un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum funcționează tehnologia Google/Apple de monitorizare a contactelor pentru covid

11 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

41 comentarii

Mi-a apărut în telefon noua opțiune Google numită COVID-19 Exposure Notification, care face parte dintr-o tehnologie de monitorizare dezvoltată în comun și în interoperabilitate cu Apple. M-am interesat cum funcționează și, în caz că sunteți curioși, citiți în continuare.

(Settings  > Google și găsiți noua opțiune. Pe iOS ar trebui să fie în Settings > Privacy > Health)

Nu funcționează, apropo. Momentan este inutilă în România și va rămâne inutilă până când statul român nu va dezvolta o aplicație care să o utilizeze. Așa că mai degrabă citiți în continuare dacă vreți să aflați ce s-ar putea face pe baza ei.

Apple și Google au dezvoltat o tehnologie prin care telefonul tău reține pentru 14 zile ce alte telefoane mobile s-au aflat în jurul său, adică practic cu ce persoane te-ai întâlnit tu chiar și în treacăt. Toate telefoanele din jur, nu doar ale prietenilor sau vreo altă asemenea relație.

Chestia asta este bazată pe tehnologii pe care Apple și Google le dezvoltaseră anterior de tipul “nearby devices”, utilizate de obicei pentru sharing rapid de imagini sau fișiere, conectare la căști sau alte dispozitive șamd. Identificarea se face prin Bluetooth Low Energy, adică telefonul scanează periodic în jurul său după alte dispozitive. Telefoanele care au și ele această tehnologie activată îi vor “răspunde”. Cea mai bună analogie este cu momentul când intrați în meniul de rețele wireless și vedeți ce rețele sunt disponibile în jurul vostru.

Google și Apple spun că această listă nu preia nici o informație personală din telefoanele celor din jur. Se face schimb doar de niște identificatori seci, generați aleator de telefon, fără nici o legătură cu numele persoanei, contul său Google sau Apple ID șamd. Acești identificatori sunt șterși automat din telefon după 14 zile, timpul maxim de incubație al covid-19, pe ideea că, dacă nu ai făcut boala, nu mai contează pe cine ai avut în preajmă acum mai mult de 14 zile.

Dar dacă faci boala? Aici intervine avantajul tehnologiei și motivul pentru care a fost dezvoltată. Dacă faci covid-19, poți apăsa un buton în telefon și serverele Google+Apple vor prelua atunci lista de identificatori din telefonul tău și vor vedea ce alte telefoane ai avut în jur și vor transmite un mesaj acelor telefoane, mesaj care spune ceva de genul “vezi că o persoană cu care ai intrat în contact a făcut covid, poate ar trebui să te cauți și tu”. Nu vor transmite mai departe cine este persoana bolnavă și nici alte informații ce-ar putea-o identifica.

Practic, să zicem că stai în metrou lângă o persoană necunoscută și deci telefoanele voastre se prind de această apropiere, pe baza identificatorilor schimbați automat între ele în acel moment și a puterii semnalului. Dacă persoana respectivă face covid după maxim 14 zile și alege să trimită alerta prin această tehnologie, tu vei afla că ai fost în preajma unuia care acum este bolnav, fără alte detalii privind cine este, când s-a întâmplat asta șamd.

De ce Google și Apple au dezvoltat împreună tehnologia aceasta? Pentru a exista comunicare între Android și iOS pe acest subiect, că altfel tehnologia n-ar fi fost foarte utilă.

De ce zic că tehnologia este inutilă aici în România? Pentru că nu funcționează singură. Este doar o tehnologie, un set de protocoale de “dat mâna”, dar este nevoie de o aplicație care să le utilizeze, cu interfață și tot ce-i nevoie, iar noi nu avem o astfel de aplicație.

De obicei chiar statul sau echivalentul ministerului sănătății din fiecare țară dezvoltă o astfel de aplicație pentru a folosi tehnologia Google+Apple. Ca analogie, un telefon Android cu NFC are la bord tehnologia necesară pentru a face plăți contactless, de exemplu, dar tehnologia poate fi utilizată doar de o aplicație precum cele de la BT, ING, Revolut, Orange Money, George Pay șamd.

Este nevoie de o aplicație separată și de obicei dezvoltată de stat pentru că gestionarea epidemiei covid-19 este o chestiune statală și condiționată și de legislația fiecărei țări în domeniul datelor medicale. Închipuiți-vă ce haos ar fi dacă cineva ar putea apăsa direct butonul de “am covid, trimite alertele” fără vreo verificare prealabilă. O aplicație este necesară pentru a cere o formă de verificare înainte de a activa opțiunea de a trimite acele alerte.

Această verificare poate fi de multe feluri. O țară ar putea decide că trebuie să încarci în aplicație o adeverință medicală cu diagnostic de covid, că moderatori umani o vor verifica și, dacă este reală, îți vor activa butonul de “trimite alerte”. Altă țară ți-ar putea cere direct numărul de telefon după un test pozitiv de covid și vor activa apoi din serverul aplicației posibilitatea ca telefonul tău să trimită acele alerte, dacă vrei asta. Altă țară ți-ar putea transmite direct vreun cod de validare odată cu un test pozitiv, un fel de parolă ce activează alertele în aplicație.

Ideea este că aplicația trebuie integrată cu sistemul medical al țării respective, cu felul în care ei testează de covid și felul în care tratează persoanele pozitive. În România încă nu am auzit nici măcar ideea că o astfel de aplicație s-ar putea dezvolta pe baza tehnologiei Google+Apple, iar o astfel de dezvoltare probabil ar necesita o licitație, caiet de sarcini, apoi popularizarea aplicației astfel încât fiecare să și-o instaleze pe telefon, să înțeleagă că nu le fură date personale de nici un tip și, desigur, integrarea cu sistemul medical. E un proces de durată.

Sau este un proces de durată în România, care nu-i un stat obișnuit să lucreze în ritm rapid pe astfel de chestiuni. Letonia, de exemplu, a lansat rapid aplicația Apturi Covid (stop covid, în traducere) care folosește tehnologia aceasta. În SUA, fiecare stat în parte va decide dacă va lansa o aplicație de acest tip.

În alte țări (Singapore, Coreea de Sud, de exemplu) au apărut astfel de aplicații cu mult înainte ca Apple și Google să finalizeze interoperabilitatea dintre cele două sisteme de operare. În Marea Britanie, o astfel de aplicație este în testare și deja a întârziat să fie lansată pe scară largă.

Aplicațiile respective folosesc singure Bluetooth LE și identificatori pentru a ține evidența contactelor dintre oameni, dar, fără interoperabilitatea Apple cu Google, o fac cu o eficiență mai mare și cu nevoia unor servere care să centralizeze constant totul. Felul în care Apple și Google au ales să gestioneze contacții mi se pare:

  • cel mai eficient dpdv software, că este o funcție integrată direct în sistemul de operare al fiecărui telefon.
  • foarte bun dpdv privacy, că nu schimbă deloc date despre deținătorii telefoanelor și până și acei identificatori sunt generați aleatoriu și schimbați periodic.

Ca analogie, este ca și cum ți s-ar cere să instalezi o aplicație dedicată pentru a primi alerte de la autorități, în loc să fie utilizată direct tehnologia de emergency broadcast care-i integrată în orice telefon și care și la noi stă la baza ro-alert.

De fapt, chiar Apple și Google au spus că vor accepta în magazinele de aplicații doar acele aplicații dezvoltate de autoritățile din domeniul sanitar pentru acces la această tehnologie și cu specificații clare pentru protecția datelor personale. În Coreea de Sud, țară care și-a dezvoltat singură o aplicație de contact-tracing, au fost scandaluri când unii au descoperiți că sunt înșelați de parteneri pentru că se preluau prea multe date personale (de exemplu că ai luat contact cu o persoană bolnavă într-un hotel).

Acum probabil că vă gândiți că s-ar putea să fie prea târziu pentru o astfel de tehnologie și pentru dezvoltarea aplicațiilor care să o folosească. Nu este deloc târziu. Întâi pentru că numărul de cazuri zilnice în lume este în continuă creștere, apoi pentru că inclusiv țările care au trecut de ce-i mai greu au în continuare cazuri zilnice și identificarea rapidă a noilor bolnavi este prioritară.

Nu în ultimul rând, cu un pic de negociere și interconectare între țări, pot vedea și un viitor în care accesul într-o țară străină să-ți fie condiționat de instalarea unei astfel de aplicații. Adică bine, bine, ai voie la noi în țară în city break, dar dacă după o vreme descoperi că ești bolnav, vrem să știm și noi pe cine ai avut în preajmă pe aici.

Cu alte cuvinte, sper ca România să dezvolte o aplicație pe baza acestei tehnologii. Eu aș instala-o și utiliza-o fără a sta pe gânduri.

surse: Google, Apple.

    41 comentarii

  1. Pai domnii Arafat, Orban, Vela, Iohannis, Tataru si cine o mai conduce Romania sunt prinsi cu altceva. Are cineva mailul lor sa le dam un link?

    Si ce caiete de sarcini? Pentru tonele de masti spre exemplu au fost licitatii?

      (Citează)

    • Nu musai caiet de sarcini pentru a primi mai multe oferte, cât niște specificații clare cu ce trebuie să facă aplicația. Asta înseamnă întâi o etapă în care DSP, Min Sănătății, Comunicațiilor și alții să se pună la punct cu ce vor de la aplicație, cum vor valida trimiterea alertelor șamd, apoi să pună pe cineva la treabă ca să facă asta.

      Probabil cu licitație, că e greu de ales între TeamNet și Siveco și așa îi lasă să se bată în oferte :P

        (Citează)

  2. asta e ca la vaccin. eu nu o vreau. ce o sa-mi faci? ma obligi?

      (Citează)

    • Ai înțeles tot

        (Citează)

    • nu am inteles daca e publicitate sau nu. e articol platit? nu imi e clara ce opinie e asta. al cui e interesul. poate explica pana la urma.
      cumva am senzatia ca toate articolele de aici sunt buplicitate mai mult sau mai putin marcata. si atunci despre ce vb?

        (Citează)

    • Faptul că nu înțelegi este destul de evident 😬

        (Citează)

    • @cici, asta este reclama la ce anume?
      Adica atunci cand iti pui problema daca este un articol publicitar, nu te intrebi si daca s-a promovat ceva in acest articol?

        (Citează)

    • Nu e clar? Reclama la Covid-19, ofc.

        (Citează)

    • @Andrei. la google desteptule :))
      e bine ca unii au inteles totul. nu e sanatos sa ai intrebari, viata e grea si asa.

        (Citează)

    • Cici acesta este un articol despre cum functioneaza tehnologia, pentru mine este interesant, de asta revin pe acest blog, contrar aparentelor mai gasesti aici si articole nesponsorizate, nu ca ar fi ceva rau cu articolele respective daca asta ai vrut sa insinuezi constient sau nu.

        (Citează)

    • @cici, desteptule… adica prostule.
      Daca prezinti o tehnologie implementata atat de Google cat si de Apple, nu inseamna ca faci reclama pentru Google.
      De ce nu este reclama la Apple? Sau de ce nu ar fi reclama pentru guvernul din Letonia?
      Sau poate este postare platita de PSD, fiindca au fost criticate autoritatile (guvernul actual).

        (Citează)

    • @faramura. da mai sunt si articole fara publicitate. e ca si cum ai zice, ma uit la protv ca am si 10 minute pe zi de continut. restul e publicitate (mascata sau nu).

      @Andrei G. problema e ca mi-am cam pierdut increderea in blogul asta. si nu stiu / nu mai cred ce zice. nu mai vad coloana, e ca o planta agatatoare. merge cum vin banii. imi prezinta niste stiri filtrate de bani.
      cat despre bani din politica, da se iau bani si de acolo. ai vazut Buhnici merge pe santier, face frumos…

        (Citează)

    • @cici sau marean, depinde ce personalitate ai azi, daca ti-ai pierdut increderea, de ce mai citesti/comentezi pe aici ? In loc de comentarii la subiect, citesc conspiratii paranoice.

        (Citează)

    • Nu știu de ce vă obosiți să răspundeți la astfel de comentarii. Dacă nu-l băgam nimeni în seamă, îi dădeam delete și gata, că nu stau să mai pierd timp cu paranoici, dar cu atâtea reply-uri, acum nu mai pot face asta.

        (Citează)

    • @Cici: publicitatea este marcată. Acesta articol nu-i publicitate.

      Sincer să fiu, nici nu înțeleg cum ai putea crede asta.

      Dar, ca fapt diverse, se pot scrie pe net și articole în care să zici de bine un brand/produs/serviciu fără să fii plătit pentru asta. Poate pare greu de crezut sau poate că tu n-ai face niciodată asta dacă ai avea blog, dar asta e realitatea.

        (Citează)

    • @Baltha Zerus comentez pentru ca sunt cititor de ani de zile. asa cum eram si la Buhnici. de Buhnici m-am lasat cand m-am prins ca e totul pub si practit parearea lui era ca ala care plateste e cel mai bun.

      pentru cine nu stie. bloggerii nu sunt platiti per articol ci per mentiune. adica poti sa mentionezi marca respectiva (de bine ofcourse) pe parcursul mai multor articole (cat e campania. si de aici mixul de articole. odate de la Lime, altadata de la google.

      @Radu. sunt multi vlogeri care fac asta (fac reclama gratis) (pe nisa mea) si care spun clar ca nu sunt platiti dar sunt fani marca respectiva.

      Cat despre comentatori, cum ti-i cresti asa ti-i ai. (cu promo-code de la emag, de acu 3 zile, mai tii minte ce zicea zoso? ca si Buhnici la fel i-a adunat.)

      cred ca asta e ultimul meu comentariu aici. salut

        (Citează)

  3. Si daca unu’ spune ca are covid la misto?

      (Citează)

  4. Avem o aplicație din asta pe unde sunt eu, un mare succes. Nu o folosesc, unul din motive e cel expus de Cătălin mai sus

      (Citează)

  5. Dacă ar face sts sau ar fi comandat de la cineva o aplicație cum sunt in multe state mi-aș instala-o, mai ales daca e făcută pe același principiu ca datele sunt păstrate pe telefonul tău si le dai upload tu când vrei. Chiar nu înțeleg de ce au facut o aplicație având în vedere că se putea fura bine cu ea

      (Citează)

  6. Mai mult o bifa in momentul de fata.

      (Citează)

  7. Ai incredere 100 % in faptul ca Google nu le stocheaza datele la ei pe server ?-vezi scandalul Incognito de la Google
    Adica, trecand peste clasicele conspiratii, cred totusi ca, chestia asta poate deveni foarte periculoasa…oricum , avand in vedere algoritmii de AI, localizarea GPS si cea de celula mobila, cred ca nu e foarte dificil , de exemplu, sa opresti un om de afaceri sa ajunga la o intalnire urgenta, sau sa masluiesti preferintele consumatorilor pentru anumite produse..

      (Citează)

    • Am încredere, da. În acest caz, totul e destul de bine monitorizat și și-ar lua-o Google rău de tot în freză dacă n-ar funcționa totul cum zic ei.

      Doi la mână, dacă Google ar reține pe serverul lor niște identificatori random ai telefoanelor din jur, de ce ți-ar păsa oricum de asta?

        (Citează)

  8. problema e ca mi-am cam pierdut increderea in blogul asta.

    Si atunci de ce mai esti aici sa citesti si sa comentezi. Mergi pe alt blog, e plin internetul de ele. Sau poate te plateste cineva sa postezi aici? Asta fiind o acuzatie la fel de valida ca si a ta ;)

      (Citează)

  9. Vezi că exista aplicația COVID a Institutului Matei Balș. S-ar putea să aibă această opțiune, m-a enervat faptul că din prima îți cere numărul de telefon :)

    https://www.isay.ro/aplicatia-covid-asist-a-institutului-national-de-boli-infectioase-mate-bals-este-disponibila-in-app-store/

      (Citează)

  10. Cătălin Tănase

    11/06/2020 la 1:48 PM

    cici:
    nu am inteles daca e publicitate sau nu. e articol platit?nu imi e clara ce opinie e asta. al cui e interesul. poate explica pana la urma.

    1. Apare o pandemie
    2. Cei doi giganți, Google și Apple colaborează pentru a crea un sistem interconectat menit să identifice mai rapid persoanele care au intrat în contact cu cei infectați, astfel contribuind la limitarea răspândirii virusului
    3. NWRadu scrie un articol despre asta, explicând cum funcționează totul
    4. Apare un Neica Nimeni care îl acuză pe Radu că a făcut un articol plătit.
    5. Ceilalți cititori încearcă să-i explice lui Neica Nimeni că e o imbecilitate ce crede el, dar el știe mai bine!
    6. Pământul e plat, nu am ajuns pe Lună, 5G e dăunător, sunt interese mari la mijloc!

      (Citează)

  11. Cătălin Tănase

    11/06/2020 la 2:51 PM

    nwradu:
    Nu știu de ce vă obosiți să răspundeți la astfel de comentarii. Dacă nu-l băgam nimeni în seamă, îi dădeam delete și gata, că nu stau să mai pierd timp cu paranoici, dar cu atâtea reply-uri, acum nu mai pot face asta.

    Dar de ce să le ștergi? Mai râdem și noi :)

      (Citează)

    • Da, dar în același timp alți cititori îmi spun în privat că n-au chef să comenteze pentru că sunt prea multe scandaluri sau ciudățenii, nu o atmosferă plăcută în care să spună și ei timid prima vorbă.

        (Citează)

    • Omul a spus o parere, nu i-a sarit in cap vreunui nou-venit. Daca vrei sa faci comentariile mai accesibile pentru incepatori, e mai eficient sa linistesti idiotii agresivi.

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Omul a spus o parere, nu i-a sarit in cap vreunui nou-venit.

      Sunt în dezacord cu ideea asta. Din cauza oamenilor care au păreri pe care insistă să le prezinte cât mai agresiv discuțiile din subsolul articolelor lui Radu sunt cacofonice.

        (Citează)

  12. nwradu:
    Am încredere, da. În acest caz, totul e destul de bine monitorizat și și-ar lua-o Google rău de tot în freză dacă n-ar funcționa totul cum zic ei.

    Doi la mână, dacă Google ar reține pe serverul lor niște identificatori random ai telefoanelor din jur, de ce ți-ar păsa oricum de asta?

    Sincer, dupa scandalul Cambridge + incognito tot mai mult mi se pare ca tehnologia de genul.a ajuns la un nivel care desi spune ca garantează intimitatea, de fapt nu o face..

      (Citează)

  13. Intrebare:

    Poate spune cineva care e riscul ca in felul asta unul care are aplicatia, sa-i spunem, statul, sa afle ca ai fost contactul direct al unuia care are boala si sa te cheme “la declaratii” si teste in caz de backtracking? Si eventual sa te invite la o carantina/ izolare fortata?

    Am citit paragraful care spune ca nu se transmit date personale, da. Prin protocoalele google/ apple. Dar nimic nu impiedica aplicatia 3rd party ca atunci cand primeste alerta pe canalele google sa trimita datele de identificare catre statul cu pricina si sa fii invitat oficial la diverse.

    Suna paranoic ce spun? Poate.
    Dar eu nu as utiliza aplicatia. Inteleg ideea din spate si presupusul beneficiu, dar daca sunt bolnav cred ca o sa aflu oricum, iar daca nu o sa aflu nu stiu de ce mi-ar pasa.

      (Citează)

    • Banuiesc ca Google/Apple vor verifica aplicatia sa nu faca asta, sau daca o face atunci va cere permisiuni utilizatorului (cel putin pe Android ca pe iOS nu stiu cum e).

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      12/06/2020 la 9:45 AM

      “dar daca sunt bolnav cred ca o sa aflu oricum, iar daca nu o sa aflu nu stiu de ce mi-ar pasa.”

      Ar trebui să-ți pese, că poate nu vrei să o dai mai departe

        (Citează)

    • Cum adica “ar trebui” pentru ca “poate” ?
      Poate vreau, poate nu vreau. Altfel, prefer sa nu raspund la intrebare.

      Dar imi pasa mai mult sa am libertatea de a nu fie chiar la indemna sa fiu haituit de stat pentru orice proceduri fortate ar vrea sa imi aplice. Ca “poate” nu sunt de acord cu masurile pe care le ia statul cu privire la limitarea drepturilor mele pentru a-i proteja pe ceilalti. Poate statul vrea sa ma duca intr-un spital ca la Horezu, fortat, cu izoleta, unde sa se ocupe ei de mine, in nu stiu ce conditii.

      Poate unele masuri sunt abuzive, prea multi de poate.

      Banuiesc ca Google/Apple vor verifica aplicatia sa nu faca asta, sau daca o face atunci va cere permisiuni utilizatorului (cel putin pe Android ca pe iOS nu stiu cum e).

      Pai da, o verifica, iar aplicatia probabil ca iti va cere acceptul pentru datele alea, sau poate chiar iti cere sa te loghezi cu contul google si tot ce trebuie e sa trimita statului emailul tau de la google. De-aici incolo se descurca ei. Orice pas e unul justificabil legal in ideea in care controlul bolilor intra la siguranta nationala. Nu prea esti in pozitia sa faci fite pe tema. E o chestie de folosesti sau nu.

      Raspunsul meu e – nu, din motivele prezentate. Nu am nevoie sa stiu daca am fost in contact cu / aproape de cineva bolnav pentru ca nu am de gand sa fac oricum nimic pe tema pana in momentul in care este evident ca sunt afectat, moment in care voi lua masurile rezonabile pentru a evita contactul cu alte persoane.

      Ce spun este ca aplicatia le este mai de folos altora decat mie si nu gasesc utilitatea ei. Daca m-ar avertiza IN avans, boss , vezi ca te apropii de raza unor contacti ( directi, sau de rang n) ai unor subiecti care au fost verificati ca avand COVID si iti este util sa pastrezi distanta de ei, atunci da, POATE.

      Dar asa, aplicatia e o capcana, ca nu poti face mare lucru pentru tine la aflarea unui asemenea fapt.

        (Citează)

  14. AI_core: Sunt în dezacord cu ideea asta. Din cauza oamenilor care au păreri pe care insistă să le prezinte cât mai agresiv discuțiile din subsolul articolelor lui Radu sunt cacofonice.

    Nu-mi dau seama la ce parte nu esti de acord. Agresivitatea mi se pare si mie o problema, in general. Doar ca nu vad prea multa la gigelul de mai sus.

      (Citează)

  15. “fără a sta pe gânduri” – foarte foarte rau. In viata cele mai mari prostii le-am facut pentru ca nu am gandit mai mult in respectiva situatie.
    Aceasta pandemie va deveni intr-un timp mai scurt sau mai lung cunoscuta drept “marea minciuna din 2020”. Va fi precum “teroristii de la revolutie” doar ca la nivel mondial.
    ps.1 In moderare intra comentarii ce contin cuvinte care se spun la tv fara probleme, ai un nivel de toleranta prea jos.
    ps.2 Daca mi-am consumat timp pentru a scrie un comentariu nu mi se pare ok sa fie banat fara o explicatie. Cand te injura cineva, da, nu mai pierzi timp, dar daca am exprimat o opinie insotita de justificari ar fi de bun simt ca atunci cand il stergi sa lasi in loc ceva de genul: “comentariu sters pt ca …”

      (Citează)

  16. etk:
    @Catalin ai citit doar primul paragraf?

    Daaa, pentru ca Radu scrie niste articole asa de lungi ca nu-mi ajunge pauza de masa. :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus