un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum poate toată lumea să ajute la modernizarea școlii românești (p)

29 Jul 2020  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Eu am făcut școala într-o perioadă în care, dacă lipseai câteva zile de la ore din diverse motive, nu aveai altă soluție decât să împrumuți caietul unui coleg care a fost prezent și să transcrii de mână ce a scris el sau ea, ca să ai și tu lecția respectivă.

Din diverse motive, să tragi la xerox respectivul caiet a devenit o practică abia în facultate. Nu știu de ce. Poate nu erau multe xeroxuri sau poate că erau scumpe sau poate că nu se făcea așa.

Fast-forward în 2020 și acum avem teleșcoală, lecții la distanță prin video și Internet mobil, la o adică. Și cred că nu-i cazul să ne amăgim: teleșcoala probabil va continua și în septembrie, în noul an școlar, având în vedere numărul de cazuri de Covid-19 la care ne învârtim acum, previziunile pentru viitor și potențialul mare de infectare când bagi 20-30 de copii într-o clasă pentru 6 ore.

Problema în România este una de leveling the playfield, cum se zice. Unul din trei elevi nu a avut acces la școală sau resurse educaționale în perioada stării de urgență și alertă. Unul din trei!

Adăugați la asta lipsa de materiale potrivite pentru predare de la distanță și nevoia de adaptare a profesorilor și elevilor la acest nou mod de predare și rezultă o problemă mare: accesul inegal la educație și un decalaj și mai mare între școala din mediul urban și cel rural, unde profesorii și elevii rămân în urmă.

Problema aceasta nu-i chiar ușor de detectat, mai ales că efectele ei se vor vedea peste câțiva ani în statistici despre abandonul școlar sau media notelor de la capacitate sau bac. Acest aspect o face importantă de rezolvat cât mai rapid. Abandonul școlar oricum era dublu în mediul rural, vom vedea în viitor ce cifre ies.

Autoritățile fac ce pot, iar companiile private ajută și ele cum pot și acum pot ajuta și oamenii obișnuiți. Vodafone, de exemplu, extinde programul Școala din valiză. Programul a fost început în 2018 prin Fundația Vodafone, în câteva județe, și presupune pregătirea profesorilor și studenților pentru predarea digitală, de la distanță (și este nevoie de pregătire, că am auzit de profesori care nu știau să deschidă Zoom sau să poziționeze corect webcam-ul).

Dincolo de materiale educaționale și training-uri ținute profesorilor există și valiza în sine, un kit compus din laptop, tablete, videoproiector, Wi-fi și routere 4G, sistem audio și tot ce este nevoie pentru o clasă digitală. O dai unei clase și toți de acolo, profesori și elevi, au hardware-ul necesar la dispoziție.

În acest context, Vodafone a anunțat că va extinde acest proiect în viitor, sub numele “Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă”. Mai mult, și persoanele care vor să ajute cumva la dezvoltarea școlii românești o pot face acum prin donații pe vodafone.ro/educatie. Se poate dona direct de pe creditul de cartelă sau pe factura Vodafone sau cu cardul bancar pe site și Vodafone va dubla orice donație astfel primită. Tu dai 2 euro, Fundația Vodafone mai adaugă încă 2 euro, dincolo de ce fac ei oricum în cadrul programului.

    8 comentarii

  1. Ce te faci cu profesorii depasiti de tehnica moderna? Ei nu mai pot tine pasul cu noua conditie a invatamantului. Nu au nici cele mai mici cunostinte despre utilizarea unui laptop sau tablete pentru a preda online.
    Ministerul nu o sa renunte niciodata la acesti profesori pentru ca sunt vechi in bransa, dar din pacate ar trebui sa o faca. Ar trebui schimbata programa scolara si adaptata noilor tendinte. Sa se introduca materii cu adevarat utile in viata copiilor (lectii despre tehnologie, despre circulatia pietonala, despre bunele maniere, despre bani, sa se faca mai multa practica la materii nu doar teorie….etc). Sa scoata copii in natura sa ii invete sa protejeze mediul si sa il respecte, sa aiba un stil de viata sanatos, bazat pe mancare sanatoasa si sport, nu pe ciocolata si inghetata….. Si cred ca cel mai important aspect ar fi sa ii faca pe copii sa le placa sa citeasca cat mai mult, sa acumuleze cunostinte si de la unii care chiar au avut ceva de spus in istorie nu doar de la dascali limitati si fara viziune.

      (Citează)

    • Ovidiu ai inebunit?
      Tara te vrea prost si eventual sa votezi cu PSD inca 100 ani.
      Auzi la el sa ne invete copilasii despre bani si antreprenoriat …ptiu drace

        (Citează)

  2. Eu am văzut profesori de facultate de profil care nu știau să scoată laptopul din stand-by. Alții nu știau sa își citească mail-urile și le printau asistenții.

    Fără legătură evidentă cu cele de mai sus, eu am fost la REI in ASE.

      (Citează)

  3. Vodafone poate dona cartele de net special pentru elevi/studenti, eventual cu limitari de ore intre care e disponibil netul, ca nu invata elevul dupa 21 seara, de exemplu, sau mai devreme de 6 dimineata.

      (Citează)

  4. “LUMEA”, TU, NOI, **NU** avem ce sa ajutam la modernizarea scolii.
    De asta exista stat, are bani din taxe pe care eu ii ajut sa le aiba la buget, spor la treaba stat sa modernizezi scolile.

      (Citează)

    • Au câștigat portocalii licitația…
      (nu prea inteleg cum, că sunt scumpi de obicei), asta e…
      dar, voluntariat poate oricine (nu îi pot spune mecenat, că nu e pe banii lor preponderent)

        (Citează)

  5. “Școala on-line este departe de a fi o opțiune pentru ciclurile preșcolar și primar, respectiv pentru copiii între 3 și 11 ani, și poate avea efecte dăunătoare pentru copii”, spun reprezentanții Academiei Române. Aceștia consideră că educația online poate fi doar complementară – un suport – pentru educația directă, în sala de clasă.
    Eu sunt 100% de acord.

      (Citează)

    • Multi reprezentanți ai Academiei Romane sunt niște somități in domeniul lor, dar unii dintre ei sunt precum o biblioteca veche. Mai nou exista si biblioteca virtuala care e mult mai usor de rasfoit si in care iti gasesti mult mai repede informatiile de care ai nevoie. Hai sa evoluam, sa ii lasam pe cei care traiesc inca in trecut sa viseze la istorie iar noi sa ne facem un viitor asa cum vrem si in trend cu cei evoluati, sa nu ne mai comparam cu Bulgaria sau Ungaria.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus