un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum verific eu dacă o știre virală este falsă sau nu (ca să nu cumpăr 40 de litri de ulei dintr-o dată)

25 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

A sunat unul la radio, la România în Direct, ca să spună că el a cumpărat 40 de litri de ulei atunci când zilele trecute a fost acel fake news că nu se mai găsește ulei prin magazine. A precizat și că el consumă cam 8 litri de ulei pe lună. Sau folosește, că bănuiesc că nu bea uleiul.

Fake news-ul acela cu criza de ulei și golirea rafturilor supermarketurilor a fost unul dintre acele puține momente când realizezi că trăiești într-o lume mult mai dubioasă decât credeai tu că este ea. Am văzut la știri că oamenii își fac stocuri de ulei de teamă că acesta dispare din magazine. Practic, l-au “dispărut” ei înainte să dispară el. Citind acele știri, singura mea reacție a fost să mă întreb ce naiba fac românii cu atât de mult ulei?

Chiar nu știu românii să gătească altfel decât scăldând totul în ulei? Sau toți bagă doar șnițele și cartofi prăjiți? Ce se întâmplă?

Vă spun de la noi de acasă: cred că folosim jumătate de litru de ulei de măsline pe lună. Chiar punem doar câteva picături pe la vreo omletă sau alt preparat, cât să fie ceva acolo în tigaie ca să nu lipească, sau poate pe bruschete sau în salată.

Ulei de floarea soarelui? Cam 2-3 litri pe an și asta doar pentru că din când în când facem un șnițel sau cartofi prăjiți și acolo consum direct vreo jumătate de litru. Facem însă foarte rar așa ceva.

8 litri pe lună? Dublu WTF!

Emisiunea era de fapt despre fake news-ul cu norul toxic ce vine din Ucraina, dar s-a ajuns și la ulei. Aia cu norul a fost un alt zvon care m-a lăsat complet rece. Știu deja că astfel de știri nu vin niciodată întâi pe Facebook și WhatsApp.

Probabil că voi nu cădeți pradă unor astfel de fake news, că știți pe unde să căutați informațiile la nevoie. Dar spuneți-le și altora mai predispuși la credulitate ce să facă în caz că află ei vreo bombă din asta: să intre imediat pe câteva site-uri de știri din România și, dacă nu e scris acolo mare că vine apocalipsa norilor sau a uleiului sau a drojdiei sau a nuclearelor, atunci probabil că este un fake news.

Oricât de clickbaity ar fi site-urile de știri, sunt singurele care au redactori plătiți să fie non-stop online și să scrie cât de repede se poate orice știre vine pe diversele fluxul de informare. Încă nu trăim în lumea în care știrile, mai ales cele de genul acesta, nu vin niciodată din crowdsourcing, ci tot începând de la canalele clasice se răspândesc. Dacă nu le găsiți pe aceste canale, probabil că nu sunt adevărate.

    34 comentarii

  1. Chiar in perioada “panicii” am gasit ulei la Mega cu 6.99 lei, mi-am luat doua sticle. Era afis cu limita de 6 sticle / persoana. S-a cumparat la greu – uleiul ala e tot la 6.99 si acum. Lumea o sa faca stoc, o sa consume din ce-au cumparat, nu-i nicio problema… s-a mai intampla, trece rapid starea de panica.

    Omul care consuma 8 litri de ulei pe luna probabil are familie mare. La familia de 8-10 persoane nu mi se pare ca se consuma mult. Plus ca tu te raportezi la consum din perspectiva omului cu bani, care isi permite sa manance lucruri de calitate, nu trebuie sa se sature cu prajeli. Noi, astialalti, prajim in ulei, ce sa facem…

      (Citează)

    • Domnul respectiv zisese ca îl folosește la candelă deci nu consumă 8 l pentru pregătirea mâncării.

        (Citează)

    • Deci Alice a facut din articolul tau un fake news cand tu ziceai ca nu iti explici cum foloseste 8l de ulei pe luna. Sah mat.

        (Citează)

    • PartidulCarantinaRomânia

      26/03/2022 la 1:47 PM

      Pot eu explica la ce folosește cineva 8 litri de ulei pe luna: ca lubrifiant..

        (Citează)

  2. Nu stiu cum poti sa consumi 8l de ulei pe luna. Cati membri sunt? Fac maioneza sau icre in fiecare zi?

      (Citează)

  3. Asta ma intrebam si eu mereu … ce face lumea cu atat de mult ulei.
    Gatesc acasa des, spre foarte des si totusi folosesc 1 sticla de ulei la 3 luni…. E incredibil cat de multe lucruri se pot face la cuptor fara strop de ulei.

      (Citează)

  4. eu n-am inteles niciodata de ce exista recipiente de 2 litri :)

      (Citează)

  5. “să intre imediat pe câteva site-uri de știri din România și, dacă nu e scris acolo mare că vine apocalipsa norilor sau a uleiului sau a drojdiei sau a nuclearelor, atunci probabil că este un fake news”

    Ca după aia să îmi spună că oculta încearcă să ascundă adevărul și să deschid ochii că lucrurile nu sunt așa cum cred eu.

      (Citează)

  6. Cu excepția uleiului de măsline, pe care îl cumpăr la bidoane de 5l (sau 17 când mă mai duc prin Grecia), eu consum sub 2 litri de ulei pe an. Și nu de floarea soarelui, că mi se pare prost. Înainte foloseam de arahide, acum de sâmburi de struguri. În general îl folosesc să tratez tigăile de carbon și fontă după folosire, dar și pentru searing uneori.

    Din câte am observat, au început și pe aici să dispară făina și uleiul de pe rafturi. O să iau niște făină de la moară mâine, just in case. Dar nu cred că va fi o problemă pe termen lung.

    Știrile eu am început să le iau de pe Reddit și Twitter. E mult gunoi acolo, trebuie să verifici din multe surse, dar de obicei afli chestii cu 1-2 ore înainte să apară în mass-media.

      (Citează)

  7. Eu nu consum deloc ulei. Bine, mananc doar la restaurant…

      (Citează)

  8. deci se pare ca lui Radu nu ii plac comentarile mai lungi de 2 paragrafe, cred ca e practic o regula ca orice are mai mult de 2 paragrafe intra in spam

    in fine, zic si eu ca nu mananc ulei, daca doar atata ma lasa sa zic

      (Citează)

    • Data viitoare verifica sa nu ai cuvinte lungi care au in componenta fragmente ce ar putea fi obscene sau jignitoare. Astea intra automat in spam si Radu nu le verifica.

        (Citează)

    • aha, bun tip.
      am scris “cop*la” si “cop*lativ” si a intrat in spam intr-adevar.
      dar e greu, eu si asa vorbesc urat in general, acuma sa mai stau sa caut si “p*le” neintentionate….

        (Citează)

  9. Cine gateste aproape exclusiv in casa consuma ulei. La prima vedere poate nu va dati seama, insa maioneza din diverse salate… cum o faci ? Salata de vinete, boef, orientala etc… daca faci salata de icre in casa si acolo torni ulei mult. Daca esti din patura de jos / mijloc folosesti uleiul si la cartofi prajiti, carne prajita, snitele. Cine gateste clasic romaneste si mai pe saracie foloseste minim 1 l de ulei pe luna / adullt, parerea mea.

    #edit – sa ne intelegem, nu ma refer la persoanele sub 30-35 ani…. insa parintii si bunicii nostrii au un stil de a gatii total diferit. Cred ca poti numara pe degete pe cei care folosesc mult cuptorul, de air fryer nici nu mai pomenesc

      (Citează)

    • Daca esti din patura de jos e obligatoriu sa mananci nesanatos ?
      Adica aceeasi carne, aceeasi cartofi se pot face la cuptor.

        (Citează)

    • cum faci salatele si maioneaza – simplu: nu pui mult ulei, pt ca nu e bine sa consumi mult ulei :-))
      nu e ca si cum te obliga cineva sa faci maioneaza cu juma de kil de ulei doar pt ca asa facea maica-ta, nu?
      maioneza iese ok si cu f putin ulei – in loc de ulei eu pun apa carbogazoasa – nu s-a plans nimeni.
      si oricum maioneaza nu fac decat de 2 ori pe an, pt salata boef

        (Citează)

    • @Titi, daca ai bani nu manaci snitele si cartofi prajiti? Oricum asta este oarecum irelevant, pentru ca peste 95% din populatia Romaniei se incadreaza in paturile de jos si de mijloc.

      PS: inteleg ca tu esti obisnuit sa pui maioneza in orice mancarea, dar sa stii ca retetele standard de salata de vinete si salata orientala se fac fara.
      Maioneza este un adaos cu care s-au obisnuit romanii in perioada de dinainte de ’89 cand nu prea se mai gasea nimic de mancarea si incercau sa faca orice preparat cat mai satios.

        (Citează)

  10. Cred ca la faza cu uleiul, e folosit fix pt cartofi prajiti facuti la tigaie, nu friteuza cu ulei de palmier.
    E buna solutia ta, dar si aici conteaza pe ce site te uiti. Realitatea.net sau Ziare.com sunt mari, dar au ditamai fakenewsurile pe homepage.

      (Citează)

  11. Vine cineva la vara la activitati agricole? O sa vedeti oameni care manaca o paine la o masa, la 2 mese 2 paini. La 3 mese tot 2 paini, asta pentru ca nu mananca 3 mese pe zi.
    Deci nu ma mira.

      (Citează)

  12. Romanul este încă în faza de “scrie pe internet deci este adevărat”

      (Citează)

  13. Am văzut la știri că oamenii își fac stocuri de ulei de teamă că acesta dispare din magazine. Practic, l-au “dispărut” ei înainte să dispară el. Citind acele știri, singura mea reacție a fost să mă întreb ce naiba fac românii cu atât de mult ulei?

    Problema e cu totul alta si oamenii refuza sa o vada, anume ca avand spatii mici de locuit si putini bani oamenii ( nu numai romanii) nu-si fac provizii.
    Ai auzit de “rezerva nationala de..>”?.
    Eu sunt de la tara. La mine plantezi porumb pentru la anul, dar ideal e sa ai stoc, daca cresti animale si pentru cazul in care nu se face porumbul ala.
    Ca sa nu cumperi. Adica, decat sa vinzi ( sa scapi de stoc) si sa cumperi cand te arde ( ca ii arde pe toti) mai scump, iti pastrezi rezerve.

    Acestea fiind spuse, parintii mei au avut mereu stoc de ulei, zahar, faina ( e usor cand ai grau), malai, nu cumparau cate un pachet pe saptamana. De la o vreme au inceput sa mai faca si asta ( lene relaxare), dar o data cu pandemia au facut shift inapoi.

    Nu-i nicio problema sa cumperi provizii, ulei sau orice. Problema e ca nimeni nu se gandeste la asta pana nu simt ca le arde curul, iar atunci exagereaza. In principiu, eu am chestii ne/greu perisabile prin casa, inclusiv ulei, in general pe 2 saptamani – 1 luna inainte. Inclusiv apa pe 2-3 saptamani.
    Cand se subtiaza cumpar din nou. Nu cumpar pe 1 an inainte ca nu prea am unde sa le tin, la tara in Romania am dar se ocupa ai mei.

    Chiar nu știu românii să gătească altfel decât scăldând totul în ulei? Sau toți bagă doar șnițele și cartofi prăjiți? Ce se întâmplă?

    Se intampla o chestie revolutionara anume sa schimbi uleiul dupa ce ai gatit in el, nu stiu daca e foarte cunoscuta si prinde la toata lumea.
    Faci azi cartofi prajiti = minim 1/2 litri ulei -> depinde de marimea familiei ( nu-i totuna 2 sau 5)
    Faci snitele 1/2 litri de ulei.
    Faci gogosi 1/2 litri de ulei.
    ——
    Daca faci astea de 2 ori pe luna = 3 litri de ulei. Nu-i “doar” , luna are 30 de zile,

      (Citează)

  14. Legat de fake news-uri, regula mea este sa verific știrea respectiva în 3 locuri distincte. De obicei nu iau nimic de bun din ce se “rostogoleste” pe Whatsapp. Facebook nu mai folosesc de vreo câțiva ani buni (folosesc în schimb Twitter – mi se pare mai curat și sunt abonat strict la chestii care ma intereseaza).
    Mi-am “furat-o” și eu pe Whatsapp, la începutul pandemiei, când o voce feminina, intr-un mesaj audio, care se dădea drept doctor în Germania, explica “ce sa luam dacă luam Covid”. De atunci sterg mesajele în cascada de pe diversele grupuri de Whatsapp.

      (Citează)

  15. Am luat 2 sticle de Floriol de 2l fiecare, ca sa inchid comanda freshful si sa fac suma ca sa pot aplica discountul de 50 de lei.

    Vine acusica pastele, cozonaci, oua vopsite, maioneza in salata de boeuf, se consuma ceva ulei.

    Mai fac eu niste randuri de cartofi prajiti, se mai consuma niste ulei.

      (Citează)

    • Eu zic sa mergi inchis cu cartofii prajiti. Te baga astia la ‘patura de jos’. Trebuie sa mancam doar icre negre si biftec tartar.

        (Citează)

  16. Eu intr-un an consum cam un litru de ulei de floarea soarelui si vreo 2 litri de ulei de masline. De cand lucrez de acasa, gatesc cam de doua ori pe zi, pt pranz si cina, deci se poate gati linistit si fara ulei.
    Mi se pare fantastic ca in vremurile astea, cu tot accesul la informatie, oamenii inca mai gatesc in mod regulat snitele, cartofi prajiti, gogosi, etc. Toate prajite in ulei… Si maioneza, borcane intregi de maioneza.
    Ah si s-a impregnat si preconceptia asta, ca uleiul de masline e sanatos si putem consuma litri intregi in fiecare luna. Da, e mai sanatos decat cel de floarea soarelui, dar e tot ulei, tot blocheaza arterele, ingrasa, etc.

      (Citează)

  17. Boss, tu nu gătești, tu o arzi hipstereste în bucătărie.

    Maioneza, sarmale, varza călită, musaca, tochitura, iahnie, salata de boeuf, icre, fripturi la cuptor, chiftele, gogoși, snitele, prăjituri, orice aluat cu faina, toate astea folosesc ulei. Chiar și ceapa aia călită care e baza la ciorba trebuie sa o frigi în ulei.

    Nu mai vorbesc ca daca umpli friteuza, ai nevoie de 3 litri de ulei. De câte ori crezi ca poți folosi uleiul ala?

      (Citează)

    • Eu gatesc in medie cam odata pe zi si folosesc cam 1 litru e ulei de masline si niciun alt ulei PE AN. Dar asta pentru ca gatesc incat sa-mi potolesc foamea si nu sa pierd timpul cu mancaruri complicate si complet nesanatoase. Asa ca n-am gatit niciodata maioneza, sarmale, varza calita, tochitura, iahnie, salata boeuf, icre, chiftele, gogosi, prajituri, aluaturi. Am gatit de cateva ori snitele, ultima data acum cativa ani. Friptura de porc la cuptor gatesc odata la 3 luni in grasime proprie.

      In rest gatesc pui sau peste la cuptor fara ulei (pur si simplu pui puiul sau pestele intr-o tava pe o hartie de copt). Ca garnitura mananc ori cartofi facuti la fel (cuptor fara ulei) sau alte legume. Uneori mai fac ciuperci sote, in care pun putin ulei de masline sau unt.

      Deci poti trai si fara sa te indopi cu ulei. Pe deasupra nu pierd mai mult de 20-30 de minute pe zi cu gatitul.

        (Citează)

    • @Alex. Nu ma pot abtine. O data nu odata.

        (Citează)

  18. Eu consum mult pt ca familie mare și pt ca prăjesc mult și nu refolosesc niciodată uleiul încălzit…nu m-am gândit niciodată cât folosesc dar cred ca vreo 4l pe luna(o sticla din aia de 2l, care uni se întreabă de ce exista, cam la 2 sapt). Posibil sa consum chiar și mai mult de atât pe luna, de obicei cumpăr câte 4L odată pt ca ma enervează când ma trezesc fără… Da știu, nu e sanatos, bla bla… o viața am și destul de putine alte vicii… consider ca e important sa existe un echilibru… legat de stocuri nu am făcut la început de pandemie și nu o sa fac nici acum, deși la ultimele ieșiri in Carrefour am constat ca nu sunt stocuri la alimente de baza perisabile(oua, lapte, iaurt)…ma îndoiesc ca lumea își face stocuri la produsele astea și cred ca suntem la începutul unei crize de aprovizionare sau alimentare…

      (Citează)

    • Pentru oua, lapte, iaurt nu ar trebui sa fie nici o problema momentan. Astea nu le importam din Ucraina si nici alte tari nu aveau prea multe importuri de acolo.

        (Citează)

  19. Bravo voua ca nu folositi ulei mult, dar ia in calcul si uleiul folosit la produsele ce le comandati sau mancati in oras. Nu de alta, dar atunci poate mai creste cantitatea; nu la 8 l pe luna, dar la mai mult de 2-3 l pe an. Gandeste-te ca nu toti isi permit sa comande des si poate e o “sarbatoare” pentru ei cand isi comanda sau mananca in oras. Majoritatea romanilor gatesc chiar daca la tine in familie nu se practica acest “sport”. Si, da, foarte multi mananca nesanatos facandu-si cartofi (inca ieftini) prajiti si multe alte prajeli.

      (Citează)

    • Subscriu la tot ce ai zis și consider ca mâncarea gătită acasă poate fi mai sănătoasă decât ce comanzi in unele restaurante cu pretenții… am cunoștințe in astfel de bucătarii cu pretenții și nu de multe ori se folosesc cele mai ieftine produse alimentare de la Metro. Sa nu uitam ca e vorba despre profit și maximizarea acestuia…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus