un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Este greșit că mă bucur că n-a mers planul lui Orban?

24 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Mă bucur că CCR-ul a decis că Ludovic Orban nu poate fi propus din nou premier. Mi se pare că PNL-ul a jucat “la rupere” cu forțarea anticipatelor și a pierdut. Ideea a fost de la început destul de proastă sau măcar foarte riscantă și trebuie sancționat jocul acesta la cacialma.

E un termen la bursă: shorting the stock. Adică pariezi că o companie va da faliment, nu că va merge mai bine. Te îmbogățești când altuia îi merge prost. Cam asta mi se pare că a făcut PNL-ul, iar strategia n-a mers. Scopul ei: să ia puterea încă de acum, nu din noiembrie 2020, iar pentru asta au băgat țara într-o criză puternică.

În acest moment, alegerile anticipate sunt mai puțin probabil și asta ar putea însemna inclusiv o revenire a PSD la conducere. Nu mă bucură deloc asta, nici pe departe. Și alegerile locale în două tururi sunt foarte puțin probabile în acest moment. O veste la fel de proastă.

Puterea, însă, trebuie luată democratic, iar PNL-ul a încercat să o ia nedemocratic. Nu poți propune același guvern precum cel demis prin mțiune de cenzură, că asta înseamnă deja o dictatură. “nu mă vreți, dar vă forțez să mă numiți tot pe mine”. Știu că nu are cine să înceapă o dictatură, că Iohannis nu pare mânat în luptă de așa ceva, iar guvernul său pare mediocru, lipsit de semnele unei minți diabolice.

Decizia CCR-ului, însă, respectă spiritul unei lege bine gândite. Strategia PNL a fost să ignore spiritul acestei legi și acest comportament a fost taxat. Înapoi la nivelul zero!

    30 comentarii

  1. Nu, CCR nu a zis ca Orban nu poate fi propunerea de premier nou. CCR a zis doar ca propunerea a fost făcută cu rea voință. De altfel, a fost picat tot guvernul, nu doar primul ministru. Poate fi făcut alt guvern cu același premier. S-a mai văzut.

      (Citează)

    • De fapt CCR a zis ca e ok si cu Orban, dar trebuie sa se prefaca ca cica ar vrea sa faca majoritate. O decizie mizerabila, incurajeaza minciuna in discursul public.

        (Citează)

  2. Altfel, parlamentul nu a picat neapărat guvernul. Parlamentul a picat în primul rând legea pe care își asumase Guvernul răspunderea. Poate, pe alte subiecte, Guvernul este pe lungimea de unda a Parlamentului.

      (Citează)

  3. Hai ca v ați bucurat destul ca mumu PSD și suficient sa îl puneți iar pe salvatorul ficus la dormit încă 5 ani.

    Acum gata distracția, hai înapoi cu PSD

      (Citează)

  4. Cum ‘adica’, “CCR-ul, însă, respectă spiritul unei lege bine gândite”??
    Voi sunteti normali? cum se poate spune o asemenea prostie?

      (Citează)

  5. Hai ca lo racolat pe Chirica, ajuta el PNL-ul.

      (Citează)

    • intr-o organizare “atat de perfecta” incat presedintele partidului nu ii pronunta nici macar numele in mod corect

        (Citează)

  6. Eu credeam că ăștia, la nivelul lor, au consilieri doxă de carte si inteligenți, consilieri care îi ajută cu sfaturi inteligente ca să combată cretinismul si dobitocenia de care dau parte in ultima perioadă.

      (Citează)

    • Pornești de la premiza ca PNL chiar și-a dorit alegeri în doua tururi și alegeri anticipate.

        (Citează)

  7. Scopul ei: să ia puterea încă de acum, nu din noiembrie 2020, iar pentru asta au băgat țara într-o criză puternică.

    Pentru ca au bagat tara intr-o criza puternica, supriza emisiunii (tâmpe) e ca nici in noiembrie 2020 nu vor lua puterea. Se vor fi erodat mult prea mult pana atunci, iar alegatorii vor taxa treaba asta sever. Cred ca stapanii lor, cei care le-au comandat mizeriile astea, isi plang deja in pumni ca nu le-a iesit puciul.

      (Citează)

    • IonP: isi plang deja in pumni ca nu le-a iesit puciul.

      sau mai e si varianta in care aveau deja blat cu ceilalti: unii merg pe non-combat la prezidentiale si o desemneaza pe dancila.. celalalt merge pe non-combat la parlamentare si ii arunca sub autobuz pe cei care ar fi incercat sa strice jocurile

        (Citează)

  8. Ccr tocmai a dat un punct de vedere nejuridic pe o decizie politica. Cica “desemnarea candidatului la functia de prim-ministru trebuie sa aiba ca scop asigurarea coagularii unei majoritati parlamentare”. Pai si cum evaluezi asta? E un test, altul decat votul?
    Azi ccr a aratat ca o parere are valoare de obligatie. Adica aia vor trebui sa se faca ca pun un guvern care poate nu o sa fie votat.
    Asta in conditiile in care procedura ot anticipate e fix asta. O propunere de guvern pica de mai multe ori. Ciudat dar tot prin vot se afla daca e asa sau nu.
    #mooieccr

      (Citează)

    • Ender: Pai si cum evaluezi asta? E un test, altul decat votul?

      da, trebuie sa ai suficient iq incat planul oficial sa nu fie “picarea”.

        (Citează)

    • @john2381: mai citeste o data. spun ca singura metoda de a afla daca exista majoritate pt a trece un guvern este prin vot. singura. restul sunt doar vorbe. exact ca in cazul deciziei ccr. vorbe. nu poti sa dai o astfel de decizie pe vorbe. care e diferenta daca urmeaza o propunere si cel propus “se face” ca vrea sa fie numit?
      iti dai seama de idiotenia situatiei create de ccr?

        (Citează)

  9. De 30 de ani ni se serveste paine si circ.
    Noi ne uitam ca prostii la el, pensionarii mai primesc 50 de lei si votam ca orbii toti aceleasi pramatii pnl,psd, udmr si satelitii pe care ii tot creeaza pmp, pro romania, alde, unpr, pur si care au mai fost.
    Asta fac si acum, se rotesc over and over la putere. Ei se cearta doar de fatada, in spate isi fac jocurile.
    A uitat toata lumea de usl?
    Cand vom vota oameni noi, curati care nu au stat in mocirla asta, doar atunci ne va fi bine.
    Nu candidez, nu fac parte dintr-un partid politic, sunt un simplu cetatean care la 39 de ani s-a saturat de prostiile lor.

      (Citează)

  10. CCR se baga si in oale unde nu le fierbe apa. CCR sunt niste matusalemici care nu sunt neaparat si intelepti sau macar in contact cu realitatea.

    Altfel este foarte constitutional sa distrugi bugetul tarii cum a facut-o PSD-ul. E foarte constitutional sa ai guverne care distrug sistemul sanitar, care ingroapa invatamantul, care nu sunt in stare sa contruiasca 100km de autostrada in tot atatia ani.

    Fara un pic de dictatura si executii publice in Piata Constitutiei nu cred ca se poate face ceva pentru tara asta.

      (Citează)

  11. nashu_mare:
    Pornești de la premiza ca PNL chiar și-a dorit alegeri în doua tururi și alegeri anticipate.

    Daca nu isi doreau trageau de guvernarea asta pana la alegeri si mai bagau un contract, o numire, o secretara, acum sunt cam in pom.

      (Citează)

    • Nu e Orban prim-ministru interimar? Nu au oameni peste tot? Nu au numit oamenii în funcții de șefi prin parchete? Nu au și ocazia să spună că ei au încercat dar nu i-a lăsat PSD? Nu a obținut și PSD păstrarea status quo ului din postura de Opoziție?

        (Citează)

    • Nu stiu daca au vrut sau nu anticipate, dar alegeri in 2 tururi cu siguranta nu au vrut.
      La fel cum au dat cele 25 de ordonante de urgenta pe diferite teme, puteau sa dea si o ordonanta pe tema alegerilor.

        (Citează)

  12. arko:
    De 30 de ani ni se serveste paine si circ.
    Noi ne uitam ca prostii la el, pensionarii mai primesc 50 de lei si votam ca orbii toti aceleasi pramatii pnl,psd, udmr si satelitii pe care ii tot creeaza pmp, pro romania, alde, unpr, pur si care au mai fost.
    Asta fac si acum, se rotesc over and over la putere. Ei se cearta doar de fatada, in spate isi fac jocurile.A uitat toata lumea de usl?
    Cand vom vota oameni noi, curati care nu au stat in mocirla asta, doar atunci ne va fi bine.
    Nu candidez, nu fac parte dintr-un partid politic, sunt un simplu cetatean care la 39 de ani s-a saturat de prostiile lor.

    +1, zero prezenta la vot

      (Citează)

  13. Radu, iarasi, cu tot respectul, pe politica nu esti pe faza. PNL chiar vrea anticipate. 1 septembrie va fi urat. Ori nema pensii 40%+ ori da, dar cu dat afara bugetari, impozitari noi, etc. Cam nasol apoi sa castigi parlamentarele in decembrie. De-aia nici nu vrea PSD guvernare acum. Sa le explodeze lor in fata bomba plantata anul trecut?

      (Citează)

    • Sunt complet apolitic (așa îi zice, nu?), dar aud povestea asta cu toamna care va fi urâtă rău de tot de vreo 3 ani. Până acum nu a fost așa, deci care-i faza?

        (Citează)

  14. nashu_mare:
    Pornești de la premiza ca PNL chiar și-a dorit alegeri în doua tururi și alegeri anticipate.

    și desființarea SIIJ și a rezultatelor referendurilor (cel cu 300 parlamentari și cu justiția) …

      (Citează)

  15. Sa le explodeze lor in fata bomba plantata anul trecut?

    Desigur ca te referi la bomba plantata de PNL.

      (Citează)

  16. să ia puterea încă de acum, nu din noiembrie 2020, iar pentru asta au băgat țara într-o criză puternică.

    In ce? E doar o putoiala jalnica si ceva dat la gioale obisnuit. Nici macar nu-i “o criza puternica.”

    De bucurat, poti sa te bucuri – gen, razi tu razi, da’ nu e rasul tau.
    Nu imi e insa foarte clar pentru ce te bucuri.

    Ca pierde PNL alegerile pe mutarea lor (anticipate sau nu) ? Nu e sigur.
    Dar – daca le pierde -te bucura ceva anume la asta?

    Ca nu-l mai tine Joianis premier pe Xban? Au altul mai bun pe teava?Sau altul pe care il preferi tu?

    Ca nu sunt nici alegeri anticipate nici primari in 2 tururi nici nimic, ca nimic se intampla cat timp se trage de timp pentru alegeri.

      (Citează)

  17. Da, gresiti. “Conflictul” e inexistent, asa cum explica Ioana Dogioiu
    “Cel mai greu de explicat in motivarea CCR mi se pare existenta conflictului juridic de natura constitutionala, adica admisibilitatea, cat timp un real blocaj in activitatea Parlamentului nu poate fi dovedit. Deci admisibilitatea, motiv pe care banuiesc ca il invoca si cele doua voturi contrare deciziei, cel al Liviei Stanciu si cel al Siminei Tanasescu.”
    http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/pretul-amatorismului-ce-optiuni-mai-are-presedintele-iohannis-1598997
    Herr Werner a fost avertizat de mai multe ori in legatura cu numeroasele gafe expuse in articolul de mai sus.
    Data fiind insistenta de a urma o cale gresita, ne putem intreba daca PNL isi doreste anticipate, sau mai degraba aceeasi lume sordida cu ei in frunte, nu cu pesedistii… Anticipatele ar fi calea democratica de evadare din “lumea” pesedeului.

      (Citează)

  18. In alta ordine de idei fata de balacareala din comenturi, intradevar si eu ma bucur ca Orban a dat chix. Mi s-a parut de la inceput ca este un politician slab, incompetent, chiar daca mai curat decat restul derbedeilor. Imi pare rau mai mult de Johannis care dezamageste inca odata chiar daca realitatea e ca nu prea are solutii. Singura lui solutie e sa se inteleaga cu Ciolacu si sa spere ca psdeii s-au invatat minte si nu vor sa mai repete faza cu analfabeta mai ales in prag de pandemie. Intradevar daca psd-ul da chix inca o data probabil va intra in colaps si va fi mancat de pestii mici Ponta si Tariceanu.
    Problema este lipsa unei alternative reale de dreapta. USR sunt niste sorosisti stangisti ultra-progresisti care l-au dat afara pe Nicusor Dan pentru ca era prea “normal”?! Plusul e un fel de pupuncurist pro-francez de umplutura care de cele mai multe ori chiar este cam in plus. PNL este un fel de PSD ceva mai pro-occidental si anti-rus dar compenseaza prin incompetenta. Iar restul tarii evident este o spuza socialist comunista corupta pana in maduva oaselor, o adunatura confuza balcano-tiganeasco-fanarioto-latina (latina din aia inapoiata sud americana rrrrromena nu latina romana de la Roma).
    Mda sincer nici nu m-a atins prea tare chix-ul lui Orban. Oricum ma cam deranja ca se crea confuzie intre Orbanul din Ungaria si Orbanul asta mediocru de aici. Avem nevoie de un romanas proaspat cu origini sanatoase.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus