un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de SSD: Samsung 850 Evo, un best-buy performant

15 Aug 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

În sfârșit, am testat SSD-uri Samsung, considerate printre cele mai bune din piață, pentru seria de review-uri de SSD-uri. Despre modelul NVMe cu viteze de până la 3000 MB/s vă zic în curând, dar acum haideți să terminăm cu cele SATA. Modelul testat de mine este Samsung 850 Evo de 250 GB.

Gama Evo este cea de mijloc, să-i zicem, un fel de best-buy. Pentru performanțe extreme pe SATA, există și 850 Pro. Modelul 850 Evo a apărut de ceva vreme pe piață, fiind printre primele SSD-uri cu memorie 3D cu 3 biți pe celulă, ca tehnologie, și este de atunci unul dintre cele mai bine vândute modele la nivel mondial. Văzând rezultatele testelor, am înțeles de ce.

Specificații Samsung 850 EVO:

 • format 2,5 inchi cu grosime 7 mm, protocol SATA 3 (6 Gbps)
 • disponibil în capacitate de 120 GB, 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB și 4 TB
 • memorie V-NAND Samsung tip 3D TLC 3 biți pe celulă
 • controller Samsung MGX
 • memorie RAM 512 MB pentru cache rapid
 • viteze oficiale 520 MB/s scriere (300 MB/s după ce se umple bufferul), 540 MB/s citire
 • IOPS oficial QD32: 88.000 scriere, 97.000 citire
 • MTBF: 1,5 milioane ore
 • Total Bytes Written: 75 TB
 • 5 ani garanție

Specificațiile sunt pentru modelul de 250 GB, cele de capacitate mare sunt mai rapide pentru că includ mai multe chip-uri de memorie și paralelismul permite viteze mai mari, au TBW mai mare șamd.

Preț: în jur de 450-500 de lei la eMAG și PC Garage pentru modelul de 250 GB. Nu vreți să știți cât costă modelul de TB!

Prețul mi se pare foarte bun nu doar prin prima rezultatelor pe care le vedeți mai jos, ci și pentru că garanția este de 5 ani, când mulți alții oferă 2-3 ani.

CUM ARATĂ

Ca un SSD normal. Samsung n-a pregătit vreo împachetare specială, ci o carcasă standard neagră. Pachetul testat de mine nu includea nici un adaptor sau șuruburi sau alte elemente pe lângă SSD și un soi de manual.

TEHNOLOGIA

Iată o explicație a majorității funcțiilor și tehnologiilor integrate în acest SSD. Le explic în fiecare review deoarece domeniul este nou și prescurtările sunt numeroase.

Pentru acest 850 EVO, memoria este de tip 3D NAND TLC. Ei spun V-Nand, vertical NAND, la ceea ce alții numesc 3D, dar ideea este aceeași: celulele de memorie nu sunt așezate doar în plan, ci și vertical, ca niște cutii puse atât una lângă alta cât și una deasupra celeilalte. NAND este un tip de astfel de memorie electronică. TLC înseamnă Triple Level Cell, adică fiecare celulă poate stoca 3 biți.

Multe alte SSD-uri testate de mine aveam memorie cu 2 biți per celulă. Nu-i o regulă pentru cum este mai bine, controllerul fiind important în cum gestionează totul. Samsung, ca un mare producător de memorie flash și un dezvoltator de tehnologie în acest domeniu, demonstrează că știe să producă memorie de densitate mare.

Controllerul este un Samsung MGX, dezvoltat chiar de ei:

 • are un procesor dual-core;
 • integrează o tehnologie numită TurboWrite în care 3 GB din SSD sunt folosiți ca memorie buffer mai rapidă (în mod single level cell) pentru accelerarea scrierii. Diferența este mare, transferurile mici și anumite tipuri de fișiere chiar sunt scrise cu 520 MB/s, dar după epuizarea acestui buffer, viteza scade la 300 MB/s și rămâne constant acolo. Unitățile mai mari sunt avantajate de paralelismul unei cantități mai mari de memorie, de exemplu pentru varianta de 500 GB viteza după TurboWrite este de 500 MB/s.
 • buffer RAM pentru accelerarea suplimentară a transferurilor. Memoria pe acest Samsung este de 512 MB, dublu față de alte modele testate de mine.
 • funcții TRIM, Garbage Collection și altele pentru a se asigura de ștergerea corectă și de scrierea corectă a datelor.

După cum vă spuneam, fiabilitatea este un punct forte al acestui SSD, reflectată și prin oferirea unei garanții de 5 ani. MTBF-ul (timpul mediu până la defectare) de 1,5 milioane de ore și TBW (Total Bytes Written, cât se poate scrie înainte de a apărea probleme) de 75 TB sunt cifre bune.

REZULTATELE TESTELOR

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

Iată un tabel cu cifrele oficiale prezentate de Samsung și ce-am obținut eu, ca o comparație directă:

Samsung 850 EVO 250 GB Oficial Obținut
Citire secvențială 540 MB/s 546 MB/s
Scriere secvențială cu TurboWrite 520 MB/s 506 MB/s
Scriere secvențială după TurboWrite 300 MB/s 364 MB/s
Citire random 4 kB QD1 10.000 IOPS 8.972 IOPS
Scriere random 4 kB QD1 40.000 IOPS 26.018 IOPS
Citire random 4 kB QD32 97.000 IOPS 89.159 IOPS
Scriere random 4 kB QD32 88.000 IOPS 79.579 IOPS

Acum să trecem la teste punctuale.

TRANSFER DE FIȘIERE

Am testat folosind următoarele pachete:

 • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
 • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
 • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. Rezultatele sunt următoarele:

Rezultatele mi se par foarte bune, luate așa individual.

Dacă măsor timpul total pentru a scrie și apoi citi toți cei 17 GB din pachetul de mai sus, rezultatele sunt următoarele:

Modelul este un pic mai lent decât variantele de top de la HyperX și ADATA, deși nu mă miră acest lucru. Vă spuneam că seria 850 EVO este în gama best-buy, pe când cu HyperX Savage ar trebui comparată mai degrabă seria 850 Pro, despre care alte review-uri spun că-i foarte rapidă.

Viteza medie înregistrată în transferul celor 17 GB este următoarea:

După cum vedeți, la citire stă bine chiar și când calculăm media, dar la scriere devine limitat după ce se umple acel cache TurboWrite și viteza scade spre un 300 MB/s.

PCMARK 8

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.


Rezultatul este foarte bun. Iată cum se compară cu celelalte SSD-uri testate anterior, Samsung 850 Evo ocupând locul 1 în acest clasament:

TESTE SINTETICE

Aici rulez diverse teste devenite deja clasice în lumea SSD-urilor. Primul este cel de scriere și citire secvențială în memorie. Iată cum evoluează vitezele în funcție de mărimea blocului folosit, cu o plafonare spre maxim imediat după ce creștem de 16 kB. Cum testul durează foarte multă vreme, TurboWrite este epuizat, de unde și scrierea la aproximativ 300-400 MB/s:

Testul făcut cu 128 kB, dar cu o coadă de comenzi variabilă, arată o plafonare după QD2, ceea ce e bine. SSD-ul este performant încă de la început, situații de QD1, 2 și 4 fiind cel mai des întâlnite în utilizarea normală.

Iată cum se compară cu alte SSD-uri la scriere secvențială 128 kB. Samsung-ul este pe la mijlocul haitei:

Iar la citire oferă performanțe de top:

Accesarea aleatoare este la fel de importantă. Sistemul de operare de obicei scrie și citește în zone diferite ale memoriei și folosește blocuri de mici dimensiuni, așa că testarea random este importantă și de obicei ne interesează numărul IOPS, input output per second.

Că viteză, accesarea random stă ca mai jos când variem blocul de test:

Pentru 4 kB random și QD variabil, avem următoarele rezultate foarte bune, Samsung fiind în vârful topului:

În valori maxime atinse în toate testele, Samsung 850 Evo stă ca mai jos:

În maxim, Samsung iese pe locul doi.

BENCHMARKS

Există programe de benchmark ce pot fi utilizate gratuite de oricine și deci puteți compara rezultatele de mai jos cu cele ale unităților voastre.

CrystalDiskMark:

Anvil Storage:

HD Tune, unde se vede cum scade viteza după ce TurboWrite se umple:

Și Samsung Magician, programul lor de verificare și update de firmware pentru SSD-uri, care include și o componentă de benchmark.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Garanție 5 ani.
 • Rezultate foarte bune în teste.
 • Varianta 250 GB este limitată în transferuri mari de date.

CONCLUZIE

Samsung 850 Evo, deși lansat pe final de 2014, rămâne unul dintre cele mai bune SSD-uri de pe piață. Are performanțe foarte bune în accesarea random, făcându-l potrivit pentru unitatea sistemului de operare, și viteză bună în transfer de fișiere, făcându-l o alegere eficientă pentru unitate de stocare.

Dacă puteți, luați unul de 500 GB care elimină efectele umplerii TurboWrite-ului, performanța fiind aproape identică indiferent de mărimea transferului.

Fac un top al SSD-urilor folosind toate testele făcute și o formulă proprie. Samsung 850 Evo ajunge pe locul 2, în spatele lui HyperX Savage.

Preț: în jur de 450-500 de lei la eMAG și PC Garage pentru modelul de 250 GB. Citiți și celelalte review-uri de SSD-uri.

  10 comentarii

 1. “Calitate video foarte bună în aproape toate condițiile uzuale.
  Funcția Emergency Recording este utilă, eu o folosesc des.
  Accesorii utile.”

  Mie imi ies opace cadrele trase cu 850Evo.

    (Citează)

 2. Daca filmez cu 850 Evo si folosesc funcția Emergency Recording, inregistrarea se salveaza direct pe ssd sau tot imi trebuie card sd?

    (Citează)

 3. Salut, ai un typo la sfarsit “Fac un top al ROUTERELOR, folosind toate testele făcute și o formulă proprie. Samsung 850 Evo ajunge pe locul 2, în spatele lui HyperX Savage.”

    (Citează)

 4. SSD-urile cu 5 ani garantie nu sunt asa rare, se mai gasesc si pe la alti producatori.

    (Citează)

 5. Se gaseste si la 400-410 la oferta din cand in cand. Inca e best buy din cauza garantiei.

    (Citează)

 6. sunt confuz de acest produs multi scop. de la stocare cu viteze impresionante la inregistrare video si router.

    (Citează)

 7. Cred că toți bloggerii își doresc cititori atât de atenți precum voi. Sunt mișcat până la lacrimi!

    (Citează)

 8. Salutare domnule Radu! Iti multumesc pentru acest review din care am invatat multe chestii! Doresc sa-mi achizitionez un astfel de ssd si sunt putin indecis in alegerea unuia care sa-mi satisfaca toate cerintele. Urmeaza sa-mi cumpar un pc facut din bucati, la care ii voi pune un SSD M.2 cu NVMe pe care voi instala windowsu si voi pune cateva programe. Doresc ca pc-ul meu sa fie unul silentios si m-am decis in loc de HDD sa-i pun un SSD de 500 gb pt filme(4k de vreo 40-50 unul, luate prin torrent si sa le tin la seed), poze, muzica. jocuri etc. Din ce am gasit pe google, ce as avea eu nevoie ar fi un SSD MLC. Crezi ca acest SSD ar putea sa ma tina ceva ani in regimul de utilizare descris mai sus? O zi frumoasa iti doresc! Multumesc anticipat!

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus