un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Siguranță și încredere, dar nu e clar unde pot fi găsite

12 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Ați observat cum, după orice tragedie din România, ancheta ulterioară arată că lucrurile stau de fapt mult mai rău decât ne așteptam? Niciodată nu auzi că s-a făcut tot ce s-a putut, că în ciuda eforturilor aproape supra-omenești a intervenit un ghinion teribil sau că salvarea a fost ratată la mustață.

Niciodată. Întotdeauna o știre rea este urmată de știri și mai dezolante despre starea sistemului care ar trebui să ne țină în siguranță, scoasă la iveală doar pentru că a intervenit o tragedie. Iar după mai multe astfel de situații, înțelegi încet-încet că situația este generalizată. Nu contează unde stai, you’re fucked.

Mă uitam pe concluziile preliminarii ale anchetei de la Onești, unde un criminal a omorât cei doi ostateci pe care-i avea înainte ca Poliția să intervină competent. Ce a apărut până acum:

  • polițiștii prezenți la fața locului râdeau de cererile criminalului, când acesta flutura un cuțit la ușa balconului.
  • polițiștii aveau cheile de la apartamentul respectiv, dar nu le-au folosit.
  • polițiștii au ignorat cele 4 dosare anterioare de violență ale criminalului.
  • negociatorul nu a fost informat despre dialogul criminalului cu operatorii 112.
  • poliția Bacău a informat superiorii de la București la 2 ore după moartea victimelor și printr-un grup de WhatsApp, nu prin canale oficiale
  • șeful trupelor speciale nu s-a dus la fața locului, ci a rămas la birou.
  • adjunctul IPJ Bacău a căutat pe net procedura de intervenție pentru luarea de ostateci.
  • distanța între polițiști și criminal era de 12-13 metri, dar nici un polițist nu a tras în el, deși “orice polițist din Poliția Română, cu pistolul aflat în dotare, putea să execute foc de precizie, în condițiile în care ținta era un om de 140 de kg”.

Asta ultima este apropo de discuțiile de genul “dar de ce nu intervine poliția în forță?”. Ăia dădeau pe Google “cum se intervine în forță” și lumea se așteaptă la Chuck Norris.

Pun pariu că aceiași polițiști ar fi primii la proteste ca să nu le scadă norma de hrană sau sporul de calculator, pentru că, iată, își câștigă zilnic acel salariu prin muncă dedicată.

Înțeleg că Onești nu-i vreun centru al aventurilor în România, dar prea multă amorțeală strică. Când doar stai la ciupit cu radarul sau trimiți bețivi acasă, pierzi însă legătura cu orice nevoie mai serioasă a societății.

Nu-i nimic. Șefii de la Bacău și Onești, înlocuiți recent, au fost mutați pe alte poziții de conducere. Toți cei implicați probabil vor ieși la pensie la vreo 50 de ani, după care sunt liberi să se angajeze pe la primării sau alte instituții căpușă ale statului sau poate să-și deschidă propria firmă de pază și protecție, că e ușor să prinzi câteva contracte de pază când ai relațiile făcute pe la instituțiile statului.

Siguranță și încredere!

    29 comentarii

  1. frumos si trist articol in acelasi timp, oricum bine scris!

      (Citează)

  2. “Nu contează unde stai, you’re fucked”

    Nu înțeleg cum poate cineva să realizeze chestia asta și să ajungă la concluzia că nu are sens să părăsească perimetrul în care propoziția asta e adevărată.

      (Citează)

    • Nu toata lumea poate/e dispusa sa o mai ia de la 0 in alta parte cu familie cu tot, mai ales pe 40

        (Citează)

    • Cred că destul de puțini oameni sunt în situația de a nu putea. Radu în mod sigur nu e. Cât despre a fi dispus, asta da. Asta sugerează o alegere conștientă. Gen “știu că orice aș face sunt futut, dar e prea greu să mă duc undeva unde nu sunt futut”. Adica nu că îi place să fie futut, dar nu îi displace suficient.

        (Citează)

    • Giani Mucea: Radu în mod sigur nu e.

      Nu-mi place schimbarea. Eu sunt deranjat și când am de plecat în concediu. Odată ce ajung la destinație îmi place și mă simt bine, dar când trebuie să plec de acasă sunt arțăgos.

        (Citează)

    • Hmm, pare că ai renunța la o schimbare benefică permanentă pentru a evita un deranjament temporar (că mutarea aia se termină și ea la un moment dat). Îmi vine greu să înțeleg asta. Înseamnă că urăști foarte tare să pleci de acasă.

        (Citează)

  3. Eu cred că cea mai mare dilemă a polițistului din ziua de azi este dacă să intervină sau nu. Dacă vreun dobitoc d-asta are pile? De ce să-și pună ei pielea la saramură? Exceptând binențeles cazurile în care îl cunosc personal pe interlop / criminal / etc.

      (Citează)

  4. POLITIA ROMANA!!!!
    NISTE INCOMPETENTI FARA ONOARE!!!
    Vezi si cazul CARACAL.
    A vazut cineva vre un politist sa PIARDA dreptul la PENSIE sau orice alta masura punitiva pentru incompetenta?
    Sunt SCARBIT, NU AM INCREDERE IN POLITIA ROMANA SI SEFII EI PLINI DE STELE, INCOMPETENTI !!!!

      (Citează)

    • Eveze: “Cazul Onești. Procurorul a interzis intervenția în forță a polițiștilor, dar și un lunetist”-4 martie2021
      sau …. rămâne am stabilit…bufnițoii nu răspund?
      să îți reamintesc că și la Caracal apărea același “procurator”?
      …care dispun loco niște chestii?

        (Citează)

  5. Adrian Vasiliu

    12/03/2021 la 12:28 PM

    Dpmdv seful Dias e un tampit
    Deci el zice ca nu era nevoie de pusca cu luneta, orice politist poate trage cu precizie la 15metri in omul ala din balcon de 140kg. Cum facea el teoria lui Pitagora, ca un maestru al aritmeticii

    Cateva idei:
    1. Nu tragi decat in ultimul moment, de aia exista negociatori si oameni specializati in dialog. Cand esti un ciocan, tot ce e in jur pare cui :|
    2. In balcon erau si cei doi electricieni, nu doar omul de 140kg, deci sanse mari sa ii atingi pe aia
    3. La ce arme sunt in dotarea politiei, plus antrenamentul gorobetilor in poligon, sigur-sigur nu nimerea unde trebuie, deci mai bine ca nu au tras. Mai ales ca a escaladat destul de repede situatia de la amenintari la omor, dupa ce unul din ostateci l-a lovit pe asasin
    4. Politistii plus șefii lor trebuiau zburati instant, nu mutati. Eu le-as interzice angajarea mai apoi la stat, plus eliminarea pensiilor speciale si a celorlalte drepturi. E cea mai simpla metoda sa ii responsabilizezi pe astia, nu cu mustrare, nu cu mutarea in lateral pe alta pozitie
    5. Tara asta trebuie arsa si reconstruita… Din pacate nici nu are cine, pana anul trecut speram la USR, m-am lamurit intre timp

      (Citează)

    • Omul nu zicea că trebuia tras din primul moment. Zicea doar că, dacă se ajungea la această nevoie sau era clar ca lucrurile scapă de sub control, orice polițist avea dotările și distanța necesară pentru a executa un foc de armă, dar niciunul nu a făcut-o.

        (Citează)

  6. Agentii de securitate rusi au capturat un spion roman. L-au interogat sub tortura doua saptamani ca sa le spuna procedurile din cadrul serviciului roman de informatii. Acesta nu a divulgat nimic.
    Intors acasa, in scaunul cu rotile, el le-a spus colegilor: “-Puneti mana si invatati procedurile, ca va rup astia cu bataia!”

      (Citează)

  7. Dupa ultimele stiri/evenimente ai impresia ca politia este cea mai mare grupare mafiota din Romania..permise false, trafic la vama, spagi de tot felul, in plus mai sunt si incompetenti si nesimtiti.
    Institutia care ar trebui sa aplice si sa fie prima care respecta legile statului.
    Exact cum a scris si Jar, sunt scarbit de mascaricii astia care poarta uniforma..si le mai platim si pensiile. Sa le fie rusine!

      (Citează)

    • Nu este o impresie, este realitatea puterii. Și judecătorii și doctorii și inspectorii școlari sunt la fel, profita de statut și puterea asupra altora.

        (Citează)

  8. Aveam un coleg prin liceu care vroia sa dea la Academia de Politie. Il intreb ce dracu sa faci tu ma acolo ca te sufla vantul. Imi raspunde: “da, dar pensia … “. Omul avea 18-19 ani da?! Impresia mea e ca astia domina acum Politia. “Plm sunt si eu pe aici, vin la pontare, la 45 de ani ies la pensie”.

      (Citează)

  9. Ma intreb cati oameni interacționează cu poliția pentru ca pe mine ma surprinde faptul ca altii sunt surprinși despre starea asta…

    Cred ca este mult mai proastă situația din teren.
    La o secție de poliție am stat de vorbă cu polițiștii cat așteptăm sa dau o declarație si in 15 mi6 am aflat: unde locuiesc ei, unde duc copilul la grădiniță si ce fac cu soția….

    Acum, ce as putea face cu informațiile astea daca eram acolo din alte motive?

      (Citează)

    • erai IN SECTIA DE POLITIE.
      daca erai rau intentionat, nu te duceai in plimbare acolo si sa stai la coada.
      sau care ar fi “alte motive”?

        (Citează)

    • @Claudiu: probabil nimic. Cine vrea le află urmărindu-i 3 ore pe afară. Nu-s agenți secreți, totuși.

        (Citează)

  10. ce e dom’le cu razvratirea asta contra politiei??
    revolutie e doar in capul vostru baaaaaaaaaaa!!
    a zis un savant odata, circa 2021

      (Citează)

  11. Din ce am auzit eu, politia iesie la pensie la 45 de ani.

      (Citează)

  12. bogdan:
    erai IN SECTIA DE POLITIE.
    daca erai rau intentionat, nu te duceai in plimbare acolo si sa stai la coada.
    sau care ar fi “alte motive”?

    Multumesc. Dovedesti ce presupun: prea putini oameni au reprezentare a ceea ce se intampla cand interactionezi cu politia.

    Asta, sau analfabetii functionali sunt mai multi decat imi imaginez.

      (Citează)

    • Nu inteleg nici eu ce vrei sa spui ca se intampla cand interactionezi cu Politia. Banuiesc ca te referi la un politist de sectie, care nu are in general dispute cu interlopii, deci nu are de ce sa se ascunda. Sunt convins ca hotul ala care a furat un portofel sau persoana care s-a certat cu vecinul si acum are o plangere de la acesta nu o sa se duca sa il atace pe politist sau pe cineva din familie.

        (Citează)

  13. Posibil daca ăla din Onești le atrăgea atenția că nu au mască in 10 minute era deja încătușat și pe un câmp de la marginea orașului

      (Citează)

  14. nwradu:
    @Claudiu: probabil nimic. Cine vrea le află urmărindu-i 3 ore pe afară. Nu-s agenți secreți, totuși.

    Asa este. Insa pentru mine arata lipsa de responsabilitate si profesionalism.

    De exemplu sunt persoane care nu discuta detalii din astea cu colegi de munca cu care petrec mai mult timp.

      (Citează)

  15. Bun articol.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus