un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Samsung Tab S6 Lite, tabletă cu stylus inclus

30 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Folosesc aproape zilnic o tabletă, în special pentru a citi cărți de pe ea, dar și pentru browsing/social media în momente de relaxare. O iau de obicei cu mine în deplasări de o noapte, în locul unui ultrabook, pentru că este suficientă pentru a rezolva orice problemă poate apărea.

Samsung a lansat anul acesta două tablete: Tab S6, una foarte performantă, un flagship al tabletelor, și Tab S6 Lite, care-i un model mid-range dacă o compar cu cealaltă, dar probabil o tabletă bună pentru majoritatea oamenilor. Vine și cu un avantaj: include stylus în cutie, iar acesta este util în foarte multe task-uri (detalii mai jos) și probabil și mai util copiilor care-l pot folosi pentru a desena sau colora.

Am folosit un Tab S6 Lite vreo trei săptămâni, că am devenit curios să văd cum este față de a mea (care-și arată vârsta, e un Tab S2 de 8 inchi). Iată un review.

Specificații Samsung Tab S6 Lite:

  • ecran de 10,4 inchi, 1200 x 2000 pixeli
  • stylus S-Pen inclus în pachet
  • variante wifi only sau și 4G LTE
  • chipset Exynos 9611 octa-core, 4 GB RAM, 64 sau 128 GB stocare internă și microSD
  • USB-C, Wi-Fi 5, Bluetooth, jack audio, recunoaștere facială
  • dimensiuni 244,5 x 154,3 x 7 mm, greutate 465 grame
  • Android 10 și OneUI
  • alte detalii găsiți pe site-ul oficial Samsung.

Preț: 1.800 lei varianta wifi only, 2.100 lei variata cu 4G, pe samsung.ro, eMAG, PC Garage. Primești gratuit 4 luni de YouTube Premium cu tableta.

VIDEO

Totul pe video, pentru că de ce nu:

Susține-mă cu un Subscribe:

CUM ARATĂ TAB S6 LITE

Design-ul este unul clasic. Cea testată de mine a avut carcasă de un negru “serios”. Pe partea dreaptă sunt butoanele on/off și cel de volum, în partea de jos un conector USB-C și un difuzor, în partea de sus un jack audio de 3,5 mm și un alt difuzor. Samsung a renunțat la jack-ul audio pe telefoane, dar nu și pe tablete.

Rama ecranului are cam 1 cm de jur împrejur. Poate părea mult față de telefoanele de astăzi, dar pentru o tabletă este ok. Prefer un bezel mai grosuț pentru a putea ține mai bine tableta în mână, că nu o ții în palmă precum un telefon, ci strânsă de margine. Mai subțire decât pe Tab S6 Lite și ar fi devenit problematic.

În partea de sus există o cameră frontală de 5 megapixeli, bună pentru apeluri video. Pe spate, în colț, se află o singură cameră principală de 8 megapixeli pentru acei oameni care vor să facă fotografii cu tableta.

Toată partea frontală este acoperită cu sticlă, iar integrarea acesteia cu restul carcasei este foarte bine realizată. Construcția pare premium, iar acel Lite din nume se referă mai degrabă la hardware, nu la calitatea producției. Chiar n-am nimic de reproșat la acest capitol.

HUSA BOOK COVER

Am primit odată cu tableta și o husă Book Cover. După cum îi spune numele, seamănă cu o copertă de carte, adică o deschizi pentru a avea acces la ecran. Tableta se prinde în întregime magnetic de această husă, fără a exista pini sau vreun sistem de agățare, dar prinderea este foarte bună, acei magneți sunt suficienți de puternici pentru a ține fără probleme tableta.

Husa are și un loc de prindere a stylusului inclus cu tableta, pe “cotorul” ei în interior, și decupaj pentru camera de pe spate. Poate fi utilizată ca suport pentru tabletă, cum este moda de mulți ani, cu trei poziții diferite de înclinare. Funcția aceasta este foarte utilă când te uiți la YouTube/Netflix sau într-un apel video, și rămâne utilă și dacă folosești o tastatură externă pe bluetooth conectată la tabletă (există unele mici, gândite pentru tablete, eu am una Microsoft de câțiva ani).

Tab S6, fratele mai flagship, are inclusiv un accesoriu oficial Samsung de husă ce integrează și tastatură.

Per total, și husa aceasta mi s-a părut foarte utilă și aș lua una odată cu tableta. Are un singur defect: zona unde se prinde magnetic stylusul este de obicei zona de unde eu țin tableta cu mâna stângă și a trebuit să mă obișnuiesc să nu dărâm stylusul de acolo. Uneori, dacă manevram mult tableta, preferam să o întorc cu capul în jos (că interfața se reorientează singură) sau să țin stylusul lângă mine.

STYLUS-ul INCLUS

Este inclus în prețul tabletei, un mare avantaj. Este un stylus pasiv, fără încărcare, și are pe el un buton (care funcționează ca gumă de șters, de exemplu, când desenezi ceva). Nu știu dacă pachetul oficial include și vârfuri de schimb pentru stylus, ca pe seria Note, pentru că am testat o variantă deja desfăcută și sosită într-o pungă.

Stylus-ul l-am folosit din plin pentru că nu-i util doar pentru a desena. Eu l-am folosit la browsing, că-mi place să derulez ecranul și să apăs pe linkuri cu acesta. L-am folosit din plin și la tastat, am descoperit că pot tasta ținând tableta cu o mână și apăsând tastatura de pe ecran cu stylusul la fel de rapid precum tastând cu două mâini. Explicația este că ecranul de 10 inchi este mare și e mai simplu să dai cu stylusul în stânga și în dreapta decât să-ți alerge degetele pe el.

Poți scrie cu stylusul notițe, dacă vrei, și poți și desena. Bănuiesc că-i foarte util în aplicații precum PowerPoint sau alte situații în care degetul pe ecran n-ar avea aceeași precizie, dar credeți-mă că în majoritatea situațiilor se dovedește pur și simplu o metodă foarte rapidă de a naviga o interfață normală.

Cred că-i binevenit și pentru cei ce au obiceiul de a pune tableta în fața copiilor atunci când vor ca aceștia să stea cuminți. Un stylus deschide noi posibilități de distracție sau educaționale, precum scris, desenat, colorat șamd, nu doar privit ecranul.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul de 10,4 inchi are rezoluție 1200 x 2000 pixeli și mi s-a părut foarte luminos. Am folosit de multe ori tableta în soare puternic și niciodată nu mi-a făcut vreo problemă ecranul, care zici că-i lanternă. Uneori chiar mi-ar plăcea să fie mai puțin luminos, de exemplu noaptea, deși îl reduc la minim, tot mi se pare că rămâne prea puternic.

Este un model Lite, așa că ecranul pierde din luminozitate atunci când este privit din unghiuri extreme, dar nu contează asta așa mult.

Sunetul mi s-a părut bun pentru o tabletă. Difuzoarele sunt suficient de puternice pentru a te putea uita pe YouTube sau Netflix fără probleme, iar sunetul suficient de clar.

Nu știu dacă ați observat din specificații, dar tableta nu are senzor de amprentă. Poate că unul sub ecran sau măcar pe lateral ar fi ridicat prea mult prețul. În practică, s-a dovedit că nu contează așa mult pentru că am activat recunoașterea facială și aceasta funcționează foarte bine. Ba chiar, cu acel ecran luminos, am avut surpriza plăcută ca fața să-mi fie recunoscută inclusiv noaptea în beznă pentru că aprinderea ecranului mă ilumina suficient de mult încât să pot fiu recunoscut. Nu țin minte să fi deblocat tableta folosind PIN pe ecran în toate zilele când am folosit-o.

Există două modele: unul doar cu wifi (802.11ac) și altul cu 4G LTE. Acum mulți ani, tabletele cu 3G sau 4G erau vândute aproape integral oamenilor de afaceri, că un abonament era totuși scump. Acum, când poți avea un abonament Digi nelimitat pentru 3 euro sau unul Telekom nelimitat pentru 5-6 euro sau o cartelă prepay Orange sau Vodafone cu 30 GB tot cam pentru 5-6 euro, s-ar putea să merite mai mult varianta cu modem 4G.

Eu aș cumpăra una cu 4G. Teoretic pot face hotspot cu telefonul mobil, dacă am nevoie de net pe tabletă, dar practic asta consumă rapid bateria telefonului. Au fost multe momente cu tableta mea când mi-ar fi plăcut să am rețea de date pe ea, de exemplu când am mai stat câte 1-2 ore la schimbarea anvelopelor sau în alte momente când te plictisești pe undeva și n-ai nici wifi la îndemână.

Nu știu dacă aș și cumpăra imediat un abonament sau un prepay pentru tabletă, dar mi-aș rezerva posibilitatea de a face asta în viitor.

Camera foto este una normală. Important mi s-a părut că cea frontală este de 5 megapixeli și are o calitate bună, ceea ce contează în vremea apelurilor video. Cea principală, de 8 megapixeli, face fotografii decente, dar nu cred că cineva face atât de multe fotografii încât să-i pese prea tare dacă aceste camere sunt bune sau nu.

Tableta are două probleme minore. Prima este procesorul, un model Exynos 9611 octa-core în 10 nm cu grafică Mali-G72. Tableta este un model Lite, un mid-range, iar uneori asta se cunoaște prin lag când deschizi prea multe aplicații și schimbi între ele sau când deschizi tableta dimineața și 10 aplicații încep să se actualizeze și să bage notificări sau când dai update la 10 programe și apoi vrei să mai faci și altceva în acest timp.

Nu îngheață, nu se blochează, ci doar încetinește, iar eu m-am dezobișnuit de astfel de fenomene. Testele de benchmark au dat scoruri comparabile cu un Galaxy S7 sau S8, deci cu flagship-urile de acum 3-4 ani, astfel:

  • 3DMark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 – 1.440 puncte.
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 1.543 puncte.
  • 3DMark Sling Shot – 1.856 puncte.
  • PCMark Work 2.0 – 5.367 puncte.
  • Geekbench  – 345 puncte single-core, 1.236 puncte multi-core, 1.487 puncte grafică.

Ca de obicei, pun acest rezultate ca să le puteți compara cu cele din review-urile altor modele.

Per total, problema asta de lag/procesor prea slab apare suficient de rar pentru a nu fi o problemă reală. Cine vrea însă o tabletă mult mai performantă, Tab S6 normal costă 3.100 de lei și vine cu Snapdragon 855, deci probabil aleargă mult mai bine decât varianta Lite, plus ecran mai bun și alte avantaje hardware.

O altă problemă este lipsa unui vibrator. Tableta nu are vibrație. Nici a mea, un Tab S2, nu avea vibrație. Nu știu de ce. Ce-i drept, nu o ții în buzunar ca să o simți vibrând la notificări, dar tot aș fi vrut să includă un vibrator pentru acele jocuri în care vibrația este o modalitate de feedback la diverse acțiuni, de exemplu. În fond, pe o tabletă cu ecran mare te joci foarte bine, ar fi fost util dacă vibra când te împușcă cineva sau când lovești gardul în cursele de mașini.

Dincolo de asta, nu i-am găsit nimic de reproșat. Am folosit tableta zilnic vreo două săptămâni și mi-a reconfirmat că tabletele pot fi foarte utile. Păcat că piața românească a fost invadată inițial de acele petarde de 400 de lei care erau practic inutile, iar cumpărătorii lor au concluzionat probabil că o tabletă este inutilă. Nu este.

Este foarte plăcut să faci browsing pe un ecran atât de mare sau să te uiți pe Instagram pe un ecran de 10,4 inchi. Tab S6 Lite are Android 10 cu OneUI 2 și include și noua funcție QuickShare, care-i un transfer prin Wi-Fi Direct cu o interfață mai simplă. Mi-a fost foarte simplu să transfer fotografii din telefon în tabletă și să le editez în Snapseed pe un ecran de 10 inchi, folosind precizia stylusului.

Am folosit-o și pentru a citi. Credeam că va fi prea grea, că are 465 de grame, dar m-am temut degeaba, m-am descurcat bine cu ea și la citit seara în pat. Am scris și câteva articole de pe tabletă, am citit mai multe știri, am descoperit și Squid, care s-ar putea să fie mai bun decât Flipboard, m-am uitat la YouTube șamd.

Am jucat Asphalt 9 și Mortal Kombat, ambele au rulat foarte bine. Asphalt 9, în particular, arată foarte bine pe un astfel de ecran mare, iar faptul că ai două difuzoare pe tabletă asigură un sunet stereo care chiar se simte stereo.

Acumulatorul ei este de 7.040 mAh. Greu de spus cât este autonomia unei tablete pentru că depinde foarte mult de modul fiecăruia de utilizare. Eu am încărcat-o cam la 4-5 zile. În utilizare intensă nu m-ar mira să o încărcați la două zile. Încărcarea se face la 15 W, apropo, prin USB-C.

De remarcat că include și 4 luni de YouTube Premium, adică pentru patru luni veți avea acces la YouTube Music Premium și nu veți avea reclame pe YouTube, plus restul funcții premium pentru acest serviciu (download de clipuri șamd).

INTERFAȚĂ

Era să uit de această secțiune pentru că nu am multe de spus. Android 10 și OneUI 2 la bord. Android a început să scârțâie un pic, se vede că nu-l gândesc și pentru tablete în chestiuni precum spațiul mare dintre pictograme sau faptul că multe widgeturi inclusiv de la programe Google sunt neoptimizate pentru ecrane așa mari.

Nu sunt multe programe preinstalate în tabletă. Am găsit Netflix și YouTube Music, plus OneDrive și Office de la Microsoft și programe uzuale Samsung precum browser, un file manager șamd.

Având stylus, tableta include acel meniu specific telefoanelor Note. Apropii S Pen-ul de ecran și apare un mic simbol din care poți lansa notițele, live messages (desenezi ceva și devine gif animat pe care-l poți trimite cuiva, ceea ce mi se pare cool) șamd, plus un “sertar” de lansare rapidă a aplicațiilor. Există și un ecran tip “știri” zilnice ce poate fi dezactivat.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte bine construită.
  • Sylus inclus în pachet.
  • Ecran luminos.
  • Disponibilă și ca variantă 4G.
  • Uneori are momente de freeze sau lag.
  • Nu are vibrație.

CONCLUZIE

Samsung Tab S6 Lite este o tabletă bună pentru consumatorul de rând care vrea un astfel de dispozitiv multi-functional, mult mai util în unele situații decât telefonul. Ecranul luminos și stylusul S Pen inclus în preț sunt avantaje ale tabletei, la fel și faptul că există o variantă 4G pentru cei ce nu vor să depindă de conectivitatea wifi. Este bine construită și devine și mai utilă dacă-i puneți o husă-suport peste ea.

Dezavantajul este la procesor. E un model Lite, așa că mă așteptam să fie un procesor de nivelul anului 2018. S-a dovedit a fi de nivelul anului 2017. Totuși, fiind Lite, este permis, că pentru cine vrea flagship la toate capitolele există Tab S6 normal. Iar cum lumea tabletelor Android devine tot mai mică de când cu problemele Huawei cu Google, Tab S6 Lite este printre puținele care probabil va fi pe placul majorității clienților în acest segment de preț.

Preț: 1.800 lei varianta wifi only, 2.100 lei variata cu 4G, pe samsung.ro, eMAG, PC Garage.

    15 comentarii

  1. Samsung Tab S6 este privita ca cea mai buna tableta a momentului, eu prefer tabletele Huawei din seria M5.

    E adevarat ca sunt mai vechi si cu procesorul mai putin performant, dar costa mult mai putin.

    Si au suport oficial pentru Netflix si celelalte aplicatii de streaming.

      (Citează)

  2. Sorry, in continuare cred ca tableta e cel mai inutil gadget, si asta de minim 5 ani.

    Nu vreau acuma sa intru in discutii despre cat de toxic si trist este sa ii bagi copilului tableta sub nas ca sa scapi de el, dar o sa zic ca macar pentru desenat/ colorat, hai sa folosim naibii un creion si o coala de hartie… for fuck’s sake acuma si de desenat desenam tot pe tableta.

      (Citează)

    • Eu am o Samsung din 2015 fara 3g si o folosesc si acum foarte mult: filme (stream, digi online, hbo, youtube), browsing si educativ pt copii (education.com, joculete diverse de la edituri ro cu mate si citire). A rezistat foarte bine (doar husa s-a cam dus) incat nu mai concep fara, tot samsung voi lua cand pica.

        (Citează)

  3. Sau un IPad 2019. E si mai ieftin.

      (Citează)

    • ipad 2019 este beton !!!!!

      radu, ai grija de ochii tai, citeste carti de hartie

        (Citează)

    • N-am veioză și oricum n-aș avea de unde să cumpăr cărțile, darămite să le și car cu mine când este nevoie. Oricum citesc cu luminozitatea la minim și blue filter on.

        (Citează)

  4. Nu inteleg pretul, e mult prea mare. 1100 lei pentru varianta 4g si 1800 pentru S6 Tab aia puternica, astea ar fi preturi decente. Rahatul asta lite este mai scump ca un ipad

      (Citează)

    • Ipad nu include stylus, mai costă și ăla ceva. Dar eu văd altfel lucrurile: întâi decizi dacă vrei Android sau iPadOS și apoi alegi o tabletă. Pentru mine sincronizarea cu telefonul este foarte importantă ca să continui direct aplicațiile de pe un dispozitiv pe altul, n-aș lua Ipad din acest motiv.

        (Citează)

  5. In selfie-ul ala semeni cu Rocky din Chicken Run. Google it.

      (Citează)

  6. Multumim pentru testul copacului oferit gratuit. Imi plac si ferestrele complexe ale casei.. spune despre modul tau de gandire. Stiu, o sa zici.. e facut la misto. Nu e.

      (Citează)

  7. Salut! Off-topic, Radu, te-ai gandit cumva la implementarea unui dark mode pentru blog?

    Multumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus