un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Măsuri hilare: românii care vin din Italia vor intra în carantină (sau măcar semnează că nu au virusul)

24 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Orban a anunțat că persoanele care intră în România venind dintr-un focar de infecție cu coronavirus vor sta în carantină 14 zile. Iar cum în regiunile Lombardia și Veneto din Italia se înregistrează sute de astfel de cazuri, măsura anunțată de Orban ar putea pune în carantină zeci de mii de români.

Lombardia include Milano și Bergamo, două aeroporturi de pe care se zboară des spre România, o regiune în care trăiesc câteva sute de mii de români. Veneto include Veneția, Padova, Verona și aeroportul de la Treviso. În total, să fie vreo 20 de curse aeriene zilnice dinspre cele două provincii ale Italiei.

Măsura pare hilară, având în vedere că acțiunile României de combatere a altor virusuri până acum s-au rezumat la stropit roțile mașinilor cu niște apă cu săpun și, să nu uităm, la dezinfectanții de mare succes făcuți de Hexipharma. Declarația lui Orban sună a ceva spus de dragul de a vorbi: “suntem competenți, facem, luăm măsuri!”, chit că măsura anunțată putea fi la fel de bine “o să activăm scuturi ca în Star Trek”.

Gândiți-vă nu doar la românii care s-au mutat în Italia, ci și la turism și business. A fost carnavalul de la Veneția, iar acum se întorc oamenii acasă. Vine luna martie, se deschide sezonul prin Florența și Milano, poate un city break la Veneția. Este și zona industrială a Italiei, sunt mii de călătorii de afaceri în acea direcție.

Între timp, însă, cineva a povestit cum s-a desfășurat acțiunea autorităților române pe Otopeni, la venirea primului avion de la Bergamo după anunțul premierului. Mai exact, nimic concret. Pasagerii au fost rugați să completeze un formular în care să precizeze dacă au intrat sau nu în contact cu o persoană infectată înainte de a fi lăsați să plece acasă.

Sună ca și cum ar fi declarat pe propria răspundere că nu au coronavirus.

Citiți și: dacă vreți statistici la zi despre coronavirus, inclusiv defalcat pe țări, vârstă, rata de deces șamd, intrați aici și aici.

Partea amuzantă este că, bănuiesc eu, toată lumea știe deja că virusul este transmis și de persoane care încă nu prezintă simptomele unei boli. Practic nu ai cum să știi că ai intrat în contact cu o persoană infectată decât dacă te sună omul respectiv după vreo 3 zile și-ți spune “bă, veți că între timp eu am făcut coronavirus, probabil ți-am dat și ție. Ghinion!”

Sper că cei din Otopeni vor lua și măsura mult mai dură de a-i pune pe toți pasagerii veniți din Italia să se spele pe mâini înainte de ieșirea din aeroport. Asta ne va salva!

Dacă vreți să vedeți competența celor din Otopeni, uitați-vă la clipul lui Mariciu despre incendiul din aeroport de zilele trecute. S-a umplut de fum pe acolo, autoritățile nu au intervenit, nici măcar nu au deschis niște geamuri, deși astfel de spații sunt prevăzute de obicei cu ferestre ce se deschid automat când se detectează fumul.

Ca să fie clar, nu sunt pentru carantină. Nu cred că avem oricum cele necesare unei carantine eficiente pentru zeci de mii de români. În cuvintele dr. Cercel, să stea naibii acasă! Aș vrea să văd doar că autoritățile par competente în a implementa orice măsură decid să adopte, câtă vreme este una utilă. Semnarea unui formular doar ca să se bifeze că s-a făcut treaba sună doar a acoperire cu hârtii pentru a da vina pe pacienți, soarta nefastă, virusul prea deștept și orice altceva.

Cei din Craiova au fost mai hotărâți în acțiune. Pasagerii unei curse de Craiova au fost așteptați cu medici și jandarmi (ca să nu fugă), iar cei cu simptome de răceală au fost duși în carantină undeva în Bechet. Asta i-a făcut pe localnicii din Bechet să iasă în stradă și să protesteze. Următorul pas bănuiesc că va fi un linșaj ca în Ungaria Ucraina.

Vin vremuri interesante. Cred că în curând vom putea râde mult și bine de lupta noastră cu virusurile.

    28 comentarii

  1. Incendiul ăla a fost organizat de autorități tocmai pentru omorârea coronavirusului. Încă din vechime, înainte de invazie ardeam pasunile și pădurile. Urmează otrăvirea fântânilor.

      (Citează)

  2. Stie cineva daca in Wuhan sau in alta zona din afectata au fost probleme cu utilitatile gen apa / curent etc? Din cate stiu eu nu au fost probleme de genul asta, da’ mi-e lene sa caut.

    Ideea e ca daca vom avea apa si curent, cred ca vom fi ok – facem o cura buna de conserve si aia e. On the plus side, se mai reduce poluarea in Bucuresti :-)

    Daca insa vom ramane fara utilitatile de baza, va fi nașpa :-)

      (Citează)

  3. Radu cam ce te asteptai sa se intample? Ca doar nu iei 200-300 de oameni la fiecare zbor sa ii bagi intr-o camera ca sa ii carantinezi 14 zile? In cel mai bun caz, nu se intampla nimic, in cel mai rau, doar 1 are ceva si infectezi prin carantina, restu de 300…
    Nu raspandi si tu panica te rog…

      (Citează)

    • Carantina nu inseamna neaparat toti la un loc. In plus, e mai bine sa imbolnavesti 300 de oameni dar sa se opreasca acolo, decat sa il lasi pe ala sa imbolnaveasca alti 2 oameni care umbla relaxati prin oras si de care nu ai habar ca exista.

        (Citează)

    • @SYA, e mai bine sa luam masuri din timp, chiar daca ele genereaza panica. Noua ca natie ne place sa fim luati pe nepregatite. Vezi si tu ca in alte tari sunt orase izolate, magazinele sunt inchise. Esti pregatit daca se intampla asta si la noi ? Ai toate cele necesare sa stai o luna in casa ?

        (Citează)

  4. ma bucur ca asa se termina extazul asta cu diaspora, chit ca au trecut alegerile si oricum nu mai intereseaza pe nimeni de diaspora.

    acum nu mai zice nimeni ca diaspora hai si ne salveaza de lupul cel rau, aoleooo

      (Citează)

  5. Nu subestima efectul apei și săpunului, sunt geniale în stăvilit bolile.

    Bineînțeles ca avem niște cretini în funcție de conducere, toți cei veniți din Italia trebuiau trecuți prin dezinfecție / decontaminare. Și pe urmă ieșit în public doar cu măști pe față, peste gură și nas.

    Chestii simple, ușor de făcut, dar avem doar cretini care nu sunt în stare de cea mai simplă gândire logică.

    După care 14 zile izolare la domiciliu, iar dacă nu înțeleg, arest.

      (Citează)

    • ce inseamna mai precis “trecuți prin dezinfecție / decontaminare”?

      poate sa-i stropeasca cu ceva maglavais, asa cum stropim masinile la pesta porcina, in conditiile in care daca sunt bolnavi virusul este IN ei, nu PE ei? yeah, that would work :-))

      poate sa le dea sa bea niste alcool sanitar? clor? :-))

      si cum anume supraveghezi niste sute de persoane sa nu incalce carantina la domiciliu? bratari? face recognition prin oras?

      Gaelex funny ca de obicei…

        (Citează)

    • Te poti contamina doar cu virusul care este afara, deci dezinfectie si decontaminare.

      Jandarmeria, politie si daca este nevoie armata se pot folosi pentru aplicarea carantinei.

        (Citează)

  6. Ar fi buna o carantina, mai creste natalitatea.

      (Citează)

  7. lasa ca stam bine la natalitate si la curci care stau 2 ani acasa sa faca nimic.

    Giovani:
    Ar fi buna o carantina, mai creste natalitatea.

      (Citează)

    • Ce imbecilitate sinistra ai putut sa tastezi! Asta crezi tu ca fac “curcile” timp de 2 ani, stau acasa cu plodul frecand menta? Habar n-ai de nimic.

        (Citează)

    • Cu siguranță a ta mama a irosit timpul stand cu tine acasă…

        (Citează)

  8. Poate mi se fwte concediul cu corona lor.

      (Citează)

  9. ce credeti ca face romanul din italia daca se instituie carantina acolo si el nu se mai duce la munca? vine repede cu masina in romania, ca aici e si ferit de virus si se vede si cu familia. ca mai aduce cu el si ceva coronavirus si daca tot a venit, hai sa se vada cu toate rudele, sa mai mearga si el la mall sa mai faca niste cumparaturi si pt cei de acasa. si cum suntem noi romanii mai descurcareti, sa vezi cum altoim noi coronavirusul in spital cu un stafilococ de-al nostru traditional. in maxim 3 zile o sa fie isterie generala si in romania.

      (Citează)

  10. Atat de mult au vrut diaspora inapoi… poftim, sa bagati pe gat diaspora.

      (Citează)

  11. La noi anticipez ca o sa fie o problema foarte mare, din doua motive. Pe de o parte, avem f multi oameni care lucreaza in zona sau care merg in excursie / city break in zona respectiva, deci f multi oameni expusi virusului. Pe de alta parte, spre deosebire de alte nationalitati, multi romani sunt cretini si inconstienti si nu vor renunta renunta la excursiile programate in zona iar cei care lucreaza acolo vor veni acasa, in loc sa stea in carantina in Italia, si se vor intoarce cu autocarul / masina ca sa evite verificarile din aeroport. Iar cand se intorc acasa din Italia, nu se vor duce la medic pentru control, nu vor respecta carantina si, in general, nu vor tine ei cont de restrictiile si recomandarile lui Orban sau ale lui Arafat, pe motiv ca ei sunt puternic, nu vor pati nimic si oricum, cine sunt astia sa ii deranjeze pe ei cu virusul lor.

    Caz concret: doamna din Buzau a venit acasa cu autocarul dupa ce a ingrijit un batran virusat, apoi s-a dus linistita la Kaufland. Intamplator, i-a revenit simtul civic inainte sa ajunga acasa si a sunat la 112, dar putea la fel de bine sa se duca acasa si nu ar fi stiut nimeni nimic. Cati din autocarul respectiv au luat oare contact cu oameni virusati (chiar daca nu stiau inca faptul ca sunt virusati) si cati se plimba nestingheriti prin oras, fara macar un control de rutina la doctor? Cate astfel de autocare si avioane sunt oare in fiecare zi? De cand revin in tara pana cand apar primele simptome si se duc oamenii la doctor (daca se duc), pot sa treaca cateva zile bune, in care oamenii sunt contagiosi iar daca nu stau in carantina pot sa imbolnaveasca sutele de oameni cu care intra in contact.

      (Citează)

  12. Eu zic sa lasi ironiile si sa nu subestimezi capacitatea Statului (nu doar roman) de a-si masca incompetenta prin masuri heirupiste.
    Si fa provizii de neperisabile de saptamana asta, ca sa nu te miri in martie de ce nu mai gasesti nici macar curpapier.

      (Citează)

  13. Deea:
    Ce imbecilitate sinistra ai putut sa tastezi! Asta crezi tu ca fac “curcile” timp de 2 ani, stau acasa cu plodul frecand menta? Habar n-ai de nimic.

    Puiut de comunist 😉

      (Citează)

  14. cauta grafice cu maternity leave si o sa vezi ca RO e destul de sus la timp.
    dar sunt fooarte alte lume tari cu jumate timp si se pare ca traiesc copii si asa.

    si in USA e 0 paid leave, si tot supravietuiesc cumva.

    Deea:
    Ce imbecilitate sinistra ai putut sa tastezi! Asta crezi tu ca fac “curcile” timp de 2 ani, stau acasa cu plodul frecand menta? Habar n-ai de nimic.

      (Citează)

    • Poate ca in alte tari au si gradinite si sunt platite suficient de bine la sreviciu , cat sa si permita si sa vrea sa stea acasa. Ey personal de cand m am intors la serviciu , am ventul mai mic decat il aveam in crestere copil. Nu vorbii daca nu stii.

        (Citează)

  15. Eu verific constant, de cateva saptamani, site-ul https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/ si ma sperie raportarile din Iran, tara pe care o consider un fel de Romania.

      (Citează)

  16. Mi-am adus aminte de Mos Teaca si Epizootia, metoda lui era mai buna.

      (Citează)

  17. iMars.ro:
    Eu verific constant, de cateva saptamani, site-ul https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/ si ma sperie raportarile din Iran, tara pe care o consider un fel de Romania.

    Asta tre să ne sperie și mai mult decât binecunoscuta incompetență a borfașilor de la cârmă. Dacă corona ăsta se transmite prin aer, omenirea a pus-o fain de tot. Iran ca Iran, ce te faci dacă ajunge în Africa, de exemplu? Cât va dura distracția asta? Singura speranță reală pare să fie descoperirea rapidă a unui vaccin, ceva.

      (Citează)

  18. Dacă faci panică nu ai rezolvat nimic.
    In plus vb de niste mii de oameni. Nu suntem China să facem spitale la 2 săptămâni.
    Ideea e să ai focare mici in care să poți să controlezi și să administrezi tratament, nu un stadion de bolnavi.
    In plus nu te tine nimeni in casă decât dacă ai simptome. Dar bine că încurajăm la devalizat supermarketuri…

    Adrian:
    @SYA, e mai bine sa luam masuri din timp, chiar dacaele genereaza panica. Noua ca natie ne place sa fim luati pe nepregatite. Vezi si tu ca in alte tari sunt orase izolate, magazinele sunt inchise. Esti pregatit daca se intampla asta si la noi ? Ai toate cele necesare sa stai o luna in casa ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus