un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review aparat de ras electric Philips seria 9000

16 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am primit “la redacÈ›ie” un aparat de ras Philips din seria 9000, cea mai nouă È™i mai performantă, pentru review. Este primul aparat de ras electric pe care-l încerc, aÈ™a că v-am rugat È™i să-mi spuneÈ›i ce să testez la el; È™i am testat. Am fost mereu curios să aflu cât de bine bărbiereÈ™te un astfel de aparat; am aflat (spoiler: foarte bine!).

Înainte de a continua, vreau să vă aduc aminte și de faptul că aparatele Philips din seria 9000 sunt legate de un concurs numit Provocarea spațiului. Răspunde la o întrebare pe site-ul concursului și poți câștiga o călătorie în spațiu, cu lansarea din America la bordul unei navete private ce va realiza un zbor suborbital. Nu glumesc, un loc este sigur rezervat României, deci în curând un al doilea român, după Prunariu, va ajunge în spațiu. Nu trebuie să cumpărați aparatul pentru a participa la concurs; sunt deja invidios pe oricine ar câștiga.

[smart-product id=”63963″ width=”640″ interval=”60″]

Specificații Philips S9711/31:

  • trei lame circulare, de precizie, cu sistem de ridicare a firului de păr înainte de tăiere È™i cu deplasare pe 8 direcÈ›ii pentru mularea pe trăsăturile feÈ›ei
  • poate fi folosit pentru bărbierit umed sau uscat
  • poate fi folosit în duÈ™, rezistă la apă
  • autonomie 50 de minute, cât pentru 17 bărbieriri, se încarcă într-o oră, ecran LCD pentru starea bateriei
  • trei viteze de rotaÈ›ie
  • accesoriu trimmer cu lungime reglabilă pentru aranjarea bărbii È™i a perciunilor
  • husă de transport
  • dispozitiv de curățare cu lichid de igienizare, complet automat (dar poate fi spălat È™i cu jet de apă)
  • 2 ani garanÈ›ie

Preț: în jur de 2100 de lei pentru acest model, verificați la PC Garage sau eMAG. Găsiți alți distribuitori autorizați și pe site-ul Philips (buton sus, Cumpără acum).

MODELE ÃŽN SERIA 9000

Eu am testat modelul de top, S9711. Există în total 4 modele:

  • S9711 – modelul cel mai complex È™i cu toate accesoriile posibile, are indicator numeric LED pentru baterie È™i include trimmer reglabil È™i dispozitiv de curățare SmartClean Pro.
  • S9511 – în loc de indicatorul numeric de baterie are unul ceva mai simplificat. Sistemul de curățare este SmartClean Plus, fără afiÈ™aj de progres a igienizării.
  • S9111 – indicator simplificat pentru starea bateriei, curățare SmartClean Plus, o singură viteză de bărbierire.
  • S9031 – modelul cel mai simplu. Are acelaÈ™i sistem de bărbierire, dar nu are dispozitiv de curățare, trimmerul nu are reglaj de lungime, are o singura viteză de bărbierire.

O comparație mai bună, precum și prețuri recomandate (între 1000 și 2120 lei) găsiți pe site-ul Philips.
După cum observați, diferențele sunt pe la ecran și accesorii incluse, deci ceea ce zic mai jos despre bărbierit se poate aplica tuturor modelelor din seria 9000.

CiteÈ™te È™i: prezentare Philips Beard Trimmer 9290 – ghidaj laser pentru modelarea precisă a bărbii

AMBALARE ȘI ACCESORII

philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_06
Shaver-ul Philips S9711 a venit într-o cutie mare, din care am tot scos lucruri ca din jobenul de magician. Mi-a plăcut că imediat după deschidere am găsit un card de introducere în Male Grooming Club, a cărui activare îți dă un an de garanție suplimentară. Ideea este foarte mișto, simți că ai luat un produs premium.

philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_01philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_02

În cutie am mai găsit aparatul, o husă de transport, încărcătorul de priză, dispozitivul de curățare (acela mare și negru), o capsulă cu lichid de curățăre, trimmerul cu capac pentru lungime reglabilă și un manual destul de simplu, făcut doar din imagini. S-a dovedit că nu-i nevoie de mai mult.
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_10

Husa este de calitate foarte bună, cauciucată și dură. Cred că aparatul stă foarte în siguranță în ea, inclusiv în călătorii unde bagajul poate fi manevrat mai dur prin aeroporturi.
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_20

Trimmerul se înfige în aparat și este alimentat de acesta. Ai un reglaj cu 5 poziții pentru lungime, iar ideea este să-l folosești pentru a tăia precis mustața sau perciunii, în caz că nu te bărbierești total.


philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_16

Dispozitivul de curățare este o invenție Philips foarte complexă. Lichidul se introduce în partea sa de jos, ca un mic rezervor (trebuie înlocuit la vreo 3 luni, spune manualul), dispozitivul se alimentează și igienizează aparatul. Vă spun mai multe despre el la final.

VIDEO

Puteți vedea direct tot review-ul în format video. M-am simțit ca o videobloggeriță ce prezintă cum se machiază, dar m-am filmat bărbierindu-mă cu noul Philips S9711.

CONSTRUCÈšIE

Nu i se poate reproșa nimic aparatului. Este foarte bine făcut, bine închegat, surprinzător de ușor și de manevrabil. Specificațiile oficiale nu-i menționează greutate, așa că l-am cântărit eu: are 165 de grame, un pic mai greu decât un telefon.
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_12philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_11
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_13philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_14
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_10philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_15

Shaver-ul stă bine în mână. Mânerul era cauciucat și forma este perfectă pentru o priză perfectă. Este ușor de răsucit și manevrat.

Mi s-a părut deosebit de silenÈ›ios. Când l-am pornit primul meu gând a fost “serios, asta e tot?”. Emite un bâzâit nederanjant chiar È™i pe viteza maximă È™i cu siguranță nu vei deranja pe nimeni dacă te bărbiereÈ™ti în aceeaÈ™i cameră (pentru că te poÈ›i bărbieri oriunde, întrucât nu are nevoie de apă sau spumă È™i nici nu lasă păr în urmă).

Poate fi folosit fără probleme în duș. Puteți vedea în clipul video de mai sus cum îl bag sub jetul de apă chiar în timpul funcționării. De fapt, așa se și spală cel mai bine.

Modelul S9711 are un ecran numeric LCD ce arată starea bateriei, în procente, inclusiv în timpul încărcării. Mai are câteva indicatoare pe acolo, precum unul de baterie consumată sau unul ce indică nevoie de curățare. Afișajul este foarte discret, alb și nu l-aș considera indispensabil, așa că vă puteți orienta și spre modelul S9511 fără a pierde vreun mare avantaj.
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_19

Controlul este foarte simplu: ai buton On/Off cu care porneÈ™ti È™i opreÈ™ti aparatul. Butoanele + È™i – modifică viteza de bărbierire între cele trei moduri, Gentle, Quick È™i Fast. Asta e tot.

Ansamblul celor trei lame se extrage din aparat trăgând de ele. În locul lor se introduce trimmerul. Dacă desfaci lamele, le poți spăla, acolo se strânge tot părul bărbierit.
philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_15philips_aparat_ras_seria_9000_s9711_16

CUM BĂRBIEREȘTE

Mi-a făcut mare plăcere să-l încerc, fiind o experiență nouă pentru mine.

Ca să încep cu începutul, aparatul se încarcă în totalitate într-o oră, pe ceas. Dacă-l ai complet descărcat și vrei să te bărbierești, bagă-l în priză, spală-te întâi pe dinți și îl vei găsi suficient încărcat în acele minute pentru un bărbierit.

Ca descărcare, pare să corespundă cu ceea ce scrie în specificații. Eu m-am bărbierit complet (cu barbă de o zi) folosind 6% din baterie.

Ca să trecem la lucrurile efective, sunt ferm convins că este imposibil să te tai cu acest aparat. Am apăsat tare pe față, l-am folosit mai neglijent, l-am dat cu putere pe la colÈ›urile gurii sau sub nas – e imposibil să te tai sau ciupeÈ™ti. ÃŽntreaga bărbierire seamănă mai degrabă cu un masaj facial plăcut, nu dă senzaÈ›ia aceea de gâdilat pe care o dau, de exemplu, maÈ™inile de tuns. Mi-l dădeam fără frică inclusiv peste buze atunci când voiam să rad zona mustății sau colÈ›urile gurii.

Sistemul de lame “V-Track” este ingenios. Firele de păr, indiferent de mărimea lor, intră într-o sită ce le ridică pentru tăiere, două lame retezându-le apoi. ÃŽl miÈ™ti circular pe față, ca să prinzi firele de păr indiferent de direcÈ›ia pe care sunt, È™i te vei bărbieri.

Pe barbă, pomeți, mandibulă și alte zone curbate aparatul se mulează perfect. Cele trei lame cu cele 8 direcții de deplasare își fac bine treaba și nici nu simți că bărbierești o zonă mai specială. Este mult mai simplu decât, de exemplu, la aparatul clasic cu lamă, unde trebuie să adaptezi stilul de radere în funcție de zona feței.

Bărbieritul este foarte bun. Pielea rămâne moale, fină, plăcută la atingere. Mă așteptam să simt rădăcina firelor ceva mai la suprafață decât la un aparat clasic cu lame, dar nu este cazul, rezultatele sunt la fel de bune, poate chiar mai bune având în vedere că mă bărbieream pe uscat.

Posibilitatea de a te bărbieri pe uscat, plus faptul că nu faci deloc mizerie în jurul tău, sunt avantaje imense. Mă gândesc că poți:

  • să eviÈ›i toată procedura de bărbierit în baie, cu spumă, apă, pămătuf È™amd.
  • să te bărbiereÈ™ti în timp ce stai pe canapea sau în maÈ™ină.
  • să te bărbiereÈ™ti la birou. Să zicem că ai o întâlnire importantă pe seară È™i vrei să arăți perfect, te poÈ›i bărbieri fără a te murdări.
  • să iei aparatul cu tine în drumeÈ›ii sau concedii fără a mai lua spumă de ras È™i fără a avea nevoie de apă È™i oglindă.

Sigur, dacă vrei, te poți bărbieri în baie, chiar în duș, cu spumă, gel și ce vrei tu. Poți și așa.

Există vreo diferență între bărbi? Da. Aparatul rade cel mai bine barba scurtă, cea de o zi sau două sau trei. Las-o mai multe zile, cu firul lung de câțiva milimetri, și procesul de bărbierire durează mai mult timp. Nu-i vorba că n-ar rade, o face, dar te vei chinui să elimini acele fire răzlețe ce rămân ultimele și se încăpățânează să nu intre în sistemul de lame. Este singurul neajuns pe care l-am perceput eu.

Iritație? Minoră. Pe barbă scurtă probabil deloc, dar dacă o lași mai multe zile pielea s-ar putea irita pe alocuri după ce o freci cu aparatul, dacă ești genul care de obicei se irită. Mi se pare mai redusă problema decât la un aparat clasic cu lame pentru că aici nu freci lamele de piele, ci acestea retează doar firele de păr, dar s-ar putea întâmpla.

Lamele, apropo, au codul SH90/50 și Philips spune că trebuie schimbate cam la doi ani, ceea ce pare o perioadă imensă de timp. Costă vreo 250 de lei, din ce găsesc pe alte site-uri.

DISPOZITIVUL DE CURÄ‚ÈšARE

SmartClean Pro este numele accesoriului din pachetul aparatului S9711. Este mare, negru și curăță și igienizează aparatul.

SmartClean Pro se conectează la alimentare folosind încărcătorul aparatului. Se aprind niște luminițe pe el, indicând că-i gata de treabă. Îi deschizi partea de jos, introduci capsula cu lichid de curățare, lubrifiere și împrospătare și o închizi acolo. O capsulă ține cam 3 luni (trebuie să ai grijă să nu se verse din aparat, în acest timp), iar una costă cam 30 de lei. Este, totuși, opțională.

Shaver-ul se introduce apoi în dispozitivul de curățare cu lamele în jos și începe un proces de igienizare. Cel Basic durează 10 minute. Unele mai complexe durează mai mult timp, iar pe SmartClean se aprind lumini ce-ți indică nivelul ciclului de curățare.

În acest timp, shaver-ul este încărcat automat și din când în când este pus în funcțiune, folosindu-se mișcarea lamelor pentru a face spumă și a le curăța mai bine. Îl scoți de acolo, îl scuturi de eventualele picături de lichid și gata.

Aparatul este un accesoriu interesant gândit și mă bucur că-l primești în pachet, dar pot să pun pariu că 99% dintre oameni vor spăla shaver-ul sub jetul de apă din baie. Igienizarea avansată oricum este gândită pentru a o face la câteva zile. Avantajul său apare când te bărbierești folosind spumă sau gel, lichidul de curățare fiind mult mai potrivit pentru a spăla ulterior aparatul de spuma întărită sau impuritățile lăsate de acesta.

ÃŽNTREBÄ‚RI DE LA CITITORI

La multe am răspuns în ideile de mai sus, dar reiau și aici câteva chestiuni punctuale:

  • Cât de uÈ™or se curăță după bărbierire? Foarte uÈ™or. Părul rămâne în aparat, acesta se desface simplu, se spală sub jetul de apă, este ca nou.
  • Cât costă accesoriile? Lamele cam 250 de lei la doi ani, se vor găsi la noi sau pe Amazon pe termen lung.
  • Cât de uÈ™or scapi de firele de păr de pe bărbie sau gât? La fel ca de orice alt fir de păr. Problema este la firele lungi È™i răzleÈ›e, ultimele supravieÈ›uitoare ale bărbieritului, pe care trebuie să insiÈ™ti ca să le prindă.
  • PoÈ›i să faci un desen pe barbă cu el? Nu, dar poÈ›i cu trimmerul reglabil, bănuiesc.
  • Cât È›ine bateria? Se încarcă intr-o oră, te È›ine cam 15-17 bărbieriri.
  • Cât de zgomotos este? Mie mi s-a părut foarte silenÈ›ios, bâzâie nederanjant.
  • Cum merge pe barba de o săptămână? Rade mai lent È™i te chinui cu firele răzleÈ›e, dar până la urmă faci treaba.
  • Din câte treceri bărbiereÈ™te? Vreo 3-4, dar le poÈ›i da cu viteză. Un bărbierit complet durează vreo 4 minute.
  • Se poate face uÈ™or contul la perciuni, mustață? Da, cu trimmerul inclus în pachet. Cu aparatul în sine e mai greu, lamele sunt rotunde È™i taie ce fire prind în sită, nu-i ceva de precizie milimetrică.
  • Cât de fină este față pe urmă? Foarte fină, eu am fost foarte încântat.
  • Există riscul să te ciupească sub barbă? Nu cred, mi-a lăsat impresia că nu te poÈ›i tăia/ciupi nici dacă vrei asta.
  • Se compară rezultatul cu cel al unei lame? Da, pielea rămâne fină, nu zgârii pe nimeni.
  • Poate fi folosit sub duÈ™? Da, rezistă la apă.
  • Te irită? Eu am pielea foarte sensibilă È™i m-a iritat un pic când m-am bărbierit după o pauză de câteva zile, dar pe uscat. Poate că în acest caz ar fi trebuit să folosesc spumă sau măcar să mă rad în duÈ™, cu apă È™i abur care să mai moleÈ™ească pielea. AÈ™ spune că pe total problema este un pic mai redusă decât la un aparat clasic cu lame, dar nu complet eliminată.

CE E BINE

CE E RÄ‚U

  • BărbiereÈ™te foarte bine pe piele uscată sau umedă.
  • Nu face deloc mizerie.
  • Greutate redusă, zgomot redus.
  • Autonomie mare È™i încărcare rapidă.
  • Include trimmer reglabil È™i husă de transport.
  • Poate fi folosit în duÈ™.
  • Se spală foarte uÈ™or.
  • Dispozitivul de curățare SmartClean este destul de voluminos È™i se dovedeÈ™te util doar dacă te speli cu spumă/gel, când cureÈ›i mult mai rapid aparatul de resturile acestora.

CONCLUZIE

Philips seria 9000 este un aparat de ras foarte bun. Rade bine, include accesorii bune în pachet, se încarcă rapid și are o autonomie mare. Un avantaj suplimentar este că nu face deloc mizerie, deci te poți rade în orice cameră, pe uscat sau umed, ba chiar și în deplasare pe undeva, în mașină sau la birou.

Costă mult, dar tehnologia se plătește, iar Philips a dat dovadă în acest aparat că stăpânește bine această tehnologie, mai ales având în vedere autonomia, greutatea redusă și calitatea bărbieritului.

Preț: în jur de 2100 de lei pentru acest model, verificați la PC Garage sau eMAG. Găsiți alți distribuitori autorizați și pe site-ul Philips (buton sus, Cumpără acum).

    12 comentarii

  1. eu sunt mare fan Philips, dar consider ca in cazul asta nu se justifica pretul.
    personal am un AT380, care face cam tot ce face si asta si e doar vreo 460 lei(eu l-am luat cu 340 la oferta).
    si mai am si un aparat de tuns Philips la vreo 110 lei.
    cu astea doua rezolv orice problema foarte simplu si elegant.

      (Citează)

  2. Prea ieftin pentru Romania.2100 lei un aparat de barbierit?! Leafa neta pe 3 luni al unui palmas autohton sau al unei vanzatoare.

      (Citează)

  3. E genul de aparat pentru cei care vor ce-i mai bun din gama aparatelor de ras electrice, fără să conteze prea mult prețul.

    E ca la mașini, plătești pentru performanță mai bună, chiar dacă tot 4 roți are și te duce din A în B, sau ca la routere, dacă vreți o comparație mai apropiată de ce vorbim pe aici. Sunt și la 100 și la 1000 de lei, nu?

      (Citează)

  4. La banii astia iti iei un Sony Z3 Compact si ii instalezi o aplicatie de barbierit.

      (Citează)

  5. mircea (primul)

    16/03/2015 la 12:48 PM

    La banii astia cumpar o familie intreaga de chinezi

      (Citează)

  6. Astept cu interes test al unui model asemănător de la Braun si o comparatie.

      (Citează)

  7. Review-ul este foarte detaliat, dar eu nu ma pot obisnui deloc cu aparatele cu 3 lame rotunde. Imi plac mult mai mult cele clasice in stil drept.

      (Citează)

  8. mircea (primul): La banii astia cumpar o familie intreaga de chinezi

    Teoretic cu 1000 de lei îți iei cel mai ieftin aparat din serie. Are aceeasi baterie, aceleași lame, bărbierește la fel.

    Diferențele apar la accesoriile incluse.

      (Citează)

  9. Dacă în continuare este mai dificil să tai firele mai lungi ale bărbii de o săptămînă ÅŸi trebuie să “insiÅŸti” ca să intre în găurică, înseamnă că nu au rezolvat problema principală pe care o au toate aparatele electrice (aceasta). Deci nu văd de ce ai da 2100 de lei pe un aparat care bărbiereÅŸte la fel ca unul mult mai ieftin, de asemenea se spală sub jet, etc (au am un Philips mult mai vechi ÅŸi face tot ce spui tu, minus aparatul ăla de curăţare – inutil cum zici ÅŸi tu – ÅŸi trimmerul separat, are un trimmer inclus cu un singur reglaj)

    Review-ul tău este nerelevant din moment ce e primul aparat folosit. Ar fi fost util să-l compari cu altele.

    Aparatul meu Philips cred că are vreo 6-7 ani şi nu i-am schimbat lamele, nu a fost nevoie, nu s-au rupt. La aparatele Brown pe care le-am folosit pînă acum, de tipul ăla cu un singur cap, cu folie cilindrică, nu rotundă, după ceva timp găurele foarte mici din lamă se fracturează şi apare o gaură mai mare care uneşte mai multe găuri mici; în gaura aia mare te poţi tăia, deci eşti obligat să schimbi lama. Şi de asemenea, bateria încă ţine decent. Deci, Philips face treabă bună.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus