un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum funcționează un termometru în infraroșu și de ce doar cele medicale trebuie utilizate pentru măsurarea temperaturii umane

19 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

A început măsurarea temperaturii cetățenilor la intrarea în diverse instituții și magazine și foarte mulți și-au cumpărat termometre în infraroșu pentru asta. De ce? Pentru că măsoară temperatura în câteva secunde și fără contact cu pielea, pe când să-i dai omului un termometru normal cu mercur și să-i ceri să-l țină sub limbă vreo două minute este imposibil.

De ce se măsoară temperatura la intrarea în diverse clădiri?

Obligativitatea măsurării temperaturii apare în Anexa la Hotărârea 24 din 14 mai 2020, unde la punctul 3 scrie:

3. Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel:

b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade C;

Asta ca să știți cine și ce le dă dreptul să vă ia temperatura. Din “operatorii economici” eu înțeleg că aproape orice business trebuie să măsoare temperatura clienților.

Este măsurarea temperaturii o idee bună? Asta este o altă discuție. Poți avea temperatura crescută din foarte multe motive, dar trăim vremuri în care se merge pe principiul “better safe than sorry”, iar legea este cea de mai sus.

În plus, dacă 5 secunde de măsurătoare la intrarea într-o clădire îi ferește pe cei din interior de îmbolnăvire sau măcar îi face să se simtă mai în siguranță, mai puțin stresați de covid-19, eu n-am nici o problemă în a accepta să fiu “termometrizat” (hai să nu mai inventăm cuvinte, totuși?). Mai ales că și eu mă simt mai bine știind că toți ceilalți din interior au fost la rândul lor măsurați.

De ce temperatura măsurată este de obicei mai mică decât cea reală?

Mai multe motive:

  1. Temperatura la suprafața pielii este mai mică decât în interiorul corpului și, ca orice schimb de temperatură, contează și cât de cald este aerul în ziua respectivă.
  2. Termometrele indică valori diferite pentru că nu sunt bine calibrate, o eroare uzuală fiind de +/- 2 grade Celsius. Cele cu infraroșu depind puternic de calibrarea din fabrică și de materialul și culoarea obiectului a cărui temperatură este măsurată; explic mai jos, în partea plictisitoare, de ce.

Uitați un test făcut de mine. Un termometru clasic no-name pe care-l am pe acasă și pe care l-am ținut un minut sub limbă zice că am 36 de grade. Camera mea cu termoviziune, ațintită pe fruntea mea, spune că am 33-35 de grade (oscila între valori), iar în vârful nasului am 32 de grade, că-i lung și mai slab inervat și deci mai rece.

Câte grade am de fapt? Nu știu, ba chiar toate citirile pot fi adevărate pentru că le-am făcut în puncte diferite ale corpului.

Concluzia este, însă, că pragul legal de 37,3 grade C nu-i prea mic. Dacă un termometru IR spune că cineva are 37,3, probabil are chiar mai mult de atât!

Ce termometru cu infraroșu trebuie cumpărat?

Sunteți operator economic și trebuie să cumpărați un termometru cu infraroșu, că așa cere legea. De care cumpărați? Răspunsul este: unul medical. Unul gândit pentru a măsura temperatura corpului omenesc, nu unul generic care poate avea diverse aplicații.

Asta când ne referim la pirometre ieftine de 300-500 de lei, desigur. Unul industrial ce măsoară temperaturi între -40 și +400 grade Celsius probabil va măsura foarte bine și temperatura pielii, dar costă sute de euro. Dacă vă uitați pe site la Fluke, de exemplu, prețurile încep de la 230 de dolari.

Răspunsul mai amplu: unul medical de la un producător de aparatură medicală. Adică nu orice no-name care pretinde că măsoară temperatura umană, ci alegeți un brand cu o activitate mai amplă în acest domeniu, că poate își calibrează mai bine senzorul respectiv. Nu zic că Omron, Beurer sau Hartmann, mărci populare la noi, sunt bune, dar măcar am mai auzit de ele. Inclusiv Xiaomi vinde un termometru IR.

Discuția este mai degrabă teoretică. Dacă vreți un termometru cu infraroșu pentru că vă cere legea, dar nu vă interesează cât de bine măsoară, îl veți lua oricum pe cel mai ieftin, iar de obicei cele mai ieftine chiar sunt medicale, cu interval de măsurare în 33-42 grade C.

Cum funcționează un pirometru (aka “the boring part”)

Pe scurt, acesta măsoară radiația pe care pielea ta o emite în infraroșu și în funcție de aceasta determină temperatura corpului. Un corp de temperatură mai mare emită mai multă radiație în spectrul infraroșu decât unul cu temperatură mai mică.

Este același principiu pe care se bazează și camerele cu termoviziune. Diferența este că o cameră cu termoviziune măsoară simultan o zonă mai mare pentru a obține o “imagine” precum cea de mai jos. Un pirometru măsoară temperatura unei zone mici, practic un punct. Majoritatea pirometrelor au și un laser ce indică punctul în care măsoară temperatura pentru ca operatorul să știe ce-a “țintit” cu acel aparat. De asta oamenii arată de parcă i-ar fi luat un lunetist în cătare, precum în imaginea din dreapta.

Pirometrele au două probleme.

Prima problemă este că pirometrele sunt imprecise din motive de componente de calitate slabă. Așteptați-vă la erori uzuale de +/- 2 grade Celsius, iar cu cât sunt mai ieftine probabil că și eroarea este mai mare deoarece senzorul de infraroșu utilizat este de slabă calitate sau calibrarea acestuia a fost făcută fără precizie mare. Cel Fluke de 230 de dolari? Eroare de +/- 1 grad C. Cel de 600 de dolari? Eroare de +/- 0,1 grade C, că are componente mai bune în interior.

A doua problemă este indusă de fenomenul fizic utilizat pentru determinarea temperaturii, adică radiația de căldură în infraroșu.

Fenomenul fizic funcționează astfel: energia radiata în infraroșu depinde și de materialul din care este făcut un corp și de culoarea acestuia, nu doar de temperatura sa.

Două corpuri de aceeași temperatură vor emite cantități diferite de energie în funcție de culoare și material! Un pirometru, măsurând niveluri diferite de energie, va concluziona deci că cele două corpuri au temperaturi diferite, deși nu este adevărat.

Treaba asta se compensează printr-o mărime fizică numită emisivitate, care spune cât de bun este un anumit material la a radia căldură. Un corp ideal care nu radiază deloc în IR are emisivitate zero; unul care radiază “maxim” are emisivitate 1. Materialele reale au emisivitate între 0 și 1 (tabel PDF), iar pielea umană undeva pe la 0,9.

Bored yet? Am ajuns la concluzie, e gata. Pirometrele ieftine au emisivitatea fixată din construcție și nu poate fi ajustată de utilizator. Temperatura unui om trebuie luată doar cu pirometre medicale, calibrate pentru emisivitatea specifică oamenilor, nu cu unele generice care poate că sunt gândite pentru inspectat conducte sau angrenaje.

Și da, am zis culoarea. Un corp vopsit în negru va emite mai multă căldură decât același corp vopsit în alb. Teoretic același lucru este valabil și pentru piele neagră versus piele albă, dar este rasism să zic asta în practică nu știu cât de mult contează asta, erorile probabil fiind mici.

Pirometrele industriale de la producători serioși au emisivitatea reglabilă de utilizator. Adică îi spui tu că vei măsura cauciuc sau lemn sau beton sau aluminiu vopsit în negru și aparatul va face singur compensarea necesară.

Cele ieftine nu fac așa ceva. Acum vreun an voiam să cumpăr un pirometru non-medical pentru că era ieftin, dar m-a convins nashu_mare să nu fac asta pentru că n-ar fi fost foarte precis, iar viața este prea scurtă pentru a utiliza pirometre imprecise. Visul meu de a măsura temperaturi în stânga și în dreapta s-a năruit într-o clipă!

De ce se utilizează totuși pirometre, dacă sunt așa complicat de folosit și vin cu aceste probleme? Pentru că de multe ori este imposibil să măsori folosind senzori montați pe obiect. Poate că obiectul este sub tensiune electrică sau se învârte cu 6.500 RPM (de exemplu, o freză) sau poate că încerci să identifici rapid unde se încălzește o suprafață sau este mai ieftin să ai un om care merge pe rând în 30 de puncte dintr-o fabrică și măsoară temperatura unor subansamble cu un pirometru decât să montezi 30 de senzori de temperatură.

În multe aplicații nu este nevoie de precizie mare, ce-i drept. Dacă vrei să vezi cam cât de tare se încinge țigla de pe casă, orice pirometru îți spune o valoare “pe acolo”. Dacă însă produci țigle și vrei să demonstrezi că ale tale ajung la 61 de grade în timp ce ale concurenței se încing la 65 de grade, ar fi bine să ai un pirometru bine calibrat și reglat sau să folosești senzori de alt tip.

    39 comentarii

  1. La firmă folosim termometre de la Xiaomi. Problema e că la intrarea în firmă temperaturile sunt sub 36. Ulterior, în cazul meu, urcă la 37 după 15-30 de minute petrecute în birou pentru că este extrem de cald (23 de grade la ora 07:00). Chiar m-ai făcut curios, mâine vin la muncă și cu termometrul corporal să văd care ar fi diferențele.

    Acasă am și termometru electronic și din acela clasic cu mercur (nu se mai găsesc, dar indică mult mai bine decât cele cu alcool care s-au fabricat ulterior).

      (Citează)

  2. De obicei cand oamenii ajung undeva, dupa ce au mers prin soare, sunt incinsi si au temperatura mai mare de la efort. Asa ca orice termometru vei folosi, iti va arata rezultate eronate. Trebuie sa lasi oamenii cateva minute sa se normalizeze temperatura ca sa ai un rezultat cat de cat pertinent.

      (Citează)

    • Toti oamenii vin de afară, deci toti sunt încinși. Când faci măsurători de genul ăsta, se observă imediat când apar aberații de acest tip.

        (Citează)

    • Depinde. Daca la Suceava ploua torential si bate vantul si tu vrei sa intri inauntru, s-ar putea ca la citirea temperaturii sa ai o valoare mai mica decat a unuia de la Constanta care vine de la plaja.
      Iar legea si normativul sunt unele singure, pentru toata tara.

        (Citează)

  3. Ieri, la Lidl, era un nene paznic in usa cu un termometru IR estimat de mine pe la 150-200 lei. Imi ia temperatura, ii arata 30.2 grade, in spatele meu un alt baiat, 30 grade. Ii explicam baiatului ca e inutil si termometru e o chinezarie. Ne zice: asta am primit cu asta masor, stiu ca e chinezarie si incepe sa rada si el.

      (Citează)

    • Probabil ca se va sesiza când va aparea cineva cu 32.

        (Citează)

    • Corect, de fapt ei vor sa identifice pe cineva care nu se incadreaza in norma. Nu conteaza daca valoarea este corecta sau nu, conteaza numai deviatiile.

        (Citează)

  4. Marcel din Busteni

    19/05/2020 la 8:03 AM

    Ieri la LIDL COMARNIC avea 35.1 , m-am speriet putin…

      (Citează)

  5. Ăla de la pcgarage nu e Xiaomi. Are undeva logo mi? Poate este un produs din ecosistemul lor dar clar nu este fabricat direct de Xiaomi.

      (Citează)

  6. Sa inteleg ca Xiaomi este un alt fel de chinezarie sau cum?

      (Citează)

  7. Hai, nici nu are sens sa mai discutam daca/ la ce ajuta masurarea temperaturii la intrare.
    Daca se simte lumea un pic mai in siguranta dpdv psihologic, presupun ca e ok, whatever.

    Va fi nasol daca vom fi obligati sa purtam senzori pe piele, dar sper sa nu ajungem acolo.

      (Citează)

  8. Numai că pe majoritatea comercianților chiar nu-i interesează să aibă termometre performante. Ei cumpără ce este mai ieftin pentru că pe ei îi preocupă doar să nu fie amendați că nu iau temperatura clienților. În rest… sănătate!

      (Citează)

  9. Eu am de mult timp un termometru ieftin si nu vad asa mare problema faptul ca are abatere +- 2 grade. Cand zicea ca are copilul 37 de grade in frunte stiam ca are deja temperatura. Te obisnuiesti cu abaterea si o iei in calcul.

      (Citează)

  10. Sigur nu implanteaza microcipuri 5G prin laserul ala? :))))))
    Interesant articolul, dar prea luuung, incearca si tu sa scrii articole mai mici sau macar sa pui sus un timp aproximativ de citire, sa stiu daca ma apuc de el sau nu.

      (Citează)

  11. XYZ:
    Eu am de mult timp un termometru ieftin si nu vad asa mare problema faptul ca are abatere +- 2 grade. Cand zicea ca are copilul 37 de grade in frunte stiam ca are deja temperatura. Te obisnuiesti cu abaterea si o iei in calcul.

    As prefera sa nu ma obisnuiesc cu date false sau marje de erori aberante cand e vorba de sanatate si ai nevoie de precizie.

      (Citează)

    • Este putin irelevant daca ai +/_ 0.2 grade… Daca ai temperatura sare de marginea asta. Daca n-ai – nu sari.
      Temperatura in sine – nu ajuta la nimic sa fie determinata super exact. Nici in spital. Este un indicator – in cazul in care e in afara normalitatii nu arata decat ca se impun investigatii suplimentare sau masuri imediate de coborare a temperaturii…

      Mie mi-au luat temperatura cand am ajuns in service acum 2-3 saptamani… Tot paznicul facea chestia asta… S-a uitat la mine putin stramb ca eram la limita de sus… No shit… erau vreo 30 de grade afara, abia intrasem pe usa… Deci – relevanta?

        (Citează)

  12. geretus:
    Este putin irelevant daca ai +/_ 0.2 grade… Daca ai temperatura sare de marginea asta. Daca n-ai – nu sari.
    Temperatura in sine – nu ajuta la nimic sa fie determinata super exact. Nici in spital. Este un indicator – in cazul in care e in afara normalitatii nu arata decat ca se impun investigatii suplimentare sau masuri imediate de coborare a temperaturii…

    Mie mi-au luat temperatura cand am ajuns in service acum 2-3 saptamani… Tot paznicul facea chestia asta… S-a uitat la mine putin stramb ca eram la limita de sus… No shit… erau vreo 30 de grade afara, abia intrasem pe usa… Deci – relevanta?

    Am comentat mai sus de +-2 grade nu 0.2 grade. Pe mine chiar ma intereseaza sa stiu daca am 36 sau 38, sa stiu ce actiuni ulterioare iau. Dar asta este parerea mea personala.

      (Citează)

    • Sa ne intelegem, marja de eroare este constanta, asta inseamna ca un termometru ieftin are o abatere de +/- 2 grade in calibrare, ci nu diferenta intre masuratori. Daca observi ca arata cu 1 grad mai putin atunci nu-ti ramane decat sa adaugi un grad in plus la temperatura afisata si obtii rezultatul unui termometru calibrat bine ( mult mai scump). Folosirea lui in casa la temperatura ambientala face ca rezultatul sa nu fie influentat din cauza folosirii a componentelor ieftie cu toleranta la temperatura. Nu sunt bune pentru masurat temperatura corporala termometrele multi punct pentru ca au o lentila aditionala si nu poti tinti bine fruntea.

        (Citează)

    • Relevant in cazul de fata este repatabilitatea aparatului de masura, adica sa indice de fiecare data aceeasi valoare atunci cand masoara in aceleasi conditii.

      Este diferenta dintre precizie si acuratete de masura. Inchipuie-ti o tinta spre care un arcas trimite sageti. Un insturment precis este acela in care toate sagetile ajung in acelasi punct, nu neparat in centru. Acurateatea de masura ar fi maxima atunci cand punctul ala ar fi chiar in centrul tintei.

      Un instrument precis este bineinteles folositor.

      Termoetrele IR sunt foarte bune ca si element de discrimnare. Cand vezi ca toata lumea pe care o testezi are 35 de grade si brusc iti apare unul cu 37, cam stii ca ala are febra mare.

        (Citează)

    • Ai prins smecheria.

      Cand vezi ca toata lumea pe care o testezi are 35 de grade si brusc iti apare unul cu 37, cam stii ca ala are febra mare.

        (Citează)

  13. doua note:

    1. quote Radu: “că-i lung și mai slab inervat și deci mai rece”.
    M-as opri la lung. Vascularizarea si nu inervarea este cea care determina celulele sa produca energie (caldura). Este destul de vascularizat si inervat si nasul. Este insa o extremitate destul de proeminenta, cu tesut subtire, motiv pentru care transferul termic este mai mare.

    2. quote XYZ: “Te obisnuiesti cu abaterea si o iei in calcul”
    N-as zice. O abatere de +/- 2 grade inseamna un ecart de 4 grade C. Pentru corpul omenesc, 4 grade poate fi diferenta intre viata si moarte. Mai exact, la 37C esti bine-mersi, la 41C esti mort sau foarte aproape.
    Petru o freza in miscare, conteaza mai putin daca in loc de 280C aparatul masoara 284C.

    Trebuie instrumentul potrivit pentru masuratoarea potrivita, nu te poti “obisnui” cu o abatere daca nu masori ce trebuie

      (Citează)

    • Am descris mai sus, abaterea este constanta, nefiind robot ca sa iau mot a mot valoarea afisata, daca stiu ca arata cu 0.5 grade mai putin sau mai mult, pot face o adunare/scadere simpla pentru a afla valoarea reala. Oricum temperatura pe frunte nu este cea corporala, si Fluke daca ai tot e bine ca sa masori odata cu termometru clasic pentru a vedea cu cat afiseaza mai putin pe frunte acel Fluke ca pe viitor sa faci diferenta.

        (Citează)

  14. la partea “sub limba”, vezi ca pediatrul lui ala mic zice ca cel mai exact punct de masurare e in alta orificiu, ceva mai jos

      (Citează)

    • Am descris mai sus, abaterea este constanta, nefiind robot ca sa iau mot a mot valoarea afisata, daca stiu ca arata cu 0.5 grade mai putin sau mai mult, pot face o adunare/scadere simpla pentru a afla valoarea reala.

      Doar daca abaterea e ceea ce se numeste decalibrare, sau offset. In cazul asta da, daca poti masura abaterea deterministic ca fiind constanta te obisnuiesti cu ea.

      Dar abaterea la aparatele de masura de calitate slaba vine din calitatea slaba a materialelor sau solutia proasta de design si e deseori incadrabila ca eroare sau toleranta, pentru ca nu-i constanta ci depinde de diversi factori:
      Granulatie mare la cuantizare

      izolare proasta la ceea ce se numeste zgomot de fond si factori de mediu, unde temperatura exterioara, luminozitatea si fondul pe care se face masurarea pot determina abateri diferite.

      influenta interna a variatiei tensiunii de alimentare ( voltajul , curentul deservit de baterii), sau a temperaturii circuitelor asupra unor componente interne .

      Si mult succes sa-ti faci un tabel cu situatii si abateri tipice in cazul asta si sa incadrezi subiectii.

      As face o analogie simpla la abaterea la trasul cu arma.

      Daca ai teava stramba, sau catarea nealiniata perfect gloantele vor merge deviat intr-o anume parte si dupa un numar de focuri iti poti gasi tinta fara sa ajustezi in vreun fel sistemul de ochire; iti iei alt reper.

      Asta e partea cu care poti sa te descurci. Mai departe:

      Dar, daca tragi continuu, teava pustii se va incalzi si se va deforma si mai mult, iar abaterea se va modifica, practic ai nevoie de o re-evaluare intr-un alt interval de temperatura.

      Daca si gloantele sunt construite prost, necentrate, mult noroc sa ghicesti traiectoria dupa ce parasesc teava.

      Daca au si cantitati de pulbere diferita si greutati diferite de la glont la glont, mult noroc sa poti avea o linie de ochire la o distanta mai mare, cand trebuie sa consideri impulsul / viteaza pentru a calcula bolta/ caderea.

      Daca teava ta se largeste la temperatura, ghintul nu mai e eficient si traiectoria probabila capata o deschidere destul de mare.

        (Citează)

    • In electronica nu este ca la arme. Intra pe orice site de componente (mouser, tme, farnell) si vezi la componente (ex: rezistori). Pretul difera in functie de toleranta. Ce inseamna toleranta la componentele electronice? Pai spre exemplu la o rezistenta de 39k +/- 1% si una +/- 5%, valoarea reala va fi mult mai apropiata de cea specificata la +/- 1%, dar asta nu inseamna ca la cea de-a doua fluctueaza, ci poate fi spre exemplu 37.5k. La condensatori e la fel, se specifica si temperatura, insa vei observa ca toleranta la temperatura este foarte mica si la diferente cu mult peste confortul uman. La cele cu precizie +/- 0.1 grade au incorporat si compensator de temperatura, insa la ce folos asa multa precizie cand masori ceva relativ imprecis, mai exact temperatura pe frunte ce difera mult in functie de temperatura ambientala.
      Referitor l baterii , nu te astepta ca dispozitivele care merg cu doua baterii sa functioneze fix cu 3V. Senzorii pot avea 1.2v, 1.8v si folosesc un regulator de tensiune inclusiv cele ieftine. Marele dezavantaj la cele ieftine este fiabilitatea, sunt facute din plastic ieftin cu PCB ieftin si cu componente cu toleranta mare.

        (Citează)

    • Mai degraba, alea ieftine au interval mare de masura, sistem de liniarizare simplu si sunt calibrate in standuri ieftine. Daca au punctele de calibrare la -20 si +450 si etaloanele pe care le-au folosit au oricum incertitudine de 0.5 – 0.6 grade (daca ai noroc si au folosit termorezistente si nu termocupluri), iti dai seama ca nu stie nici dracu ce e la 37 sau 200 cu incredere mai mare de +/- cateva grade.

        (Citează)

  15. “Pe scurt, acesta măsoară radiația pe care pielea ta o emite” ai grija ce zici, acum o sa fim toti arsi pe rug ca emitem radiatii…

      (Citează)

  16. In electronica nu este ca la arme.

    Salut. Multumesc de informatie. Sunt inginer electronist printre altele.

    La toate materialele exista tolerante cu variatia temperaturii si celorlalti factori.
    Nu cunosc nici macar o componenta a carei comportare sa fie absolut constanta la orice temperatura , tensiune sau curent aplicate. Unele sunt influentate si de lumina, umiditate sau alti factori. Unele variatii sunt liniare si usor predictibile in rezolvarea unei scheme. De aia ai, pentru mai toate aparatele intervale de mediu de functionare si domenii de aplicabilitate.

    Apoi. O componenta cu o toleranta de 1% poate influenta rezultatul final al unei masurari ( a se citi poate fluctua valoarea finala a caracteristicii masurate ( voltaj, tensiune, ) intr-un circuit cu mult mai mult. Daca ai toleranta de 1% in zona de preamplificare si nu ai tratamente de mediere/ nivelare a erorilor, ai sa amplifici erorile si ai sansa sa ineci semnalul in zgomot in anumite conditii.

    Electronica nu inseamna doar piese puse impreuna intr-un circuit.

      (Citează)

    • Tizule, ne-ai predat un intreg curs de masurari electrice si electronice, parca asa ii spunea prin facultate :)))

        (Citează)

  17. Cand a inceput distractia am cumparat si eu un termometru de pe Amazon. Sub 50 eur.
    Nu stiu cat de precis e, pot sa spun doar ca temperatura aratata e in limite normale si e aceeasi pentru aceeasi persoana, interval de timp si distanta aproximativa, indiferent cate masuratori fac si pentru cate persoane.

      (Citează)

  18. Metoda corecta din punct de vedere stiintific e sa iei temperatura din anus iar apoi de sub limba, folosing acelasi temometru (in experiment se variaza un singur parametru) si sa faci media. Restul e can-can.

      (Citează)

  19. Temperatura măsurată în diferite puncte pe corp variază. Nu e totuna pe frunte, sub braț, sub limbă sau în fund :-). Incidental, pe frunte e printre cele mai scăzute, ceea ce e bine d.p.d.v. al riscului de a fi considerat bolnav în mod eronat la intrarea într-o clădire.

      (Citează)

  20. Eu am un Predictor Omega Pharma, cam pe la 100 lei, luat acum 3-4 ani ca e mai simplu cu asa ceva cand ai copii mici. Inca merge bine, l-am comparat destul de des la inceput cu ce indica unul ‘normal’ ca sa stau linistit.

      (Citează)

  21. Termometrele medicale au doua moduri, cel de masurare a temperaturii pielii si cel de masurare obiecte. Este astfel comutat domeniul de emisivitate corespunzator preciziei necesare masurarii pielii umane, iar domeniul de temperatura este redus la intervalul 33-42. Diferenta intre masuratori facute pe cele doua dmenii e de 2-3 grade. Am un termometru Omron si arata cu o precizie de 0.2-0.3C comparat cu altul cu atingere. Am si un termometru industrial din asta cu laser pointer, pentru masurat temperaturi ale obiectelor, nu are domeniu pentru pielea umana. Arata aceeasi temperatura a obiectelor ca cel medical pe modul obiecte, semn ca sunt bine calibrate pentru dispozitive comerciale.

      (Citează)

  22. Cum dracu să îl cumperi de la pcgarbage cu 400 lei când el costă 100 lei? =))))

    https://imgur.com/Oq01Ztw

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus