un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce îmi plac camerele foto de pe Note8 (cu exemple)

14 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Noul Note8 (citiți review-ul făcut de mine) are un modul foto care pentru mine, ca blogger, este excelent: include două camere foto principale de pe spate, din care una cu zoom optic 2x față de cealaltă. Vreau să insist mai mult pe acest aspect.

Două camere pe spate, da? Cea de lângă flash este cea normală, cu un obiectiv F1.7. Cea din margine este cea cu zoom optic 2x față de prima, iar acest lucru a forțat și un obiectiv F2.4, ceva mai închis, dar în continuare stabilizat optic.

Uitați diferența de unghi de cuprindere între cele două:

 

Mie mi se pare o diferență importantă, peste ceea ce mă așteptam de la “doar 2x” zoom. Pentru o fotografie mai reușită (în cazul meu, de blogger, care oferă mai multă informație privitorului) este foarte utilă a doua cameră pentru că permite o încadrare mai bună a subiectului și mai multe detalii despre elementul de interes, atunci când este la distanță. Jumătate dintre fotografiile mele (fac cam 1200-1300 pe lună, zice programul de gestiune) au nevoie de acest lucru.

Observați în cele de mai sus și că de multe ori se schimbă modul de calculare a luminozității și culorilor pentru că software-ul face un calcul mai precis, mai bine definit pe subiectul de interes, în cazul camerei 2x. Cel mai edificator exemplu este al camionului roșu care este surprins mult mai bine cu a doua cameră deoarece imaginea nu se mai întunecă din cauza compensării cerului mult prea luminos; un alt exemplu este cortul MEATic de la final.

Zoom-ul optic înseamnă că subiectul nu doar că se vede mai mare, dar păstrează intacte toate detaliile necesare mie. Fotografiez de multe ori tot felul de semne, meniuri și detalii, de obicei pe ascuns, așa că nu mă pot apropia cum aș vrea eu.

Uitați crop-uri din imaginile de mai sus, ca să vedeți ce nivel mult mai mare de detaliu sunt surprinse astfel. În stânga crop de pe camera normală, în dreapta de pe cea 2x.

În stânga nu se poate înțelege marca aparatului de aer condiționat, în dreapta se vede că-i un model Simbio.

În stânga nu se înțelege nici un număr de înmatriculare, sunt arse de soare și distruse de compresia JPEG, pe când în dreapta le pot citi clar.

Textul mic de sub preparate devine ușor de citit.

Întreg regulamentul devine ușor de citit. Asta m-ar fi ajutat mult dacă voiam să scriu un articol despre vreun semn văzut pe acolo.

La fel, în stânga abia înțeleg numele preparatelor, pe când în dreapta pot citi și ingredientele și cantitățile lor. Fotografia transmite direct mai multă informație.

Dincolo de asta, Note8 introduce și un mod numit Live Focusing. Surprinde imaginea cu camera 2x și folosește cea normală pentru a defocaliza sau nu fundalul, la alegerea fotografului. Există o condiție, trebuie să fii cam la minim 50 de centimetri de subiectul tău pentru ca adâncimea de câmp să-l poată izola.

Iată câteva exemple:

Fotografiile originale se salvează în telefon și defocalizarea fundalului poate fi ulterior modificată din Gallery.

Sincer să fiu, nu înțeleg de ce ar vrea cineva acest lucru. Izolarea subiectului de fundal este o metodă bună pentru a scoate în evidență un portret sau un obiect, dar cam orice program de editare foto, inclusiv cele gratuit pentru Android, pot face acest lucru.

Pe total, însă, am fost foarte impresionat de capacitatea camerei de a obține detalii fine. Uitați-vă la imaginile de mai jos (atenție, sunt foarte mari) și observați cât de bine se păstrează zgârieturile de pe sticlă, modelul spiralat al curelei de aur și alte elemente care pe alte telefoane pot fi estompate sau pot crea artefacte nedorite în imagine. Sunt fotografii făcute la nimereală, din mână, în ce lumină a fost disponibilă acolo. Probabil că ar putea fi chiar mai bune cu iluminat bine ales și un stabilizator sau trepied.

În alte fotografii pe care le puteți vedea în review, texturile sunt bine păstrate, detaliile verticale și orizontale la fel, culorile sunt naturale, fără vreo suprasaturare a unui canal, iar cadrele ce alternează umbre și lumini puternice sunt corect echilibrate.

Similar, senzorul și software-ul său fac o treabă excelentă în a elimina orice tentativă de blooming sau strălucire a becurilor în noapte, iar sursele de lumină sunt bine izolate și nu strică zona din jurul lor. Sunt fotografii foarte bune!

Camera frontală face selfie-uri reușite și suportă mod HDR, ceea ce este foarte util când vrei să te fotografiezi cu vreun apus de soare sau vreo lumină dificilă în spate.

În plus, vine cu uzualele opțiuni de îmbunătățire a tenului, mărire a ochilor, iluminare a feței și înclusiv îngustare, ca să pari mai neretunjor.

via GIPHY

De filmat, Note8 filmează bine. Poți trece în timpul clipului de pe camera normală pe cea 2x, iar schimbarea se face instantaneu, fără vreun efect de zoom sau alt artificiu vizual. Focalizarea se păstrează. Aș fi preferat un buton mai mare pentru schimbul camerelor, momentan fiind unul mic și slab vizibil, dar asta e, nimic nu-i perfect.

Am primit telefonul Note 8 de la Orange (verificați prețul la liber și în diverse variante de abonament), în cadrul programului Orange Smartphone Tester deschis clienților Orange și bloggerilor.

    21 comentarii

  1. pai daca pozele sunt asa de importante pentru tine de ce nu iei un mini mirrorless low entry ? eu am un e-pl 6 de la olympus (am dat 1100 pe el + vreo 500 parca pancake-ul) si cu obiectivul pancake intra intr-o husa de aparat normal. nu prea are sens sa comparam calitatea pozele si optiunile lui cu telefonul fie el si note 8.

      (Citează)

    • Am un mirrorless deja, cu tot cu obiectiv micuț. Tot nu se compară. Unu la mână, majoritatea fotografiilor de care zic le fac fără să știu dinainte că voi avea nevoie de aparat.

      Dacă știu că am, îl iau cu mine. Mai am în plus și un Canon G9x cu senzor de 1 inch. Telefonul, însă, e mereu în buzunar.

      Doi la mână, telefoanele au evoluat atât de mult încât de multe ori las aparatul acasă. De exemplu, filmez mai bine cu telefonul, mai ales că am și stabilizator pentru el. Chiar și în concedii am început să prefer telefonul pentru că e ușor de cărat, de exemplu în Colmar am fost doar cu telefonul, în Londra la fel șamd. În Zanzibar am fost cu toate aparatele, că acolo erau multe situații și loc frumos de fotografiat.

      Trei la mână, în special pe stradă, în localuri și alte cazuri, dacă îndrepți un telefon spre ceva și faci fotografie, e ok… faci o poză. Dacă îndrepți mirrorless-ul. se sperie toți că de ce faci asta, plus că te văd imediat. N-am chef să explic fiecărei cafenele în parte de ce fotografiez meniul sau vitrina cu dulciuri.

      Patru la mână, HDR-urile cu telefonul ies mult mai bine decât fotografiile cu aparatul normal, în anumite situații.

        (Citează)

    • la mine e cam invers, mai degraba uit telefonul acasa decat mirrorlessul. am o permanent cu mine o geanta de umar tip sling (de la mol) si in afara cazului in care mi-l cere nevasta, e intotdeauna acolo cu alte maruntisuri utile.

      dar da, in magazine prefer sa fac si eu poze cu telefonul, aparatul foto chiar mini atrage atentia angajatilor. nu au nici o problema sa imi notez articol/pret pe hartie manual, dar fereasca sfantul sa fac o poza la eticheta.

        (Citează)

  2. Pare foarte mișto sistemul de camere duale de pe Note 8 dar personal, lăsând la o parte calitatea pozelor, cea mai utilă implementare o văd la LG, unde a doua camera face poze ultra wide; e ca și cum ai avea un GoPro cu tine mereu. Citesc că la V30 au scăpat complet și de distorsiunile date de unghiul mare, de 125 de grade

      (Citează)

    • Da, l-am avut pe G5. E foarte bun și wide-ul. Visul meu este un telefon cu trei camere: wide, normal și zoom :P

      De distorsiuni nu ai cum să scapi, ci le corectează software. Se putea face asta și înainte, doar că nu o făcea softul din telefon.

        (Citează)

  3. In poza cu Matilda ai putin fata de candidat PSD…

      (Citează)

  4. Omule opreste-te, iPhone 7 Plus are doua camere si capacitati similare inca de anul trecut. Ca sa nu mai zic ca sunt elegant asezate pe colt, decat pleasca pe mijloc.

      (Citează)

    • bine, acum s-a oprit. nu o sa mai scrie niciodata nimic. s-a rezolvat problema ta acum?

        (Citează)

    • Mie nu-mi place iPhone din alte motive, poate să aibă și cinci camere. De asta nici nu-l compar cu iPhone. Alegerea între Android și iOS se face inițial, apoi te orientezi spre cel mai bun telefon din fiecare categorie, dacă ai buget.

        (Citează)

    • A doua camera nu e stabilizata la iphone7. Na…un argument ca note 8 e preferabil iphoneului7 din punctu asta de vedere.

        (Citează)

  5. Ai plati 900E pentru note8?

      (Citează)

    • Depinde cum privești lucrurile. Dacă aș face upgrade de la ceva de anul trecut sau acum doi ani, de la Note5 de exemplu, da.

      Dacă ar fi să fac de la S7 sau S8, probabil că nu. Deși dacă întâi ai vinde un S7 sau un S8, Note8 ar fi mai ieftin.

      Apoi depinde și de câți bani ai în buzunar și ce oferte ai la operator. Poate-l iei pe firmă, poate nu. Eu nu pot să zic cu precizie dacă un telefon merită sau nu banii, ci mai mult să spun ce oferă și fiecare decide cât ar fi dispus să plătească pentru respectivele feature-uri.

        (Citează)

  6. Cei de la Orange au cerut inapoi telefonul pe care ti l-au dat la test?

      (Citează)

  7. Nwradule, nu trebuie să scrii 10 pagini cu exemple ca să demonstrezi că un zoom optic oferă detalii mai bune ale obiectului pe care faci zoom, decît în cazul în care nu ai zoom și doar faci crop.

    Thank you Captain Obvious !

      (Citează)

    • Dacă dau un exemplu, ar fi sloppy job, nu?

      Plus că majoritatea oamenilor nu sunt obișnuiți cu telefoane cu două camere și nici nu sunt fotografi sau nu înțeleg chestiuni precum capturarea detaliilor fine. De asta e bine să le explice cineva exhaustiv.

        (Citează)

  8. Trebuia sa faci poza si cu un telefon cu camera normala pentru comparatie. Ca asa, si LG G5-ul meu are doua camere, una cu zoom mai mare decat alta.

      (Citează)

    • Aia normală e ca la orice alt telefon. Este echivalentul celei non-wide de pe LG G5.

      Ar fi simplu dacă Samsung ar comunica unghiul de cuprindere pentru fiecare cameră, dar nu o face.

        (Citează)

    • Dacă ar fi atât de simplu, ai rămâne fără salar

        (Citează)

  9. nwradu:
    Păi tu ce crezi?

    Nu stiu cum e cu testele astea, am mai vazut pe alte site-uri ca uneori mentioneaza ca le-au lasat produsele testate, de aceea intrebam.

    Si inca ceva: ce se intampla daca se strica un telefon de 3000-4000 de lei cand il ai tu in teste? Te pune sa-l platesti sau ce?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus