un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

State of nwradu – ediția de august 2022

16 Aug 2022  ·

GÂNDURI  ·

48 comentarii

The nwradu is feeling good. Este prima oară când încep pe un ton pozitiv în ultimele luni. Motivul? Ultima lună a fost mult mai bună pe toate planurile.

În primul rând, am terminat cu apartamentul nou. Am pus aici turul de final ca să vedeți cum arată. S-a închiriat în ziua doi după ce a pus Matilda anunțul pe net. Sper să nu mai fiu nevoit să trec pe acolo multă vreme.

Altfel spus, am eliminat un factor de stres și de oboseală, că am muncit și eu destul de mult pe acolo. Gata cu cărat materiale grele, gata cu asamblat mobilă și vopsit plinte, gata cu întreruperi de ritm pentru că la ora 10 vine mobila X și la ora 14 vine instalarea la aerul condiționat șamd.

Singura parte nasoală este că am făcut noi un calcul și nu o să vedem bani de urma lui încă mulți ani de acum încolo. Ne-am împrumutat ceva pentru achiziția apartamentului, așa că toată chiria încasată se va duce la plata împrumutului respectiv. A fost însă din start o investiție pe termen mediu și lung, deci mă așteptam la asta.

Am reținut și ce mi-ați spus mulți în articolul în care anunțam asta. Voi reveni cu o listă cu costuri detaliate și ce anume am cumpărat pe acolo. Încă nu am apucat nici eu să fac o centralizare a facturilor, iar la un moment dat am scăpat de sub control cheltuielile mici, după prea multe drumuri la Dedeman, Mathaus, IKEA, meșteri diverși șamd.

 

Altceva ce a mers bine a fost somnul lui Alice. Nu știu dacă a crescut ea sau daca au dat roade metodele aplicate de noi, dar doarme mult mai bine. Am citit o carte bună despre somnul copiilor și ne-am dat seama că Alice ar putea fi supra-obosită și de aceea doarme prost noaptea și se trezește de multe ori, așa că am încercat să o odihnim mai bine.

Ziua dormea de trei ori câte 40 de minute, adică puțin. Așa că, atunci când se trezea după cele 40 de minute, Matilda a început să o ia din nou în brațe și să o adoarmă din nou pentru incă un ciclu de 40 de minute. Alice a făcut singură și trecerea la doar două somnuri pe zi, că așa ar fi cazul la vârsta ei (face 11 luni mâine). După o vreme a început Alice să lege singură ciclurile de zi și deci acum doarme de două ori câte 80-90 de minute, cum este recomandat la vârsta ei.

Asta s-a cunoscut în somnul de noapte. Adoarme mai ușor, se trezește mai rar noaptea, au fost chiar nopți fără nici o trezire între 22 și 6 dimineața. Mai rare și miraculoase, dar nu mă deranjează o trezire noaptea, mă deranjau când aveau loc câte 5. Acum ținta noastră este să-i lungim ora de trezire, momentan în jur de ora 6, până spre ora 7 dimineața.

Alice, apropo, are deci 11 luni, vreo 70 cm lungime și cam 10 kilograme și un pic. Merge de rupe în patru labe, se ridică singură în picioare, dar stă așa doar dacă se ține de ceva, mai are de lucrat la echilibru și mușchi pentru viitorul ei mic pas pentru omenire, pas uriaș pentru familia noastră.

Acum este în ceea ce Wonder Weeks numește saltul 7, dar nu-i așa dur precum ne așteptam. Zice mai des “mama” și “tata”. A început să mângâie pisica, nu să înfigă mâna în ea și să tragă de parcă ar vrea să-i scoată pielea. Este mai domoale în gesturi și cu alți copii și interacționează mai bine cu ei.

I-am făcut botezul atât de târziu încât mi se pare prea devreme faptul că peste doar o lună trebuie să-i organizăm prima aniversare. Se taie moțul, se dă cu turtă în cap, este complicat. O să privesc asta tot ca pe o ocazie bună de a petrece cu prieteni și familie, nu ca pe încă ceva la care trebuie muncit.

 

Și, ca să fie luna bună după cum v-am spus deja că a fost, Summer Well ne-a prins foarte bine. Alice a stat seara cu bunicii ei, iar noi doi ne-am dus la festival. Au fost cele mai lungi ieșiri fără Alice din ultimul an și deci un adevărat concediu pentru noi doi. Ne-am simțit foarte bine.

Am vorbit însă apoi cu Matilda despre aceste seri și ne-am dat seama că la amândoi ne-a fost dor de Alice. Adică a fost foarte bine ca pentru câteva ore să fim doar noi, să nu ne mai uităm constant după ea, să bem și să mâncăm și să dansăm ca în vremurile pre-Alice. În același timp, însă, amândoi am ajuns independent la concluzia că ne-ar fi plăcut de fapt să fie și ea cu noi, să-i vedem fățuca entuziasmată de luminile colorate de la festival, de alți copii din jur, de iarbă (mă refer la pajiște), de muzică șamd. Și la anul probabil va fi alături de noi, ca o fetiță deja mare.

Într-o seară am mers chiar și la Origo, unde au program de cocktailuri gândite de ei, ceea ce pentru noi este o tradiție în fiecare an. După cum era somnul lui Alice, nu credeam că anul acesta vom bea acolo, că părea dificil să ieșim din casă după ora 20 sau 21. Somnul ei însă s-a îmbunătățit substanțial, bunicii ei au culcat-o de seară și apoi au intervenit și când s-a trezit după vreo oră și ceva pentru încă un legănat de 5 minute, iar noi am băut cocktailuri.

 

Ne-am programat și o vacanță reală. La final de august plecăm în Bulgaria, la mare, la un hotel all-inclusive pe plajă. Inițial ne gândeam la ceva în Grecia sau Turcia, dar ne-am dat seama că nu ne-am putea bucura de opulența de pe acolo cu Alice, că mai mult ca sigur am rata niște mic-dejunuri și cine și n-am mai bea ca altădată, așa că ne-am reorientat pe Bulgaria. Vom ajunge acolo cu mașina, mergem și cu prieteni cu copii, probabil va fi bine. Vă zic în următorul episod.

 

Nu totul este roz. Eu am în continuare insomnii. Uneori stau treaz chiar și mai mult de o oră în fiecare noapte. Îmi este somn, dar nu pot adormi. Creierul meu decide că are alte treburi de făcut, curg prin el sute de gânduri de toate tipurile, majoritatea prostești. Mi se întâmplă uneori să mă gândesc la plot holes în filme, la ce sandviș bun ar merge mâine, la o chestie făcută acum 3 ani și jumătate șamd. La un moment dat adorm, dar mă enervează aceste momente, mai ales că nu am găsit nici o metodă de a le elimina.

În practică, probabil sunt două motive: stres și oboseală. Stres din cauză de bani, în primul rând, că ne-a costat ceva amenajarea apartamentului. Ce-i drept, acum câteva zile am încasat niște facturi mega-restante, inclusiv din 2021, și practic mi s-au dublat banii din cont. Oboseală din multe motive înșirate mai sus. Încă nu mă simt confortabil cu situația curentă legată de ambele elemente, deși situația s-a îmbunătățit, dar n-am ce face. Subconștientul nu lucrează după cum am vrea noi să lucreze.

 

Am mâncat o pizza bună de la Fomizza. Voi mai comanda, este asemănătoare cu Zest și Pizzamania, stilul napoletan care-mi place mie. Acasă am făcut mai des sandviș cu roșii precum cel de aici. Ne-am dus chiar și am luat maioneză Kewpie de la un KJ Center pentru asta. Foarte gustos, acum este momentul pentru astfel de sandvișuri pentru că roșiile sunt perfecte.

Ne-am uitat la Desperate Housewives, că nu l-am văzut la vremea lui. Bun serialul. Mă așteptam la o telenovelă, dar a fost amuzant și bine scris și neașteptat de interesant de urmărit. Ne mai uităm la Only Murders in the Building, Orville și Boba Fett pe măsură ce apar episoade noi. Only Murders in the Building este foarte bine făcut.

N-am ascultat nimic de menționat în acest articol. Renaissance al lui Beyonce nu mi-a plăcut.

Am descoperit o cafenea bună pe lângă Șincai, se numește Erbario și este pe o stradă după Adesgo.

Am terminat de citit trilogia Unification War a lui Joshua Dalzelle. Este de fapt a treia trilogie dintr-o serie cu aceleași personaje, ceva military SF cu nave și invazii extraterestre. Este bună, probabil voi scrie un articol separat despre ea. Acum citesc Gareth Powell, seria Embers of War.

Am de testat un Fold4, un Realme GT3 Neo (încărcare la 150W!) și un mesh Mercusys, plus că vreau să scriu niște long-term reviews la S22 Ultra, iPad Mini și încă vreo două gadgeturi. Timp să fie.

    48 comentarii

  1. Cu prezentarile si review-urile se mai refac si resursele financiare, nu? LG si D-Link in august, aspirator Samsung, casti Huawei, periferice Logitech, casti SONY in iulie.

    E si normal, e munca in spatele lor, iar firmele au bugete de marketing tocmai pentru asta. Aici nu e ca la instagram, se face o blonda ca baut din sticla de bere si gata, trimis factura pentru o postare.

    Eu banui ca sunt zile si poate in unele cazuri saptamani de testat un produs, facut poze, film, editat, asamblat articolul. Plus accesul la o comunitate care are incredere, nu vine nimeni aici sa te vada cu nasturi neinchisi la camasa…. sper.

      (Citează)

    • Un review platit nu mai este review.

        (Citează)

    • Chiar si platit, e tot review. Acum depinde unde sunt limitele. Ai voie sa spui orice, vor sa vada inaintea publicarii materialul, trebuie sa atingi/prezinti anumite puncte, samd. Daca autorul se simte comod si crede ca se poate exprima in conditiile alea, e ok.
      Sunt convins ca Radu stie sa isi aleaga partenerii accepatbili si sa construiasca review-ul astfel incat sa prezinte corect un produs.

        (Citează)

    • Gaelex: Cu prezentarile si review-urile se mai refac si resursele financiare, nu? LG si D-Link in august, aspirator Samsung, casti Huawei, periferice Logitech, casti SONY in iulie.

      Cred că mă confunzi cu alte vedete ale internetului românesc :P
      Dacă aș lua bani pe câte review-uri fac, aș fi milionar acum.

        (Citează)

    • Mie personal nu-mi pasă dacă review-ul pe care-l citesc/privesc este plătit sau nu. În cele din urmă, este vorba de încredere: ai încredere sau nu că acel om îți spune pe bune cum este produsul, indiferent cine i-a dat bani ca să-și ocupe timpul cu el? Mai ales într-un domeniu cu puține lucruri subiective. Nu o să iasă procesorul mai rapid doar pentru că cineva te plătește să-l testezi, tot aceeași performanță o are.

        (Citează)

    • Mai scapa si tu un copan la vedere, umbla decoltat prin video sau in selfie la prezentarea de telefon :))

        (Citează)

  2. Îți recomand o aplicație easy home finance. Poate te ajuta sa păstrezi mai bine ordinea cheltuielilor. Are și un widget din doua click-uri ai băgat suma, categoria și gata.

      (Citează)

    • ordinea cheltuielilor?
      boss, sunt cheltuieli pe care TREBUIE sa le faci.
      ca mai dai cu inventarul ce rost mai are??

      nu e de parca s-a sculat radu azi si a zis moama ce chef am de leroy, ia sa ma duc sa iau ceva de care nu am nevoie.

      alea cu tinutul contabilitatii la bani e lame de la o varsta.

        (Citează)

    • mihnea: alea cu tinutul contabilitatii la bani e lame de la o varsta.

      Da, toata lumea stie ca aia mai batrani doar arunca banii in cont si iau de acolo cand au nevoie sau chef. Ce sens are sa stii pe ce dai banii sau cat te-a costat ceva.

      Anyway, pentru cei mai tineri sau mai putin “speciali”, cred ca exista si aplicatii care au acces direct la cont. Adica cred ca exista in Romania, ca stiu sigur ca exista in Olanda. Si sunt destul de misto, stabilesti un buget lunar pentru diferite genuri de cheltuieli, ai tot felul de grafice cu cheltuielile pe ultimele luni, iti zice cam la ce te poti astepta pana la sfarsitul lunii etc. Foarte tare.

        (Citează)

    • Si eu tineam candva contabilitatea tuturor cheltuielilor. Dar mi-am dat seama ca nu ma ajuta foarte mult. Adica daca am nevoie sa economisesc stiu ca trebuie sa mai reduc iesirile la restaurant si fara sa vad ca luna trecuta am dat X lei pe acestea.

        (Citează)

    • De fapt nu-i rea ideea pentru când vrei să ții evidența unor cheltuieli de pe un anumit proiect. O să încerc la următorul apartament :P

        (Citează)

    • @Andrei G: pe mine ma ajuta din mai multe puncte de vedere:

      – vad cand o iau pe aratura cu diferite feluri de cumparaturi. Nu sunt un om cumpatat si imi trebuie o metoda de a-mi da seama cand o iau razna;
      – am un overview al cheltuielilor recurente. Ca idee, tot ce e recurent se plateste automat din cont. Deci nu vad cand trebuie sa platesc ceva, deci se aduna chestii. In acelasi timp, uneori nu folosesc lucrurile pe care le platesc lunar. E bine sa ai un overview sa inchizi lucrurile de care nu mai ai nevoie;

      Plus ca ai date si grafice. Nu a murit nimeni de la prea multe date si grafice, nu?

        (Citează)

    • Unii chiar iubesc graficele :x

        (Citează)

  3. Abia aștept comments cu “copilul meu…”

    Radu, iar uiți ca nu lucrezi la corporație pe program de 9-5 în care nu ai luxul sa “fugi pana la ap ca vine mobila”?

      (Citează)

    • Astea sunt lucruri pe care oamenii de o parte a situației o cred despre cei din cealaltă parte. Eu am lucrat în ambele situații. Cine crede că să lucrezi pe cont propriu este ceva super mișto n-are decât să-și dea demisia și să facă asta, ne vedem după 5 ani să povestim cum a fost.

      Sursele de stres sunt mai multe pe cont propriu. La corporație intră salariul în ziua de salariu, de exemplu. Există avantaje și dezavantaje, desigur, dar problema că nu poți fugi oricând după mobilă este cea mai mică dintre toate. Asta și pentru că, în zilele în care pot fugi după mobilă la orice oră au ei chef să o livreze de obicei doar trebuie să muncesc apoi mult mai târziu. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să revin la ora 22 acasă după ceva treabă la apartament sau după stat cu meșterii pe acolo și să zic “ok, și acum înapoi la ceea ce făceam la calculator, că treaba trebuie făcută”.

        (Citează)

  4. Sfat nesolicitat: Si pe mine ma apuca “ganditul” exact cand ma asez in pat. Am descoperit ca adorm in 15 minute daca ascult la casti un ebook pe VOXA. Aplicatia are buton de somn (5,10,15,30,45,60 minute sau finalul capitolului)

      (Citează)

    • nu e sfat nesolicitat pt copil, se accepta la oameni mari.

        (Citează)

    • Eu citesc și asta mă ajută să adorm, dar apoi mă trezesc pe la 2-3 noaptea. Poate ar trebui să deschid și atunci cartea pentru câteva minute. Culmea este că mă simt obosit și stau cu ochii închiși și cred că voi adormi iminent, doar că nu se întâmplă.

        (Citează)

  5. Nu știu dacă te ajuta cu ceva, dar acele gânduri seara se numesc “rumminating” iar cauza este cea prezentata de tine. Poate renutarea la cafea și alcool sa te ajute. Ma bucur pentru voi.

      (Citează)

  6. daca si voi va stresati cu banii, restu ce sa mai zica

      (Citează)

  7. Oho, s-a și slăbit, ca să zic așa.

      (Citează)

  8. Pentru insomnii recomand alcoolul sau drogurile. Nu toate, ca s-ar putea sa obtii efectul opus.

      (Citează)

  9. typo: redmi ->realme

      (Citează)

  10. nwradu:
    Eu citesc și asta mă ajută să adorm, dar apoi mă trezesc pe la 2-3 noaptea. Poate ar trebui să deschid și atunci cartea pentru câteva minute. Culmea este că mă simt obosit și stau cu ochii închiși și cred că voi adormi iminent, doar că nu se întâmplă.

    Am avut și eu episoade de genul din cauza stresului de la muncă, de acasă.

    In cazul meu aplic “nu te gândi” la nimic timp de 1 min și adorm imediat.

    Cu ochii închiși incerc sa “mă uit în gol” și să-mi blochez gândurile și în cateva secunde sunt pe Tărâmul Viselor”.

      (Citează)

  11. Sandvișul ăla cu roșii pare scârbos cu atâta maioneză. Asta e tot scopul roșiilor, sa fie fresh, nu grețos.
    Eu fac bruschete des, când găsesc roșii bune.

      (Citează)

  12. Eu am rezolvat cu sport regulat insomnia. Tot la 3-4 ma trezeam. Acum, dupa 20-30 de minute de miscare zilnica chiar s-a reglat organismul.

    nwradu:
    Also da, mai bine nu dorm noaptea decât să renunț la cafea, dar nu e de la cafea, că am testat.

      (Citează)

  13. Hehe, asa ti se schimba viata dupa ce ai copii: chiar si daca poti sa pleci de langa ei ca sa faci lucruri pe care le faceai inainte (ex iesiri in oras), nu prea iti mai vine, ca vrei sa fii cu ei.

      (Citează)

    • E plăcut și sa ai timp de cuplu. Cred ca realizarea a fost că oricât de mult ne lipsea timpul asta doar pentru noi doi și oricât de greu e sa ai grija non stop de copil, totuși e o viață mult mai bogată și mai plina de experiențe cu copil.

        (Citează)

  14. Ti-ai raspuns singur legat de somn… Ultima cafea ar trebui sa fie la maxim 2pm. Also, contrar asteptarilor, cititul nu te ajuta deloc inainte de somn. Poate te doarme pe moment, dar creierul nu intra in starea de relaxare. Banuiesc ca deja toata lumea a auzit de “Why we sleep” – in fine, cam toate ideile principale le gasesti si in acest podcast: https://www.youtube.com/watch?v=gbQFSMayJxk.

    PS. Andrew Huberman are o gramada podcast-uri foarte misto…

      (Citează)

  15. Caută, citește despre ASHWAGANDHA.
    Cica ajuta la multe, printre care si anxietate, insomnii etc

      (Citează)

  16. Chiar nu vreau să-ți dau motive de stres, dar este mai bine sa treci din când în când pe la apartament. Exista chiriași care-și bat joc de bunurile proprietarului, am cunoștințe care după luni de zile în care nu au trecut pe la proprietate au găsit-o devastata, cu pagube de mii de lei.

      (Citează)

  17. Cum se cheamă cartea vis-a-vis de somnul copiilor?

      (Citează)

  18. https://www.wandercooks.com/japanese-kewpie-mayonnaise/.
    Sau, 50 lei 330 grame.
    Your choice.

      (Citează)

  19. Sper ca n-ai dat vreun interviu sa ne spui ca Matilda e minora, in rest, toate cele bune la toata lumea!

      (Citează)

  20. A fost bun sandviciul cu rosii. Genial.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus