un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Argumentația pentru fotografii verticale pe site-uri (precum acest blog)

6 Nov 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Oare ar trebui să pun predominant imagini verticale (portrait) pe blog? Exemplele de mai jos zic că da.

Nu sunt fan al clipurile video filmate vertical, dar este clar că acest format va rămâne alături de noi pe termen lung. Oamenii țin vertical telefonul în mână și filmează vertical cu el, iar în ciuda tuturor îndemnurilor de a filma în mod landscape, lucrurile nu s-au schimbat în ultima vreme.

Mai mult, nu doar că oamenii filmează vertical, dar clipurile filmate de ei sunt “consumate” de alți oameni ce țin telefonul tot vertical în mână. Tendința normală (cel puțin în mintea mea) ar fi să-l întorci, să ai un fel de televizor în mână, dar în practică puțini fac asta (și, ca să fim realiști, ai o priză ceva mai slabă pe un telefon ținut landscape în mână, plus că de obicei astupi difuzorul său cu palma).

Instagram Stories, care la finalul lunii iunie 2018 avea 400 de milioane de utilizatori activi zilnic, a stabilit practic că modul vertical de fotografiere sau filmare este parte din mainstream, iar YouTube, când a început să suporte nativ astfel de formate, a închis practic discuția. Până și noile GoPro pot filma vertical, funcție prezentată ca fiind gândită pentru share pe Instagram Stories. Felul în care creăm și consumăm conținut s-a schimbat în acest mod.

Mă gândesc însă la următoarea chestiune și mai avansată și, pentru puriștii landscape-ului, îngrijorătoare. Dacă “mobile first” este acum principiul cel mai important în dezvoltarea site-urilor, atunci poate că inclusiv imaginile din articolele de pe site-uri (de exemplu, de pe acest blog) ar trebui regândite pentru modul vertical în care site-ul este parcurs de cititorii săi. Partea de text deja este verticală, ca să zic așa, dar poate ar trebui lucrat și la imagini.

Blogul meu a avut, în ultimul an, 59,52% vizitatori de pe telefoane mobile. 55% dintre afișări se fac pe telefoane mobile. De fapt, a trebuit să mă duc în analytics înapoi până în 2014 pentru a percepe pe graficul “mobil din total vizitatori” o creștere a acestui segment, iar pentru prima oară vizitatorii de pe mobile au fost majoritari în august 2016, acum mai mult de doi ani.

Mobile-first se referă, de obicei, la afișare corectă pe mobil și la posibilitatea de a utiliza site-ul cu degetul pe un ecran tactil (butoane mari, meniuri mari și citețe, fără flash, fără drag&drop, fără elemente prea apropiate, responsive etc). Mă întreb însă dacă nu ar trebui să începem să utilizăm și fotografii verticale în articole, având în vedere că acestea se vor afișa mai bine pe un ecran mobil, că obiectul de interes din ele va fi mai mare pe ecran.

Iată mai jos câteva fotografii pe care le-am cropat orizontal și vertical. Dacă citiți acest articol de pe mobil, a doua fotografie probabil că vă este mult mai utilă, pluginul foto o afișează mai bine și înțelegeți mult mai rapid ce arată ea și vedeți mai bine detaliile ei.

Iată cum arată ecranul unui telefon mobil în ambele cazuri:


Primele două, cu cocktailul, sunt suficiente să mă convingă că, în viitor, trebuie să fac mai multe crop-uri verticale pentru ca cititorului să-i fie mai ușor să înțeleagă rapid imaginea și să vadă detaliile fine din ea. Uitați-vă ce risipă de spațiu de ecran este în celelalte și cât de mic este, pentru ochii cititorului, obiectul de interes din imagine!

Sigur că nu orice scenă poate fi prezentată vertical, dar poate că obiectele ce se pretează la formatul vertical (clădiri, sticle de vin, telefoane, portrete, un om care pescuiește șamd — practic orice scenă cu elemente man-made, că natura de obicei se dezvoltă pe orizontală și pierzi din scenă când o încadrezi vertical) ar trebui puse pe net în format vertical, nu orizontal.

Marea majoritate a articolelor sunt scrise pe desktopuri, iar fotografiile tot acolo sunt prelucrate și exportate, așa că autorului i se pare că cel mai bun format este cel orizontal. Poate, însă, ar trebui să ne uităm la cum accesează utilizatorii respectivul material, nu cum este creat.

O soluție de mijloc ar fi utilizarea fotografiilor pătrate, care sunt un compromis bun… pentru început.


Mie îmi place Instagram Stories, mă uit mai des acolo decât la feed-ul normal. De câteva ori, prin diverse excursii, am fotografiat aceeași scenă în mod orizontal, pentru “acasă”, și apoi în mod vertical, ca să dau share într-un story. De prima oară când am făcut asta mi s-a părut o pierdere de timp și o redundanță extraordinară. De asta cred că, la un moment dat, trebuie decis și formatul în care privim cel mai des fotografiile.

Aș trage linie la clipurile video filmate cu camere profesionale, la rezoluții bune. Un Facebook Live sau un Instagram Story merg făcute și vertical, că sunt gândite pentru consum rapid, la rezoluții diverse. Când filmezi cu un mirrorless sau un GoPro, mai ales la 4K, te gândești că poate ar trebui să arate bine pe un afișaj de mari dimensiuni, iar acestea sunt orizontale.

Cine știe, însă, ce ne rezervă viitorul? Poate că peste 100 de ani televizoarele viitorului vor fi verticale, iar oamenii vor privi în urmă și vor spune “inițial erau orizontale? De ce, nu s-au prins încă de pe vremea cărților că modul portrait este mai bun?”

    22 comentarii

  1. Fotografiile verticale, în general, merg bine. Și nici nu deranjează.
    Adică, dacă perspectiva bune wide și nu se pierde la crop, sau nu se micșorează (zoom out) prea mult când o cuprinzi cu camera invers, e ok.
    La filme e așa și așa. Lumea comentează adesea și spune că ar trebui sa filmam landscape, dar asta era fix pentru că playerele nu rulau filmul cum trebuie și aveam efectul de dreptunghi in dreptunghi.
    În unele cazuri o perspectivă portrait in video e chiar mai interesantă, dacă o poți consuma așa, 9:16.
    Singura problema e când vrei să vezi filmul ăla la un display mare / TV . Mai greu să le întorci, însă pe la birouri pe unde am mai lucrat aveam de ceva ani un display rotit la 90 de grade și pot să spun că orice blog se citește mai bine așa. Inclusiv pozele și filmele verticale se vad mai ok. Deci se poate.

      (Citează)

  2. Fotografia in format landscape sau portret, nu depinde doar de mediul unde vrei s-o afisezi, ci si de natura subiectului. Un subiect cu o inaltime consistent mai mare ca latimea lui, se incadreaza mai bine intr-o fotografie de tip portret deoarece se concentreaza mai mult pe subiectul principal, eliminand din cadru cat mai multe element care pot distrage atentia de la subiect. De exemplu, in fotografia in format landscape, in care prezinti telefonul mobil, 70% din spatiul este irosit de fundalul alb. Daca voiai sa prezinti telefonul in format landscape si il fotografiai in modul portret, la fel aveai o problema de perceptie.

      (Citează)

    • imars.ro: Fotografia in format landscape sau portret, nu depinde doar de mediul unde vrei s-o afisezi, ci si de natura subiectului.

      Știu. Mă refeream mai mult la acele imagini care s-ar preta și pentru format vertical, de exemplu fotografia unei mașini surprinse de la distanță suficient de mare încât să poți face crop vertical și să păstrezi întreaga mașină în imagine.

      Cele din articol au fost inițial puse orizontal pe blog, la vremea lor. Acum le-am cropat din nou.

        (Citează)

  3. Indiferent de tendinte, pentru mine e simplu. Voi fotografia doar landscape (in afara cazului in care subiectul o cere vertical) dintr-un singur motiv: vizionez toate fotografiile pe care le fac pe monitor si televizor. Abia acolo simt ca ma pot uita la poze si sa inteleg ce e in ele. Pur si simplu ma dispera persoanele care fotografiaza sau filmeaza vertical! Ma uitam la o nunta unde am fost, erau zeci de persoane care filmau dansul mirilor vertical. Bine, oricum nu inteleg de ce sa filmezi la un eveniment unde se filmeaza profesional, dar asta e alta discutie.

    Ca sa inchei, cred totusi ca de cele mai multe ori decuparea patrata ajuta mai mult in cazul tau.

      (Citează)

    • filmarea profesionala de la o nunta o sa fie disponibila doar dupa cateva saptamani si o sa o primeasca doar mirii si s-ar putea sa nici nu ajunga la toata lumea care a fost la nunta.
      or, in cele mai multe cazuri, mireasa vrea sa vada “cum a iesit dansul” cat mai repede iar unii din cei care nu au putut ajunge la nunta vor vrea si ei sa vada cat mai repede.
      de aia lumea filmeaza la nunti desi exista si filmare profi.

      acum, e clar ca lumea filmeaza vertical pt ca e stupida, dar intamplator dansul mirilor se preteaza mai bine la filmat vertical, nu numai pentru ca subiectul e vertical ci si pentru ca filmarea va fi vizionata majoritar tot pe telefon.

        (Citează)

    • Coco: Ma uitam la o nunta unde am fost, erau zeci de persoane care filmau dansul mirilor vertical.

      Exemplu la nunta surorii mele: a trecut o luna de cand a avut nunta si inca nu are fotografiile/filmarile. S-a bucurat foarte mult ca un prieten i-a filmat dansul – vertical, ca doar amandoi sunt mai lungi decat sunt lati – si a trimis pe facebook messenger la diversi apropiati sau oameni care nu au ajuns la nunta, ca sa ne mai amintim si sa vorbim cum a fost bla bla – plus ca asa a putut sa il vada si ea. Atata timp cat nu e fotografie profi, nu se uita nici naiba pe desktop la ea, doar pe tel – tu esti o exceptie. Pana or ajunge filmarile profi o sa se duca tot hype-ul nuntii si nu o sa mai fie acelasi chef sa vorbesti despre asta.

        (Citează)

  4. Jeeez. Ma uit pe un telefon la o poza cu un telefon care poza alt telefon.
    Inception

      (Citează)

  5. Mie mi se pare inadecvată galeria foto. Nu poti sa faci zoom ușor in poze, cum ar veni crop la utilizator.
    Utilizatorii Instagram sunt 68% de sex feminin, de unde si avalansa de continut vertical :p.

      (Citează)

  6. nwradu: Știu. Mă refeream mai mult la acele imagini care s-ar preta și pentru format vertical, de exemplu fotografia unei mașini surprinse de la distanță suficient de mare încât să poți face crop vertical și să păstrezi întreaga mașină în imagine.

    Cele din articol au fost inițial puse orizontal pe blog, la vremea lor. Acum le-am cropat din nou.

    Cropul face parte din postprocesare, la fel ca indreptarea imaginii si alte mici ajustari care nu denatureaza fotografia, si da, este recomandat atat timp cat nu se pierde foarte mult din calitate.

      (Citează)

  7. Catalin Tanase

    06/11/2018 la 8:26 AM

    Eu nu folosesc stories. Nu vad de ce as vrea sa postez ceva ce dispare după un timp. Nicio persoană dintre cele care fac asta nu a reușit să explice motivul :)

    Iar cei care filmează vertical nu o fac pentru stories, ci în general. Majorarea sunt genul ăla de persoane atehnice, care nu înțeleg de ce e mai natural sa filmezi orizontal (pentru că ai ochii unul langa altul, nu unul sub altul, deci camp vizual orizontal)

      (Citează)

  8. Chestia cu consumul pe telefon in format vertical e temporara. iPhone are doar 11 ani. Inainte sa existe consumam 99% din cintinut pe ecrane landscape. Peste alti 11 ani vom consuma in VR/AR, de pe niste device-uri gen Google Glass. Deci tot landscape.
    Argumentul meu preferat pentru landscape este ca avem 2 ochi dispusi orizontal, nu vertical :)

      (Citează)

  9. Dar de ce filmezi 4k? În marea majoritate a timpului, nu filmezi cine știe ce peisaje. Face doar procesarea mai greoaie. Ma uitam la filmul pe care l-ai făcut la crame și era sacadat. Nu știu dacă era din cauza camerei, a cardului sau a postprocesării, însă părea ca pierde cadre.

      (Citează)

  10. Last of a dying breed here: folosesc Blackberry Passport, ecran cu aspect ratio 1:1! Realizez ca probabil sunt singurul în situația asta, voiam doar sa spun ca mai sunt unii (unul..?!) care nu sunt avantajați nici de portrait nici de landscape… #thestruggleisreal

      (Citează)

    • Catalin Tanase

      06/11/2018 la 9:54 AM

      O, da! Am avut Blackberry Q5, știu ce zici :)

        (Citează)

    • @Catalin: am Q5, Q10, doua Passport (unul alb și unul negru, don’t ask!)… toate funcționale și folosite prin rotație.
      Am zis ca mai trag de ele atât cât îmi va mai merge whatsapp-ul de android crack-uit. Next phone: bb keytwo!
      Am nevoie de ajutor, știu, but those buttons though…

        (Citează)

    • Catalin Tanase

      06/11/2018 la 10:40 AM

      Exact! Eu nu il mai am pe al meu pentru ca s-a stricat, dar mi-a placut foarte tare! Experienta de tastare pe butoanele alea fizice e sublima! Si eu ma gandesc la un Key 2 :)

        (Citează)

  11. Catalin Tanase: Nu vad de ce as vrea sa postez ceva ce dispare după un timp. Nicio persoană dintre cele care fac asta nu a reușit să explice motivul :)

    Nici eu nu intelegeam asta si nici snapchat-ul. Dar am gasit o explicatie la un moment dat care mi s-a parut valida: cateodata vezi ceva dragut, sau iti trece ceva prin cap care nu e atat de mega-ultra important sau impresionant cat sa fie permanent pe contul tau, dar totusi ai vrea sa il impartasesti. Sau cazul meu: nu-mi place sa postez nici pe instagram, nici pe fb, poze cu mine (inb4 sunt urata), citate, chestii personale in general. De obicei postez poze cu peisaje, apusuri, whatever (sau pisici). Asa ca stories este fix asta: postez o poza de la nunta de exemplu, sau cu o cana de cafea draguta cand plec undeva – cat de draguta o fi o cana de cafea, nu e ceva ce vreau permanent pe contul meu.

      (Citează)

    • Catalin Tanase

      06/11/2018 la 10:43 AM

      Stiu ce vrei sa zici, dar acea cana de cafea, daca nu e suficient de draguta (cum spui tu) nu vad de ce as pune-o pe Instagram. Valabil si invers, daca merita postarea, atunci va fi una permanenta. La asta ma refeream mai sus

        (Citează)

  12. de exemplu fotografia unei mașini surprinse de la distanță suficient de mare încât să poți face crop vertical și să păstrezi întreaga mașină în imagine.

    Cred ca masina e contraexemplu. Poate doar din fata se incadreaza bine vertical.
    Dar altfel masinile ( daca nu vorbim de vreo duba speciala) sunt mai mult lungi decat inalte si intr-o poza portret va iesi, cred eu, prea mica si planul subliniat va fi altul decat masina + efectul de dreptunghi in dreptunghi.

    Un copac, un om, o sticla de bautura, merge si-un pahar, o poza printr-o fereastra, cadrul unei usi, sau de ce nu , pe gaura cheii, genul asta de perspectiva mi se pare mai potrivita.

      (Citează)

  13. Incearca sa te uiti la un film de 2 ore in portrait. :)

      (Citează)

  14. Catalin Tanase:
    Eu nu folosesc stories. Nu vad de ce as vrea sa postez ceva ce dispare după un timp. Nicio persoană dintre cele care fac asta nu a reușit să explice motivul :)

    Ceea ce nu merita sa fie postat, ajunge intr-o anumita forma in stories. Daca te uiti atent, continutul din stories difera de cel din postari.

      (Citează)

  15. Silas: whatsapp-ul de android crack-uit

    What? Whatsapp nu e free? Sunt utilizator de Android, și ori de câte ori am instalat WhatsApp Play nu mi-a cerut vreo plată. Ia uite ce scrie în Google Play la descrierea aplicației: „WhatsApp Messenger is a FREE messaging app available for Android and other smartphones.”
    Scuze de off-topic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus