un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Calcule pentru turul 2: Iohannis are nevoie de o campanie reală

3 Nov 2014  ·

GÂNDURI  ·

51 comentarii

Update: ai votat în străinătate? Trimite-mi povestea ta pe radu @ nwradu.ro, vreau să știu cum au decurs lucrurile și care era atmosfera!

Am făcut graficul de mai jos cu media rezultatelor din cele patru exit-poll-uri disponibile. Când vor apărea rezultatele finale reale, discutăm pe ele (au apărut, sunt practic la fel, cel mult 0,5% deviație), dar momentan atât avem:
medie_exit_poll

Acum, eu zic că situația pentru turul 2 (16 noiembrie) arată ca mai jos:

estimare_tur_2

De ce? Iată cum văd eu lucrurile:

  • Macovei îl va sprijini pe Iohannis deoarece întreaga sa campanie a fost axată pe lupta împotriva corupției și hoției. În mod sigur nu-și va anunța susținerea pentru Ponta.
  • Udrea nu-l poate sprijini pe Ponta, nici Băsescu. Vor recomanda răul mai mic (din perspectiva lor), adică Iohannis.
  • Diaconescu și Vadim au avut în ultimele luni un discurs axat în jurul ideii “PSD fură, Ponta fură”, așa că-i estimez că vor trece tot de partea lui Iohannis.
  • Tăriceanu, deși liberal ca formare, este omul lui Ponta. PSD-ul l-a făcut șef la Senat, Ponta a declarat că-l vede pe Tăriceanu ca un posibil viitor prim-ministru, după alegeri, pentru că Tăriceanu este un adevărat liberal, iar PNL+PDL sunt băsiști. Plecând din PNL, Tăriceanu a devenit omul de casă al PSD, de susținerea cărora are nevoie.
  • Meleșcanu probabil își vrea postul de șef SIE înapoi după alegeri sau poate că vrea să negocieze un post de ministru. Cum PSD are parlamentul și guvernul, ar fi normal să-l susțină pe Ponta la președinție.
  • UDMR-ul are deja o colaborare cu PSD-ul. Repet, PSD-ul deține puterea legislativă și executivă, iar UDMR are interese la ei privind autonomie, legi, posturi cheie în guvern șamd. Kelemen Hunor își va îndemna alegătorii să-l voteze pe Ponta.

După cum observați, rezultatele sunt foarte apropiate și turul 2 se va juca la mustață, probabil că va trebui să așteptăm numărătoarea efectivă pentru a vedea cine a câștigat.

Calculele nu sunt așa simple și iată niște motive:

  1. cele de mai sus au o marjă de eroare care se amplifică în astfel de calcule.
  2. doar pentru că un candidat îți spune să votezi cu Ponta sau Iohannis nu înseamnă că o și faci. Sunt sigur că unii dintre votanții Macovei vor vota Ponta (poate că nu-l suportă pe Iohannis), la fel cum unii susținători ai lui Tăriceanu în primul tur nu vor vota Ponta, ci Iohannis. Chestiile astea se întâmplă însă de ambele părți ale taberei și pe total nu cred că este genul de fenomen care să influențeze prea multe simularea mea, fiind oarecum compensat.
  3. o necunoscută mare este minoritatea maghiară. Poate să zică Kelemen ce-o vrea, e posibil ca maghiarii individual să-l voteze pe Iohannis, pe care-l percep ca fiind tot dintr-o minoritate (e saș), deci cumva mai apropiat de ei și problemele lor.
  4. publicul lui Diaconescu și Vadim o să facă ce vrea.

UN SEMNAL DE TREZIRE PENTRU IOHANNIS

Iohannis are șanse reale să iasă președinte. Momentan probabil că niște sondaje l-ar cota pe la 45-48%, deci are un pic de recuperat, că fiecare procent câștigat de el este de fapt scăzut de la Ponta în turul 2.

Este timpul ca Iohannis să facă o campanie normală, demnă de un viitor președinte. Până acum nu a avut una. A vorbit despre un concept abstract, “România lucrului bine făcut”, fără a explica ce intenționează să facă în materie de justiție, politică externă, strategie de dezvoltare a țării, ce va cere Guvernului, Parlamentului, serviciilor, ce echipă de consiliere are și așa mai departe. “Vom face să fie bine” nu este suficient!

Mai mult, în ultima lună tot ce-a făcut Iohannis a fost să reacționeze la acuzațiile PSD-ului. A tot vorbit despre case, despre unde locuiesc părinții lui în Germania, despre adopții. A acuzat campania murdară cu pliante prin poștă, le-a bătut obrazul pentru că împărțeau icoane pro-Ponta șamd.

Altfel spus, în tot acest timp Ponta a făcut o campanie electorală și curată (promisiuni despre pensii, taxe, salarii, politică) și murdară. Iohannis n-a făcut o campanie ca la carte. Iohannis n-a făcut nici măcar o campanie murdară, cu propriile lui pliante mârlănești și icoane cu mesaj și pungi de făină. N-a făcut nimic.

Mai are două săptămâni să schimbe ceva. Mai are două săptămâni să învețe să țina un discurs fără să-și adoarmă publicul, să zâmbească, să ducă vorba spre un punct culminant, să înflăcăreze electoratul, să-i facă pe oameni să prefere programul său. Mai sunt două săptămâni în care trebuie să convingă o parte din cei 50% dintre români care nu au votat ieri să vină la vot pentru el.

Este clar că, în acest moment, atrage voturile tuturor celor care nu-l vor pe Ponta președinte. Nu este suficient. Trebuie să înceapă să adune voturi și de la cei indeciși și chiar de la votanții lui Ponta, că oamenii se pot răzgândi.

CEILALȚI CANDIDAȚI

Macovei a avut scorul pe care eu personal îl estimasem în contra sondajelor optimiste de dinainte de alegeri. Eu n-am uitat că sondajele se fac pe la orașe, iar când iese la vot marea masă de oameni, Macovei urma să obțină un 5-6% și iată că atât a scos. Felicitări ei și celor care i-au organizat campania, au făcut o treabă foarte mult.

Nu fiți dezamăgiți, votanți Macovei! Atât poate un candidat independent fără bani, fără susținere puternică, fără o prezență constantă pe scena principală a politicii. Rezultatul ei este foarte bun.

Udrea trebuie să dispară. Scorul ei este dezamăgitor și este clar că nu o mai vrea nimeni în afara nucleului “hardcore” al fanilor Băsescu, un nucleu prea mic pentru a conta. Scorul ei, ca și scorul PMP la europarlamentare, este o mare dezamăgire pentru tabăra ei, care sigur spera la mai mult.

În opinia mea, este un semnal de alarmă și pentru Băsescu. Românii nu-l mai vor în politică. Udrea este un fel de Vadim Tudor, adunând mereu câteva procente, prea puține pentru a mai fi cineva atent la ea. După încheierea mandatului, este foarte posibil ca același lucru să se întâmple cu Băsescu, odată ce acesta va deveni prima vioară a PMP-ului.

Meleșcanu s-a dovedit un nimic. Cineva l-a vrut ca diversiune, ca să fragmenteze și mai mult dreapta. Cu 1%, n-a meritat efortul.

Diaconescu și Vadim sper să dispară cât mai repede din viața politică.

Ponta a obținut mai mult decât mă așteptam. Credeam că va fi la 37%, dar aceeași eroare de sondare care a dat-o pe Macovei în față l-a dat pe Ponta în spate. Odată ce-a ieșit la vot mediul rural, i-a mai crescut cota. Totuși, alt rezultat rămâne dezamăgitor: președintele tuturor românilor, #mareaunire, a scos doar un pic peste 50% dintre votanți la urne.

CÂTEVA OBSERVAȚII

Ieri, când încă nu se închiseseră urnele, câteva exit poll-uri parțiale o dădeau pe Macovei la 8-10%. Diferența uriașă de la sfârșit mă face să întreb cum și de ce. Au dat site-urile cifre din burtă, doar pentru a obține trafic, mai ales că fanii Macovei sunt des pe net?

Mârlănia făcută votanților din diasporă trebuie să înceteze pentru turul 2. Au fost cozi de mii de oameni în toate marile orașe, s-a stat câte 4-5 ore la coadă la vot, au rămas mulți oameni “nevotați”. Întreaga procedură (cauza a fost micșorarea numărului de secții, în paralel cu îngreunarea procedurii de votare prin declarații scanate și îndosariate) este în avantajul PSD. Cei din străinătate se informează mai mult de pe net și deci sunt mai apropiați Iohannis și Macovei sau, în fine, anti-PSD.

Nu pot decât să sper că a fost o greșeală BEC + MAE, nu ceva intenționat. Diaspora poate schimba totul, așa cum a făcut-o în 2009.

Cadourile electorale clasice, găleata, făina și uleiul, se vor da pentru turul 2, că acum PSD-ul știa că trece mai departe.

    51 comentarii

  1. Foarte adevarat!
    Ceea ce ma întristează e faptul ca cei care vor sa faca ceva pt tara, intelectualii si cei din strainatate, nu pot datorita celor de la tara care nu inteleg importanta votului si si-l vand pt un kg de făină. In plus, o bătaie de joc la adresa celor din strainatate, care contribuie cam multisor la pib-ul româniei, nu am crezut ca o sa existe. Tot iei au pus acum zece ani un presedinte si se stie ca psd-ul nu este popular afara s
    iar, in plus, au fost impiedicati acum sa voteze. In turul doi, romanii din strainatate, vor avea un cuvant mai mare de spus. Sper ca se vor destepta si vor lua cu asalt ambasadele si consulatele de la prima ora.

      (Citează)

  2. sa presupui ca votantii lui Vadim ar fi de dreapta e oarecum naivitate.

      (Citează)

  3. Te așteptai ca Ponta să scoată 37% pentru că atât a scos. Diferența de 4% (400.000 de voturi) a făcut-o prin furt. Diaspora nu a fost lăsată să voteze, bani oferiți studenților ca să voteze cu el, comune cu 30% dintre votanți pe liste speciale, județe ca Doljul cu mai mulți votanți pe listele speciale decât au avut alte județe cu turism dezvoltat etc.

      (Citează)

  4. Nu comentez articolul in sine dar am o nedumerire: poți sa-mi găsești si mie votanții lui Macovei care vor vota cu Ponta? Cam câți din cei 4,xx% votanți Macovei vor vota cu Ponta?

      (Citează)

  5. cand vor vota ungurii cu Ponta…

      (Citează)

  6. Tariceanu a plecat din PNL nu din PSD. Sa corectezi :)

      (Citează)

  7. Doar Macovei si Udrea isi vor directiona voturile inspre Iohannis. Si pentru ele va fi putin incomod sa faca asta avand in vedere ce declaratii dadeau acum cateva zile impotriva lui Iohannis. Restu vor merge toti cu Ponta.

    Ca sa castige Iohannis si staff-ul sau de campanie trebuie sa iasa la lupta. Nu poti sa iesi presedinte fara sa accepti invitatia postului cu cea mai mare audienta pe segmentul de stiri. Chiar daca ti-e ostil, chiar daca te balacareste, daca ai coaie si vrei sa fii presedinte accepti invitatia. MRU a facut-o, Crin a facut-o. Si amandoi au iesit mult mai bine dupa confruntarile cu pastorul Gadea. Sa traiesti cu impresia ca vei iesi presedinte mergand doar la cei de la Realitatea care te mangaie pe crestet, iti ridica mingi la fileu, si o data la 10 minute sunt uluiti de ce bun presedinte ai fi, inseamna sa fii ori naiv ori prost gramada.

    Una peste alta Ponta are un avantaj in fata lui Iohannis. Comunicarea. O face mult mai bine decat Iohannis. Si e trist, e trist ca unii voteaza un candidat in functie de carisma, spontaneitate si de cat de bine da pe TV. Orisicum, Iohannis va avea o misiune grea, daca nu imposibila sa ia 50%+1 din voturi in turul II, avand in vedere ca are nevoie de Udrea + Macovei doar pentru a atinge numarul de voturi pe care Ponta l-a strans in primul tur.

      (Citează)

  8. Nu pot sa cred cine a fost convins de discursul electoral al lui Macovei va vota cu Ponta, chiar dacă nu-l suportă pe Iohannis

      (Citează)

  9. @Cristi, sunt de aceeasi parere… ti-as da 100 de pozitive.
    In mare parte tot pensionarii si prostimea care pentru un punga de faina , un litru de ulei sau dupa caz gratuitate RATB, au votat cu Ponta… iar diaspora a votat Macovei sau Iohannis.

      (Citează)

  10. Eu zic sa asteptam rezultatele oficiale pentru ca votul din Diaspora nu este contorizat in sondaje. Ori acolo s-a votat masiv cu Iohannis si Macovei. Eu zic ca scorul real va fi 38-32%. Referitor la unguri, prezenta lor in turul 2 va scadea enorm, asa s-a intamplat mereu. Si oricum nu te poti baza ca voturile lor de duc catre Ponta. De asemenea electoratul lui Melescanu si Tariceanu nu e decis in favoarea lui Ponta, asa cum nici electoratului Elenei Udrea nu este pentru Iohannis. Sunt sigur doar de cel al Monicai Macovei, clar impotriva lui Ponta. La asta mai ii adaugam si pe cei care n-au votat in primul tur pentru ca n-au avut cu cine, sunt de parere ca vor merge pe ideea “anti-Ponta” in turul 2. Personal cred ca Iohannis si Ponta pleaca cu sanse egale in turul 2, daca nu luam la socoteala eventuale fraude (si de o parte si de alta).

      (Citează)

  11. Din motive obiective nu m-am aflat in tara si nici nu am avut posibilitatea sa votez in afara tarii, situatia urmand sa fie aceeasi si pentru turu al 2-lea.
    Am o dilema si as vrea sa stiu daca dintre cei ce comenteaza aici au un raspuns.
    Cand voi ajunge in RO as vrea sa merg sa verific daca s-a votat in numele meu si nu prea stiu unde ar trebui sa merg sa verific. Radu?
    Don’t ask me to google it…
    Multumesc

      (Citează)

  12. @bogdand: un 1% poate fi oricând de partea PSD. Pur și simplu pe unii nu-i convinge Iohannis.

    Cei care au votat cu Macovei (inclusiv eu), vor vota cu Iohannis nu pentru ca el merita sa fie presedinte sau pentru ca ne-a convins campania lui, vor vota doar ca sa nu iasa Ponta. Putea sa fie si Udrea, Diaconescu sau Vadim impotriva lui Ponta in turul 2, tot era o lupta stransa a fanilor lui ponta vs. cei care nu il vor presedinte si voteaza cu adversarul, indiferent cine este.

      (Citează)

  13. NU :) .

    Vadim e un ultranationalist xenofob care pozeaza si in crestin ortodox. Nu va sustine niciodata un candidat neamt catolic. N-ar mai fi el daca ar face asa ceva, propriul lui electorat l-ar desconsidera. El stie foarte bine asta, nu e DELOC nebun :) .

    Diaconescu a fost invitat la antena3 impreuna cu Ponta. Nu s-au insultat si nu s-au certat. Mai e ceva de zis ? :)

    Speranta lu Iohannis este odata in el, sa vorbeasca efectiv :) .
    Si mai e in cei care s-au sictirit rau sa-l vada atacat pe teme ca “n-are copii”, “nu-i ortodox”.
    Si in cei care s-au sictirit cand au vazut fly-ere electorale cu talonul de pensie, gen “iohannis taie pensia ! doar ponta protejeaza pensia !”.
    Si in cei care i-ar propti **** in **** lu Firea.
    etc. etc.

      (Citează)

  14. @nwradu, cred ca mai degrabă acei 1% vor alege sa nu mai voteze deloc decât sa puna stampila pe Ponta. Oricum ma bucur ca se termina cu fanatismul si propaganda agresiva pro Macovei din mediul online. Un singur lucru vreau sa mai adaug. Președintele României va fi acela care va convinge cel mai bine Washingtonul. Nu uitați ca in septembrie Ponta a fost in State unde s-a întâlnit cu mai marii reprezentați ai industriei energetice, petroliere s.a.m.d. Prin urmare eu unul ma aștept ca Victoras sa fi făcut deja un pact cu americanii – preșidenția in schimbul resurselor naturale ale României. Victor Ponta nu este Putinist. Victor Ponta este un mincinos oportunist. E gata sa intre in hora cu oricine numai sa-și atinga scopurile. Îmi amintesc si acum cum înainte sa ajungă prim-ministru el se declara împotriva exploatării Roșiei Montane. Iar după ce s-a văzut văzut cu sacii in caruta s-a întors la 180°.

      (Citează)

  15. Mie imi vine foarte greu sa cred ca maghiarii vor vota in numar mare cu Ponta … chair daca ii indeamna UDMR-ul … Johannis este transilvanean face parte si el dintr-o minoritate … este de dreapta … deci este mai simpatic electoratului maghiar …

      (Citează)

  16. Sondajele nu se fac “pe la orase”. Dar se mai ajusteaza rezultatele din pix.

      (Citează)

  17. diaconescu are un mic otv ia televiziunea lui ghita…

      (Citează)

  18. Niciodată votaţii UDMR nu au votat cu PSD. Poate doar în finala Vadim-Iliescu. Deci 5% vor trece, automat, la Johannis.

      (Citează)

  19. @nwradu

    In primul rand cel putin 50% din cei care voteaza nu sunt oi sa fie indrumate de pastor, adica nu-ti imagina ca toti cei 5.8% cat se estimeaza ca a luat Tariceanu vor vota cu cine zice Tariceanu in turul 2. Eu sunt unul dintre ei.

    Ai zis multe chestii cel putin dubioase aici, cum ca Vadim Tudor sau Diaconescu s-ar da cu Basescu. Niciodata.

    Acum e momentul sa rad de marii internauti care se dadeau filozofi si-mi explicau ei ca Macovei are o cauza pentru care lupta si ca e bine sa o sustina financiar si ca… 4.5%? E mega jenant, v-a palmat banii si s-a… (continuati) voi, exact ca baietii care palmeaza bani din targul de masini Autovit. Si ghiciti ce: va incerca sa indrume (pe cine poate) catre neamt, asta ca sa nu mai stati cu sufletul la gura pana veti afla asta.

    @nashu_mare
    Bagi un pic de filozofie sa mai rad nitel?

      (Citează)

  20. @alexEAT, asta incercam sa spun si eu pe aici zilele trecute. Monica Macovei a fost calul troian al PDL-ului si a avut rolul de a scoate la vot o parte dintre acei care, acriti de politica, refuzau sa mai iasa la vot. Acum acest electorat va fi indrumat spre Iohannis. Din cate observ s-a si actualizat campania electorala de pe Facebook: https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1932223_10153334467463327_1732265158047466194_n.jpg?oh=d43f7fbaf746354e777946f82c2fd845&oe=54DC2757&__gda__=1423295080_428be2c2bba3a9dccb7a46de3bc88428

      (Citează)

  21. Mahorcu, cine dracu are nevoie de voturile lui Vadim?

      (Citează)

  22. @gigi
    Cred ca erau facute toate bannerele cu Iohannis de ceva vreme. :))

      (Citează)

  23. Trebuie luaţi în considerare cei care nu au votat în primul tur. Eu cred că foarte mulţi nu s-au dus pentru că au presupus că se va ajunge în turul 2 şi vor avea de ales între Ponta şi Johannis. Şi cred (sper) că cea mai mare parte din această categorie vor vota împotriva lui Ponta peste două săptămâni.

      (Citează)

  24. ” RETÁRD I. s. n. întârziere. ◊ (tehn.) amânare introdusă într-o transmisiune. ◊ (med.) stare a unei persoane a cărei dezvoltare este mai puțin evoluată decât a altora. II. adj. inv. (despre medicamente) cu efect prelungit, datorită acțiunii unor substanțe absorbite încet de organism. (< fr. retard) "

    De asta trebuie sa scape Iohannis ca sa castige. Omul nu se poate exprima.

    @alexEAT

    Faptul ca ai votat Tariceanu mi-e suficient.
    Iar Macovei a luat fix cat am zis eu.

      (Citează)

  25. eu am votat in afara, in Italia in sectia de votare din Cosenza, pe la 11 dimineata erau cateva persoane, s’a votat cam in 3-4 minute cu tot cu declaratie, cred ca aveau doar 2 stampile, dar nu era coada cat am stat eu. De acolo mi s’a zis ca a venit ceva lume sa voteze, dar flux normal de persoane, fara cozi. Procedura a fost corecta, femeile de acolo impartiale, ba chiar ma sfatuiau sa recomand tuturor romanilor de ii cunosc sa vina la vot. Aveau si prajituri si ceai pentru cei care simteau nevoia. Mie mi’a placut, comisia era amabila, s’a votat repede si corect.

      (Citează)

  26. eu am votat la Paris, din fericire mai dimineata, cand coada era mica.
    nu cred ca trebuie sa precizez cum a fost dupa-amiaza, confirm ca nu s-a putut vota in conditii normale (am un prieten care a ajuns la 17.30, nu a apucat sa voteze).

      (Citează)

  27. @nwradu, nu sînt de acord cu analiza ta. Oamenii care au votat cu X, de foarte puţine ori sînt aşa mari fani X încît vor urma orbeşte ce le spune X. Mă refer la X=Tăriceanu, Udrea, Macovei,… etc.
    Oamenii respectivi au zis, hai să-l încercăm pe X. Pt că părea răul cel mai mic dintre toţi, nu pt că era taică-meu şi vreau să iasă cu orice preţ. Şi pentru ca ştim că turul 1 nu contează prea mult, totul e să votezi anti-Ponta şi garantat va fi un tur 2. În acest scop poţi vota şi cu Brînză. Sau cu Vlad Ţepeş cum am văzut pe net un buletin fotografiat :-)

    Mai departe, X nu a ieşit, mă reorientez. Nici nu-mi mai bat capul să văd ce zice X în continuare, votez cu cine îmi convine mie.

    În acest sens nu mi se pare prea probabil ca votanţii Tăriceanu să treacă la Ponta! dacă era mai sus în sondaje, şi eu îl votam pe Tăriceanu, a fost cel mai “liberal” dintre liberali, economia a crescut cel mai mult în perioada lui, şi de-aia l-am luat în considerare. Dar să votez cu Ponta, adică socialist după ce am votat liberal, mi s-ar părea absurd ! Şi nu numai mie…

      (Citează)

    • @alias: în particular pentru Tăriceanu, dacă acesta vine și spune “Ponta mă va pune premier, voi pune în practica tot ce-am promis din acea postură, vom avea iarăși creșterea din perioada mea”, de ce nu l-ar vota lumea? Poate nu tu, dar o parte sigur ar vota.

        (Citează)

  28. Ce discutii….:)
    1. Ponta e un rahat cu frisca. In spatele lui vor grohai cu zambete late fostii baroni PSD, avizi sa vanda ce-a mai ramas din romania si sa se ghiftuie in continuare.
    2. Iohannis e tot un rahat dar cu visine. Practic e un retardat pus de MARELE JEGOS ca sa-l scape de parnaie. In spatele lui vor grohai ALTI infecti (la fel de infecti ca si aia din PSD). si ei vor vinde tot si vor scapa de parnaie.
    Practic ambii ar trebui executati in cap fiecare IMPREUNA cu toata piramida politica care-i sustine. executati in cap la propriu. cele 2 INFECTE (udrea si Macovei) ar trebui executate NUMAI DUPA ce sunt tarate de par prin tomberoane
    Cum nu e posibil in frumoasa existenta a sec 21 e de ales:
    scapa MARELE CACAT de parnaie sau nu? de unde rezulta ca trebuie votat victor ponta….

      (Citează)

  29. eu sunt ungur si am votat cu macovei….daca ar fi vadim in turul 2 contra lu ponta, l-as vota si pe vadim…si sa ma pish pe toti ungurii care voteaza ponta

      (Citează)

  30. Dar ce vă face să credeți că Ponta îl va propune pe Tăriceanu ca premier? Ar fi de acord baronii din PSD cu varianta asta?

    Dacă totuși o va face, iar Tăriceanu va veni cu un program economic care va promite creștere economică similară celei din perioada de boom (când toți își lua credite cu buletinul), va lua multe voturi.

    La momentul actual, eu văd un 53-47 cu Ponta în față. :)

      (Citează)

  31. *își luau, desigur

    Încă o idee: eu am votat cu Macovei în turul 1, iar în al doilea tur dacă va fi să merg voi vota cu Iohannis.

    PS: Sunt băsistă!

      (Citează)

  32. In primul tur am votat-o pe Macovei.
    Eram hotarat sa il votez pe Johannis in turul 2 insa m-am razgandit.
    De ce ?
    Pentru ca:
    1. Ponta are mai multa scoala decat Johannis(chiar si fara doctoratul ala plagiat)
    2. Ponta are mai multa experienta, doar a fost prim-ministru
    3. Ponta nu s-a ferit sa intre in clinchuri cu presedintele tarii, pe cand Johannis nu stiu ce “cojones” are, mi se pare un tip supus.
    4. Johannis e doar un pic pe hartie neamt, practic e roman 100%(nascut si crescut i n RO) si oricum nu orice neamt prezinta automat calitatile “nemtilor de odinioara”.
    5. Johanis face parte din partidul lui Basescu din 2009 insa daca castiga PSD-ul alegerile vor cadea multe capete de inalti functionari de prin PNL-PD.

    Nu fac propaganda, doar v-am spus modul meu de gandire. Pana ieri eram sustinator Johannis pana mi-am pus cateva semne de intrebare si rationamentul meu l-am scris mai sus…
    Just think..

      (Citează)

  33. @Alex:

    Faci ore suplimentare?

      (Citează)

  34. Am impresia ca suntem pe marginea unei prapastii si noi alegem daca aterizam in apa sau pe beton. . .

      (Citează)

  35. @nashu_mare

    Neah, pe bune, nu ma omor cu politica, de-aia am si postat chestia de mai sus.
    Ideea e ca mi-am dat seama ca votam cu sufletul dar nu gandim dpdv rational. Da, mi-ar fi placut sa vina un neamt adevarat sa conduca tara. Daca ar candida Angela Merkel pt. presedintele Romaniei as vota-o fara sa mai stau pe ganduri.
    Insa noi vedem intr-un sas(german romanizat) idealul nemtesc de corectitudine si sinceritate. Oare nu ne inselam?

    E trist totusi ca din toti romanii, astia 14 ne reprezinta. Sunt atatia romani cu studii superioare in facultati din Londra, Paris, din SUA, tarile nordice samd, atatia romani inteligenti, si cu toate astea o curvistina gen Udrea obtine 5% din voturi…

    Sper ca ti-ai dat seama ca nu-s vreun postac ponta(pe care nu-l admir nicidecum) sau johannis, doar ca trebuie sa si gandim ce votam, nu sa mergem cu turma si sa ne grabim sa votam “neamtul”.

    Just my 2 cents.

      (Citează)

  36. Alex, tu sigur ai votat Macovei în primul tur?

    Pari un pui de comunist…

      (Citează)

  37. Roxanica peesee…:)
    singurul motiv cumva “rational” de a o vota pe Macovei, pentru tine, nu poate fi decat faptul ca e femela. desi o puteai vota in cazul asta si pe PUTOAREA ailalta. :D.pt ca nu e nici o diferenta intre hidoase.
    Macovei e o mizerie indescriptibila. iubesc faptul ca intr-o zi (nu pot decat cita un geniu) ” viermii de vor ghiftui cu LUMINA ochilor ei…”
    la propriu.

      (Citează)

  38. @horhe

    Sub un pietroi e locul tău

      (Citează)

  39. oricum in turul doi vom avea cel putin o crestere de 5 procente.

      (Citează)

  40. @Alex

    Ponta are mai multa scoala decat Johannis

    Asta trebuie trecuta la categoria “Cum sa identifici un postac”. Pe bune, cand ajungi sa lauzi educatia gunoiului care si-a trecut tot ce-i posibil pe CV, inclusiv studii pe la facultati care au declarat sec ca n-au auzit de el, nu poti fi decat postac.

      (Citează)

  41. @ Emilian #24 – foarte bine punctat!

    Am mai zis aici mai demult ca cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face noi rumanii unii altora, mai ales aceia care de obicei nu voteaza din sictir fata de clasa politica, este sa ii uimim pe urecheati si sa mergem cit mai multi la vot inca de dimineata, daca e cazul, direct din club la scoala. :)

    Fac si eu un pronostic, cu voia voastra: daca vedeti participare peste 65-70% la ora 21 puteti fi siguri ca Schwartzeneger va deveni “guvernatorul” Rumaniei.
    Daca NU si procentul de participare-i sub 60, este foarte greu de spus cine iese, ambii au aceleasi sanse, sa fim realisti.

    Si mai e ceva: ma distram deunazi cu niste prieteni si n-am stiut niciunul sa zicem ce s-ar intampla daca dupa numaratoarea finala ambii vor obtine ACELASI numar de voturi valabil exprimate, absolut identic. Voi stiti ce se va face in situatia asta? :) :) :)
    Ca o probabilitate, cat de mica, un epsilon acolo, exista, evident cu conditia ca numarul total de voturi corecte sa fie unul par :)

      (Citează)

  42. Muta-i pe cei 3% ai lu Vadim spre Ponta ca tribunul a ales. Deci se subtiaza si mai tare gheata pe care sta Iohannis. Daca nu scoate din maneca ceva cu adevarat extraordinar nu-l vad bine.

      (Citează)

  43. Pentru turul al doilea, ambii candidati se pregatesc serios: unul ca sa castgige, iar celalalt ca sa fie sigur ca va castiga.

      (Citează)

  44. Dati-mi motive serioase pentru a-l vota pe Iohannis in favoarea lui Ponta. Si sa nu-mi spuneti de plagiatul lui Ponta ca sunteti ipocriti, hai sa fim seriosi, n-ati copiat niciodata in facultate ? Eu ma indoiesc. Eu nu inteleg ce-l pupa atata lumea pe Iohannis. Are in spate sustinerea Basaului. Iar vreti sa ne intoarcem la chior ? Ce-i asa special si onorabil la el? Dar hei asta-i doar parerea mea personala.

      (Citează)

  45. @Dr: copiatul in facultate e comparabil cu copiatul unei lucrari pe care o semnezi ca autor? Voteaza-l pe Ponta, ca nu ii trebuie lui Iohannis votul tau.

      (Citează)

  46. De 25 de ani nu am auzit decat povesti in campaniile electorale . Ponta nu face exceptie . Din contra , ii merge gura mai abitir decat la ceilalti . De Iohannis spune-ti ca nu zice nimic. Poate omul se gandeste de doua ori inainte sa zica sau sa faca o prostie.

      (Citează)

  47. Se tot vorbeste despre faptul ca pensionarii vor vota cu Ponta!
    NU E ADEVARAT !

    Nu totiu pensionarii vot vota cu Ponta, deoarece multi avand copiii plecati si-i vor acasa, ca nu le convine sa stea singuri la batranete!
    Iar altii nu vor sa le plece copiii!
    Asa ca, mai bine lamuriti-i pe absenteisti sa mearga la vot si sa voteze impotriva coruptiei, decat sa-i blamati pe nedrept, in bloc pe pensionari!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus