un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iluminatul stradal va deveni ceva mai inteligent

16 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Această unitate de mai jos asigură iluminat stradal cu niște LED-uri mari montate în partea de jos. Este, de asemenea, și o unealtă perfectă de monitorizare a cetățenilor.

Pe lângă toată faza asta cu Internet of Everything, pe care mulți o percep ca fiind ceva legat de gadgeturi, de la ceasuri inteligente la mașini de spălat controlate din telefon, îl lume marile companii pun accent mare și pe un concept numit Connected Cities, ceva legat de infrastructură mai eficientă, economie de resurse și în final viață mai bună pentru locuitorii respectivelor orașe. Avem nevoie de așa ceva, mai ales că se estimează că până în 2050 mai mult de 70% din populația lumii va locui în mediu urban.

Unitatea de aici iluminează cu LED-uri de mare putere, care consumă doar 30% din energia uzuală a unor becuri de tip vechi. De asemenea, au o durată de viață ceva mai lungă și asta înseamnă intervenții mai rare în timp, deci nu te mai costă la fel de mult mentenanța și service-ul. Dacă se strică ceva, anunță singură problema, că are modem 3G în ea.

Dincolo de iluminat, există câte o cameră video pe fiecare latură a cubului. Un operator de la Poliție poate vedea ce se întâmplă pe fiecare stradă din oraș, în toate direcțiile.

Mai mult, există microfoane și difuzoare incorporate. Microfonul captează sunete în permanentă și poate recunoaște, de exemplu, împușcăturile, alertând dispecerul care supraveghează camerele sau poliția. La o adică, poliția ar putea asculta ce se discută sub un astfel de bec stradal, iar prin difuzorul incorporat poate striga la un răufăcător pentru a opri o infracțiune în desfășurare.

Sub camere există și câteva LED-uri colorate. În caz că este nevoie de intervenția poliției într-o zonă, LED-urile pot fi aprinse doar la acel stâlp de iluminare și astfel poliția va ști dintr-o privire unde să se ducă, imediat ce intră pe stradă.

Aparatul include și senzori de temperatură și vibrație. Nu doar că obții informații meteo de pe fiecare stradă, dar în caz de cutremur poți vedea intensitatea acestuia la fiecare stâlp stradal. Opțional poți adăuga senzori ce verifică și calitatea aerului pentru a obține hărți în timp real cu poluarea orașului.

Pare interesant? Avansat? Mie mi s-a părut și un pic înspăimântător și zic asta deși nu sunt deloc paranoic în rest; ne îndreptăm spre Person of Interest sau Watch Dogs. Da, m-aș simți foarte în siguranță într-un oraș dotat cu așa ceva, dar în același timp știu și ce instrumente grozave de urmărire și monitorizare ar fi! Adăugați recunoaștere de chipuri și de numere de înmatriculare, făcută în timp real de servere, acum că avem cloud și bandă pentru a trece toate fluxurile video prin ele, plus ceva care să-ți detecteze telefonul mobil și deci poziția ta prin oraș, și Big Brother este complet.

Culmea, AnyCOMM în colaborare cu Qualcomm nu este singura companie care produce astfel de dispozitive. Probabil că în România nu le vom vedea prea curând, costul mă aștept să fie enorm, dar ar merge în Monte Carlo, Dubai, tot felul de stațiuni de lux, localități mici din zone bogate șamd, înainte de a le vedea la scară largă în marile orașe.

    8 comentarii

  1. In Brașov e ceva de genul, fiecare balast electronic al fiecărui stâlp e conectat la rețea LAN prin firele de alimentare. După 12 noaptea are dimming pentru economie. Firma se numește Flashnet. Fiecare bec având IP propriu se poate conecta orice. In centru vorr sa puna niste priza pentru încărcat mașini electrice.

      (Citează)

  2. Se doreste si ceva de genul in Ploiesti, din cate am inteles autonomia acumulatorilor (dar si fiabilitatea) de pe stalp este foarte proasta si ar trebui schimbata cam la 2 ani.

      (Citează)

  3. Daca nu sunt autori cei de la Teamnet, tot degeaba, nu se face nimic…

      (Citează)

  4. Marius:
    Se doreste si ceva de genul in Ploiesti, din cate am inteles autonomia acumulatorilor (dar si fiabilitatea) de pe stalp este foarte proasta si ar trebui schimbata cam la 2 ani.

    Ce acumulatori?

      (Citează)

  5. Costi:
    In Brașov e ceva de genul, fiecare balast electronic al fiecărui stâlp e conectat la rețea LAN prin firele de alimentare. După 12 noaptea are dimming pentru economie. Firma se numește Flashnet. Fiecare bec avândIP propriu se poate conecta orice. In centru vorr sa puna niste priza pentru încărcat mașini electrice.

    Am vrut acum vreo doi ani sa propun o colaborare de genul asta cu o primarie. (Solutia era mult mai simpla si nu necesita retele ethernet auxiliare. Intre becul clasic si “fasung” se intercala un dispozitiv programabil care activa un dimming intre anumite ore – spre ora 3-4 dimineata, cand nu e nimeni pe strada si ochiul deja s-a obisnuit cu intunericul). Le-am dat cateva prototipuri sa testeze. Tipul de la iluminat stradal era foarte optimist. Dupa teste mi-a zis insa ca exista niste standarde care specifica exact cat trebuie sa fie iluminatul la baza stalpului si ca atunci cand actioneaza dimmerul se iese din standarde, standarde facute pentru crepuscul… S-a mai schimbat ceva intre timp sau or fi gasit la Brasov pe unii mai destupati?

      (Citează)

  6. nashu_mare: Dupa teste mi-a zis insa ca exista niste standarde care specifica exact cat trebuie sa fie iluminatul la baza stalpului si ca atunci cand actioneaza dimmerul se iese din standarde, standarde facute pentru crepuscul… S-a mai schimbat ceva intre timp sau or fi gasit la Brasov pe unii mai destupati?

    Sau nu cunosc standardele…

      (Citează)

  7. Includerea camerei şi a microfonului în corpul lămpii este o soluţie scumpă, mai ieftin este să ai camere mai rare şi cu PTZ – ai nevoie, o orientezi unde trebuie şi faci zoom. Mi se pare aiurea să ai o cameră la fiecare stîlp. În primul rînd din pdv al costului şi al utilităţii. Poate în Coreea de nord să le vîndă, că altfel…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus