un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vara aceasta vom vedea cu ochiul liber o stea devenind nova pe cer

4 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Astronomii spun că o stea va deveni novă cândva între februarie și septembrie 2024. Februarie și martie au trecut, deci să zicem aprilie-septembrie 2024.

Este vorba de o stea numită T Coronae Borealis, T CrB pe scurt, din constelația Coronae Borealis. Nu știu cum se numește în română, dar o aplicația de Sky Map vă poate ajuta să o găsiți pe cer în acele zile. Îmi închipui că vor fi mai multe știri despre asta în ziua când ea devine vizibilă. NASA cu siguranță va anunța toate cele necesare.

T CrB este una dintre foarte puținele nove care devin vizibile cu ochiul liber pentru noi. Steaua se află la 3000 de ani-lumină și de obicei nu este vizibilă decât cu telescopul, dar explozia ei o va face mult mai luminoasă. Va deveni la fel de luminoasă precum Steaua Nordului, Polaris, care este una dintre cele mai luminoase de pe cer în emisfera nordică, și va rămâne așa pentru câteva zile. Nu este nici un pericol pentru noi, desigur.

Este o poveste chiar interesantă acolo. T CrB este o stea care generează o explozie tip nova la fiecare 80 de ani. Supernovele sunt explozii totale de stele, așa cum le vedem în filmele SF că distrug totul în acel sistem solar. O supernovă este un soare care explodează puternic și de obicei devine o gaură neagră sau un fel stea aproape moartă.

Novele sunt ceva mai blânde. Aproape toate se întâmplă unor stele de tipul white dwarf, pitice albe. Un white dwarf este o stea care a ars combustibilul său, a crescut mult, apoi s-a micșorat și este acum compusă din resturile materiei din acel sistem. O astfel de stea este foarte densă, adică poate avea un diametru cât Pământul, dar o masă cât întreg Soarele nostru. Ele nu mai fac fuziune nucleară pentru a genera căldură și lumină, ci mai degrabă luminează (slab) pentru că materia din care sunt făcute este încă incandescentă. Sunt ca un soi de cărbune care încă arde mocnit.

Novele se întâmplă de obicei în condiții speciale. T CrB, steaua de acum, orbitează de fapt un soare mult mai mare, unul gigant. Orbita este foarte mică, îi dă ocol în doar câteva zile, deci T CrB este foarte aproape de steaua pe care o orbitează, practic în “atmosfera” ei. Steaua aceea gigantică are un soi de atmosferă de hidrogen în jurul ei. Acest hidrogen se acumulează lent și pe T CrB și învelește white dwarf-ul.

Problema este că T CrB arde în continuare, generând puțină căldură și lumină. În timp, atmosfera de hidrogen se încălzește și la un moment dat se ajunge la un punct critic în care hidrogenul ia foc și explodează violent. Stratul de hidrogen devine deci incandescent și este aruncat din jurul stelei mici, exact ca un perete de foc de la o explozie convențională. Se disipă și se stinge singur în câteva zile. Aceasta este o novă. Steaua mică scapă de hidrogen, iar timp de 80 de ani acumulează din nou suficient de mult pentru a trece iarăși prin acest “detartraj”.

T CrB a mai făcut asta în 1946. Astronomii au observat-o de atunci și concluzia lor este că totul s-ar putea repeta în acest an, în următoarele luni. Sau poate după aceea. Vom vedea ce acuratețe au studiile lor.

Dacă vreți o aplicație bună de identificat stele și constelații, vă recomand Sky Map. Inițial era Google Sky Map, una dintre aplicațiile populare la scurt timp după lansarea Android-ului. Google a închis proiectul și donat codul sursă altor dezvoltatori, între timp. Își face bine treaba în continuare, îndrepți telefonul spre cer și îți spune ce vezi în fața ta.

Imaginea de mai jos arată unde este Corona Borealis pe cer:

    6 comentarii

  1. Cum poate o stea sa explodeze si in urma ei sa apara o gaura neagra? Poate sa implodeze, altfel nu vad cum sa se concentreze masa/energia in urma unei explozii.

      (Citează)

  2. Pare un articol scris pentru Alice, judecând după explicațiile de nivel grădiniță pe care le conține.

      (Citează)

    • Robert, abia astept sa citesc pe blogul tau explicatii de nivel stiintific… nu te rusina, lasa linkul…

        (Citează)

    • Mi-ai zis-o, mi-ai arătat cum stau lucrurile. Clar, dacă n-am măcelărit și eu vreun articol pe net, n-am dreptul la o părere.
      Totuși, aș fi preferat o expunere a fenomenului puțin mai aproape de realitate, decât simplificări gen “pitica albă e un soi de cărbune care arde mocnit” și “hidrogenul arde în spațiu”, după care face bum! și peretele de foc dispare.
      Dar dacă pentru tine e un articol educativ, citește-l liniștit, îmbogățește-ți cunoștințele și ignoră critica mea deplasată.
      Sănătate.

        (Citează)

  3. Nu cred. Adica da, o sa ia campionatul, dar mai departe n-are cum. Nici echipa nici antrenor n-au pt CL.

      (Citează)

  4. Octav:
    Cum poate o stea sa explodeze si in urma ei sa apara o gaura neagra? Poate sa implodeze, altfel nu vad cum sa se concentreze masa/energia in urma unei explozii.

    Uite-asa:

    https://youtu.be/75szwX09pg8?t=283

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus