un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum a evoluat ca aspect Bucureștiul în 10 ani

26 May 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

19 comentarii

Vlad Eftenie, pe care ar trebui să-l urmăriți pe Instagram chiar și fără legătură cu ce zic în continuare, a pus acum un proiect foto interesant: o serie de fotografii de tip before și after cu Bucureștiul în 2011 și în 2021. Același unghi, aproape și același anotimp.

Le găsiți aici: unu, doi, trei. Sunt câte 10 fotografii în fiecare link.

Le-am analizat pe toate cu mare interes. Se vede clar o evoluție a orașului în acești 10 ani. Cea mai importantă schimbare este dispariția cablurilor de pe stâlpi. Este incredibil cât de multe cabluri erau înainte prin oraș, inclusiv dintr-o parte în alta a marilor bulevarde. Fur câteva imagini pentru exemplificare:

WTF, nu? Schimbările au fost mici, dar continue, așa că nu le-am conștientizat pe deplin. Netcity, care de câțiva ani a fost preluat de Direct One, este în continuă dezvoltare. Aș vrea să spun că și primăriile au ținut pasul, dar nu-i adevărat. Sunt multe zone în care au rămas stâlpii fără nici un cablu pe ei, țepe înfipte degeaba în trotuar.

Mai sunt și alte schimbări, dar nu majore. Calea Victoriei pare mai elegantă. Au dispărut reclamele de mari dimensiuni ce acopereau clădirile din centru. Unele clădiri au fost renovate, maratonul de pus borduri început de Videanu măcar a făcut străzile să arate mai bine.

Per total, însă, mi se pare că, în aceste imagini, singura schimbare importantă a fost la cabluri, care sar imediat în ochi.

Lăsând fotografiile la o parte, orașul n-a evoluat deloc în anumite privințe. De exemplu aproape toate clădirile, toți stâlpii, toate panourile și ce se mai poate sunt murdărite de graffiti și nu vorbim de vreo operă de artă stradală, ci semnături de copii care n-au chef să doarmă noaptea. Trotuarele sunt tot pline de mașini, cu excepția celor pline de bolarzi, cu excepția celor unde câte un bolard a fost scos strategic pentru a folosi ca punct de infiltrare.

Piața Universității a involuat. Cândva măcar avea verdeață. Sorin Oprescu a transformat-o într-o mare de beton care vara, pe căldură, devine insuportabilă. Înțeleg că planul inițial al arhitecților includea copaci, dar Oprescu nu i-a mai pus. Rezultatul a fost că o suprafață mare din buricul târgului este ocolită de toată lumea.

Cea mai mare evoluție a fost însă în reabilitarea clădirilor de pe marile bulevarde. Timid așa, una într-un an, una în alt an, dar se adună rezultatele. Calea Victoriei arată mult mai bine acum, în Piața Romană a început refacerea vilei de la ASE, Observatorul arată bine, putem pune pe lista de aici și fântânile din Piața Unirii, probabil singurul lucru bun făcut de Firea.

Ar trebui făcut un algoritm automat de before & after. Un site pe care să urci fotografii din București, iar algoritmul să le grupeze automat după dată, poziție și unghi și să le alăture altor fotografii făcute tot acolo, dar în alți ani. Cred că ar ieși ceva frumos. Știu că momentan este imposibil, că acum 10 ani prea puțini aveau smartphone și, de altfel, prea puțini fotografiau cu location on și prea puțini mai au fotografiile stradale de atunci, dar poate între 2021 și 2031 ar ieși ceva.

M-am gândit doar la evoluția vizuală. În multe alte aspecte este o discuție lungă. De exemplu, social sau cultural a evoluat? Dacă includem aici gastronomia sau arta cafelei, sigur că da. Dar administrativ? Probabil că nu, ba din contră. Dar ca trafic? Hmm. Propun să revin altă dată cu astfel de teme.

    19 comentarii

  1. Am făcut recent o tură largă prin oraș. Adormise copilul și am tras cât mai mult de timp. Probabil sub 5% din oraș arată a Europa. În restz lumea a 3 a. Pur și simplu te lovește marea de mașini parcate peste tot. Iar deasupra lor se văd niște blocuri gri fără pic de arhitectură.

      (Citează)

    • Masinile sunt la fel in toata Europa, claie peste gramada in orasele mari. In Paris, pe stradute inguste masinile erau lasate langa trotuare si pe o parte si pe alta, ocupand practic doua benzi. La fel in Londra. Si cam peste tot. Trebuie doar sa iesi din circuitul strazilor turistice, pietonale, si dai de strazile astea aglomerate. Oriunde nu exista stalpii aia, vezi masini parcate.

      Blocurile comuniste sunt intr-adevar triste. S-a incercat acum cativa ani zugravirea lor in culori deschise, dar s-a jegarit repede vopseaua si arata iar nasol. Bucurestiul, fata de anumite orase considerate “civilizate”, sta inca bine. Pana si ghetourile sunt mult mai putine si mai mici decat in orasele europene din Vest.

      Poate ca lucrurile nasoale sar in ochi mai mult cand ajungi intr-un loc nou, cu care nu esti obisnuit. In Brasov ma miram acum cativa ani ca pe strazile asa zis centrale erau case batranesti, cum vezi in Bucuresti pe la periferii. Case marunte, vechi, prost intretinute, pe strazi inguste, cu masinile puse pe trotuare (boala omiprezenta). Au farmecul lor, asa se construia pe vremuri, acum 60-70 de ani, insa foarte multe sunt lasate in paragina.

        (Citează)

  2. Dacă ar inventa cineva Google Maps cu functia TimeMachine…
    Oh, wait. Există.

      (Citează)

    • Dar nu prea exista imagini recente pe Google Maps. Din cate stiu parca anul acesta prin toamna o sa treaca din nou masinile Google prin orasele din Romania.

        (Citează)

    • In Bucuresti -Universitate ai 2008, 2011, 2014, 2018 si 2019
      In Fetesti/Ialomita ai 2012, 2018 si 2019… Cred ca e suficient ca sa iti faci o idee cum au evoluat lucrurile

        (Citează)

  3. Vila ASE de la Romana (de fapt Casa Nanu-Muscel) sta sa fie demolată, nu renovată! Lucrările au fost oprite cam cu forța, dar starea ei se degradează în continuare. Ase vrea să construiască o clădire de sticla mult mai înaltă. Autorizațiile au fost luate dubios, și lipsesc avize.

      (Citează)

  4. Un proiect asemanator si pentru alte locatii din tara gasiti aici https://www.costingheorghe.ro/thenow/

      (Citează)

  5. Am fost sambata in Colentina, Doamna Ghica, pana la Dragonul Rosu. Am stat 20 de minute la Edessa in fata sa iau de mancare, pe care am mancat-o in parcul Motodrom. Urat, murdar, trafic aglomerat, cladiri construite ca in asia de sud est sau africa, firme (majoritatea service-uri) cu cate 4-5 banere care aveau scris acelasi lucru (de ex, nu inteleg de ce erau 3 service-uri unul langa altul, avand banere in toate pozitiile cu umplere freon la 100 de lei; e asa mare competitia intre ele si conteaza mult vizibilitatea firmei?).

      (Citează)

  6. Cipper:
    Am făcut recent o tură largă prin oraș. Adormise copilul și am tras cât mai mult de timp. Probabil sub 5% din oraș arată a Europa. În restz lumea a 3 a. Pur și simplu te lovește marea de mașini parcate peste tot. Iar deasupra lor se văd niște blocuri gri fără pic de arhitectură.

    Nu știu cât ai văzut tu din Europa, dar ce am văzut în Paris sau Lisabona e mizerabil față de București. Zone cu adevărat dubioase și colcăind de jeg.

      (Citează)

    • Eu ma intreb cat ai vazut tu din Bucuresti. In spatele pietei Rahova ai ajuns? Acolo unde se strang muntii de gunoaie aruncate pe geam? Zona aia de care se intereseaza doar Valeriu Nicolae..

      Si unde altundeva ai vazut toate trotuarele ocupate de masini?

      Am stat in cartier “all black” in o suburbie a Parisului. Nici Cotroceni nu arata asa bine.

      Da, sunt zone infecte si acolo, dar, cum ziceam, la noi 5% arata a Europa. La ei sare de 50%,

        (Citează)

  7. Din pozele astea mie mi se pare ca nu prea s-a schimbat mare lucru daca ne gandim ca este o diferenta de 10 ani, nu de 1 sau 2 ani. Ba chiar in anumite zone se vede o degradare a cladirilor. Ca sa nu mai spunem ca in multe locuri nu prea mai sunt marcaje pe sosele, pare ca s-au sters si nu le-a mai refacut nimeni.

    In ritmul acesta, probabil peste 100 de ani se va vedea o schimbare semnificativa.

      (Citează)

  8. Nu sunt impresionat, insa e o evolutie. Cablurile trase prin pamant sunt o imbunatatire, la fel si un pic mai multa verdeata si anveloparea blocurilor comuniste.

    Partea care s-a schimbat in bine din Bucuresti e prin nord si nu e prins in comparatiile astea. De aia acolo costa un apartament cat costa.

    Nu știu cât ai văzut tu din Europa, dar ce am văzut în Paris sau Lisabona e mizerabil față de București. Zone cu adevărat dubioase și colcăind de jeg.

    Parisul e jegos, nu-mi place defel, dar nu jegos fata de Bucuresti. Aia nu.

      (Citează)

  9. Vlad Eftenie, pt ca foloseste instagram, ar merita un topor in dinti.
    Avem toti display-uri full hd, inclusiv pe telefoane, dar pune poze pe instagram la 476×280 de pixeli.
    N-am inteles niciodata fascinatia pt kktul ala de platforma, unde vezi poze la rezolutie vga, ca acum 25 de ani.

      (Citează)

    • Exact asta voiam si eu sa spun. Nu pricep de ce e toata “lumea buna” pe instagram, unde pun si poze “artistice”. Mari cit un timbru.

        (Citează)

  10. Sunt de acord cu Cipper. Bucurestiul a evoluat in prea putine zone pentru a compensa degradarea avansata din alte zone, indeosebi centrale. Exceptand Calea Victoriei in unele locuri, zone vechi cu architectura interesanta cum ar fi Kogalniceanu, BD Dacia arata deplorabil. Absenta unei legi care obliga proprietarul sa refaca fatadele dupa standarde clare, multitudinea de pensionari care stau in centru in apartamente si case pe care nu isi mai permit sa le intretina, nesimtirea unor proprietari care nici macar gradinita din fata unor vile superbe cu incarcatura istorica nu o ingrijesc, toate converg catre un Bucuresti gri si urat. De Cartierele cu blocuri comuniste nu mai vorbesc. Romanul de la bloc nu ar investi un leut in refacarea fatadelor, toti asteapta reabilitarea termica platita de primarie si inchid balcoanele cum ii taie capu. Ne plac Viena, Copenhaga, Munchen, dar suntem niste jeguri nesimtite. Ma uit la vile din Cotroceni sau strada Popa Savu, zone superbe, unde unele jeguri de proprietari nu au dat o vopsea pe gard de 60 de ani, ce sa mai vorbim de renovat fatade, pica casa pe ei. Singurul oras cu standarde clare pt locuintele noi este Oradea vorbim de architectural, spatii verzi, parcari. Bucurestiul e o vagauna in care si parcurile arata mai nou jalnic. In acelasi timp facem studiu de fezabilitate si strategii SF cu tren metropolitan cu hidrogen.

      (Citează)

  11. Sa zici că Parisul e mai murdar decât Bucureștiul implică o anume doză de autism. Trăiesc aici se vreo 15 ani, e un oraș uneori mizerabil dar comparat cu Bucureștiul este curat lună. Comparat cu Zurich sau Tokyo e o ghenă.

    Apoi, sunt mai multe proiecte foto care urmăresc Bucureștiul, bine făcute și documentate, cel al lui Costin Gheorghe e probabil cel mai bun.

      (Citează)

    • Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca Paris ul e murdar si din cauza volumului urias de turisti care il viziteaza pe cand la Bucuresti ne descurcam singuri cu productia si intretinerea mizeriei.

        (Citează)

  12. Afara de rarirea cablurilor pe marile bulevarde si de diferenta de anotimp care face ca unele poze sa fie mai ‘verzi’ este remarcabil cat de PUTIN s-a schimbat orasul. Ce nu surprind bine pozele este ca unele blocuri au fost anvelopate si arata cel putin mai curat daca nu frumos si ca alte cladiri au fost lasate in continuare de izbeliste si s-au degradat major in ultimii 10 ani.

    Dar la doar 50-100m de bulevardul central, pe stradute, sute de cabluri active sau scoase din uz atarna in continuare, lasate, pe stalpi, deasupra carosabilului, pe garduri si trotuare, ca un bol de spaghetti nero sepia varsat de al’ de sus.
    Nu se vad rahatii de caini din ce in ce mai prezenti cam peste tot.
    Nu se vad aici padurile de bloace care sufoca zona de nord si asaltul castigator al antreprenorului shpaguitor asupra spatiilor verzi.
    Se vad dar nu foarte bine placajele stradale (in special centrul vechi) cu dale de granit sparte, strambe, care joaca si clempane sub calcatura, un testament peren al abilitatii noastre de ctitori, mesteri si mari gospodari.
    Arata, miroase si se simte ca o aglomerare asiatica de lumea aIIIa, mai putin culoarea si exotismul.

      (Citează)

  13. cablurile maan, ce bine arata fara ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus