un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cloud computing s-ar potrivi perfect cu edu.ro

15 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

În fiecare an aud, de minim două ori, că site-ul edu.ro a picat fix când nu trebuie să pice: atunci când se afişează rezultatele la bac şi atunci când se afişează repartiţia elevilor pe licee. Explicaţia e simplă, intră sute de mii de oameni în acelaşi timp şi serverele nu fac faţă, dar şi soluţia este la fel de simplă.

Cloud computing! Hostingul în cloud are ca prim avantaj scalarea puterii de procesare pentru astfel de momente de vârf ce pot apărea în anumite condiţii speciale. Odată mutat în cloud, numărul de servere, procesoare şi cantitatea de memorie ce susţine site-ul tău se modifica permanent pentru a se adapta traficului pe care îl primeşti, indiferent că anunţi rezultatele la bac, este site de ştiri şi ai un breaking news important, scoţi la download un joc nou sau faci o promoţie tip Black Friday.

În sistemul clasic, edu.ro nu poate decât să investească în şi mai multe servere proprii, ca să poată susţine traficul uriaş din două-trei zile pe an. În restul zilelor, acele servere ar sta degeaba, fiind deci o investiţie foarte proastă în echipamente.

Cu cloud computing, tot ce au de făcut este:

  1. cu o zi înainte de afişarea rezultatelor, să modifice din interfaţa de administrare numărul de servere pe care le vor la dispoziţie de la (să zicem) 2 la 200, asta dacă nu vor să lase pe automat întregul proces de suplimentare.
  2. a doua zi după ce moare traficul gigantic din acea perioadă, să limiteze din nou resursele la cele 2 servere.

Plata serviciilor din cloud se face în funcţie de câte resurse foloseşti, aşa că doar în acele câteva zile ar plăti numărul mare de servere necesare, în rest site-ul generând costuri reduse [am scris mai multe aici]. Eu chiar mă mir că de atâţia ani Microsoft sau vreun alt provider de servicii în cloud nu le-a propus delor de la Min Educaţiei un parteneriat gratuit doar ca demonstraţie tehnologică.

    9 comentarii

  1. Cloudcomputing a fost la Black Friday… si la ce i-a folosit?

      (Citează)

  2. Păi investesc aiurea pentru ca cineva să îşi ia banii pe servere şi alte echipamente. La noi cam ăsta e procedeul de investiţie.

      (Citează)

  3. Este deja din 2011: http://bit.ly/LSv0OJ

      (Citează)

  4. Pentru chestia asta nici n-ar trebui cloud; tehnologie pentru alocarea dinamica a resurselor in timp real, in functie de necesitati, exista din 2004. Trebuie numai oameni competenti la minister, capabili sa inteleaga anumite chestii. Ca degeaba vine o companie cu o solutie, daca decizia e luata tot de unul a carui singur merit e ca face parte din partidul ce se afla la putere, sau cunoaste pe cine trebuie.

      (Citează)

  5. bacalaureat.edu.ro este pe solutia de cloud de la Microsoft (Azure)

      (Citează)

    • Pai si de ce nu dau de buton pe mai multe servere? Tin de bani? Ca na, sunt atatea site-uri in lume care au zilnic mai mult trafic decat are edu intr-un an.

        (Citează)

  6. Fie n-au dat “de buton” pe suficient de multe servere, fie limitarea a fost de la banda disponibilă, nu de la puterea de calcul. Oricum ar fi fost, n-a mers…

    Å£in minte în jurul anului 2000, cînd de revelion se blocau complet operatorii de GSM… cîteva ore în jurul orei 0.00 nu mai puteai face nimic. ÃŽntre timp, au mai învăţat să rezolve problema, merge mai bine deÅŸi nr. de abonaÅ£i a crescut semnificativ.

      (Citează)

  7. fie trebuie să facă licitație din aia smecheră, cu minim 3 oferte și n-au de unde să ceară, ca să le iasă și lor ceva, doar e minister !

    până la urmă e implementat cloud-ul pe tot edu.ro sau numai pe subdomenii ?

      (Citează)

  8. Pentru ca sa mearga chestiile in cloud corect, trebuie ca absolut toate componentele aplicatiei sa fie gadinte in asa fel incat sa fie scalabile pe mai multe servere. Avand in vedere ca proiectele IT min. educatei sunt gestionate de marea firma SIVECO (la fel de mare si de bine infipta in banii statului precum UTI)nu m-ar mira ca solutiile software sa nu fie destul de bine gandite pentru a distribui load-ul.

    Si ca off the record, SIVECO vinde min. educatiei “portale” facute in Joomla cu cateva sute de mii de euro.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus