un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Camera Sony ZV-1 pare a fi cel mai bun model actual pentru vlogging și filmări de amatori

28 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Sony a prezentat oficial camera ZV-1 despre care vorbeam săptămâna trecută din zvonuri și da, toate zvonurile s-au dovedit adevărate, ceea ce face din ZV-1 cea mai bună cameră pentru vlogging și filmări de amatori în acest moment. Sau amatori+, să-i zicem, că este gândită pentru cei ce vor și un microfon extern de calitate bună și imagine adusă de un senzor de 1 inch.

Practic au luat un RX100 Mark 7 și au eliminat niște funcții pentru a face camera mai ieftină și mai potrivită pentru vlogging. Obiectivul nu mai are un zoom optic 10x, ci doar un 2,7x, dar asta e suficient pentru video. Diafragma a scăzut de la F/2.8 la F/1.8, adică obține clipuri video și fotografii mai luminoase în lumină slabă și include și un filtru ND pentru situațiile cu prea multă lumină. Față de RX100, carcasa este de calitate inferioară, plastic în loc de magneziu, dar asta ține și prețul sub control.

Sony ZV-1 face fotografii de 20 de megapixeli, dar se vede că a fost gândită pentru filmări și vloguri. Butonul de Record este acum mare, pus la îndemână, iar clasica rotiță de schimbat între 15 moduri de fotografiere a dispărut cu totul, fiind înlocuită cu un buton. Microfonul a fost îmbunătățit și pachetul include un puf (un deadcat, cum se zice) pentru microfonul frontal pentru a elimina din zgomotul de vânt și alte sunete nedorite.

Au introdus o funcție de îmbunătățire a pielii și una numită Product Showcase, în care camera detectează când arăți în fața ei un obiect și focalizează foarte rapid pe acesta și apoi înapoi la fața ta după ce nu-l mai arăți. Sper să introducă această funcție și pe RX100 m7 printr-un update viitor de firmware.

Carcasa este mai bine gândită pentru vlogging cu acel ecran rabatabil spre lateral. Pe RX100 m7 ecranul se ridică la 180 de grade în sus, ceea ce uneori lovește într-un microfon extern. Treaba asta se rezolvă ușor pe RX100 cumpărând un rig cu suport de microfon în lateral sau, cum am mai spus că am eu, cu suport tot în partea de sus, că rămâne totuși loc suficient pe lângă ecran.

ZV-1 elimină însă flash-ul integrat și viewfinder-ul retractabil în carcasă și pune în locul lor o patină pentru accesorii, unde poți prinde direct un microfon sau o lampă sau alt accesoriu. Patina este conectată (hot shoe) și compatibilă cu alte accesorii Sony, apropo.

În rest, ZV-1 păstrează toate funcțiile excelente de pe RX100 m7, precum focalizarea foarte precisă pe ochi, filmarea 4K la 100 Mbps în 30 fps, filmare slow-motion la 960 fps, stabilizare Steadyshot (care-i destul de bună), jack pentru microfon extern, alimentare externă (adică poți filma alimentând camera de la o baterie externă prin microUSB), creează și clipuri proxy în paralel cu cele principale (deși n-am încercat niciodată funcția, dar o voi face) șamd.

Practic, ZV-1 este camera spre care ar trebui să se orienteze orice vlogger care vrea să treacă dincolo de filmarea cu telefonul sau cu vreun DSLR inutil de voluminos pentru ceea ce filmează.

Sony are și un trepied cu telecomandă wireless integrată pentru această cameră. Nu-i rea ideea, dar acesta costă 900 de lei, iar la acești bani poți cumpăra chiar un gimbal de stabilizare precum Zhiyun Crane M2, care în teorie poate fi folosit și ca telecomandă, dar mai important este că oferă stabilizare foarte bună.

Sony ZV-1 va costa 3.900 de lei la lansarea din iunie. F64 deja a listat-o. Scumpă, dar un RX100 m7 costă 5.500 de lei, iar pentru video-first aș alege ZV-1. O să repet ce-am spus și în primul articol: mă bucur că Sony a înțeles în sfârșit că direcția video este la fel de importantă precum cea foto. Acum mai trebuie să o facă și ceilalți și omenirea va fi salvată.

    6 comentarii

  1. Micro USB pe un produs lansat in 2020…
    Bine macar ca nu e mini-usb sau vreun conector propriu

      (Citează)

  2. Vezi ca, daca le iei impreuna, iei pe la 400 lei tripodul, ceva mai accesibil.

      (Citează)

  3. Este un Rx100 mk3 sau 4 reciclat la maxim, au lăsat deci și alimentarea.

    De altfel și mk6 are micro usb, nu știu ce are 7 (Radu?)

      (Citează)

  4. @Stefan, poate mai degraba RX100M5 imbunatatit, ca ala e cu detectie de faza la AF si cu optica asta…

      (Citează)

  5. Omenirea o sa fie salvată cand o sa poti filma timp de 5-6 ore cu o baterie nu 1-2 cât e timpul de stand by al acestei camere. Ce rost sa ai 1000 de functii daca le poti folosi 1 ora . Si nu , nu car dupa mine gentuța cu acumulatoare. Sa ma treziți cand o sa apara o camera cu care poti filma mai mult de 1-2 ora , până atunci raman la s9 plus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus