un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Simulări privind răspândirea virusului în diverse încăperi

14 Dec 2020  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Ziarul El Pais a publicat simulări privind modul în care virusul Sars-cov-2 infectează alți oameni în diverse scenarii uzuale, de exemplu într-un bar sau într-o clasă de școală sau într-o cameră în care cineva are deja virusul și nu știe asta.

Cred că ar trebui să citiți cu atenție respectivul articol pentru că sunt multe informații utile în el, majoritatea obținute din studierea unor cazuri reale de infectare.

O informație bună este că o persoană care vorbește tare elimină de 50 de ori mai mulți aerosoli decât cineva care vorbește încet. Aerosolii sunt micro-particule pe care le eliminăm prin nas și gură atunci când vorbim și respirăm, particule atât de mici încât se comportă precum fumul, adică plutesc pe termen aproape nelimitat în aerul camerei respective.

De asta barurile sau alte locuri în care se vorbește cu voce ridicată din diverse motive sunt periculoase, iar dacă nu porți mască și mai periculoase. Un alt exemplu bun este într-o clasă de școală, situația cea mai defavorabilă fiind cea în care profesorul este infectat deoarece acesta vorbește permanent și cu voce puternic. Din 24 de elevi din clasă, 12 vor fi infectați după două ore.

Este dat și un exemplu real al unui cor din SUA. 61 din cei 120 de membri au participat la repetiții, s-au distanțat, s-au spălat pe mâini, dar n-au purtat măști și n-au stat într-o încăpere ventilată. După 2,5 ore de cântat, 53 de persoane erau infectate pornind de la un singur bolnav fără simptome în acel moment.

Masca te protejează pentru perioade finite de timp în spații închise, apropo. O concluzie a simulărilor este că, într-o încăpere cu un om infectat și alți 5 sănătoși ce petrec câteva ore împreună, patru dintre aceștia din urmă se vor infecta și ei chiar dacă poartă măști în tot acest timp. Nu știu care-i pragul de timp, poate de la 2 sau 4 ore în sus. Țin minte că pe la noi la știri s-a spus de la început că masca te protejează la expuneri scurte, gen dacă vorbești mai puțin de 15 minute față în față cu o persoană infectată care poartă de asemenea mască.

Ei bine, concluziile interesante sunt că ventilarea spațiilor închise poate ajuta enorm la micșorarea transmisiei virusului. Un curent de aer proaspăt îndepărtează din atmosferă aerosolii purtători de virus sau îi așază pe diverse obiecte, unde nu mai sunt un pericol așa mare. Și prin aer proaspăt nu se referă la instalațiile uzual de aer condiționat care, sper că știați asta cu toții, nu introduc aer proaspăt de afară, ci doar îl răcesc și recirculă pe cel din cameră. Singurul rol al unității de exterior a aerului condiționat este să ia căldura din casă și o să disipe în exterior, dar nu bagă aer “curat” în casă.

În exemplul de mai sus, dacă elevii poartă mască și sala de curs este constant ventilată (ferestre deschise), se îmbolnăvește doar unul din 24. Sunt toate explicate mai bine de El Pais.

    7 comentarii

  1. Articolul are mai bine de o luna de cand a fost publicat, insa din pacate nu prea cred ca a fost distribuit suficient, impreuna cu altele similare. Cifrele in continuare cresc si lumea in continuare nu respecta niste reguli de genul acesta, de altfel de maxim bun simt si care denota o minima responsabilitate. Masca nu face minuni, doar ajuta.

      (Citează)

  2. Pai noi romanii suntem fucked, ca la noi nimic nu e mai periculos decat curentul.

      (Citează)

  3. Era interesant daca specificatu si tipul de masca folosit dar banuiesc ca este cea simpla, albastra ca sa zic asa.

      (Citează)

  4. exact. era ft fain sa zica ce masca au folosit.

    Fuzz: Ei bine, concluziile interesante sunt că ventilarea spațiilor închise poate ajuta enorm la micșorarea transmisiei virusului. Un curent de aer proaspăt îndepărtează din atmosferă aerosolii purtători de virus sau îi așază pe diverse obiecte, unde nu mai sunt un pericol așa mare. Și prin aer proaspăt nu se referă la instalațiile uzual de aer condiționat care, sper că știați asta cu toții, nu introduc aer proaspăt de afară, ci doar îl răcesc și recirculă pe cel din cameră. Singurul rol al unității de exterior a aerului condiționat este să ia căldura din casă și o să disipe în exterior, dar nu bagă aer “curat” în casă.

      (Citează)

  5. Eu vreau un studiu despre cum se raspandeste virusul la oamenii care nu au masca in parc dar stau ei mai la departare de altii. Poate studiul ala justifică amenzi de 20000 de lei. Sau cum se raspandeste cand iti plimbi copilul in carut prin parcul gol dar nu porti masca.

      (Citează)

    • @Pmk, ti-ai raspuns singur la intrebare.
      Parintele ala care isi plimba copilul prin parc fara masca, desi este parcul liber, este posibil sa se intalneasca cu un alt parinte fara masca (si eventual sa stea si de vorba 15-20 de minute). Si, in loc sa caute atunci masca sa o puna pe fata, aleg sa stea ei mai la departare unul de altul.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus