un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de SSD: HyperX Savage de 240 GB trece pe primul loc în clasamentul curent

8 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

HyperX Savage, produs de Kingston, este cel mai performant SSD de tip SATA al lor, potrivindu-se bine alături de alte componente de top. SSD-ul costă vreo 80 de lei în plus față de unul obișnuit, dar decideți voi dacă merită diferența: în testele mele a ieșit pe locurile 1 sau 2, fiind primul în topul general după șase SSD-ul testate până acum.

Savage are specificații foarte bune, utilizând memorie 3D NAND de tip MLC și un controller pe 8 canale, combinație care rude nu doar la viteze mari de transfer, dar și la cifre impresionate când e vorba de accesări simultane.

Specificații HyperX Savage:

 • format 2,5 inchi cu grosime 7 mm, protocol SATA 3 (6 Gbps)
 • capacitate de 240, 480 sau 960 GB
 • memorie 3D NAND de tip MLC
 • controller Phison PS3110-S10 pe 8 canale
 • memorie RAM integrată pentru cache rapid
 • viteze oficiale: 560 MB/s citire și 530 MB/s scriere
 • IOPS oficial la accesare aleatoare 4 kB: 93.000 citire și 89.000 scriere
 • MTBF 1 milion de ore (timp mediu până la defectare)
 • TBW: 306 TB (total bytes written)
 • 3 ani garanție

Eu am testat varianta de 240 GB. Cele de capacitate mai mare sunt ușor mai performante, având IOPS-uri și TBW-uri mai mari.

Preț: în jur de 560 de lei la eMAG și PC Garage.

AMBALARE ȘI ACCESORII INCLUSE

Pachetul include SSD-ul, o ramă pentru a-i crește grosimea de la 7 la 9,5 mm, un adaptor metalic pentru montarea în bay-uri mai mari și inclusiv șuruburi. Un cod pentru programul Acronis True Image HD este inclus în acest tip de pachet.

Carcasa are un aspect special, aproape că-i păcat că nu o va vedea nimeni ulterior instalării în PC sau laptop. Nu-i nimic, chiar și așa are rolul de a-i da clientului senzația că a cumpărat o unitate premiul, având un X stilizat pe față, de culoare roșie.

L-am și demontat ca să vedem ce-i înăuntru. Conține 16 module de câte 16 GB memorie, probabil fabricate de Toshiba, și un modul de memorie RAM de 256 MB pentru caching. Controllerul Phison era acoperit cu un petec de material ce ajută la disiparea căldurii, dar l-am înlăturat eu pentru acel minunat portret.

În caz că vă întrebați de ce 16 x 16 GB dau 256 GB, dar SSD-ul declară doar 240 GB: diferența este ținută ca spațiu de rezervă (provisioning) pentru eventuale erori sau defecțiuni, o practică întâlnită la toate SSD-urile.

TEHNOLOGIE

Iată o explicație a majorității funcțiilor și tehnologiilor integrate în acest SSD. Le explic în fiecare review deoarece domeniul este nou și prescurtările sunt numeroase.

Pentru HyperX Savage, memoria este de tip 3D NAND MLC. 3D, în sensul că celulele de memorie nu sunt așezate doar în plan, ci și vertical, ca niște cutii puse atât una lângă alta cât și una deasupra celeilalte. NAND este un tip de astfel de memorie electronică. MLC înseamnă Multiple Level Cell, adică fiecare celulă poate stoca 2 biți.

Este o memorie bună. Majoritatea SSD-urilor de ultimă generație au trecut la acest tip de memorie cu celule așezate 3D, iar tehnologia MLC este cea de mijloc, în sensul că există și memorii ce pot reține un singur bit pe celulă (SLC) și memorii ce pot reține trei biți pe celulă (TLC), deși acestea din urmă sunt chiar foarte noi și lumea încă deliberează dacă sunt mai fiabile sau nu decât MLC-urile.

Faptul că memoria este structurată 3D și că mai mulți biți pot fi scriși în fiecare celulă duce la viteze mai mari de accesare și la miniaturizarea memoriei, ceea ce permite ca în formatul clasic de SSD să încapă mai mulți gigabytes. Astfel de memorie a făcut posibile sau a tras în jos prețul SSD-urilor de capacitate mare.

Controllerul este un Phison PS3110 S10. Sunt sigur că n-ați auzit de acest producător, dar asta nu contează, ci doar ce poate face el:

 • are un procesor quad-core;
 • DRAM Buffer – are o memorie de 256 MB ce accelerează suplimentar scrierea și accesarea datelor pe SSD.
 • algoritmi de utilizare uniformă a celulelor de memorie – adică le folosește treptat pe toate, nu scrie informația nouă în celulele din care una veche a fost ștearsă, ci le solicită de-a lungul timpului pe toate.
 • 8 canale de acces, asta permițându-i gestionarea unei memorii de până la 2 TB.
 • protecție la o eventuală pierdere a alimentării, circuitele pentru această funcție permițând trecerea oricăror date rămase în bufferul DRAM în memoria de stocare.
 • coduri corectoare de erori – controllerul se asigură că toți biții scriși sunt corecți, eliminând posibile pierderi de date.

Mai rămân de prezentat două cifre despre fiabilitatea. MTBF-ul este de 1 milion de ore, însemnând timpul mediu estimat până la defectare. O cifră bună, chiar dacă unitățile ADATA SU900 și SX950 testate anterior au un MTBF mult mai mare.

La TBW, care înseamnă total bytes written, acest SSD stă mult mai bine cu o cifră de 306 TB față de cei 200 TB de la celelalte SSD-uri. Unitatea poate depăși această cifră, aceasta fiind doar estimarea pentru timpul ei mediu de viață. Kingston spune că Savage rezistă dacă scrii în fiecare zi de 1,2 ori capacitatea totală.

REZULTATELE TESTELOR

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

Pentru SSD-uri testăm vitezele de scriere și de citire în diverse scenarii și cât de multe operațiuni input/output poate face pe secundă în diverse scenarii.

Eu testez folosind atât teste cu scenarii reale (copiere de fișiere, PCMark), cât și teste sintetice, ce solicită SSD-ul pentru a-i afla limitele maxime. Toate rezultatele sunt mai jos. Am testat până acum 6 SSD-uri, așa că vă voi arăta și cum se compară cu alte modele de tip SATA.

HyperX spune că, oficial, performanțele lui Savage sunt 560 MB/s citire și 530 MB/s scriere, iar ca număr de operațiuni I/O aleatoare pe secundă avem 93.000 pe citire și 89.000 pe scriere. Vă reamintesc că protocolul SATA 3 are o limită maximă teoretică de 600 MB/s.

De asemenea, aceste viteze de transfer sunt pentru citire și scriere secvențială (ca atunci când copiezi fișiere), iar rezultatele sunt bune pentru majoritatea SSD-urilor. Mai important este să vedem ce se întâmplă la citire și scriere aleatoare și pe bucăți mici, precum face sistemul de operare, și să vedem cum variază performanța atunci când folosim o coadă de comenzi mai mare (un fel de paralelism ca la procesoarele multi-core).

Iată valorile maxime obținute de mine în teste:

HYPERX SAVAGE 240 GB Oficial Obținut în teste
Viteză maximă scriere 530 MB/s 531 MB/s
Viteză maximă citire 560 MB/s 557 MB/s
IOPS scriere random 89.000 80.384
IOPS citire random 93.000 96.485
PCMark scor 4.940 4.934
PCMark bandă 223 MB/s 217 MB/s

Rezultatele sunt foarte bune și foarte apropiate de cele promise, zic eu.

Iată cum se raportează la alte SSD-uri testate de mine în ce privește vitezele maxime înregistrare și IOPS-ul maxim:

După cum vedeți, HyperX Savare are o viteză de citire egală cu a altor SSD-uri de top testate, dar cea maximă de scriere este mult mai bună. În ce privește numărul de accesări aleatoare (input output per second), rezultatul este mult mai bun decât alt altor SSD-uri în special acolo unde contează, la citire, deoarece 80% dintre operațiunile făcute de sistemul de operare sunt citiri.

În ce privește transferul real de fișiere, am testat folosind următoarele pachete:

 • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
 • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
 • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Rezultatele sunt următoarele:

Rezultatele sunt și aici foarte bune, semn că SSD-ul nu se bazează doar pe cache-ul său pentru a obține performanțe bune, ci întregul sistem de scriere și de citire a datelor chiar din memoria de stocare este performant.

Iată cum stă HyperX Savage la viteze medie de transfer (toți cei 17 GB de mai sus) față de alte unități testate până acum:

HyperX Savage ia primul loc. Iată și ca timp total de transfer, unde un timp mai mic este de dorit:

Am scris și apoi citit 17 GB în doar 71 de secunde (și asta fără mecanismul de caching automat din Windows).

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.

În cazul lui HyperX Savage, rezultatele au fost bune, dar a fost ușor întrecut de modelele ADATA și de un Crucial MX300 pe care urmează să vi-l prezint:


Acum teste sintetice, când bombardez SSD-ul cu pachete de anumite tipuri pentru a vedea cât de rapid sunt scrise sau citite și cum reacționează controllerul la date compresibile, la scriere multithreaded sau la comenzi simultane de accesare.

Iată cum variază viteza de scriere și de citire secvențială în funcție de mărimea blocurilor trimise SSD-ului:

Curba arată bine, SSD-ul urcă rapid spre viteze mari și rămâne constant acolo. Același lucru și pentru graficul de mai jos, care arată că nu-i nevoie să bombardezi controllerul cu o coadă lungă de comenzi pentru a-l solicita la maxim, chiar și la QD mic urmând să beneficiați de performanțe crescute.


Lăsând la o parte ceva sincope în citirea aleatoare cu 4 threaduri, controllerul reacționează la fel de bine la scriere și citire single-threaded și multi-threaded, un alt lucru de lăudat. Multe SSD-uri nu pot oferi performanță ridicată pentru o singură operațiune, vitezele lor maxime fiind obținute în teste multi-threaded.

Controllerele de obicei “trișează” în a obține viteze mai mari în teste comprimând datele în timp ce le primește. Am testat acest lucru și HyperX nu face acest lucru, rezultatele fiind practic identice.

Un alt aspect de interes pentru un SSD este IOPS-ul, câte operațiuni poate face pe secundă. Ca performanță maximă obținută cu Anvil Storage, graficele arată așa:

Și față de alte SSD-uri, lucrurile pe frontul IOPS arată astfel:

La citire HyperX este mult deasupra altor modele testate:

Am făcut și teste cu programe gratuite, pe care oricine le poate rula pentru a compara acest SSD cu ce are acasă.

CrystalDiskMark:

AS SSD:

Anvil Storage:

CE E BINE

CE E RĂU

 • Performanță foarte mare în toate situațiile de scriere și citire secvențială.
 • Performanță foarte mare în ce privește IOPS la scriere/citire random 4 kB.
 • Garanție mai mică decât cea oferită de ADATA.

CONCLUZIE

Cu locul 1 sau 2 în aproape toate testele mele, HyperX Savage se dovedește un SSD excelent, util și ca disc pentru sistemul de operare, dar și ca unitate de stocare pentru jocuri, download-uri rapide șamd. Este o unitate mult peste ce oferă Kingston în gama lor standard, cea “non-HyperX”, arătând cât de variată este lumea SSD-urilor.

Folosind propria mea formulă bazată pe rezultatele tuturor testelor, HyperX Savage trece pe primul loc în clasament, după șase unități testate.

Preț: în jur de 560 de lei la eMAG și PC Garage.

  9 comentarii

 1. am si eo o intrebare, ca am acest SSD acasa: MTBF-ul ala de 1 milion de ore ce inseamna mai precis?

  nu-mi vine sa cred ca inseamna ca daca tii calculatorul pornit 24 de ore pe zi in continuu, SSD-ul crapa dupa 114.15 ani, ca presupun ca conteaza si cat e de accesat, adica una e sa stea idle 90% din timp si alta e sa scrii si sa citesti de pe el in continuu

  deci cred ca milionul ala de ore inseamna altceva decat timp fizic.

  poate ai scris deja despre asta, scuze.

    (Citează)

  • Nu, chiar asta înseamnă. Mean time between failures, timpul mediu între defectări.

   Unii îl calculează nu pe utilizare non-stop, ci pe ceea ce numesc ei utilizare tipică. De exemplu, la televizoare se estimează durata de viață considerându-se că te uiți 3 ore pe zi la ele.

   MTBF-ul este una, TBW-ul e alta. În ce privește cât de mult îl poți utiliza până când memoria se degradează prea mult, contează TBW-ul. Și acela este suficient de mare încât să faci tu upgrade-ul la un SSD mai bun înainte de a se defecta el.

     (Citează)

 2. Inca mai folosesc un Intel 330 care scrie cu max 150 MB/s si timpul de acces la citire e peste 0.1 ms si tot nu sunt convins ca in utilizarea casnica s-ar simti vreo diferenta de performanta.
  Nu de carcotas zic, doar incerc sa ma conving singur ca nu merita sa arunc banii pe ce nu am cu adevarat nevoie :). Dar nu reusesc intotdeauna.

    (Citează)

  • Nu cred că trebuie să faci upgrade prea des la SSD-uri. Eu am două SV300 și un Sandisk Ultra II de care sunt mulțumit, deși sunt lente față de cele testate acum.

   Contează însă când apar oferte și vrei să alegi unitatea care-ți oferă cea mai bună performanță pe leu plătit, contează când vrei capacitate mai mare șamd.

   Și încă nu am testat unități NVMe. Acolo vitezele uzuale sunt de 1900 MB/s și poate și mai mult.

     (Citează)

 3. Salut Radu, adauga la testele tale si Samsung-urile Pro. Cel putin pe utilitarul propriu inregistreaza viteze superioare unora din lista din acest articol.

    (Citează)

 4. “coduri corectoare de erori”
  TTI cu Colțuc ?

    (Citează)

 5. Savage e mult prea sus ca pret, Hyper X e suficient a pret/performanta :)

  am studiat piata cand imi cautam un stick de 64Gb si am dat peste SAvage cu niste performante superbe. era si resigilat cu vreo 50 ron reducere (90% din stick-urile scumpe nu au moarte) dar cand sa fac comanda vad ca firma respectiva imi oferea doar 2 ani garantie ( vs 5 sau 7 la produs nou parca…) si costa si livrarea + plata ramburs si ajungeam la pretul de nou. am zis pas
  https://www.price.ro/index.php?action=product_prices&prod_id=1317515&asc=1

  ps. de la magazinele din .ro cumpar de fiecare data cu plata ramburs sa ma pazesc de lipsa stoc sau alte povesti care imi tin banii blocati, in felul asta nu vine coletul in 2 zile – comand de la alt site si soarta :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus