un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Olympus vinde divizia sa de camere foto și renunță la acest business

24 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

O veste tristă, așa mi se pare asta. Olympus își va vinde divizia de camere foto către Japan International Partners, o companie despre care nu știm ce va face cu această divizie de camere. Poate vor continua să producă sub numele Olympus, poate vor modifica puternic modelul de business. Vom vedea.

Olympus a fost printre primii în domeniul mirrorless, iar camerele lor mi s-au părut excelente. Primul model văzut de mine, un OM-D E1 prin 2012, mi-a arătat că mirrorless-urile sunt viitorul. Înainte de asta, însă, Olympus activa încă din 1936 în domeniul camerelor foto cu film și aveau propriul brand de obiective, Zuiko.

Tot cei de la Olympus au fost și printre primii în domeniul camerelor digitale și au fost printre dezvoltatorii senzorilor Four Thirds și Micro Four Thirds. Pe cei Micro 4/3 îi utilizau în continuare în camerele lor curente, împreună cu cei de la Panasonic.

Și la un moment dat n-a mai mers. Olympus producea camere scumpe, dar în domeniul tehnologiei fotografice au fost apoi depășiți de concurenți, în special de Sony, care a crescut foarte mult. Piața foto este împărțită de Canon, Sony și Nikon, în această ordine, și nici Nikon nu stă prea bine, în mai 2019 declarând că vor trece pe pierdere în divizia lor de imagistică. Olympus, care era la categoria “și alții” în clasamente, n-a mai făcut deloc față.

Nu i-a ajutat nici un scandal uriaș din 2011. Un CEO nou numit a lansat o investigație internă în cheltuirea fără justificare a peste 1,5 miliarde de dolari de către cei din compania. Board-ul Olympus l-a dat afară pentru defăimare, dar investigația a fost continuată de autorități și s-a descoperit o serie foarte mare de nereguli contabile, pierderi ascunse, plăți către tot felul de mafioți și alte asemenea probleme. Urmarea a fost că Olympus a concediat o parte dintre angajați și a închis 40% din fabricile sale.

Rămâne de văzut ce va face JPI cu brandul și divizia cumpărată. Tranzacția va fi finalizată pe finalul anului 2020. Olympus rămâne cu restul diviziilor sale, activând și în domeniul medical (lider de piață în endoscopie) și industrial (aparatură de monitorizare, scannere, traductoare, analiză video șamd). Fac și niște reportofoane foarte bune, de altfel.

Problema pe termen lung este că prea puțini producători de camere foto-video înseamnă prea puțină concurență și prea puțină inovație în domeniu, dovadă cât de greu s-au mișcat lucrurile pentru a ajunge la o cameră bună și de blogging precum Sony ZV-1.

olympus_pen_e_pl5_01

    7 comentarii

  1. Si acum avem un Olympus UltraZoom care face poze cu niste culori foarte frumoase, adus pe sub mana din Dubai pentru ca statul roman punea niste taxe imense pe aparatele foto.

    I-am tot luat acumulatori de schimb pentru ca se strica foarte repede si nu mai tin la facut poze. Poate a ramas cu un defect dupa ce i-au inlocuit prin anii 2000 un PCB-ul cu card reader-ul la MGT, cand mi-au luat 400 si ceva de lei pentru ceva tinut cu 1 clips si 1 surub.

    Pe scurt, calitatea pozelor este foarte buna, service-ul in caz de probleme era orice numai o experienta placuta nu.

      (Citează)

  2. E cea mai tare stire care, dupa mine se datoreaza si unor modificari comportamentale la nivel de individ. Nu m-as mira sa aflu in curand ca toate marcile de aparate foto sunt in declin.

      (Citează)

    • Probabil ca nu prea ai mai citit nici o stire legata de piata de aparate foto in ultimii 4-5 ani. Toate marcile sunt in declin, unii mai reusesc inca sa reziste pe piata, dar vanzarile scad de la an la an.

        (Citează)

  3. Probabil ca i-au cumparat pentru portofoliul de patente si urmeaza sa profite de el. Ma indoiesc ca au ce sa faca altceva.

    Inca detin un mirrorless Olympus, un epl 6. Bun aparat.

      (Citează)

  4. Se pare ca Japan International Partners a preluat si participarea americana in Oly. Altfel spus japozezii si-au “renationalizat” firma. Nu cred ca vor inchide productia de camere foto.

      (Citează)

  5. Mircea Bezergheanu, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi romani de wild life este ambasador Oly in Romania. Iata ce spune el intr-o postare pe Facebook “Probabil sunt cel mai bine informat fotograf din Romania cu privire la mișcarea din firma OLYMPUS. Voi simplifica cât pot – OLYMPUS Inc. are acționariat AMERICAN 40%. Cu mișcarea de azi au transferat divizia foto la un fond 100% Japonez scăpând de acționariatul care bloca, spre exemplu dar nu numai, dezvoltarea pe partea video a echipamentelor care se pretează perfect la acest gen de activitate. Dar încurcau probabil apele pe o piață foarte bună si dinamică care ar fi absorbit imediat ceea ce oferă în plus sistemul Olympus – vedeți ultimele mele filmări din Proiect Dobrogea și veți înțelege – astfel încât s-a ajuns la o soluție de vânzare spre un fond, care va pasa probabil firma către niște patroni Japonezi fără acționari străini. Am primit atenționare să nu mă îngrijorez, toată echipa de la dezvoltare a migrat acum iar la ei zilele astea este cu șampanie.”

      (Citează)

    • “Am primit atenționare” = ce era să zică și Olympus, că nu știu ce urmează? Speră și ei ca japonezii să producă în continuare camere, nu să-i cumpere pentru patente sau ca să renunțe la orice în afară de camere subacvatice.
      Aceiași japonezi au cumpărat și brandul Vaio de la Sony și încă produc laptopuri Vaio, dar doar pentru piața lor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus