un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: purificator de aer Philips AC3059 din seria 3000i

25 Feb 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

55 comentarii

Purificatorul de aer Philips seria 3000i mi-a lăsat o impresie foarte bune și nu mă sfiesc să-l numesc unul dintre cele mai bune de pe piață. Dacă vreți să aveți în casă un aer mai curat, lipsit de praf, alergeni, bacterii, compuși organici volatili și alte particule ce vă pot dăuna sănătății sau măcar confortului din locuință, folosiți un astfel de purificator.

Spun asta din două motive:

  • chiar simți că-și face rapid efectul. Dacă stai toată ziua cu fereastra închisă și purificatorul pornit, după multe ori vei avea în continuare senzația de “aer curat” atunci când intri în acea cameră.
  • are senzori ce-ți arată nivelul de particule PM2.5, de gaze și de alergeni, așa că nu doar că îți demonstrează că-și face treaba, dar își și adaptează funcționarea la condițiile din cameră, inclusiv până la a fi atât de silențios încât nu-ți dai seama dacă mai funcționează sau nu fără să pui mâna deasupra sa.

Specificații Philips AC3059/50:

  • filtrează particule PM2.5 (fum de țigară, praf foarte fin), alergeni, compuși organici volatili, bacterii și virusuri.
  • trei moduri de funcționare: automat, turbo și noapte.
  • senzori pentru alergeni, PM2.5 și gaze.
  • panou de control cu butoane tactile și indicator digital al nivelului senzorilor.
  • conectivitate wifi, aplicație de telefon din care poate fi controlat purificatorul, cu notificări privind starea aerului.
  • filtrează 99,9 % din particulele de 0,003 um (de 800 de ori mai mici decât PM2,5) – atenție, 0,003 microni, nu 0,3 microni ca multe altele din piață.
  • gândit pentru încăperi de max 48 mp, debit de 400 metri cubi de aer per oră.
  • filtru ce poate fi curățat cu aspiratorul și eventual înlocuit.
  • dimensiuni 657 x 295 x 295 mm, greutate 8,6 kg, consum maxim 58 W.
  • mai multe detalii găsiți pe site-ul Philips.

Preț: în jur de 2.600 lei la eMAG, Altex, Philips. Există și Philips 3055 care are aceleași funcții și este mai ieftin (eMAG).

DE CE SĂ FOLOSIȚI UN PURIFICATOR

Cred că știți deja. Bucureștiul este un oraș foarte poluat din cauza șantierelor, a mașinilor, a spațiului “verde” doar pe hârtie care în realitate este pământ gol ce generează nori de praf șamd. Mă uitam că și unde locuiesc eu au turnat beton în parcare, dar nu și asfalt, așa că acel ciment se macină lent și generează pietricele și praf tot mai fin. Folosiți Airly.eu ca să vedeți situația din oraș.

Și nu doar Bucureștiul este poluat, dar aici poluarea ne scade speranța de viață cu vreo trei ani. Adăugați și alergenii, substanțe care nu intră în “poluare”, dar tot mai mulți oameni au probleme cu polenul, ambrozia, puful unor plante și desigur praful generic.

Studiile spun că aerul din interiorul locuințelor ar putea fi și mai puțin curat; atmosfera se mai poate curăța după ploaie sau un vânt bun, dar în casă ventilația nu este atât de bună și problema este complicată de tot felul de mirosuri ce rezultă de la gătit, fumat, vopsit, lăcuit, spălat, substanțe de curățare șamd. În interior mai sunt probleme și cu bacteriile, care se dezvoltă foarte mult în anumite condiții de umiditate și temperatură și duc la tot felul de probleme de sănătate.

Cu senzorii acestui purificator Philips am observat, de exemplu, că-mi scade mult calitatea aerului din casă atunci când deschid ușa apartamentului. Aerul de pe scara blocului este foarte prost calitativ.

Și nu sunt doar eu paranoic. În ultimul an am văzut online un interes tot mai mare pentru purificatoare de aer, că de asta am și acceptat să fac acest review, și mă gândesc să continui seria cu ce alte modele voi putea accesa. Oamenii vor să nu fie afectați de poluare, au diverse alergii, vor un mediu cât mai curat pentru copiii lor, vor să scape de diverse mirosuri din casă; un purificator ajută în aceste privințe.

CUM SE INSTALEAZĂ PHILIPS AC3059

Cutia conține purificatorul de aer, care-i de formă cilindrică, și câteva manuale pentru acesta, inclusiv în română.

Instalarea este foarte simplă. Despachetați complet produsul, care vine bine sigilat cu tot felul de folii, și scoateți capacul său din spate. Înăuntru veți găsi un filtru mare și cilindric care trebuie și el scos din ambalajul său și montat la loc în aparat. Asta e tot, băgați-l în priză și funcționează.

Îl puteți controla integral din panoul de control de pe purificator, dar există și aplicația de telefon CleanHome+ pe care ar fi bine să o instalați pe telefon. Vorbesc de ea mai jos.

CUM ARATĂ PURIFICATORUL

După cum spunea, este un cilindru de diametru 29,5 cm și 65,7 cm înălțime. Carcasa este din plastic alb și argintiu.

Sau, cum s-ar spune în termeni aproximativi, este înalt cam cât o pisică ce se ridică în două picioare.

Aerul este tras prin spate și laterale (270 de grade din cei 360 ai purificatorului), filtrat și apoi evacuat prin partea superioară, pe lângă panoul de control. Panoul este unul cu butoane tactile, iluminate pentru a fi ușor de văzut în întuneric. Pe lângă aceste butoane, există și un afișaj cu trei digits pe care sunt afișate nivelurile înregistrate de senzorii de particule, gaz și alergeni.

În jurul panoului se află un inel multicolor de lumină care-ți arată situația generală a aerului din cameră: bleu este bun, mov arată că nu-i tocmai curat, roșu semnalează o problemă.

Panoul se poate stinge pentru a nu te deranja noaptea, când rămâne aprins foarte discret doar un buton ce aprinde restul iluminatului.

Capacul din spate este prins magnetic acolo, nu cu cleme sau cătări ce s-ar putea prinde. Înăuntru se află acest filtru alb de mari dimensiuni, iar senzorii aparatului se află în aceeași zonă. În purificator se află un ventilator (foarte silențios) ce asigură circulația aerului. Filtrul ar trebui să țină 36 de luni la o utilizare de 16 ore/zi în mod Auto, ceea ce mi se pare foarte bine.

Cablul de alimentare are cam 1,8 metri, o lungime decentă.

Nu-i chiar cel mai mic purificator din piață, mai ales că este cilindric, nu paralelipipedic, dar compensează asta prin capacitatea mare de ventilație, iar dimensiunea ventilatorului permite ca acesta să ruleze și într-un mod foarte silențios. Singurul lucru pe care-l pot reproșa este că nu are vreun soi de mâner de care să-l apuci pentru a-l muta rapid dintr-o cameră în alta.

CUM FUNCȚIONEAZĂ PHILIPS AC3059

În primul rând, vreau să spun că este foarte silențios. În mod auto, cu camera poluată, nivelul de zgomot este la nivelul unui aparat de aer condiționat. După câteva minute, însă, când purificatorul duce valorile în zona “de bine” a intervalului, turația ventilatorului scade foarte mult și nu-l mai auzi. Devine greu să-ți dai seama dacă mai funcționează sau nu, deși dacă pui mâna deasupra sa, simți cum iese aerul pe acolo cu putere neașteptat de mare pentru lipsa zgomotului.

Este un aparat cu care poți să dormi în cameră fără nici o problemă pentru că nu-l vei auzi. Eu l-am ținut pe modul Auto, când își reglează automat turația și se duce singur spre foarte silențios, dar poți și să forțezi acest lucru trecându-l pe funcția Noapte.

În ce privește capacitatea sa de filtrare a aerului, mie mi s-a părut că face o treabă foarte, foarte bună. Dacă intri într-o cameră în care a funcționat acest aparat, simți aer curat.

Cele trei elemente măsurate de senzorii săi și în principal filtrare de Philips AC3059 sunt:

Alergeni: spori de mucegai, alergeni de la animale sau acarieni, polen, chiar și bacteriile ar putea intra în această categorie.

Particule PM2.5: acestea sunt particule de dimensiune 2,5 micrometri sau mici. Particulele sub 10 micrometri nu sunt filtrate de nas sau gură, ci ajung în plămâni. De obicei aceste particule se împart suplimentar în PM10 (mai mici de 10 micrometri), PM2.5 (mai mici de 2,5 micrometri) și PM0.1 (mai mici de 0.1 micrometri). Cele PM2.5 și mai mici se infiltrează în plămâni până în alveole, la nivelul țesuturilor ce introduc oxigenul în sânge, iar cele suficient de mici pot trece și în sânge și de acolo ajung în diverse organe.

Astfel de particule sunt generate de fum și alte noxe (țigări, gătit, emisiile autovehiculelor), praf de diverse niveluri de finețe șamd. În general vorbim de substanțe toxice, diverse studii medicale arătând că numărul de cancere din rândul unei populații crește proporțional cu densitatea de particule PM2.5 în aer.

Gaze: aici purificatorul include de fapt compușii organici volatili, nu vă gândiți la gaz metan, deși probabil că inclusiv acesta ar putea fi filtrat. Compușii organici volatili (numiți în aparat TVOC – total volatile organic compounds) sunt substanțe chimice ce rezultă din utilizarea vopselurilor, solvenților, substanțelor de curățare șamd. Probabil spălați pe jos și cunoașteți mirosul de dezinfectant, care este un astfel de compus.

Mirosul de “renovat” rămâne câteva luni în casă, la fel și mirosul unui covor nou, chiar dacă nasul se obișnuiește cu el și poate nu-l mai observați. Aceste materiale eliberează o perioadă lungă de timp diverși compuși organici volatili ce pot fi măsurați cu aparate specializate.

Purificatorul Philips AC3059 are un filtru care reține astfel de tipuri de particule și dă mai departe un aer purificat, curat. Debitul maxim este de 400 metri cubi/oră. O cameră de 20 mp și 3 metri înălțime are 60 mc, deci purificatorul poate plimba aerul din ea de peste 6 ori într-o oră, la turație maximă.

Totul se face din panoul de control. Eu l-am ținut mereu pe Auto, când purificatorul detectează nivelul particulelor din casă și își reglează turația în funcție de asta. Calitatea aerului este indicată de acel inel colorat din jurul panoului, iar pe afișaj poți vedea mai precis ce zic senzorii. Trebuie să apeși un buton pentru a comuta între alergeni, PM2.5 și gaze și mi-ar fi plăcut un mod prin care afișajul să comute singur la câteva secunde între ele, dar nu contează așa mult.

În timp ce purifică aerul de la calitate proastă sau medie spre bună, purificatorul face zgomot, dar nu unul deranjant. Dacă vă uitați la televizor sau purtați o discuție cu cineva, acel zgomot este mascat și chiar neobservat. După ce aerul ajunge la calitate bună, purificatorul trece automat pe un mod silențios în care aproape că nu-l auzi nici dacă este liniște în cameră. După un timp stinge singur și luminile de pe panoul de control, dar le poate aprinde automat din când în când sau dacă nivelul aerului se degradează.

Mi-a plăcut mult faptul că are senzori pentru că-ți permite să observi cum variază calitatea aerului din casă. V-am spus, deschid ușa apartamentului cât să intre o persoană și după vreun minut purificatorul începe să lucrezi pentru că PM2.5 urcă de la 7 la 40.

Dacă gătesc în bucătărie, durează puțin timp până când purificatorul începe să lucreze în altă cameră. Simte rapid fumul sau mirosurile din aer și începe să le elimine. La un moment dat, l-am dus în bucătărie după ce-am gătit o friptură cu mult fum. Nivelul de PM2.5 s-a dus în 500, cap scală, dar în vreo 15 minute era redus la 125 și apoi spre aer curat. Nu perfect, că nu-i o soluție magică, dar mai rapid decât dacă m-aș fi bazat doar pe aerisirea naturală.

Per total, își face foarte bine treaba și n-am ce să-i reproșez.

MENTENANȚĂ

Pe panoul de control este un buton ce-ți arată cât de murdar este filtrul din interior. Când se murdărește prea tare, ar trebui scos de acolo și aspirat cu tubul unui aspirator pentru a fi curățat. Nu trebuie spălat sau frecat cu o perie deoarece se poate deteriora semnificativ.

Filtrul acesta trebuie și înlocuit din când în când, momentul fiind indicat de un alt LED. În specificațiile oficiale scrie că filtrul rezistă 36 de luni la o utilizare medie de 16 ore/zi. Unul nou costă 430 de lei pe site-ul oficial Philips.

Senzorii ar trebui curățați cu o cârpă la fiecare două luni.

APLICAȚIA DE TELEFON

Se numește CleanHome+. Purificatorul poate fi conectat la o rețea wireless (2,4 GHz only) din casă și apoi accesat cu această aplicație pentru control deplin și istoricul valorilor măsurate de senzori.

Purificatorul se conectează la wifi din aplicație, de fapt. Aplicația are un ecran principal din care îți arată datele de la senzori și inclusiv calitatea aerului din oraș, luată din rețeaua air-quality.com.

Accesând secțiunea purificatorului, apare un ecran în care puteți vedea nivelul senzorilor (există chiar și un widget pentru ecranul telefonului cu ele), puteți porni și opri purificatorul, trece din Auto în Turbo sau Noapte și aprinde și stinge LED-urile de pe panoul de control. Efectele sunt imediate, fără nici un lag între când apeși tu un aplicație și până când comanda ajunge în purificator.

Există o zonă ce prezintă istoricul valorile măsurate, ca să vezi cum au evoluat de-a lungul zilei, dar nu-i foarte precisă. Aplicația prezintă însă o explicație bună a ceea ce măsoară purificatorul, pentru cei ce nu citesc prezentul articol, și intervalele de aer curat după care se schimbă culoarea luminii de pe panoul central.

Zona de setări vine cu alte două funcții importante:

  • pornire și oprire programată. Poți seta intervale orare pentru funcționarea purificatorului. Dacă-l lași acasă, poate că vrei să pornească cu vreo două ore înainte să te întorci și poate noaptea din 3 în 3 ore câte o oră. Poți seta oricâte intervale vrei și zilele în care să fie active, iar apoi le poți activa sau dezactiva pe rând.
  • notificări privind calitatea aerului. Poți alege pragul la care să primești o notificare pe mobil privind calitatea aerului. Mai poți alege și notificări privind curățarea filtrului.

Aplicația este bine făcută și funcționează rapid, nimic de reproșat aici.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Purifică foarte bine aerul.
  • Panou de control ușor de utilizat.
  • Aplicație bună de mobil.
  • Foarte silențios.
  • Fără un mâner de transport, așa că-l iei pe sus pentru a-l duce în altă cameră.

CONCLUZIE

Philips AC3059 își face foarte bine treaba. Are un debit mare de aer, filtrează bine, îți demonstrează că funcționează folosind senzorii și panoul său de control. Peste toate acestea, are un mod Auto care reglează foarte bine funcționarea și este foarte silențios când ajunge la turație minimă.

Costă mult, dar dacă bugetul nu-i o problemă, acesta este un model foarte bun.

Preț: în jur de 2.600 lei la eMAG, Altex, Philips. Există și Philips 3055 care are aceleași funcții și este mai ieftin (eMAG).

    55 comentarii

  1. Dacă tot începem prezentările cu anii din viață care scad din cauza poluării, ar trebui ca și aceste dispozitive să conțină informații în acest sens.
    Concret: câți ani salvează acest aparat și în ce condiții de utilizare?

    Mulțumesc

      (Citează)

  2. oare cum a putut trai omenirea pana acum fara sa aiba o asa scula in dotare…..

      (Citează)

    • e fain sa te inveti cu asa ceva in casa si cand iesi afara…hatz!
      plus ca poti dezvolta si o frumusete de boala autoimuna.

        (Citează)

    • @ Giovani Pe ce te bazezi când spui asta? Ai citit vreun studiu pe undeva sau e o speculație? Din câte știu niveluri ridicate de PM 2.5/ PM10 cauzează inflamații în corp ce pot duce la diferite boli. Inversul nu cred că e valabil…adică dacă ai nivel scăzut de PM 2.5(cum e natural să fie) capeți boli autoimune.

        (Citează)

    • pai e logic, nu trebuie niste studii aprofundate, cu cat ai un mediu mai aseptic, cu atat sistemul tau imunitar nu mai are tinte si pana la urma risti sa se concentreze asupra celulelor tale.

        (Citează)

    • @Giovani
      Purificatoarele nu creeaza un mediu aseptic, nu se zice nicaieri ca ar opri virusi sau bacterii. Chiar si daca i-ar opri, asta ar fi valabil doar pt patogenii din aer, nu si de pe suprafete.

      Ele filtreaza ceea ce numim generic “praf/ suspenii/ poluanti chimici” si nu este nici un beneficiu sa inhalezi aiurea chestiile astea.

        (Citează)

    • @giovani am de 2 ani de zile, il folosesc fara probleme pentru a avea un somn linistit si fara sa ma trezesc cu gura/nasul uscate dimineata. E la cel mic in camera si isi face treaba excelent. Eu am Xiaomi Mi Purifier 2, iar in randul colegilor am deja 2 care si-au luat Xiaomi 3H.

        (Citează)

    • @ Marean Giovani does have a point. Filtrul Hepa oprește și virușii și bacteriile.

      Ca referință firul de păr are 40-120 microni diametru, nisipul fin 90 microni, polenul , mucegaiul, praful fin au sub 10 microni (PM10), particulele de combustie, azbest, bacteriile au sub 2.5 microni (PM2.5) , iar virușii sub 1 microni..am văzut teste care indică că filtrul Hepa poate opri și virușii.

      Numai că tu în casă nu o să ai niciodată valori constante de 0 PM2.5 , chiar și cu geamurile închise nu e izolat complet….mai deschizi un geam, o ușă, mai vii de afară cu câte ceva.

      Eu de exemplu nu țin pornit purificatorul dacă afară nu e poluare mare…de obicei când bate vântul sau plouă.

        (Citează)

    • @Silviu
      am inteles ca asa zic producatorii si probabil ceva patogeni gen spori de mucegai chiar opresc, dar come on, daca purificatoarele ar crea medii aseptice, atunci de exemplu nu ar mai fi nevoie de sectii speciale pt arsi la spitale… s-ar cumpara pur si simplu purificatoare din astea si gata, problem solved :-)

      si oricum afirmatia lui Giovani era ca creeaza un mediu aseptic in general, ceea ce nu are cum sa fie corect pt ca purificatorul nu afecteaza in nici un fel patogenii de pe suprafete.

        (Citează)

  3. O problemă pe care am identificat-o e ca magazinele care vând purificatoare nu vând și consumabilele pentru ele. Te trezești peste un an ca nu ai de unde sa le cumperi. Nici la Philips nu e f vizibil de unde le poți lua.

    Aici la consumabile intră doat filtrul Hepa sau și carbon? N-am văzut menționat cuvântul carbon în articol. De obicei e bine să fie mai grosuț pentru o filtrare eficientã a gazelor.

    Senzorii montați pe aparate sunt destul de impreciși de obicei , iar în modul auto e posibil să îți lase un aer cu valori mari de pm2.5 fără să-ți dai seama. Din câte am citit e mai bine să il lasi pe manual pornit si sa reglezi tu intensitatea in funcție de nevoile sonore. De exemplu noaptea poate sa stea liniștit pe minim.

      (Citează)

  4. Ar fi interesant de vazut in articole de genul si ce ofera concurenta: de ce modelul asta de la Philips, si nu un model mai ieftin/scump, sau ceva de la Mi.

      (Citează)

    • – Eu consider un purificator de aer bun atunci când are un CADR (clear air delivery) de peste 300m3/hr astfel încât să poată curăța aerul într-o suprafață de cel puțin 40m2 cât mai eficient.
      – Ar trebui să fie silențios – cea mai joasă treaptă ar trebui să fie scoată sub 30decibeli încât să poți dormi cu el în cameră la nevoie
      – Să aibă consum redus.
      – Să aibă filtru Hepa și carbon. Este suficient.
      – să fie portabil – să-l muți ușor din cameră în cameră la nevoie
      – Să îți placă design-ul. Sunt unele foarte futuriste, sau foarte industriale ce nu prea dau bine într-o casă.

        (Citează)

  5. Cu banii de 1 Philips iti iei 5 Xiaomi Mi 2H, ca sa pui cate unul in fiecare camera si sa ii dai si soacrei 1. Daca e o chestie pe care poti conta la chinezi, e ca se pricep la poluare.

      (Citează)

    • Se pricep să facă poluare. Chinezii acceptă un nivel mult mai ridicat de PM 2.5 decât standardele recomandate de UE sau WHO. Senzorul de pe aparatele Xiaomi e cunoscut ca afișând valori eronate….dar da e bun și Xiaomi dacă nu îl ții pe auto ci pe manual. Orice ventilator cu un filtru hepa atașat de el e bun de purificator.

        (Citează)

    • Daca sunt bune sa curete aerul de la ei, sunt foarte bune sa faca asta si la noi. Si rezultatul conteaza mai mult decat scara pe care masoara.

      Sigur ca Xiaomi face niste economii de la ceva, nu ar mai fi companie chinezeasca daca nu ar fi convinsi ca stiu ei sa faca ceva mai bine.

      Pe de alta parte, am vazut toti produsele Philips in diverse campanii inclusiv pe la Vodafone cu reduceri de 50~60%, deci au adaosuri mari si foarte mari. De ce ar fi diferit purificatorul lor? Probabil ar putea sa il vanda la jumatate de pret si tot nu ar pierde bani.

        (Citează)

    • 2h are senzor prost intradevar.
      2S si 3H in schimb au laser, si e foarte ok. Le-am verificat cu un AirVisual Pro.

      Also, am in casa 3x 3H-uri si sunt foarte multumit.

      In fond si la urma urmei orice ventilator cu filtru destul de mic face acelasi lucru, deci atata timp cat ai un senzor, filtru si silentionzitate nu vad de ce as da bani pe Philips.

      Senzorul este bun, dar ele in sine sunt setate pe CAQI care are toleranta mai mare, asa ca deobicei le tin pornite pe prima viteza pana cand imi ajunge sub 5.
      Ca idee, arata direct PM2.5 nu echivalenta in CAQI, aia este ceva intern pentru cand sunt pe Auto.

        (Citează)

  6. Purificatoarele sint niste ghizmouri ca sa ia banii la fraieri. Vrei sa traiesti mai mult, muta-te la munte in padure, cat mai departe de orice sursa de poluare. S-ar putea sa traiesti cateva luni mai mult, asta daca nu te mananca ursu sau te musca vreo vipera.

      (Citează)

  7. Cum sa dai, nene, 2600 pe o carcasa din plastic cu un ventilator si niste filtre la 100 de lei, cand exista pe piata purificatoare de aer care fac acelasi lucru si costa cateva sute de lei? Pe langa asta, articolul contine cel putin o minciuna. Aceste purificatoare nu elimina mirosurile dintr-o camera atat timp cat ferestrele sunt inchise!
    Daca ai fi pus (P-ul) in titlu m-as fi abtinut de la comentarii, dar asa, mi se pare ca-ti iei la misto cititorii cu acest advertorial.

      (Citează)

  8. era bun un review dintr-asta anu’ trecut sa-mi mai fac o idee. Eu am modelul asta de la Daikin https://www.emag.ro/purificator-de-aer-daikin-tehnologie-daikin-streamer-6-etape-de-filtrare-mc70l/pd/DZYY53BBM/
    de care sunt multumit. Aerul produs este placut, nu am aparate care sa-mi masoare particulele de praf rezultate insa pe filtre se vede cum este colectat praful.

      (Citează)

  9. 2600 lei :)))))))
    astia se cred apple?

      (Citează)

  10. faci review la un purificator, nici macar nu primesti unu pentru tine.
    faca ceusan o poza cu un purificator, ia bani pentru 10 bucati :)))

      (Citează)

  11. Eu nu reusesc sa trec peste uimirea referitoarela pretul acestor purificatoare. E un vantilator cu un filtru, for fucks sake, si 1000 de lei mi se pare mult.

    Bine ca exista Xiaomi.

    PS Toata lumea stie ca e reclama, Radu. Asa ca ai putea pune linistit un P in titlu.

      (Citează)

    • A si mai voiam sa zic ceva ref la acest Philips.

      Mi se pare stupid ca admisia sa se faca prin spate, pt ca in felul asta nu pot sa-l lipesc de perete, cum ar fi normal. Doar n-o sa stau cu el in mijlocul casei.

      La Xiaomi admisia e in fata, din cate am vazut (nu detin, dar o sa iau).

        (Citează)

    • @marean, Xiaomi are pe 3 laterale admisia, in spate e doar capacul pe unde se scoate filtrul HEPA.

        (Citează)

    • Are admisia pe spate, iar evacuarea partial acoperita de panoul de control si un ecran inutil in pozitia respectiva. Carcasa e alba, dar cablul de alimentare negru. 2600 lei aparatul + 430 lei / filtru, pentru ca pitong.

        (Citează)

  12. Harta de la Air Matters / Air Quality stica tot jocul. Zice ca-si trage informatiile din reteaua Luftdaten, insa daca compari cu harta live de acolo constati ca lucrurile sunt diferite. Mai putini senzori la Air Matters sau chiar pozitionati gresit. De exemplu, unul live era in Ploiesti, iar pe harta Air Quality aparea in Bucuresti. Iar e o enigma ce date iau ei de la Pollen. com/map de vreme ce pe harta de pe acest site nu apar niciun fel de informatii pentru Romania. Nu in ultimul rand, de ce nu ia datele de la Airly, daca Philips e partener cu acestia?

      (Citează)

  13. am si eu AlecoAir D23 CLASSY, 1000 ron, l am luat initial pt dezumidifcare. Are si functie de ionizare, uscare rufe, nu stiu daca e de la functia de ionizare dar simti aerul altfel dupa ce functioneaza o perioada, iti vine sa tragi aer in piept, e fresh.

      (Citează)

    • vezi ca ionizarea aia creeaza ozon, care nu e deloc bun.
      probabil de aia “miroase” aerul.

      cat despre efectul presupun benefic al ionilor negativi – rezultatele cercetarilor sunt neconcludente.

      dar oricum, ozonul e major NO-NO.

      sursa (vezi mai ales incepand cu minutul 11)
      https://www.youtube.com/watch?v=ZQ–scjcAZ4

        (Citează)

    • Cantitatile mari, respirate constant pot rezulta in boli si afectiuni serioase.

      Dar ozonul este sanatos in cantitati mici. Repet inca o data: in cantitati MICI.

        (Citează)

  14. vezi ca ionizarea aia creeaza ozon, care nu e deloc bun.
    probabil de aia “miroase” aerul.

    cat despre efectul presupun benefic al ionilor negativi – rezultatele cercetarilor sunt neconcludente.

    dar oricum, ozonul e major NO-NO.

      (Citează)

  15. Deci, lasand prastia asta de Philips la o parte, ce alegem: Daikin, Sharp sau Xiaomi?
    Facuse Petreanu acu’ ceva vreme un review (tot P, cred) la un Sharp. De Daikin am auzit lucruri bune. Xiaomi e cel mai ieftin, are cumva si functii din astea fancy gen ionizare, plasma?

      (Citează)

    • plasmaa frateeee.
      :))

      oricum, intre un xiaomi la 800 lei si un philica la 2600 lei, ghici ce alegi?
      se merita ionii lu peste 1800 lei?

      eu cred ca nu, oricum ai calcula :)

        (Citează)

    • Poți să mai adaugi pe listă și Panasonic și Blue Air sau CellFow (suedeze). Eu am un Blue Air și sunt mulțumit…am făcut măsurători și o să fac și un review. Mai am un Panasonic la teste….recomandarea mea e să mergi pe ceva cu mai puține funcții (fără ionizare). Ionizoarea e doar o metodă alternativă la curățarea prin filtru Hepa, dar e o funcție controversată.
      Un purificator nu trebuie să coste așa mult…am mai încercat să-i explic asta cuiva…dar omul a ales Dyson pentru că el avea buget de 1000 de Euro.

        (Citează)

    • Vezi că “praștia” filtrează și particule de o sută de ori mai mici decât Xiaomi-ul, în caz că te interesează asta.

        (Citează)

  16. Toata lumea iti zice: PUNE la partea :”Ce e rau”: pretul !!!
    Ca 2600 de lei, e triplu fata de altele care fac aceeasi chestie….

      (Citează)

  17. imi iau 10 filtre si 10 purificatoare de mamamama https://www.aliexpress.com/item/32989809211.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4a603c00IYbCuC&mp=1
    #sarakilor

      (Citează)

  18. Daca acesta vi se pare scump, cautati Purificator aer Venta LP60 WIFI :)

      (Citează)

  19. Un prieten a cumparat un purificator care functiona toata ziua cand i s-a nascut primul copil, avea si un aspirator care curata cu abur, la varsta de 2 ani copilul a dezvoltat Astm bronsic, doctorita era mirata ca in familia parintilor nu exista cazuri de Astm, singura explicatie este ca cel mic s-a dezvoltat intr-un mediu cu putini alergeni si sistemul imunitar reactiona ciudat cand copilul iesea afara in praf si polen.

      (Citează)

    • asta e de asteptat cand te crezi mai destepti decat restul si vrei cei mai bun intotdeauna, cum exista ideea idioata acum.

        (Citează)

  20. Silviu:
    Poți să mai adaugi pe listă și Panasonic și Blue Air sau CellFow (suedeze). Eu am un Blue Air și sunt mulțumit…am făcut măsurători și o să fac și un review. Mai am

    Îmi zici și mie cum îl folosești? Eu am un 480i și nu prea pricep cum de am PM în jur de 4-5 în mod constant și tVOC-ul good/excellent când e geamul deschis și crește nasol când îl închid. În concluzie îl pornesc o dată pe săptămână câteva ore, că nu știu la ce e bun :)

      (Citează)

  21. ce este f ciudat (si nasol de altfel) e ca pt un produs asa scump are un singur filtru.

    Am un Rowenta de vreo 3 ani cu 4 filtre (praf/carbon/hepa/formaldehida), si trebuie sa curat filtrul de praf la minim 2-3 saptamani. si asta e problema la astea cu un singur filtru, praful va bloca tu timpul filtrul si nu o sa mai functioneze aparatul cum trebuie…
    cand mai dai si o tona de bani pe el, e cam de cacao.

      (Citează)

  22. Mi-am comandat azi un Xiaomi mi air 2h, la 529 lei. Mi s-a părut cel mai bun raport pret/calitate/nevoi. Stau în Buzău, deocamdată aerul e ok, mai mult pentru praf…

      (Citează)

  23. Saptamana viitoare ar trebui sa ajunga la mine Mi 3H-ul, pret substantial sub 700 de lei. Sunt curios ce rezultate va avea la mine in camera, exista pareri ca arunc banii luand asa ceva.

    Cred ca in timpul zilei cand nu sunt acasa ar functiona degeaba, sper ca se poate programa sa o ia la turatie maxima pe la 18 cand plec de la birou si pana ajung eu sa fie fresh aerul.

      (Citează)

  24. Atenție la o chestiune importantă când comparați acest filtru cu un Xiaomi mai ieftin.

    Philips spune că filtrează 99,9% din particulele de 0,003 microni și are teste care dovedesc asta.
    Majoritatea purificatoarelor din piață filtrează 99% din particulele de 0,3 microni. O diferență de o sută de ori ca dimensiuni.

    Poate vă interesează și acest aspect.

      (Citează)

  25. Sfatul meu : Nu vă mai drogaț. Industria asta a “purificatoarelor” de aer imi suna ca o industrie pentru idioti . Se pune prea mult accent pe poluare ( ma rog , pun aia care vor sa vanda) in conditiile in care se presupune ca in europa sunt de abia 200.000 de morti anual din cauza acestui fenomen , valoare cu 100.000 mai mica fara de cea a celor care mor anual in Europa din intoxicatie cu alcool . Si mult mai mica decat in cazul gripei.Aproape toate certificarile din industria asta sunt niste aberatii grosolane si nu este absolut nici un test credibil si relevant care sa demonstreze ca fac ce spun si cu eficienta promisa. Absolut niciunul. Toate testele lor sunt facuta in laborator iar acel 99,97% e o imbecilitate pentru cretini. Clasica strategie “sperie-i si ia-le banii”. Cum de s-a putut trai pana acum fara ele si fara consumabile ce se schimba odata la 3 luni , nu se stie. In primul rand avem un sistem imunitar care nu poate sa fie depasit de niciun aparat si nici inselat. Ia incercati sa stati 2-3 saptamani inchisi in casa pe timp de iarna iar apoi sa iesi brusc afara si o sa vezi ca o sa faci viroza sau o sa racesti instant. Tu de fapt nu faci cu acel purificator decât să iti faci organismul mai slab. Practic înveți organismul sa lase garda jos. Nu este absolut niciun studiu care sa determine efectul care il aceste purificatoare pe termen lung asupra sistemului respirator cat si a intregului sistem. Doar mizerii . Imi da cineva niste teste CONCLUDENTE făcute de organisme independente asupra eficacității? Repet , nu facute sau sponsorizare de producători la ei in ograda. Nu exista. Doar articole de reclama.

    Iar chestia cu 0.003 microni Radu …am ras bine.

    Puneti mana si faceti curatenie cel putin saptamanal , lasati geamul deschis , puneti niste flori in casa aveti o igiena corespunzatoare. Cam asta e secretul ce l-au avut toti inaintasii si au trait toti peste 80 de ani. Idiotii cu filtre stau la cozi la orl cu astm
    ,cu imunitate zero si cu banii dati.

      (Citează)

  26. ionica:
    Iei unul care se vinde cel mai bine, vezi Xiaomi Purifier.

    Sau mai bine cumperi unele profesionale de la IDEAL Germania care au si cele mai eficiente filtre HEPA + carbune activ cu suprafata foarte mare de filtrare. Eu am 3 purificatoare de aer de la IDEAL (AP40 PRO in living, AP35 H care are si umidificare, pe asta il tin in dormitor, si mai am un AP25 la birou). PRO-urile sunt fabricate 100% in Germania. La AP40 PRO imi arata aplicatia ca din Februarie 2020 si pana in August 2020, filtrul s-a “consumat” doar 32%. Se pot cumpara de la importatorul pe Romania https://www.ideal.com.ro

      (Citează)

  27. Salut Radu.
    Este prima oara cand comentez pe site la tine. Folosind review-ul tau tocmai am cumparat un AC3590, 2000 de lei de la Altex. Super multumit de el, se simte dupa 2 ore de functionare imbunatatirea aerului din apartament.
    Ma bazez pe review-urile tale ce ceva vreme (routere, aspirator robot, AC, acum purificatorul de aer) si vreau sa spun ca nu am fost dezamagit pana acum, se pare ca avem aceleasi preferinte in materie de home appliances.
    Keep up the good work , raman cititorul blogului in continuare !!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus