un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Lenovo Yoga Tablet, o formă mai bună pentru tablete

3 Dec 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

lenovo_yoga_tablet_16
Astăzi se lansează oficial în România tableta Lenovo Yoga Tablet, cea despre care vă spuneam acum câteva săptămâni că schimbă în bine întreaga experiență de utilizare a acestor gadget-uri printr-un artificiu simplu: are o latură mult mai groasă, astfel încât o ții bine în mână și stă și singură în picioare pe masă.

Altfel spus, o mică schimbare a formei, dar importantă pentru utilizator, mai ales că zona mai groasă este o baterie ce asigură o autonomie de până la 18 ore. Specificațiile hardware sunt următoarele:

  • ecran de 10 inchi, 1280 x 800 pixeli, IPS
  • quad-core la 1,2 GHz, Mediatek
  • 1 GB memorie RAM, 16 GB stocare internă, slot de card microSD
  • Wifi, GPS, Bluetooth, există și model cu 3G
  • cameră 5 megapixeli, cameră frontală
  • două difuzoare frontale
  • Android 4.2
  • baterie 9000 mAh
  • dimensiune 261 mm x 180 mm x (3,0-8,1) mm
  • greutate 605 grame

Preț:

AMBALARE

O cutie neagră în care găsești tableta, cablul ei de date și adaptorul de priză.

Yoga Tablet are ca accesoriu o tastatură bluetooth care se poate alipi magnetic de tabletă pentru transport ușor. Aceasta costă suplimentar și vine cu propriul ei cablu de încărcare ce are un conector special.
lenovo_yoga_tablet_18

CONSTRUCTIE

Vedeți zona cilindrică, groasă, a tabletei? Aceea aduce un mare confort în utilizare.
lenovo_yoga_tablet_03

În primul rând poți ține foarte ușor tableta în mână. Partea aceea groasă, rotunjită, oferă o priză perfectă pentru mână, în timp ce la alte tablete îți îndoi mult prea mult degetele pentru a ține o tabletă. Pe termen lung soluția Lenovo este mult mai confortabilă, ba chiar îți permite să ții tableta cu o singură mână fără să obosești, în timp ce la majoritatea altor tablete de 10 inchi eu ajungeam să utilizez ambele mâini.

Zona rotunjită include și un suport rabatabil. Scoate-l în afară și devine un stand pentru tabletă, astfel încât această stă pe masă ca un mic televizor. Nu pare un avantaj pentru tine? Când am fost în concediu am văzut o mulțime de părinți proptind cumva o tabletă sau un laptop în fața copiilor astfel încât aceștia să stea liniștiți în restaurant, la masă. Copii se uitau la desene animate pe tabletă, părinții le îndesau mâncare în gură.

Poate fi o ramă foto, un mic televizor, o metodă de a ține tableta în apeluri video.

Al treilea mod prezentat de Lenovo este “tilt”. Ții tableta pe masă, pe spate, dar ea oricum stă înclinată spre tine. Ba chiar, zic eu, dacă scoți suportul obții o experiență și mai bună.
lenovo_yoga_tablet_04lenovo_yoga_tablet_10

Trecând peste aceste aspecte numite de Lenovo “#betterway” de a face o tabletă, sub suportul rabatabil de pe spate se ascunde microSD-ul și eventualul microSIM, iar pe partea frontală ai două difuzoare.

Butonul de Power este mare, rotund, plasat în vârful “cilindrului” precum la niște laptopuri Sony de acum câteva generații. În capătul opus se află jack-ul audio.

Am și tastatura. Aceasta este subțire, dintr-un plastic care se îndoaie ușor și pare fragilă, dar este ușoară și portabilă, “integrându-se” cu tableta într-o prindere magnetică.

Are buton de On/Off, se conectează prin bluetooth la tabletă, tastele au o cursă destul de mică (dar mă așteptam la asta, având în vedere grosimea redusă a tastaturii), dar poate fi utilizată. Pui tableta în fața ta folosind suportul și tastezi ca pe un laptop. Nu înțeleg de ce lipsesc tastele uzuale pentru Android, adică Back, Menu, Home – pare una de Windows.
lenovo_yoga_tablet_20

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Hardware-ul este modest. Procesorul o fi bun, măcar e un quad-core și se mișcă acceptabil tableta, dar ecranul este doar un 1280 x 800 pixeli și a cam trecut vremea acestor tablete. Lenovo face de obicei tablete cu hardware mai simplu, dar accesibile la preț, iar Yoga Tablet nu face excepție. Măcar culorile sunt bune.

Iată un rezultat Quadrant Benchmark. Tableta rulează filme, te duce pe Facebook, email, hărți și toate celelalte lucruri pe care le așteptăm de la o tabletă, doar că nu este cea mai puternică de pe piață.
screenshot_lenovo_yoga_tablet_18

Autonomia este foarte bună. Nu au reușit niciodată să testez dacă cele 18 ore promise se și ating, dar bateria de 9000 mAh este mare, iar hardware-ul nu o solicită foarte mult. Cu siguranța această tabletă ar fi alegerea mea pentru a pleca într-o călătorie sau pentru acele momente din avion când vreau să mă uit la filme.

Nu am mai multe de spus. Camera foto este mediocră, în modul landscape trebuie să ții tableta cu difuzoarele în sus pentru a nu le acoperi cu mâna, semnalul a fost bun.

INTERFAȚĂ

screenshot_lenovo_yoga_tablet_04
Aici avem problema mare a tabletei. Nu există o listă de aplicații, ci toate programele pe care le instalezi apar direct pe ecranele principale, care se umplu cu zeci de programe. Am mai văzut asta o singură dată, parcă pe un Huawei. Nu știu de ce ar prefera chinezii o asemenea complicație.

Există o rezolvare. Poți crea foldere în care să-ți grupezi aplicațiile, așa că dacă vrei faci unul singur și muți toate pictogramele în el. Sau vreo 2-3 foldere, după categorii. Dar tot înseamnă să pierzi minute bune cu această organizare și mutat iconițe de pe un ecran pe altul șamd.

Există un meniu de notificări din care ai acces la funcțiile uzuale precum wifi sau airplane mode.

Mi-a plăcut un program de Power Management care-ți dă informații detaliate despre consum și poți configura diverse moduri de lucru, aproape ca pe un laptop.

Dacă nu-ți place Google Maps, tableta vine cu programul Navigate 6 preinstalat și acesta îți oferă informații și instrucțiuni detaliate pentru navigat prin țară.

VIDEO

Lenovo l-a ales pe actorul Ashton Kutcher ca ambasador al acestei tablete, iar reclamele făcute de el sunt foarte amuzante. Vă invit să le vedeți mai jos.


CE E BINE

  • Utilizare foarte confortabilă prin forma inedită a tabletei.
  • Autonomie mare.
  • Accesibilă la preț.
  • Tastatură opțională.

CE E RĂU

  • Interfața nu are listă de aplicații, ci toate iconițele îți apar pe ecranele principale, forțându-te să faci foldere pentru a le grupa și ascunde acolo.
  • Rezoluția ecranului este cam mică pentru finalul anului 2013
  • Tastatura nu are butoanele specifice Androidului – Back, Home, Meniu, tastă pentru ecranul de notificări etc

CONCLUZIE

Yoga Tablet vrea să demonstreze că o formă confortabilă contează mai mult decât un hardware puternic și cred că poate reuși acest lucru. Se adresează tuturor celor care caută o tabletă ce oferă utilitatea maximă în diverse situații uzuale, nu celor care urmăresc fiecare detaliu al hardware-ului și vor unul cât mai performant.

Preț:

Există și același model, dar cu ecran de 8 inchi. Are aceeași rezoluție, același hardware, aceeași carcasă, dar baterie de 6000 mAh.

    13 comentarii

  1. Nu te-ai săturat de rezoluțiile astea sub-mediocre? 149 dpi? Orice telefon are mult mai mult. Cam dublu.

      (Citează)

  2. Nu te’ai saturat de atata marketing? Laptopul de pe care scriu are 1366 x 768 si 13 inch. E suficient. 1280 x 800 imi pare ok. Filmele pe care le rulez pe ea au max 720p, iar pentru email, facebook este mai mult decat e nevoie.

    Am Yoga 8 de vreo 3 saptamani, pot sa spun ca dupa un zbor de 9 ore cu vizionat filme si ascultat muzica aproape intr’una, la sfarsit bateria afisa 51%. Fix pentru asta am cumparat’o (i’am adaugat un splitter pt audio pentru a putea folosi 2 perechi de casti in acelasi timp).

      (Citează)

  3. Au mărit preturile pe garaj…

      (Citează)

  4. Aceeasi intrebare ca si la Asus Transformer (la care n-ai raspuns :) ): cum crezi ca se preteaza tastatura unei utilizari mai intense?

      (Citează)

  5. 1366 x 768 este OK pentru că ecranul laptop-ului este la 150 cm de ochii tăi. Ecranul unei tablete (ca și cel al unui telefon) este la 70 de cm de ochi.

    Ca să nu mai spun că 1366 x 768 este o rezoluție DE TOT CĂCATUL! Pixelii se văd foarte clar și de la 1.5 m!

    Rezoluții de 1680 x 1050 există de vreo 10 ani, dar jegurile de producători ne bagă căcaturi pe gât — iar culmea, cretinii de noi chiar le cumpărăm și suntem mulțumiți!

    (Eu am o scuză, am dat pe acest Lenovo G570 fix 1360 lei acum 2 ani, știam ce-am cumpărat, și l-am luat în principal pentru tastatură, care-mi place.)

      (Citează)

  6. “Interfața nu are listă de aplicații, ci toate iconițele îți apar pe ecranele principale, forțându-te să faci foldere pentru a le grupa și ascunde acolo.”

    Ei, s-a mai văzut: MIUI, EmotionUI… bașca iOS.

      (Citează)

  7. Corecție, am măsurat. Stau cu ecranul laptop-ului la 70 cm de ochi (de-aia văd pixelii), și cu telefonul la 45 cm de ochi.

    But I still rest my case: laptop-urile și tabletele uzuale au rezoluții mult prea mici.

      (Citează)

  8. Imi sustin parerea. 1200×800 e suficient pentru o tableta pt vazut filme 720p (isi pune cineva filme 1080p pe tableta?) si pt web browsing. Cel putin pentru mine. In momentul in care voi avea spatiu de stocare sute de giga, viteze de transfer f mari, astfel incat sa pot lua si stoca un film 1080p pe tableta, atunci POATE merita sa platesc extra pentru o rezolutie mai buna.
    Acum sunt pe un ecran 1920×1080 si la ce ma ajuta? Blogul tot pe jumatate centru se vede, in rest mult maro… La gaming e altceva!

      (Citează)

  9. Tableta SONY are de cativa ani forma asta speciala, cu o latura mai groasa, deci Lenovo a inventat doar integrarea unui stand… care stai, deja exista si acela de ani de zile. E simpatic cum au imbinat totul, e functional.

    Procesorul folosit este slab pentru jocuri si orice altceva decat aplicatii simple, e echivalentul unui Snapdragon seria 200. Folosibi, dar slabut cand e vorba de aplicatii serioase.

    La noi pretul este mult prea mare, ca de obicei. Amazon de UK a avut tableta asta la 149 de lire de Black Friday, adica ~900 de lei livrata. Cel putin 300 de lei diferenta fata de preturile noastre.

      (Citează)

  10. @Gaelax BlackFriday s-a terminat…

      (Citează)

  11. O singura intrebare :bateria se poate scoate,sa o alimentezi ca la laptop ? Multumesc anticipat !

      (Citează)

  12. Yoga este o super tableta care atrage atentia asupra brandului in crestere Lenovo. Am avut una de 8″ si am ramas masca din toate punctele de vedere: pret, autonomie, display, comoditate, performanta…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus