un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am vrut să chem Poliția, dar apoi am văzut că au review-uri proaste pe Facebook și n-am mai făcut-o

2 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Știți cel mai nou scandal online: zeci de mii de oameni au dat review-uri de o stea pe pagina de Facebook a Poliției Române. Mulți dintre ei au avut apoi contul limitat temporar, un purtător de cuvânt al Poliției a declarat că oamenii ce dau aceste review-uri ar trebui să ceară ajutor în altă parte, nu Poliției, când vor avea probleme; alții au cerut polițiștilor să dea review-uri de 5 stele, ca să compenseze scăderea ratingului.

La ora la care scriu, sunt 67.000 de review-uri pe pagină, din care 62.000 de o stea. În jumătate de zi, s-au dat 20.000 de review-uri de o stea. Update: 72.000 de review-uri în această dimineață, că au mai adunat 5.000 de bucăți peste noapte.

În acest context, mă întreb de ce administratorul paginii nu oprește pur și simplu posibilitatea de a lăsa review-uri. Este o opțiune din setările paginii, pui Reviews pe off și gata, a dispărut scandalul de PR și mișto-ul oamenilor.

Asta ridică o întrebare și mai bună: de ce are nevoie Poliția Română de review-uri?! Nu e ca și cum vorbim de un restaurant și review-urile clienților mă vor convinge să merg la ei sau să aleg un alt loc pentru a mânca!

Este Poliția! Practic, au un monopol pe activități polițienești. Ce-o să fac, o să mă uit la ce review-uri au înainte să sun la 112 în caz de nevoie? O să zic “am văzut o crimă și am vrut să chem Poliția, dar apoi am văzut că au 1,3 stele rating și na… n-am mai sunat… ce rost avea?”

Pot să sun la altă poliție, una cu 4,7 stele? Nu pot. Voi lua amendă în funcție de ratingul lor? Nu, valoarea este aceeași!

Cam acesta este nivelul de social media în Poliția Română: “să activăm reviews deși nu e nevoie de ele”, iar când apare o criză nici măcar nu le închid. Până și Firea a procedat mai bine acum vreo lună sau două, nu mai țin minte la ce scandal, dezactivându-și rapid pagina.

Și totuși, mulți oameni bănuiesc că cineva din Poliție a raportat mii de conturi ce au lăsat review-uri de o stea și Facebook le-a limitat temporar. Asta e neverosimil. Cel mai probabil, Facebook are algoritmi ce detectează bombingul de review-uri și limitează conturile respective. Practic, Facebook detectează o formă de spam și îi pedepsește și pe cei considerați spammeri în acest caz. Dacă Cambridge Analytica făcea algoritmi care să te cunoască mai bine decât nevasta, poate și Facebook să facă un algoritm ce ia automat măsuri când detectează zeci de mii de review-uri lăsate într-o zi.

Nu bănuiți poliția de conspirații informatice avansate atunci când cuvântul ce-i caracterizează de multe ori este “incompetență” și, mai nou, servilism. Adică să nu uităm că ministrului Dan îi pusese soră-sa un microfon într-o priză și primul lucru făcut după ce l-a găsit a fost să zică asta pe Facebook, nu să cheme SRI-ul.

Dar nu vă îngrijorați dacă nu mă credeți că e un algoritm automat. Oamenii din tabăra pro-PSD spun “de unde atâția oameni care să lase review-uri de o stea în timp așa scurt? E clar o conspirație soroșistă, e cu boți, cu asiatici plățiți!”

    13 comentarii

  1. E clar că Poliția Română nu are nevoie de review-uri. Dar ei nici numele paginii nu-l scriu cu diacritice așa că incompetența e superbă în echipa lor de social media.

    Pe de altă parte, spre deosebire de Firea, măcar au acum curajul să lase aceste comentarii vizibile. Mai raportează postacii PSD din ele, cum au făcut cu review-urile positive date în urmă cu ceva timp unei agenții de publicitate sau unei firme de asigurări. Nu, nu sunt algoritmi. Sunt postacii. Sunt pățit.

      (Citează)

  2. Mi-ai adus aminte sa le las si eu review, uitasem. Si amenda o primesti functie de culoarea politica, politia nu mai e a Romaniei.

      (Citează)

  3. cum să merg la vot, bă? tu știi ce am făcut eu pentru țara asta? am dat review de 1 stea la pagina de fb a poliției!

      (Citează)

  4. Trebuie sa înțeleagă ca nu pot face chiar ce vor. Notele au sancționat servilismul și incompetenta șefilor. Cu ocazia asta am putut vedea și reacția celor din sistem, desemnați purtători de cuvânt, care, plini de tafna, ne îndruma sa apelăm la vecini și popi. Deci putem alege între poliție, vecini și popi, după preferințe și notele de pe fb.

      (Citează)

  5. Am chemat politia ieri pentru ca m-a alerga un vecin cu toporu si mi-au spus ca mai intai sa le dau 5 stelute si vin. Nu aveam telefonul la mine, asa ca a trebuit sa ma rog de vecinul sa mi-l imprumute pe al lui 1 minut. Am reusit sa-l conving cu o juma’ de tuica. Pana sa ajunga politia ne-am impacat, i-am promis ca ma duc si la o nunta. Politistii suparati mi-au dat “raport” la facebook pentru spam si acum sunt blocat. Eu acum ce fac? Cui ma adresez? Ca eram level 264 la farmvile…si aveam si niste rosii de udat.

      (Citează)

  6. Primarul Chirica din Iasi plătește pe luna 2.000 Euro unei firme care se ocupa de contul lui de Facebook, ii fac poze profesioniste la fiecare eveniment, poze cu copiii si bunicuțe etc. Hilar este ca atunci când se posteaza ca s-a asfaltat o strada sau ce a făcut bun primăria sunt sute de comentarii ale oamenilor care ii cer sa vina sa le asfalteze si lor strada de parca primarul citește comentariile sau verifica ce postează firma pe contul lui de Facebook.

      (Citează)

  7. Forma de spam? Spammeri? Cine sunt spammerii, oamenii aia care lasa un review pentru prima oara pe facebook? Spammer esti cand lasi mii de review-uri intr-un timp foarte scurt si nu invers. In caz de ceva, facebook ar fi trebuit sa suspende pagina militiei, nu ale oamenilor.

      (Citează)

  8. se pare ca politia romana iti citeste blogul :) si a dezactivat review-urile

      (Citează)

  9. Le-am dat si eu o stea. Pt servilismul sefilor, nu pt politistii de rand, care isi (cam) fac treaba saracii. Ce vreau sa zic? Nu m-a blocat nimeni. Se uită și Facebook ăsta la om. Că om e și el… :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus