un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dependența de obiective foto

16 Jul 2012  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Mi-aş tot cumpăra obiective foto. Vreau ceva cât mai compact, ca să nu atârne Pentax-ul ca un sac de cartofi, cu o deschidere cât mai mare şi undeva până în 30-35mm focala, ca să pot surprinde o scenă mai mare.

Am ochit două de la Sigma:

  • 30 mm F1.4, un obiectiv destul de compact cu doar 6 centimetri lungime
  • 20 mm F1.8, un obiectiv mai lung, de 8,7 cm

Are şi Pentax unul de 21mm F3.2, un alt obiectiv compact, dar F3.2 nu mi se pare că obține imagini bune în lumină slabă.

Bănuiesc că focalele sunt exprimate în echivalent 35 mm, deci pentru mine ar fi de fapt 45 mm, 30 mm şi respectiv 32 mm. De prețuri nu mai zic…

    13 comentarii

  1. In termeni de specialitate, se numeste Lense Buying Adiction – LBA. Este o afectiune foarte grava care necesita tratamenti imediat.

      (Citează)

    • @Octavian: se trateaza cu salariu mai mare?

      @Stefan: nu mai vreau 50mm. Am un Sigma 50mm, bun pentru macro si portrete, dar e prea inchis unghiul, trebuie sa ma dau 10 metri in spate ca sa fotografiez bustul cuiva. Vreau un obiectiv luminos, dar cu care sa pot face fotografii la cate o lansare sau in natura, adica mai wide.

        (Citează)

  2. am LBA de foarte mult timp. o tratez citind multe review-uri, ca sa ma conving ca ceea ca vreau sa cumpar are multe defecte si nu merita :).

    un mic sfat, daca vrei focale fixe, cumpara Pentax, preferabil Limited. Merita, chiar daca sunt mai scumpe. daca mai pui mana pe un 50 f/1.4 ia-l fara sa gandesti, chiar daca nu e Limited.
    ia 21mm f/3.2 Limited, m-am jucat cu el acum o saptamana, e foarte misto.

    daca vrei totusi sa scapi de LBA, aplica tehnica mea: gandeste-te daca vrei sa folosesti acel obiectiv si cat timp il vei folosi. gasisem la Hong Kong un Limited 31 f/1.8 la 750 Eur (fata 1100+ in Europa)… eram la doi pasi sa il cumpar pana cand creierul a dat semnalul de alarma: aveam deja un 35 f/2 pe care abia il foloseam.
    am exact aceeasi dilema acum cu un 15mm f/4 Limited … aproape ca m-am convins ca nu e bine sa il iau :)

      (Citează)

  3. daca vrei sa tragi la interior… eu pe k5 merg pana la iso3200 in Raw.
    apoi iti trebuie ceva luminos, avand in vedere iso-ul ai putea merge pana la f/4

    Pentax 12-24 f/4; pret +++
    Pentax 16-50 f/2.8; pret ++++
    Pentax 15 f/4 Limited ; pret +++
    Pentax 21 f/3.2 Limited ; pret ++

      (Citează)

  4. pot spune că îmi e familiar conceptul de LBA.
    Pe un Canon cu senzor crop (APS-C) eu sunt mulțumit și extrem de bucuros cu un Sigma 10-20 mm f4 – 5.6 . A fost ultima achiziție, ~500 EUR, însă pe interioare face minuni. Fiind un wide, nu vă la ce m-ar ajuta o diafragmă mai mică f/3.5.

    Chiar si seara, din mână, cu ISO maxim 800 scot cadre acceptabile.
    Eu tot întorc ochii după un Canon 50mm/f1.4

      (Citează)

  5. @ariel: folosesc acelasi obiectiv de vreo 5 ani pe Pentax. Da… ar fi si asta o idee pentru Radu.

    @radu: oricum, f/3.5 e ok, dar poti merge pana la f/4. gandeste-te ca ai stabilizare (eu pot pana la 1/2sec din mana, mai ales pe ultra-wide), plus iso pana la 1600-3200. deci f/4 nu ar fi o problema.

      (Citează)

    • Am deja ce zici tu, dar vreau solutii mai bune. Nu poti fotografia produse cu ISO asa mare si nici stabilizarea nu te ajuta pentru detalii fine. Trebuie un obiectiv cat mai luminos si larg.

        (Citează)

  6. nene, stabilizarea e stabilizare. te ajuta sau nu, nu exista mijloc. iar iso-ul pe k5 e excelent, nu poti sa ramai la iso100 la interior.
    daca totusi nu vrei, ia-ti 16-50 f/2.8, dar la interior tot va trebui sa te duci minim la iso400.
    uite, un interior cu lumina mediocra:
    http://badorgood.com/img/12-06-491195/2521.jpg
    iso 800; f/5; 1/13 sec. cu Pentax 16-50 f/2.8

      (Citează)

  7. la F1.4 … ai un unghi de toata frumusetea :)

      (Citează)

  8. Nu există salariu normal să poată ține pasul cu LBA… Dacă te apuci să scoți bani din lentile pe de altă parte…

      (Citează)

  9. daca vrei un Wide f luminos si nu ai nevoie de auto-focus (si la wide-uri nu prea ai, il lasi pe infinit ;), cauta un Samyang 14mm f/2.8 (devine 21mm pe aparatul tau). E f ieftin, e f mare dar e si foarte bun (calitate optica de exceptie pentru ~350 Eur, cat timp nu faci arhitecutra (deformeaza ca porcul uneori).
    daca ai chef sa cauti review-uri de obiective uite aici: http://www.photozone.de/pentax

      (Citează)

  10. he he he… soluţia finala la LBA este un point-and-shoot performant pt gama sa, de genul ălora la care le făceai review, cu zoom mare şi focală minimă mică… încape în buzunar, nu consumă din salariu, e şi destul de luminos şi destul de wide şi destul de zoom în acelaşi timp :-)

      (Citează)

    • @alias: Da, dar nu are adancime de camp si baza zgomot mult. O solutie ar fi un mirrorless de genul Olympus OM-D sau poate un NEX de la Sony, dar alti bani, alta distractie…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus