un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două măsuri pentru ca pisicile să nu mai răspândească nisip prin casă

26 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

39 comentarii

Aud mulți posesori de pisici (stăpâni e mai greu de zis) plângându-se că găsesc nisipul din litieră răspândit prin casă și e nasol să mergi prin cameră și să-ți scrâșnească sub talpa minunatului papuc.

Sunt două soluții simple pentru a reduce mult această problemă. Nu o elimină de tot, dar o reduce cu 80%, zic eu nebazându-mă pe nici un studiu adevărat.

LITIERĂ ACOPERITĂ ȘI CU UȘĂ

Pisicile, atunci când sapă în nisipul lor, îl pot arunca și în afara litierei. Noi am avut problema asta cu Dobby, ăla galben, și am luat atunci o literă acoperită, cu ușiță transparentă și batantă. Pisica intră în întregime în litieră și apoi își face nevoile, moment când poate să scormonească în nisip oricât ar vrea, că nu are cum să-l dea și pe afară.

Pisicile noastre s-au obișnuit imediat cu acest tip de litieră și n-au avut niciodată probleme. Dacă vreți, puteți face treptat trecerea la acest model, lăsându-le câteva zile ușa deschisă în sus.

NISIP SILICAT, NU NORMAL

După trecerea la o litieră acoperită, veți observa că puținul nisip ce mai apare prin casă este de fapt adus de pisici pe lăbuțe, că le rămâne prin blană și pernuțe și cade în primele secunde după ce ies din litieră și se mișcă normal prin casă.

Problema aceasta poate fi micșorată sau chiar eliminată complet trecând la nisip silicat, care are bobul mai mare și mai greu decât nisipul tradițional. Fiind mai greu, cade mai rapid de pe lăbuțele pisicilor, de obicei în litieră și nu mai apucă să ajungă în afara ei. Explicația fizică are legătura cu inerția mai mare a acelor particule, proporțională cu masa lor mai mare, și cu volumul lor mai mare, care le face mai greu de reținut în blană, dar să nu intrăm acum în astfel de termeni.

Noi luăm de pe Zooplus unele numite Tigerino. Am văzut că au inclusiv unele XXL cu granule extra-mari, s-ar putea să fie și mai bune în acest sens. Am avut cândva, dar n-am observat vreo diferență. Există multe tipuri de nisip silicat în comerț, asigurați-vă că nu luați din cele cu granule prea mici.

În opinia mea, cele două măsuri de mai sus elimină 80% din problemă, iar pentru restul de 20% utilizați mătura sau aspiratorul.

Am mai văzut pe net niște reclame la un fel de covoraș de cauciuc, cu multe compartimente mici, care reține acele particule și nu le lasă să se ducă mai departe prin casă. Probabil că funcționează, dar trebuie curățat periodic și nu știu dacă vreți să faceți asta. Costă 23 de lei la Zooplus, așa că poate ar merita încercat.

Dacă vreți să mergeți și mai departe, pe eMAG este listată o Litieră Robot, cu LED-uri indicatoare, butoane, senzor de greutate pentru detectarea pisicii, senzor de sertar plin, filtru de carbon și alte treburi. E un fel de litieră automată în care pui nisip și în rest face ea… totul.

    39 comentarii

  1. 3. renunti la pisici

      (Citează)

  2. Litiera cu pereti ajuta doar local, previne aruncarea de granule în jur, dar nu elimina posibilitatea sa rămână granule între degete, granule care cad și în capătul celalalt al apartamentului. Aceasta deoarece atunci când scurmă prin litiera mișcarea din față în spate a labei se face cu degetele răsfirate.
    La cât timp schimbi nisipul, conform recomandărilor de pe ambalaj sau mult mai repede?

      (Citează)

    • Cam la o săptămână. La un moment dat, curățându-l, cam înveți când nu mai face față.

      Boabele alea grele ajută să nu mai rămână atâta nisip între “degete”.

        (Citează)

  3. Noua litiera acoperita ne-a rezolvat 95% din problema, aveam nisip peste tot in casa inainte. De ajutor ne mai e si Litter Locker, e un fel de container in care se colecteaza si se sigileaza ce strangem din litiera.

      (Citează)

  4. alex:
    Da, dar si pentru un caine e greu in apartament. Te chinui si tu, dar se chinuie si el din lipsa de spatiu.

    avand in vedere comentariul, pe el cred ca l-ar ajuta un caine…il mai invata una alta

      (Citează)

  5. Folosesc deja cele două măsuri, cu un anume succes. Recomand și covorașul, eu îl am în fața ușii de la litieră, merge destul de bine.

      (Citează)

  6. Confirm, chiar elimina 80% din nisipul din casa. Pentru restul de 20% exista aspiratorul robot.

      (Citează)

  7. Posesor de pisici de peste 30 de ani, confirm soluţia cu litiera acoperită. Pînă să apară aşa ceva, era jale cu nisipul. Cît despre produsul în sine, pisicile mele au preferat aproape întotdeauna bentonita.

      (Citează)

  8. Eu am litiera inchisa si nu am problrma asta decat in imediata ei apropiere (aspir 1-2 ori pe saptamana). Folosesc nisip ordinar din supermarket.

    Pro-tip: ca sa nu fie nevoie sa spalati des litiera, puneti hartie cerata (ex hartie de copt) sub nisip si aruncati saptamanal sau cand e nevoie tot nisipul si hartia. Curat si uscat, ca eu nu stau sa sap dupa rahati de pisica cu lopatica, e inutil si scarbos.

      (Citează)

  9. Mădălin:
    Sau îți iei un câine, care sunt oricum de 10 ori mai deștepți decât pisicile. :)

    Or fi ei de 10 ori mai destepti (unii, nu toti, stiu niste caini prosti ca noaptea iar pisica mea stie inclusiv sa deschida usi), insa orice caine este de 100 ori mai high maintenance decat orice pisisca.

      (Citează)

    • Desi imi plac cainii mai mult decat pisicile, intr-un apartament nu e de crescut niciun animal.

      Cum mai zicea cineva pentru o persoana care nu are animale in casa se simte mirosul din momentul in care intri.

        (Citează)

    • Alex: Cum mai zicea cineva pentru o persoana care nu are animale in casa se simte mirosul din momentul in care intri.

      Nu, doar la animale necastrate, care își marchează teritoriul. Dacă sunt castrate și ții curat în casă, nu este nici o problemă.

        (Citează)

  10. Un alt avantaj al nisipului silicat fata de nisipul normal este ca retine mai bine mirosul. Daca la nisip normal faceam curatienie la fiecare 2 zile, la nisip silicat fac curatenie o data la 4 zile.

      (Citează)

  11. Infirm.

      (Citează)

  12. Mădălin:
    Sau îți iei un câine, care sunt oricum de 10 ori mai deștepți decât pisicile. :)

    iar tu ai gandit sau doar ai consumat curent?

    Un caine trebuie plimbat, iesit afara cu el – daca ai unde. Daca ai si un copil, este aproape imposibil sa plimbi si catelul si copilul dar si tu sa apuci sa existi.

      (Citează)

  13. Si mai de efect, eu am litiera “postata” in cada si poate d-aia n-am avut niciodata probleme cu raspandirea cristalelor “swarowski ” prin casa. Pana la momentul in care termina de decorat si sare din cada, s-a scuturat si silicatul de pe labutele lui.

      (Citează)

  14. am eu o singura unica solutie – nu ti pisici.
    pt ce? oricum nu produc nimic, doar mizerie. pt care iei aspirator robot de 2000 lei, pt parul de pisica.
    nu suna foarte productiv.

    si pute, ca la fumatori. unu care nu are pisici si intra intr o casa unde sunt, simti putoare de animal.

      (Citează)

    • Mihai: si pute, ca la fumatori. unu care nu are pisici si intra intr o casa unde sunt, simti putoare de animal.

      Doar dacă ai animale necastrate, care-și marchează teritoriul, sau nu faci curat. Dar dacă nu faci curat, pute a diverse în casă, nu contează dacă ai sau nu animale.

        (Citează)

  15. .. fă un copil dacă tot n-ai cui da mărită afecțiune de care dispuneți .. plus că nici Matilda nu întinerește ! .. fi-ți-ar pisicile de râs !

      (Citează)

  16. Stapani e greu de zis pentru ca, de fapt, pisicile sunt stapanii “posesorilor”.

    …adus de pisici pe lăbuțe, că le rămâne prin blană și pernuțe…. De ce n-ai zis si blanita?

      (Citează)

  17. Eu nu port papuci in casa. Problem solved.
    Bine, nu tin nici pisica in casa.

      (Citează)

  18. băi nesimțiților !
    A Home without a cat is just a house.

    PS: I have a triple home :-)

      (Citează)

  19. Tu cum comanzi de la zooplus? Platesti cu cardul? Mie una mi se pare suspect ca te pun sa pui datele cardului direct in pagina lor, nu pagina personalizata de la procesatorul de plati.

      (Citează)

    • Uite că nu știu acest aspect, ca de fapt comandă Matilda și ea plătește cu cardul, dar comandăm acolo de vreo 4 ani și n-am avut niciodată probleme.

        (Citează)

  20. Mădălin:
    Sau îți iei un câine, care sunt oricum de 10 ori mai deștepți decât pisicile. :)

    DA, dar cainele nu toarce seara in brate la tv cand soba de teracota dogoreste. Pisica are proprietati anxiolitice, elimina energiile negative, este cel mai curat animal. Cainele cam pute a caine ud…Cainele trebuie plimbat de 3 ori pe zi altfel iti face o balega in casa sau balcon. Cainele se considera sclavul tau, pisica in cel mai fericit caz egalul tau, de regule se considera superioara omului. E o felina, o masina de ucis.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus