAG.

CUM ARATĂ

Cutia include SSD-ul și atât. Acesta arată ca orice SSD de tip M2, lățime de 22 mm și lungime 80 mm. Are ceea ce se numește ghidaje B și M, adică cele două indentații din zona de pini. Inițial gândit pentru laptopuri, formatul M.2 a fost adoptat de ceva vreme și de plăcile de bază pentru desktop-uri. Eu l-am testat pe una Asus Z170 Premium.

Nu intru în mai multe detalii pentru că nu merită efortul. Testele au arătat că unitatea nu este foarte performantă, fiind mai degrabă plasată la coada clasamentului momentan din ce-am testat eu.

REZULTATELE TESTELOR

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

Transfer de fișiere

Am testat folosind următoarele pachete:

  • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
  • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
  • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri, saturând eventuale mecanisme de caching și ducând la viteze diferite în funcție de tipul fișierelor scrise.

Privit ca medie pentru transferul întregului pachet mixt de 17 GB și ca timp total petrecut copiind fișiere, Intel seria 540 ajunge în partea a doua a clasamentului din ce-am testat până acum.


Teste de accesare

Acestea sunt teste făcute cu IOmeter în diverse configurații gândite pentru a solicita cât mai mult SSD-ul în scriere secvențială (blocuri mari) sau în cât mai multe accesări pe secundă (cu blocuri cât mai mici).

Scrierea secvențială este lentă indiferent de dimensiunea cozii:

Iar citirea este mediocră:

Situația este foarte asemănătoare și în ce privește accesările, măsurate prin input/output per second cu blocuri de 4K. Citire mediocră, scriere lentă.


Controllerul nu este avantajat de accesările multi-threaded decât la citire, pe când la scriere rezultatele sunt identice indiferent că folosesc un thread sau patru threaduri.

Teste sintetice

Aici folosesc diverse teste de benchmark pentru a compara rezultatele între unitățile testate.

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.

Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.


Anvil Storage

AS SSD

HD Tune arată o citire uniformă și o scriere ce saturează foarte rapid mecanismul intern de cache, viteza scăzând aproape imediat la 100 MB/s, de unde și rezultatele destul de slabe ale unității.


CE E BINE

CE E RĂU

  • IOPS satisfăcător pe partea de citire.
  • Lent în scriere susținută.

CONCLUZIE

Seria 540 se dovedește un SSD cu performanțe medii. Sunt alternative mai bune pe piață, le găsiți în clasament, care oferă un spor semnificativ de performanță pentru o diferență mult mai mică de preț. IOPS-ul bunicel pe citire îl poate recomanda ca unitate pentru sistemul de operare în soluții cu buget redus, dacă-l găsiți la un preț bun.

Preț:  în jur de 480 de lei la PC Garage și eMAG. Citiți toate review-urile de SSD-uri.




    6 comentarii

  1. Ce treaba are ‘Calitate video foarte bună în aproape toate condițiile uzuale.’ cu SSD-ul ? Cred ca ai un copy paste de la Review-ul Camerei Auto.

      (Citează)

  2. Testele astea iau in calcul efectele cauzate de patch-urile pt. Meltdown pe sisteme cu procesoare Intel?

    Patch-urile alea duc la o reducere cu 15-30% a ratei de transfer, in special la citiri/scrieri de blocuri de 4k.

      (Citează)

  3. george:
    Ce treaba are ‘Calitate video foarte bună în aproape toate condițiile uzuale.’ cu SSD-ul ? Cred ca ai un copy paste de la Review-ul Camerei Auto.

    Adevarat.
    Aparent, nu e prima oara: https://www.nwradu.ro/2017/08/review-de-ssd-samsung-850-evo-un-best-buy-performant/

      (Citează)

  4. iti dai seama ce review de calitate e cand se termina cu o concluzie de asta :))

    GabrielG:
    Se refera la faptul ca e fotogenic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus