un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Rebranding Connex Vodafone

4 May 2006  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Ma uitam pe statisticile blogului ca un vizitator a ajuns aici cautand pe Google termenii “rebrandingul connex vodafone” (va dati seama ce teapa a luat crezand ca gaseste ceva util despre asta aici :P). Acest rebranding stiam ca s-a facut pe 26 sau 28 aprilie, de cand au inceput si spoturile cu musculita (geniala reclama, mi se pare plina de viata si dinamism), magazinele si-au schimbat firmele din verdele clasic in rosul vodafonist, site-ul oficial s-a relansat cu un nou look, toate bune. Doar ca ma uitam ca in locul cel mai usor de modificat brandul, si care afecta direct cei mai multi oameni, nu s-a schimbat nimic. Adica pe telefonul mobil, unde probabil o schimbare a unei variabile intr-un server, ar fi afectat direct toti abonatii. Inca scrie CONNEX la mine, si dedesubt Vodafone RO, asa cum e de multe luni, am intrebat cativa oameni pe net daca la ei e altfel, nu e. Sa le aminteasca cineva si celor de la Connex sa faca o schimbare ceva, sa ne simtim si noi parte din marea companie multinationala… Ca sa citez iarasi din Luft, cu care am discutat problema, probabil n-au apucat sa modifice fiind ocupati cu facturile. Culmea, am dat acum pe telefon o cautare a retelelor, si imi gaseste si RO Cosmorom, se mai cheama asa, n-a devenit Cosmote?

Vorbind cu Luft mi-am adus aminte de alt serviciu Connex “cool”, Busola. Ala de-ti arata pe ecran in ce zona esti. Fascinant. Ma intreb cati stiu la ce foloseste serviciul cu adevarat? Este facut pt reclama, de exemplu McDonald’s se duce la Vodafone si incheie un contract de publicitate cu ei. In momentul in care serviciul Busola vede ca un abonat intra in zona Unirii sa zicem, sau in alta zona in care e un restaurant McDonald’s, iti trimite un mesaj pe telefon, care poate fi de genul “treci pe la un McDonalds acum, ca e oferta, jumatate de litru de cola la cat ai da la magazin pe 3 litri” sau din astea. Si tu, cu pofta in gat, te uiti in jur si surpriza, un McDonalds chiar acolo, cata inspiratie pe telefonul mobil sa te anunte chiar atunci. De fapt Busola aia e de vina. Serviciul acesta nu este inca activat, dar pt acest scop a fost el facut, sa vedem dupa ce il pornesc cu adevarat, cand mergi dintr-o parte in alta a orasului si primesti 5 reclame, cati mai tin busola pe ecran sau o dezactiveaza imediat.

Ah, si un articol interesant intitulat “Vodafone, tinta de preluare“. Oricat de mare ai fi in lume, tot se gaseste cineva care te poate papa.

    15 comentarii

  1. cu Orange cam acelasi lucru sa intamplat
    partea cu busola si reclamele e denaturata
    busola e pe un anumit canal iar reclamele pe altul
    vrei reclame, adaugi respectivul canal in setari .. nu’l vrei, nu te poate obliga nimeni

      (Citează)

  2. Aruncati cu rosii, dar nu stiti in cine sa dati!
    Pai daca cei de la Connex (pardon, Vodafone!) nu ar fi facut modificarea, voi credeti ca ar mai fi fost urma de “Vodafone” pe ecranul telefonului vostru? NU!
    De ce apare si Connex si Vodafone?
    Softul telefonului este de vina (sau firmware-ul, in alta ordine de idei…). In soft sunt memorate toate numele retelelor existente, iar fiecare nume este asociat semnalului pe care emite respectiva retea. Eu am rezolvat usor problema la telefonul meu (un Samsung X600), ‘scriind’ in firmware “Vodafone RO” in loc de “CONNEX”, dupa care a urmat un update de firmware (asta pe langa alte cateva zeci de modificari pe care le-a mai suferit saracul pana atunci :D). In felul asta ambele string-uri sunt identice (numele memorat si cel gasit), iar telefonul nu afiseaza decat unul dintre ele.
    Asadar, depinde de la un telefon la altul de felul in care e programat (mai exact ce este pus sa afiseze: reteaua gasita, pe cea memorata sau ambele atunci cand e cazul). Am vazut telefoane mai vechi, care inca afiseaza numai “CONNEX”…

    Situatia este identica si in cazul Cosmote…

      (Citează)

  3. Am discutat cu un coleg problema asta imediat ce-am postat aici. Si el a zis acelasi lucru, ca in cartela sunt stocate denumirile tuturor retelelor si de acolo se ia numele pe ecran. Insa existe mecanisme de control, mai exact OTA (Over-the-air) programming, prin care se trimite un SMS “invizibil” care iti face schimbari in telefon, de la soft la firmware la tot ce se poate modifica. Asa cum aveam inainte un meniu Connex care acum se cheama Vodafone, sunt sigur ca se puteau schimba mai multe. Dar din ce am gasit pe net, cica trimit in etape astfel de sms-uri OTA, si uneori sunt probleme, etc…

      (Citează)

  4. Nu sunt stocate in cartela, ci in firmware! Si acuma nu stiu cum e la alte telefoane, dar la al meu si in mod sigur la multe alte Samsung-uri numele retelelor sunt intr-o zona de memorie care nu poate fi modificata decat cu cablu de date (am avut de-a face pana acum cu X100, X600 si E700 si tot asa era), fatza de setarile pt GPRS si agenda telefonica de exemplu, care sunt stocate intr-o zona speciala de 2 MB de memorie (restul softului ocupand 14 MB; alti 16 MB sunt ocupati de imagini, sunete, JAVA & stuff like that). Nu stiu daca se poate aplica chestia asta cu OTA si la numele retelei (la alte telefoane, ca la Samsung sunt 95% sigur ca nu merge), pt ca de ex cand iti trimite setarile pt WAP/GPRS trebuie sa stie exact ce model de telefon ai, deci SMS-ul ala de configurare difera de la un telefon la altul…

      (Citează)

  5. Luam altfel, daca au putut sa trimita utilizatorilor – sa zicem smsul ala invizibil – chestia cu Vodafone RO Connex, putea sa trimita acum iar doar Vodafone (RO). Fara a mai fi nevoie de modificat in firmware si bla bla bla! Nu?

      (Citează)

  6. Seba zice ca in cartela e stocat identificatorul Connex pt retea, si ei au trimis Vodafone prin SMS OTA, dar intrucat in cartela exista si numele Connex, le afiseaza inca pe amandoua. Eu zic ca prin OTA asta se poate modifica acea informatie de pe cartele, pana la urma ramane de vazut. Parerea mea e ca sunt o gramada de abonati Dialog care nu si-au luat alta cartela si acum le apare doar Orange, asa ca e posibil, zic eu…

      (Citează)

  7. Radu, tot nu ai inteles :) . “CONNEX” e stocat in FIRMWARE, iar in cartela e stocat “Vodafone RO”. De aici si afisarea celor doua nume impreuna sau pe unele telefoane este afisat doar “CONNEX”, iar pe altele doar “Vodafone RO”. Pana la urma depinde de telefon, iar asta nu se poate schimba decat rintr-un update de firmware, cum am scris mai sus.

    La fel si acel RO Cosmorom, e stocat tot in firmware, iar telefonul afiseaza numele stocat in softul lui in loc sa-l afiseze pe cel trimis de reteaua respectiva probabil… (ar fi si culmea sa contina SIM-ul Connex informatii despre Cosmorom; si asa nu are decat 64K SIM-ul ala amarat, iar cand au bagat meniul CONNEX (acum Vodafone) au fost nevoiti sa renunte la 25 de SMS-uri ca sa incapa…)

      (Citează)

  8. nu inteleg eu prea multe din ce ziceti dar pe un alt telefon al meu (care e pe cartela de vreo 3 ani) nu mai apare nici un Connex ci doar Vodafone .
    pe telefonul cu abonament apar ambele denumiri .. zona crepusculara :D

      (Citează)

  9. Adica eu daca am telefonul luat din … Germania si acolo era cumparat de la un dealer Orange , in firmware fiind trecut “Orange” acu ar trebui sa imi apara Orange pe prima linie si Vodafone RO pe a doua.
    Dupa teoria voastra cu firmware-ul.

    Din ce auzisem(nu garantez) numele este transmis de retea la fiecare repornire a telefonului.

      (Citează)

  10. Pai sa ne lamureasca seba exact. Eu in continuare zic ca prin acel sms OTA se pot schimba datele din firmware-ul telefonului, si nu trebuie cabluri de date sau alte echipamente. Pt asta s-a inventat sistemul acela, in fond. Si asa cum tot care au avut dialog au acum scrie Orange fara sa fi schimbat cartele sau telefonul, cred ca se poate si la Connex.

      (Citează)

  11. Si eu cred acelasi lucru , cand am luat actualul telefon nu scria decat Connex , apoi a inceput sa apara si Vodafone RO sub Connex , iar cartela o am de peste un an jumate(deci nu este setat in nici un caz pe cartela).

      (Citează)

  12. pai am explicat destul de clar zic eu cum sta treaba, mai sus

    In firmware se gaseste o lista cu numele tuturor retelelor existente, precum si ID-ul fiecarei retele. Prin intermediul SIM-ului, la pornire, telefonul primeste numele retelei actuale, precum si ID-ul respectivei retele. De aici, totul depinde de cum e setat telefonul din fabrica. Daca e facut sa afiseze numele primit de la operator, nici o problema, pe ecran va scrie “Vodafone”. Daca in schimb afiseaza doar numele din firmware, nu aveti ce face, va trebui sa va obisnuiti cu “Connex”. A treia varianta ar fi ca in cazul in care cele doua nume nu sunt identice, sa le afiseze pe ambele….din nou va trebui sa va obisnuiti cu situatia.

    Cat despre Orange/Dialog, pai trecerea asta s-a intamplat acum destul de multi ani (nu mai stiu exact cand) si de atunci s-au cam schimbat si telefoanele….evident ca acum nu mai scrie in nici un firmware “Dialog”, ci “Orange”. Mai sunt telefoane care afiseaza si “Orange” si “RO Orange”, motivul e usor de intuit: diferenta intre numele raportat de retea si cel din firmware.

    Legat de OTA: eu sunt 100% sigur ca la telefonul meu partea aia din firmware in care scrie “V O D A F O N E”, ca asa imi place mie sa scrie si asa apare si pe ecran (fara Connex sau altceva) nu poate fi schimbata cu nici un SMS trimis de ei. Daca reuseste cineva sa faca asta fara cablu de date, ii dau telefonul sa faca ce vrea cu el…

    Daca nici acum nu m-am facut inteles, eu ma dau batut :P

      (Citează)

  13. Alex:
    Si eu cred acelasi lucru , cand am luat actualul telefon nu scria decat Connex , apoi a inceput sa apara si Vodafone RO sub Connex , iar cartela o am de peste un an jumate(deci nu este setat in nici un caz pe cartela).

    Pai tocmai, ESTE setat pe cartela! Doar ca pana acum pe cartela era setat tot “Connex”, la fel ca si in firmware iar telefonul iti afisa o singura data “Connex”. Cum s-a facut modificarea pe cartela din “Connex” in “Vodafone RO”, cele doua string-uri fiind diferite, telefonul le afiseaza pe amandoua.

      (Citează)

  14. Am vazut pe un Nec e228 Vodafone RO, nici urma de Connex. Ma gandesc ca este din cauza faptului ca a fost adus din afara unde a fost in reteaua Vodafone :)

      (Citează)

  15. Eu am cumparat telefonul de la Orange, si il folosesc la Vodafone, O situatie asemanatoare avem cu un telefon cumparat din Israel, care afiseaza Connex Vodafone RO. Nu cred ca evreii scriau in telefon ceva pentru romanica, si nici nu cred ca daca se vroia nu se facea ceva concret sa nu mai apara defunctul nume Connex.

    Dar iar, aloooo, aici e Romania!

    Luft

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus