un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În curând vom vedea camere cu termoviziune la intrarea în birouri și fabrici

18 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Tehnologia se adaptează la nevoile pandemiei. După ce Google și Apple au dezvoltat rapid protocolul lor de contact-tracing, imprimantele 3D au lucrat pentru ventilatoare și după ce termometrele cu infraroșu au venit în actualitate, acum a venit rândul camerelor video.

Mai exact, revine cu forțe noi domeniul camerelor de supraveghere cu termoviziune și cu măsurare cu acuratețe a temperaturii pielii. Până acum astfel de camere aveau ca scop detecția de corpuri calde, ca să iasă rapid în evidență o persoană care sare gardul sau care sare granița, că-i mult mai cald decât mediul înconjurător. Cred că am mai spus pe aici că am văzut cândva o astfel de soluție Flir care detecta căldura unui om de la câțiva kilometri distanță, fiind gândită pentru supravegherea frontierei de stat.

Când vrei să detectezi un corp cald, nu-ți pasă exact dacă are 35 sau 38 de grade Celsius, că oricum este mult mai cald decât zidul sau copacii din jur.

Acum cu pandemia a început să conteze și temperatura exactă la suprafața pielii. Uitați cât de rapidă poate fi o soluție de scanare a unui număr mare de oameni ce intră pe ușile unei hale:

Imaginea este de la o nouă cameră D-Link DCS-9500T. Nu este o soluție din gama home, ci ceva gândit pentru birouri, fabrici, spații comerciale, școli și alte asemenea zone cu trafic mai mare de persoane pentru că această cameră măsoară temperatura a până la 30 de persoane simultan, cu rapiditate mare.

Altfel spus, este de montat în dreptul ușilor de acces pentru a identifica rapid dacă o persoană din sutele care intră în clădire la ora începerii activității are temperatura mai mare decât este normal.

Camera este duală, cameră video 1080p și cameră cu termoviziune cu senzor de 400 x 300 elemente și o acuratețe de +/- 0,3 grade C, zice pagina oficială. Senzorul e bun, că sunt și o mulțime de camere cu termoviziune profi cu senzor de 320 x 240 elemente. Comparativ, cea pe care o folosesc eu în unele review-uri este de 206 x 156 elemente.

Cea D-Link vine și cu un software tip dispecerat și include recunoaștere facială. Altfel spus, dacă o persoană are temperatura crescută, nu trebuie să te întrebi care dintre cele 200 care au intrat în acel minut pe ușile clădirii o fi fost, ci îți spune software-ul dacă îl conectezi la baza de date cu fotografiile angajaților.

De acolo fiecare companie își face singură procedurile pentru ce face în continuare. Poate cheamă respectiva persoană pentru a-i măsura temperatura cu un termometru, poate îi spune să muncească astăzi de acasă, micșorând astfel interacțiunea ei cu alți angajați, poate află că respectivul a stat în curent și de asta are febră, deci e ok să intre în birouri.

Cred că în viitor vom asista la montarea unor astfel de soluții în special în fabrici și poate și școli sau alte instituții. Gândiți-vă la o fabrică: dacă o persoană bolnavă de covid dă și altora boala și asta duce la închiderea temporară a liniei de producție, pierderile pot fi chiar și de milioane de euro. Astfel de companii vor prefera să trimită un om cu temperatura mărită acasă în acea zi, deși cel mai probabil nu este bolnav, decât să riște un focar de infecție și posibilele pierderi financiare și omenești ce i-ar urma. Pun pariu că cei de la Arctic Găești sau FAN Courier și-ar fi dorit un astfel de sistem, D-Link sau nu.

Părerea mea este că în următoarele luni vor fi montate astfel de camere și la intrarea în clădirile de birouri mari și probabil în alte spații industriale, poate și pe la grădinițe sau școli. Unii nu-și pot permite întreruperi ale activitătii, iar astfel de soluții pot fi prima linia de alertare și limitare a problemelor, chiar dacă poate ajung să coste sute sau mii de euro.

După cum ziceam în articolul despre termometre IR, se măsoară temperatura la suprafața pielii, care pentru un om normal este de vreo 34-35 de grade. Dacă ai pe piele 37,3 grade (cât zice OMS că ar fi un prag bun de alarmare) sau mai mult, probabil temperatura reală internă este mult mai mare.

    27 comentarii

  1. asta e un hype care o sa treaca la fel de rapid cum a aparut.
    in urmatorul an sau maxim 2, treaba asta o sa fie uitata, inclusiv figurile astea cu luat temperatura.

    si daca nu ai covit si ai o gripa de sezon ce faci?
    pt gripa nu a pus nimeni senzori de temperatura.

      (Citează)

    • Dacă ai gripă, te duci acasă. De ce ai vrea să fii la birou cu gripă, ca să o dai și pe aia altora?
      Gripa, însă, este infecțioasă după ce ai simptome, deci o dai mai puținor oameni. Și în plus există vaccin, pe când pentru covid nu.

        (Citează)

  2. pot sa ne citeasca si cipurile, sau trebuie sa ne bagam in continuare cablul USB?

      (Citează)

  3. “respectivul a stat în curent și de asta are febră ” – asta numai daca se instaleaza in Romania. Ca numai pe noi ne trage curentul si facem febra…

      (Citează)

  4. Au belit pewla vampirii.

      (Citează)

  5. O fi legal sa pui camere din astea la intarea in fabrici? In Romania si in UE, ca in China stim ca e posibil orice…

      (Citează)

  6. In curand ?

    Am montat una ca asta : https://www.a2t.ro/camere-ip-dahua/camera-termala-pentru-masurarea-temperaturii-dahua-tpc-bf3221-t.html in urma cu 3 saptamani la sediu.

      (Citează)

  7. Camera asta e unealta satanei.

    In primul rand, uite cum arata. Parca ar fi robotul ala din wall-e. Zici ca e trist, dar asta e doar ca sa iti lasi garda jos, toata lumea stie ca a fost programat sa extermine specia. T1, T2 si alea mai proaste nu-ti spun nimic?

    In al doilea rand, asta e un atac impotriva jurnalismului de investigatie si al entertainment-ului. Cum iti imaginezi tu ca ar decurge o confruntare intre niste pensionari+cameraman si o camera montata pe un perete? Cate minute ar putea dura? Ce facem cu restul zilei? Ce discutam la stiri daca nu mai avem asta?

    In plus, sunt sigur ca va fi retras de la vanzare. Ca luatul temperaturii e un act medical, deci chestia asta e un dispozitiv medical. Si sunt sigur ca nu respecta regulamentele UE pentru medical devices.

      (Citează)

  8. Nu te-ai documentat suficient pe tema asta :) Camerele astea de termoviziune pentru oameni lucreaza impreuna cu un black body (o sursa de temperatura fixa indiferent de mediul inconjurator, folosita ca punct de referinta/calibrare). Asa ca sunt foarte precise plus/minus 0.3C).
    https://www.bhphotovideo.com/c/product/1554544-REG/dahua_technology_jq_d70z_temperature_measurement_blackbody.html

      (Citează)

  9. Ăăăăă, cam de 20 de ani avem pe nave camere FLIR cu care se urmareste punctual temperatura agregatelor, fie manual fie pe monitor in punctul de control. Nimic nou, doar chinezariile ce vor apare pe toate strazile…

      (Citează)

    • Da, dar nu cred că-ți pasă la agregate de temperatura măsurată la virgulă. Ca altfel camere Flir sunt montate și la graniță, unele cu bătaie la 30 km, dar nu măsoară temperatura pentru a vedea că ai gripă, ci doar că vrei să sari granița.

        (Citează)

  10. M-am mirat că până și piața de lângă mine a pus de vreo 2 săptămâni la intrare niște tablete care-ți evaluează temperatura corpului.

      (Citează)

    • La piață la mine e un semn care spune că trebuie să porți mască. 50% poartă. Teoretic era și un nene cu termometru acolo, dar nu l-am văzut niciodată folosindu-l.

        (Citează)

  11. O camera de genul asta era pusa ieri la intrarea in Shopping City Sibiu, e acolo facut un culoar ca sa treci prin raza vizuala si un bec palpaie verde (banuiesc ca rosu daca ai febra, dar n-am vazut cand am trecut pe acolo).

      (Citează)

  12. Se spune ca 70-80% dintre bolnavi sunt asimtomatici, adică nu au nici un simtom, adică nu au nici temperatura crescuta (pot fi depistați doar prin testare) . Atunci care e rostul acestei monitorizări?

      (Citează)

  13. EGO:
    Se spune ca 70-80% dintre bolnavi sunt asimtomatici, adică nu au nici un simtom, adică nu au nici temperatura crescuta (pot fi depistați doar prin testare) . Atunci care e rostul acestei monitorizări?

    Asimtomatici ineleg ca sunt aia fara niciun simtom…
    Daaaaaar…
    Ce e ala simtom?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus