un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știți ce aș face cu mai mult timp liber? Aș sta în hipermarketuri la coadă!

31 Jan 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

Prin decembrie am văzut un articol pe site-ul Kanal D care se numea “din lipsă de timp, românii își fac cumpărăturile pentru Crăciun online”.

Mă întreb dacă editorul n-a avut inspirație pentru un titlu mai bun sau dacă de fapt chiar crede asta: că românii sunt de fapt siliți de lipsa timpului să-și facă online cumpărăturile.

Crede că, dacă aș avea mai mult timp liber, aș prefera oricând să merg la supermarket sau hipermarket, să parcurg 2 kilometri pe jos printre rafturi, să stau 20 de minute la coadă la case, să împachetez totul în pungi și să le car acasă ca să nu creadă hernia că am uitat de ea?

Țin minte când am stat 30 de minute la coadă la Cora din Sun Plaza, acum câțiva ani, pentru că erau doar 5 case deschise și totul mergea foarte greu. În altă zi m-am nimerit într-un Kaufland și cozile începeau la 40 de metri de casele de marcat. Erau puține deschise, probabil. Inclusiv la cele self-service erau peste 10 persoane în așteptare la fiecare. Era cu scandal și țipete și “mai chemați casieri” și un manager care se chinuia să explice că nu mai au alți casieri în magazin. Am plecat și gata.

Dar n-am timp liber, așa că sunt nevoit să dau comenzi online și, poate pentru câțiva lei în plus la total, să-mi aducă un livrator Freshful comanda în intervalul indicat de mine. Fac asta, dar în secret îmi doresc mai mult timp liber pe care să-l petrec între rafturi.

Încă merg offline, chiar zilele trecute am mers într-un Lidl și mai trec și prin Mega Image periodic și din când în când ajung pe la Carrefour. Nu poți elimina complet cumpăratul offline și uneori chiar îmi place să fac și asta. 80% din cumpărături, însă, s-au mutat în online la noi.

    31 comentarii

  1. Nimeni nu ar îndrăzni sa presupună a preferi sa mergi 2km pe jos 🤗🩷

      (Citează)

  2. Am prins inaugurarea Carrefour Militari în vara lui 2001. A fost plăcut fiindcă eram mai tineri, vorba aia.

      (Citează)

  3. Crede că, dacă aș avea mai mult timp liber, aș prefera oricând să merg la supermarket sau hipermarket, să parcurg 2 kilometri pe jos printre rafturi, să stau 20 de minute la coadă la case, să împachetez totul în pungi și să le car acasă ca să nu creadă hernia că am uitat de ea?

    ba…cam da. prefer sa-mi fac singur cumparaturile, nu-s asa comod ca tine. saracii oameni care nu au prins cumparaturile online, oare cum se descurcau…

    ceva imi zice ca oricum nu faci 2km nici in afara supermarketului. asa macar mai aveai motiv sa faci miscare. iar cu hernia, mai bine o tratezi decat sa o ignori.

      (Citează)

    • Cat timp pierzi la cumparaturi ? Nu ai prefera sa petreci timpul cu familia de exemplu ?

        (Citează)

    • Nu e nici o realizare sau onoare în a-ți face singur cumpărăturile.

      Dacă mergem pe ideea asta, atunci de ce te duci și îți faci cumpărăturile la supermarket? Bunicii noștrii își tăiau singuri mâncarea și o creșteau, o culegeau, o depozitau în cămară.Oare nu ești cam leneș?

      Apoi le poți zice și lor la fel, strămoșii noștrii își vânau mâncarea zilnic, nu erau niște leneși care își depozitau compoturi și mâncare pe o perioadă mai lungă, aia nu e pentru bărbați adevărați, bărbații adevărați vânează zilnic doar ce au nevoie în ziua aia, nu le e lene să nu meargă-n fiecare zi la vânătoare :)

        (Citează)

    • @manu – nu am zis ca e o realizare, dar nici sa faci o drama din a merge “2 km pe jos printre rafturi”. cum vine asta: sa-ti pui singur cumparaturile in punga? eu nu am mai auzit asa ceva.

        (Citează)

  4. Sper ca nu comanzi si apa online.

      (Citează)

  5. poate nu trebuie sa fie ori alb ori negru?
    pentru unii poate chiar conteaza leii aia in plus dati online (care de ceva vreme par tot mai multi la fiecare comanda).
    poate unii prefera sa isi aleaga singuri legumele, nu sa plateasca pentru rosii necoapte sau pentru mere deja lovite (da, stiu ca am zis legume).
    poate pe unii chiar ii ajuta plimbarea aia printre rafturi (fata de a nu avea motiv sa o faca si ar ramane in fotoliu cu televizorul langa).
    poate unii folosesc timpul ala sa se desprinda de ecran sau sa isi deconecteze mintea dupa job.
    etc..
    nu suntem toti la fel, iar optiunile diverse ne ajuta.

    in plus, nu cred ca titlul de la televizor era pentru cei care comanda online.
    televizorul si comanda online nu se suprapun prea mult.

      (Citează)

  6. GabrielG:
    @manu – nu am zis ca e o realizare, dar nici sa faci o drama din a merge “2 km pe jos printre rafturi”. cum vine asta: sa-ti pui singur cumparaturile in punga? eu nu am mai auzit asa ceva.

    Da, corect, nici mie nu mi se pare o dramă, dar nici un câștig. E un rău necesar, ai nevoie de mâncare să trăiești, nu trăiești ca să faci rost de mâncare. E o chestie neutră.

    La mine de exemplu chestiile de bază le fac cu ridicare, nu are sens să plătesc curierului când oricum sunt prin oraș.

    Dar…nici să mă plimb printre rafturile aranjate în cele mai noi scheme psihologice ca să te facă să te plimbi cât mai mult, ca să cumperi cât mai multe chestii care nu sunt necesare…refuz să ‘partikip’ la experimentele lor :)

    Mai ales pe timpul și pe banii mei, merg acolo să iau ce-mi trebuie, nu să mă plimb printre noile oferte.

      (Citează)

    • Ca pe online nu se face tracking, experimente si upsell la greu :)) ?
      Unele lucruri se pot comanda acasa linistit, pentru altele daca vrei calitate sau pret, trebuie sa intri intr-o brutarie, crama sau pe la piata unde nu sunt cozi de 40 metri

        (Citează)

  7. Dacă aș avea mai mult timp liber chiar aș merge să îmi cumpăr singur o mare parte din produse! Cel puțin legumele și fructele aș merge în piață să cumpăr; și aș alege de unde să cumpăr după mâinile(cat de muncite sunt) celui care vinde(adică asta ar fi primul criteriu, și apoi calitatea produselor). Mi-aș dori să pot să încurajez cat mai mult producătorii/agricultorii locali și cât mai puțin corporațiile vestice. Ba mai mult, în rarele ocazii când merg la piață, cumpăr de la cate o băbuță toate legăturile de verdeață pe care le are…

      (Citează)

    • Da, stiu ce zici, cand e sezon de fructe si legume romanesti si noi mergem la aprozar si sustinem producatorii locali cat putem chiar si in online.

        (Citează)

    • Dan:
      aș alege de unde să cumpăr după mâinile(cat de muncite sunt) celui care vinde(adică asta ar fi primul criteriu, și apoi calitatea produselor)

      Mamă, ce propagandist sună asta…
      Dane, în piața în care mă duc eu și de unde îmi iau legumele e o femeie pe care o știu de 20 de ani la aceeași tarabă. Zilnic, mai puțin când o fi bolnavă sau când sunt grade puține. La altă tarabă vinde un tinerel care acum 10 ani era cu părinții în spatele tarabei, acum câțiva ani povestea că urmează să dea bacul, acum are vreo 20 de ani.
      Oamenii ăștia nu au muncit în grădină/câmp de ani de zile, pentru că așa se împarte munca la ei în familie: unii cu pământul, alții cu taraba. Nici nu s-ar putea altfel, când aduci marfa din Oltenia la Sibiu. No, după criteriul tău cu “mâinile muncite” cei doi ar sta degeaba în piață.

      cumpăr de la cate o băbuță toate legăturile de verdeață pe care le are

      Să zicem ca băbuța e furnizorul preferat pentru 100 de oameni. Vine Dan intr-o zi și îi cumpără toată marfa. După care unul din cei 100 vine, o caută, n-o găsește că a plecat acasă, așa că cumpără de la altcineva care îi devine furnizor preferat. Pe termen lung poate i-ai făcut un rău.

        (Citează)

  8. Am plecat și gata.

    Daca coada e prea mare, si eu abandonez cosul inclusiv cu congelate, feliate si alte etcetere fara nicio remuscare.

      (Citează)

    • Sincer, asta e cam bataie de joc de mancare si risipa, chiar daca nu a banilor tai. Dar e pacat de munca oamenilor care au produs chestiile alea.

        (Citează)

    • Face bine colegu mouse fiindcă în 99% din cazuri când “coada e prea mare” cauza o reprezintă numărul insuficient de casieri prezenți la lucru, nu numărul de case instalate (care sunt în realitate utilizate doar ca ieșiri de urgență în scenariile de securitate la incendiu).
      Iar când citești cum raportează creșteri de profit de la an la an, realizezi că și timpul tău a contribuit cumva.

        (Citează)

  9. Fac cumpărăturile seara sau în diminețile de weekend, când e mai liber. Uneori mai intru și la final de program duminica, la Metro sau Selgros. E un timp în care fac mișcare, dacă l-aș tăia și pe ăsta chiar aș ajunge prea aproape de zero.

    Mai iau și duc colete la Easybox, caut motive să mă mișc. Probabil că dacă aș avea copil sau câine lucrurile ar sta diferit și am comanda mai mult.

      (Citează)

  10. Poate n-am comandat eu suficient online, dar mi se pare ca facutul unui cos pe freshful sau bringo ocupa destul timp oricum. Scutesti imbracatul si dusul pana la magazin (10 minute in cazul meu), dar timpul pe care il petreceai mergand DOOOOI KILOMETRI printre rafturi il petreci cu ochii in telefon scrolland prin 27 de feluri de branza de vaci.
    Merge daca iei de fiecare data aceleasi produse si repeti comanda anterioara, dar altfel un cos saptamanal de 30-50 de produse mi se pare o mini-corvoada.
    Plus ce s-a zis de mai sus, legumele si fructele oscileaza pe o plaja foarte larga intre decente si nemancabile.

      (Citează)

  11. Dar voi cate cumparaturi faceti de va ia atat de mult timp?
    Online iau orice in afara de mancare. Mancare doar la magazin. Imi inchipui ca cei care fac doar online nu prea au magazine pe langa. Eu cad din bloc fie in auchan fie in lidl. La 3 min am profi, penny si mega. Asa ca n-am nici un motiv sa fac online. Abia mai ies din casa, mai intru si-n alte magazine, mai beau o cafea, mai vad un om, un caine, o maimuta.

      (Citează)

    • La asta ma gandeam si eu cu piata, cel putin in Bucuresti, am doua piete langa mine, si e aproape imposibil sa ajung la metrou fara sa trec prin ele sau pe langa.

        (Citează)

  12. Comand in principiu chestii grele. Altfel, în hioermarketuri sunt mult mai multe chestii decât în magazinele online. Cora Pantelimon, spre exemplu, are o ditai carmangeria și măcelărie proprie. Nu se compara cu nicio băcănie hipstereasca. E comparabila doar cu Oborul. Merg de câte ori am ocazia.

    Din magazinele online cumpăr chestii grele și consumabile repetitive.

    Si, da, pașii in plus sunt un plus nu un minus.

      (Citează)

  13. eu apreciez experienta de a merge la piata in weekend si a-mi lua ce e de sezon. si sa mai intru si la magazinele de langa pt branzeturi, mezeluri, peste, etc.
    mai sustinem si ecosistemul local, mai facem niste pasi, ne mai oprim la o cafea, luam produse mai bune.
    cand vreau sa iau ceva mai deosebit dpdv peste ma duc la metro si cateodata in timpul saptamanii mai comandam si online.
    dar prima varianta ramane preferata mea

      (Citează)

  14. Nu comand mâncare online, cu excepția cazurilor când mă mai porcesc la o pizza, să zicem. Vine un pic și din lipsa mea de încredere în oameni, în general, în cazul ăsta n-am încredere că n-ar veni cele mai proaste fructe sau legume. Nu mă deranjează/interesează scamatoriile făcute cu aranjatul produselor, 90% cumpăr pe bază de listă făcută dinainte, 10% la inspirație e acceptabil. Cât despre greutate, dacă ajung să mă plâng de, să zicem, 15-20 de kilograme (maxim), pot să mă înscriu deja la un azil. La fel și cu mersul pe jos în limite rezonabile. Dă-o naibii de treabă, că nu mergi 20 de km dus, 20 întors până la hipermarket și oricum viața sedentară te îmbie zilnic.

    De asemenea, am descoperit o inovație tehnologică minunată, îi zice „căști cu bluetooth”. Combinate cu un telefon, printr-un miracol, ajungi să asculți muzică sau chiar cărți în format audio, întru evitarea timpului pierdut.

      (Citează)

  15. Matilda:
    Sincer, asta e cam bataie de joc de mancare si risipa, chiar daca nu a banilor tai. Dar e pacat de munca oamenilor care au produs chestiile alea.

    Nu, e doar bataie de joc la adresa altora care vor fi ghinionisti si vor cumpara produsele alea. Doar nu crezi ca magazinul le va arunca?…

      (Citează)

  16. Eu chiar daca as avea mai mult timp, tot nu as sta la coada la casele clasice. Eu sper sa nu renunte la casele self-service. 5-6 persoane la casele normale versus 10 persoane la casa self service… Tot mai repede merge la cele self-service. Nu se compara!

      (Citează)

  17. Din pandemie 90% din cumparaturi sunt online. Timp si bani castigati – toata lumea happy. Nu mai zic ca nu mai car apa si alte chestii care erau destul de grele.

      (Citează)

  18. Eu raman cu ambele, prefer Freshful ca nu mai cumpar impulsiv cand ma plimb prin magazin, dar mai imping si carucioare pe la Penny sau Lidl unde oricum gasesc ce nu e pe online.
    Iar mersul la Mega e ca spalatul pe dinti, merge oricand.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus