un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Yes, master!

31 Jul 2018  ·

GÂNDURI  ·

63 comentarii

Poliția Română pare să-și dorească să se facă tot mai mult de râs. Ultima boacănă, asta cu dosarul penal și confiscarea unor plăcuțe de înmatriculare ce conțineau o înjurătură la adresa PSD, arată doar cât de servili sunt polițiștii partidului de la guvernare. Așa slugărnicie ieșită din comun n-am mai văzut de când s-a aflat că Oprea beneficiase de vreo 1500 de coloane oficiale ilegale și nimeni din Poliție nu se împotrivise ideii.

Nu-mi pasă exact dacă respectivul număr de înmatriculare este legal sau nu. Suedezii spun că este legal în țara lor, iar apartenența la UE teoretic îi dă dreptul de liberă circulație (și recunoaștere) și în restul țărilor, inclusiv România; România (sau mai exact Ministerul de Interne) spune că există Convenția de la Viena prin care plăcuțele de înmatriculare trebuie să aibă musai în componență un… număr. N-am studiat exact dacă asta se aplică doar serviciului român de înmatriculare a autovehiculelor sau înseamnă că noi nu lăsăm anumite autovehicule să treacă pe aici pentru că au doar litere pe plăcuță. Convenția e posibil să fi fost actualizată recent pentru a elimina această obligativitate.

Cum spuneam, nu-mi pasă exact ce spune legea aici. Dacă-ți pui un număr de acest tip, pentru mine e tot o dovadă de mârlănie exact precum cea reproșată PSD-ului, nu ceva de felicitat și admirat. Din partea mea, să decidă la tribunal ce zice exact legea și să o aplice șoferului respectiv.

Nu-mi pasă pentru că mi se pare mai interesant cum s-a ajuns aici, nu ce se va întâmpla în continuare. De exemplu, de ce n-a fost oprit direct la Vamă, la intrarea în țară? Vameșii nu știu ce condiții trebuie să îndeplinească un autovehicul pentru a fi lăsat să circule pe drumurile noastre?

Sunt pe drumurile publice o grămadă de mașini ce poluează excesiv, ce fac zgomot mult peste norme, ce au modificări ilegale și alte asemenea probleme ce pun în pericol vieți omenești. Oare câtor astfel de autovehicule le-a ridicat Poliția Rutieră plăcuțele și le-a întocmit dosar penal?

Apoi, să fim serioși, polițiștii au aflat de această mașină de pe Facebook. Or, tot pe Facebook se postează zilnic zeci de clipuri cu șoferi vitezomani, cu aproape-accidente, cu contravenții la volan șamd. S-a sesizat vreodată Poliția să-i găsească pe aceștia, să-i vâneze în trafic până când îi prind pentru o amendă, pentru o suspendare? Nu cred. În schimb, pentru un “M*** PSD”, au dat dovadă de un exces de zel care arată, după cum spuneam, o slugărnicie extraordinară.

În cele din urmă, răzbunarea asta meschină a PSD-ului pe un șofer, prin intermediul Poliției, doar le face rău. Dacă-l lăsau în pace, peste o săptămână era uitată povestea, stingându-se de la sine. Vânându-l pe respectivul om prin țară arată doar acest comportament mafiot de vendetta aplicat prin intermediul Poliției Rutiere.

Mai știți vremurile de dinainte de ’89, când Miliția era doar un braț înarmat al PCR, iar inclusiv șoferii se temeau de cei de la rutieră și punctele lor de control? Sper că-s fericiți polițiștii, nivelul de respect de care se bucură în societate tocmai a scăzut și mai mult și se apropie de nivelul acelor vremuri.

    63 comentarii

  1. Poliția de Frontieră realizează controlul documentar al autovehiculele. Vameșii asigură controlul mărfurilor.

      (Citează)

  2. Nu iau apărarea Poliției Române, dar numai AGENTUL CONSTATATOR poate aplica o sanctiune. Asta inseamna, pe scurt, ca daca nu esti prins “in fapt, savarsind contraventia”, nimeni nu te poate acuza de nimic, in baza unor clipuri pe internet.

    Cat despre masinile care polueaza excesiv, din pacate acestea trec ITP-ul (Da, stii si tu cum!), deci… Nu o sa vezi Politia cu echipamentul carat in spate sa masoare noxele. Sa fim realisti.

    Conform legii, eu stiu ca e interzis ca in stationare sau in mers, ca autovehiculul sa depaseasca limita admisa (Decibeli probabil, asa se masoara). Eu nu imi aduc aminte sa fi vazut vreo limita cum nu imi aduc aminte nici la ITP sa verifice asa ceva.

    Cat despre Vameși, mai stiu ca nu toti Politistii sunt la fel si nu toti au atributii de sanctionare. Sau poate aici e neglijenta in serviciu. Motive sunt multe.

    Pentru mine in schimb, gestul facut de sofer este extrem si nu da dovada de prea multa gandire (MU%$). Evident ca a ales ceva extrem pentru ca nu putea sa isi colanteze masina cu IMPOTRIVA PSD sau JOS PSD sau orice altceva, nu ar fi avut acelasi impact pe care l-a cautat.

    Eu nu as vrea sa fiu nevoit sa explic copilului meu de ce circula pe internet “MU%$”.

    Putin conteaza cine a aplicat amenda, sunt foarte curios cum se va finaliza si care este motivatia instantei.

      (Citează)

    • Vai de mine ce atenti cu copiii nostri suntem cand e vorba sa le explicam ce inseamna muiepsd. Dar ca vor avea viitorul distrus de acest psd, ca vor intra intr-un sistem de educatie ciuruit de acest psd, ca vor avea parte de servicii medicale mizerabile, ca vor circula pe niste drumuri bombardate din cauza acestui psd…astea nu iti e teama ca va trebui sa le explici copilului? Ce mai conteaza toate astea care ne afecteaza viata zi de zi…importanta e o placuta de inmatriculare pe care va trebui sa o explicam noi copilului.

        (Citează)

    • “Eu nu as vrea sa fiu nevoit sa explic copilului meu de ce circula pe internet “MU%$”.”

      Cu tot respectul dar și asta face parte din educație! De asta nu ne revenim prea repede ca națiune pentru că copii sunt ținuți într-um turn de fildeș. Ei fac educație sexuală direct cu colega de clasa a 6-a și astfel avem fetițe de 12-13 ani care ajung mame, etc.

      Oricât de greu ar părea cred că este datoria ta de părinte să îi explici copilului ce este o înjurătură și de ce nenea ăla a apelat la această metodă! Asta dacă nu crezi că e datoria altora să-ți educe copilul!

        (Citează)

    • “Nu o sa vezi Politia cu echipamentul carat in spate sa masoare noxele. Sa fim realisti.”

      Mihai necunoscatorule, care arunci afirmatii doar sa te afli in treaba.

      controale se pot face de catre politie impreuna cu rar, te opresc frumos si iti face pe loc si o verificare a masinii, fara nici un stres.

      Deci se poate si exista. ;)

        (Citează)

    • “Eu nu as vrea sa fiu nevoit sa explic copilului meu de ce circula pe internet “MU%$”.”

      Dacă copilul tau nu știe încă ce-i aia (la modul general, încât să nu simtă nevoia să te întrebe) de ce îl lași pe net? Sunt lucruri mult mai nasoale peste care poate da acolo…

      (@nwradu, îți pleacă sponsorii dacă lași anumite cuvinte în clar în comentarii sau ești tu așa mai pudibund?)

        (Citează)

    • Dar de ce ar trebui să îi explici exact ce e aia o “mue”? Nu e suficient sa spui “e o înjurătură”? De ce ar trebui să intri în detalii?

        (Citează)

    • Altfel, conform dexului este un sinonim pentru “gura”.

        (Citează)

    • Intrebare e de ce trebuie sa se care cu echipament ca sa masoare noxele? stiu suns stupid, daca nd trece unu cu fumu dupa el de 15 m e vreun dubiu? Luat placutele si talonu si platforma la rAr pe cheltuiala soferului si s-a rezolvat problema…

        (Citează)

    • Conform dictionarului, mu(i)e = gura
      A da la mu(i)e = sex oral
      (scriu asa ca poate ma refuza vreun filtru)

      Mai sunt exemple in care doar cuvantul in sine nu are conotatii vulgare decat daca vrei neaparat sa te gandesti la sex: laba, suge, coarda, parasuta, etc.

      Pana atunci:
      1. E cazul ca omul sa isi angajeze un avocat si sa dea politia in judecata pentru abuz (retinerea numerelor si retinerea permisului) si sa ceara despagubiri.
      2. Atata vreme cat politia romana fac si verificari la intrarea in tara si il opresc pe om de 3 ori inainte, inseamna ca e special cu directie (ordin de sus).
      Daca numarul nu era acceptat, trebuia informat si il schimba cand a intrat in tara.
      3. In locul politicienilor din opozitie, l-as sprijini, macar neoficial. Desi ar castiga mai mult credit sa arate ca nu e normal ca psd sa dea ordine si politiei.

        (Citează)

    • “Eu nu as vrea sa fiu nevoit sa explic copilului meu de ce circula pe internet “MU%$”.”

      Pai fa si dumneata ca domnisoara Zenovia, profa de romana, care il medita de olimpicul Temistocle, caruia ii ceruse sa scrie o compunere despre suflet:

      “Domnisoara Zenovia isi potrivi tulburata ochelarii cu multe dioptrii. Dumneaei nu avusese sufleteasca atat de complexa […].
      – In fine, exista mai multe conceptii… Sper ca, dupa toate acestea, te vei mobiliza si vei putea sa-ti faci compunerea. Daca mai ai vreun cuvant nelamurit, te rog sa-mi spui acum.

      Baiatul ezita. Presimtea ceva interzis si primejdios in intrebarea care ar fi urmat, fara sa stie limpede in ce ar consta primejdia.

      – Am gasit o expresie pe care nu o inteleg, spuse vorbind la fel de incet ca mai inainte, temandu-se poate ca bunica Elemosina tragea cu urechea ca de de obicei dindaratul usii.
      -Ce expresie?
      – Muie Steaua.
      – Ce inseamna asta? se mira domnisoara, usor indignata.
      – Nu stiu.
      – Dar ce legatura are cu tema despre suflet?

      In loc de alt raspuns, Temistocle baga capacul stiloului in gura. La o adica, se asteptase ca dumneai sa-i explice intelesul cuvintelor, nu sa-i ceara lui explicatii. In aceste conditii, un al doilea sughit, mult mai evident decat primul, trecu aproape neonservat – sau, cel putin, asa ar fi vrut domnisoara Zenovia sa lase impresia.
      – Expresia aceasta, spuse dumneai cu o tot mai accentuata panica in glas, incercand sa opreasca, printr-un efort de vointa, sangele care-i navalea in obraji, reflecta fara indoiala o stare de spirit a iubitorilor fotbalului. Din cate stiu eu, Steaua este o echipa de fotbal.”

      Deci, e simplu. Spune-i ca e o expresie care reflecta o stare de spirit si ai rezolvat problema. Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, tot o sa ajungi la problema asta, pentru ca zidurile sunt pline :)

      Fragmentul e din “Simion Liftnicul” de Petre Cimpoesu.

        (Citează)

  3. Ăsta e esența, milițienii români sunt slugi. Și da, îți vine greu să pui #muiePSD chiar și într-un post pe Facebook, pe care îl citesc poate copii sau bunici, dar când ajungi să o faci e un semn clar de exasperare. Iar protestul in acest context nu se face politicos. Protestul e vocal, din muie.

      (Citează)

  4. Cazurile alea sunt exceptii, despre care aduci tu aminte. Cat despre educatia copilului, subliniez, copil, nu adolescent, eu nu sunt de acord cu cele sustinute de tine. Nu sunt de acord ca un copil de 6-7 ani sa stie ce e aia “MU%$”, la varsta aia. Punct.

    PS: Asta nu e libertate de exprimare, a picta pe toate gardurile “MU%*”, intelegi? E prost inteleasa in acest caz. Daca scria JOS PSD, JOS GUVERNUL, IMPOTRIVA PSD etc, ce avea? Aaa, avea! Nu avea acelasi impact! Tocmai din acest motiv, omul trebuie sa isi asume consecintele. E simplu.

    G:
    “Eu nu as vrea sa fiu nevoit sa explic copilului meu de ce circula pe internet “MU%$”.”

    Cu tot respectul dar și asta face parte din educație! De asta nu ne revenim prea repede ca națiune pentru că copii sunt ținuți într-um turn de fildeș. Ei fac educație sexuală direct cu colega de clasa a 6-a și astfel avem fetițe de 12-13 ani care ajung mame, etc.

    Oricât de greu ar părea cred că este datoria ta de părinte să îi explici copilului ce este o înjurătură și de ce nenea ăla a apelat la această metodă! Asta dacă nu crezi că e datoria altora să-ți educe copilul!

      (Citează)

    • @Mihai, deci copilul nu o sa auda niciodata M..e? Nu cred ca pot sa fac 2 pasi fara sa aud din vreun colt de 10 ori “m..e”, sau mai stiu eu ce cuvinte. Hai sa nu o mai dam de gard si sa ne comportam ca niste virgini. Asta e realitatea.
      Cat despre punctul 2, hai sa nu o luam pe langa subiect. Subiectul este: omul si-a luat nr din suedia legale, a venit in tara, si s-a plimbat cu nr alea. Ce lege ii interzice asta? Se pare ca niciuna.

        (Citează)

    • Va trebui sa ii traducă Irina Margareta Nistor.

        (Citează)

    • pai hai sa interzicem toate injuraturile, Mihai, de teama ca va trebui sa explicam copiilor ce inseamna ele.

      si sa fie obligatoriu pentru toti copilasii sa mearga la biserica de cel putin 2 ori pe saptamana si sa-si faca cruce de minim 30 de ori pe zi si sa spuna cate o rugaciune inainte de fiecare masa si asa mai departe, ca nu cumva sa le pervertim puritatea si inocenta.

      si ar trebui sa interzicem si internetul pana la 18 ani, corect?
      plus sa interzicem toate stirile care vorbesc despre crime, hotii, dezastre, razboaie si altele asemenea.

      ca sper ca daca ai o problema sa-i explici copilului ce inseamna o injuratura, ai o problema de 1000 de ori mai mare sa-i explici ce e aia o crima sau un razboi.

      sau nu?!

        (Citează)

    • MIhai e militian. Sa-l lasam in pace, zic.

        (Citează)

  5. Nu m-a interesat subiectul pana cand psd-ul a muscat din momeala. Abia acum devine interesant, si de apreciat de fiecare data cand dragnea si ai lui isi mai trag un glont in picior.
    Mai mult de atat, poate sa inteleaga si nea Ion din fundul satului cat de intinsa este ciuma rosie prin institutiile statului. Si cum un om simplu (sofer), este abuzat in numele psd.

      (Citează)

  6. Propun să facem o chetă și să înmatriculăm un știft în Suedia cu numerele “MU1EPSD” și să ne plimbăm toți care am pus banii câte o săptămână fiecare prin județul lui.
    Are litere, are cifre, nu e înjurătură, e perfect legal. Se încadrează și în convenția din mileniul trecut cu cifrele obligatorii.
    As parca-o vreo două zile și sub geamul lui Dragnea și aș da și câteva ture prin Teleorman.

      (Citează)

    • Nu e nevoie. În imensa lor slugărnicie, milițienii au citat o forma mai veche a Convenției. De vreo 2 ani, nu mai e necesar sa fie și cifre pe lângă litere.

        (Citează)

  7. Iată că astfel România își aduce o foarte importantă contribuție la dezvoltarea culturală mondială, respectiv prin extinderea cuvîntului MUIE și la alte popoare, pentru care acest cuvînt nu înseamnă chiar nimic, absolut nimic !
    Conform DEXonline.ro, avem 26 de definiții pentru cuvîntul MUIE, și dacă va gîndiți numai la prostii înseamnă că sînteți niște proști și niște reduși mintali, pentru că citez:
    1. Gură.
    2. A duce cu ~ia A face promisiuni înșelătoare, a amăgi, a înșela.
    3. A duce cu vorba.
    4-5 A da ~ (A invită o femeie să practice sau) a practică sexul oral.
    6. Invitație la sex oral adresată unei persoane indiferent de sex, cu intenția de a jigni, de a înjosi.
    7. Gest făcut prin ridicarea degetului cel mai lung de la mână și strângerea celorlalte patru, eventual orientându-l în direcția gurii, cu semnificația de muie (4-6).
    8-9. A da ~ la statuie A sfida (lumea în general sau) simbolurile ei consacrate.

    Mai sînt încă 25 de explicații pentru acest cuvînt, care într-un procent mult prea mic înseamnă ceva care într-adevăr să jignească pe cineva. Ori dacă stau și mă gîndesc, pe plăcuțele de înmatriculare nici măcar nu era scris cuvîntul MUIE, pentru că era scris MUIEPSD, ori dacă aveți curiozitatea să căutați MUIEPSD în dicționare, evident că nu veți găși acest cuvînt. Pentru că MUIEPSD nu este un cuvînt din limba română.

    Deci cum poate fi acuzat cineva pentru un cuvînt inexistent în limba română ???

    De ce MUIEPSD trebuie trecut pe lista cuvintelor interzise din Suedia ???

    Cînd nici măcar în limba română nu există acest cuvînt ?!

    Nu este aceasta o dovadă de gîndire obtuză din partea autorităților române ?

    Consider că este un gest care reprezintă un atac direct la proprietatea privată a altui stat, o imixtiune în interesele altui stat, echivalent cu o declarație belicoasă. Aceasta poate însemna începutul unui scandal de proporții, deoarece a avut loc o imixtiune Directă și Forțată asupraunui bun aflat în proprietatea altui stat.

    Așa ceva poate fi considerat o jignire și chiar mai mult de atît.

    Urmează că acest cuvînt să fie explicat și altor țări, care nu au absolut nici o semnificație în respectivă, și uite așa are și Românica noastră o contribuție la cultură mondială. Cred că așa ceva nu a mai făcut nici o țară din lumea asta, sîntem cu adevărat revoluționari într-un domeniu de maxim interes educațional și cultural.

    Bravo România !!!

      (Citează)

  8. Mihai, s-ar putea sa fii nevoit sa-i explici copilului tau de ce a ajuns Romania in halul asta. O vei face? Vei fi sincer?

    Apropo, si cuvantul cioara poate fi folosit cu sens peiorativ. Ce vei face?

      (Citează)

    • Fiecare isi poate educa propriul copil dupa bunul plac. Evident ca ii voi explica motivul pentru care Romania a ajuns unde a ajuns, dar adaugand o “Pu*! mea” in propozitie, nu te va ajuta sa pui punctul pe “i”. Sincer.

      Cu totii vedem realitatea din teren. Nu sunt necesare alte explicatii suplimentare. Cu toate astea, modul in care a procedat individul nu este unui tocmai de bun simt. Evident, fiecare se manifesta dupa bunul plac si fiecare isi asuma ceea ce face.

        (Citează)

  9. Daca Politiei i-ar pasa asa mult de copii ar observa miile de grafiti obscene, nu ar permite pedofili si criminali printre ei

      (Citează)

    • Cate alte chestii ar putea face politia daca i-ar pasa de copii… cel mai important, ceva preventie in trafic. Sa nu mai explice parintii / bunicii unde sunt parintii morti in accidente.

      Chiar nu am auzit de nicio sanctiune aplicata administratorului drumului pentru gropile din asfalt care pun in pericol siguranta traficului…

        (Citează)

    • Chiar Radu scria acum ceva timp de o mazgaleala de la metrou care zicea “curvo” sau ceva de genu.

      De ce nu te duci, Mihai sa stergi? Daca vede copilul? Va trebui sa ii explici apoi.

        (Citează)

  10. In primul rand tara asta a ajuns la nivelul emisiunilor gen “capatos” sau “acces direct”. Daca de acolo copii se inspira cum sa-si umfle buzele si sa-si puna silicoane, din acest scandal cu acest cocalar vor invata sa scrie “m@&e” pe tot peretii si sa foloseasca cu mandrie acest cuvant. Pacat ca acest eveniment este sustinut cu atata tarie de oameni de la care ai pretentii.
    In al doilea rand ganditi-va la urmatorul aspect: vin in romania in aceladi timp 5 masini identice din 5 tari unde este permisa aceasta personalizare cu acelasi numar. Una dintre ele calca un copil pe trecerea de pietoni si fuge de la locul accidentului!! Politia incepe sa caute vinovatul! Care din cei 5 cu acelasi numar este???? Mi sr pare normal ca acel numar sa fie valabil doar in tara emitenta iar daca vrei sa vi in Romania, faci o solicitatre legala la autoritati, care, dupa ce se asigura ca in acea perioada nu mai este alta masina cu acelasi numar pe teritoriu, si numarul nu contine ceva vulgat, iti da sau nu acceptul! Eu nu cred ca cei din Suedia ar fi acceptat numarul daca ar fi stiut ce inseamna! Aia au prea mare grija de educatia copiilor lor! La noi ura aceasta politica a facut uitat faptul ca a avem niste copii care trebuie educati frumos pentru viitor!!!

      (Citează)

    • Cum sa faci o cerere speciala sa ti se recunoasca un act eliberat de catre o alta tara UE?

      Altfel, faptul ca ai un numar de inmatriculare nu te face automat vinovat de producerea unui accident. Esti doar suspect. Ia pentru cazuri de raniri, vinovatia se determina in urma unui proces penal in timpul caruia se administreaza probe. Printre probe este si numarul de inmatriculare dar evident nu este singur

        (Citează)

  11. MU3 PSD

    Acum ca am rezolvat problema, putem trece la chestii mai importante?

      (Citează)

  12. nwradu:
    Cum spuneam, nu-mi pasă exact ce spune legea aici.

    Pai cum vine asta, ne pasa de respectarea legii sau nu?

    De exemplu, de ce n-a fost oprit direct la Vamă, la intrarea în țară? Vameșii nu știu ce condiții trebuie să îndeplinească un autovehicul pentru a fi lăsat să circule pe drumurile noastre?

    Pentru ca nu vamesii se ocupa de asta, ci politistii de frontiera. In plus nu ai de unde sti daca respectivul nu a intrat cu numerele celelalte in tara.

    Din partea mea, să decidă la tribunal ce zice exact legea și să o aplice șoferului respectiv.

    Nu se poate ajunge la “tribunal” fara o procedura prealabila. Acea procedura prealabila fiind sanctiunea aplicata de politist. Posibilitatea soferului fiind sa faca contestatie la judecatoria pe raza careia a fost aplicata sanctiunea, iar apoi apel la curtea de apel in raza careia se afla judecatoria.

    Mai interesant mi se pare ca suedezii nu stiu nici ei exact regimul acelor numere:
    – biroul europol din Suedia a raspuns politiei romane ca sunt valabile doar pe teritoriul Suediei
    – ambasada Suediei la Bucuresti a raspuns ca sunt valabile pe tot teritoriul UE
    – serviciul de inmatriculari din Suedia a raspuns unei solicitari a Realitatea TV ca e la latitudinea tarilor UE daca le accepta sau nu. Din raspunsul lor inteleg totusi ca nu prea se poate ajunge la dosar penal pentru ca sunt legale, dar i se poate cere soferului sa le foloseasca pe cele standard(cred ca esti obligat sa le ai in permanenta in masina).

      (Citează)

    • Eu nu prea inteleg cum ar putea suedezii sa spuna “astea (nu) sunt valabile si in Romania”. In principiu, sunt un act al unui stat UE care ar trebui sa fie recunoscut automat si de alte state UE.

      In legislatia romaneasca nu exista nimic sa spuna ca trebuie sa folosesti anumite placute, deci nu i s-ar putea cere asa ceva de catre Politia de aici.

        (Citează)

    • Probabil fiind de fapt 2 numere e o usoara confuzie si la ei. Ca respectivul sofer are si niste placute standard, nu doar cele cu PSD.

      Ma gandesc ca daca sistemul EUCARIS ofera rezultate dupa numarul personalizat insemna ca sunt valabile pe teritoriul UE, daca nu insemna ca trebuie folosite cele standard.

        (Citează)

    • În anumite situatii, Statul Român poate elibera doua pașapoarte pentru acelasi cetățean. Unul dintre ele are anumite limitari tehnice fata de cel standard (nu e biometric, are valabilitate mai mica etc), insa asta nu inseamna ca unul e mai valabil decat altul sau ca cele doua pot fi confundate.

        (Citează)

    • Stii ca nu e acelasi lucru. Datele de identificare sunt aceleasi, doar seria difera la pasapoarte. Cum tu te identifici cu numele si prenumele, masina se identifica cu numarul de inmatriculare.

      In exemplul tau e ca si cum intr-un pasaport te cheama Georgescu Ion si in altu Popescu Gheorghe.

      Deci raman la ideea ca daca in sistemul european de interogare a numerelor de inmatriculare apareau datele proprietarului si cu numarul personalizat nu vad unde e problema. Daca nu apar e discutabil si statul suedez trebuie sa clarifice situatia juridica a numerelor inafara tarii.

      Oricum dosarul penal nu se sustine nici daca placutele personalizate sunt valabile doar pe teritoriul Suediei, deoarece masina era inmatriculata legal, deci nu se pune problema punerii in circulatie a unei masini neinmatriculate. Eventual nu avea placutele de inmatriculare.

        (Citează)

    • Numarul de inmatriculare este tot o “serie de pasaport”. Seria indica spre acelasi individ (cetateanul X cu CNP-ul CÎ inregistrat intr-o arhiva a Statului Româm cu toate datele sale, care e altul decat alt cetatean tot cu numele X – de aceea nu e suficient doar numele pentru identificare) sau obiect (masina cu seria de sasiu Y).

      Problema apare cand aceste serii sunt false si nu indica spre o inregistrare din vreo arhiva a Autoritatii, astfel incat cetateanul sau masina nu pot fi identificate de alte entitati.

      Aici e destul de clar ca masina este inmatriculata si ca pe baza numarului afisat la vedere s-a facut indentificarea ei in baza de date a Statului Suedez, prieten si partener in cadrul UE.

        (Citează)

    • Numerele de inmatriculare au caracterele mari tocmai pentru a le putea distinge usor si pe camerele de supraveghere, ori tu cand ai un numar care este un alias la alt numar, poti identifica persoana doar daca stii care este autoritatea ce l-a eliberat. Litera (literele) tarii de provenienta este imposibil de observat pe camerele de supraveghere, fie ele si HD, si in mod sigur cine iti ia numarul nu se gandeste sa se uite si la tara de provenienta. Din punctul meu de vedere e pasibil de condamnare.

      nashu_mare: Numarul de inmatriculare este tot o “serie de pasaport”. Seria indica spre acelasi individ

        (Citează)

    • Da, ca daca era si cel putin o cifra era clar care era tara de provenienta. FACE SENS!!!!!1111unu

        (Citează)

    • Ala a fost motivul irefutabil pentru care l-au acuzat… pentru ca asa este legea. Din punctul meu de vedere orice numar care nu respecta un standard trebuie acceptat doar in tara respectiva. Imagineaza-ti ca prenumele populare sunt deja luate in toate tarile in care se permit astfel de preferinte si exista acelasi numar duplicat la nivel mondial.

      nashu_mare:
      Da, ca daca era si cel putin o cifra era clar care era tara de provenienta. FACE SENS!!!!!1111unu

        (Citează)

    • Exista doar la nivelul UE. iar numerele se verifica incepand cu tara de provenienta. Poate tie ti se pare ca numerele sunt toate la fel in UE, insa formatul lor fizic difera si este relativ simplu sa faci o analiza/ancheta si sa determini in ce tara este inregistrat un numar dupa ce a fost retinut de cineva (sa zicem). Ah, si e mult mai simplu sa retii un numar preferential.

        (Citează)

  13. Nashu_mare:
    Va trebui sa ii traducă Irina Margareta Nistor.

    La naiba, PSD.

      (Citează)

  14. În ceea ce privește combinațiile de cifre și litere pe care puteți să le alegeți, trebuie să mai știți că există trei reguli elementare în acordarea numărului de înmatriculare a mașinii. De ce? Pentru că în baza de date oficială se regăsesc peste 1500 de combinații de litere și cifre care, prin lege, nu pot fi alocate populației din trei motive:

    1. o parte dintre numere sunt rezervate pentru instituții ale statului – fiind acronime ale unor instituții (SEN – pentru Senatul României, DEP – pentru Camera Deputaților, POL – pentru Poliția Română, MAI – Ministerul Administrației și Internelor, SRI – Serviciul Român de Informații). Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier astfel de numere de înmatriculare speciale nu sunt disponibile pentru populație, căci pot conduce la false asocieri cu autoritățile publice;
    2. o altă parte este reprezentată de combinații considerate nepotrivite, din cauza conotațiilor lor sexuale sau licențioase;
    3. alte combinații care încep cu literele I sau O nu se alocă pentru a preveni confundarea acestor litere cu cifrele 1 sau 0.

    1. Politia are tot dreptul sa inlature placutele de inmatriculare care contin conotatii sexuale.
    2. Legislatia din Romania are prioritate fata de legislatia altei tari din UE.

      (Citează)

    • Nu, Politia nu are dreptul sa inlature placute de inmatriculare decat in anumite cazuri specificate clar in lege. Politia nu va elibera anumite combinatii de litere insa nu are drept de cenzura a numerelor provenite din alte state. Altfel, maine-poimaine iti vor confisca si valuta din Botswana.

        (Citează)

  15. Cand nu e cap e vai de picioare. Eu la atat rezum acest incident. Sa dai 600 euro ca sa iti pui o injuratura la numarul de inmatriculare arara cam cat de redus esti si nimic mai mult. Cat despre manipularile cu legalitatea sau ilegalitatea a clarificat chiar ambasala Suediei problema. Numerele preferentiale sunt practic niste placute secundare pe care scrii ce vrei, fiecare posesor primeste si un numar real de inmatriculare si chiar ei avertizeaza ca este responsabilitatea soferului de a se informa si a schimba placutele atunci cand calatoreste catre o tara unde nu sunt acceptare. Acum problema e simplu de rezolvat pentru el, daca s-a interesat inainte de a veni in tara atunci poate proba, insa la cat de cocalar este cu siguranta nu a facut acest demers.

    P.S numarul preferential i-a fost retras de autoritatea competenta din Suedia cand au aflat ca e o injuratura.

      (Citează)

    • Pai s-a interesat. Unde in legislatie spune ca nu ai voie cu anumite numere eliberate de catre un stat tert?

        (Citează)

  16. Am terminat cu toate si ne batem capul cu o cocalar dornic de atentie care-si pune MUIE la numar. Daca oamenii i-au luat numerele si i-au facut dosar penal foarte bine, numai ca trebuiau sa se miste mai repede. Trebuiau direct aia de la frontiera sa-l trimita la plimbare sa-si puna numerele nepersonalizate daca vrea sa circule in Romania. Am ajuns atat de jos incat aparam toti imbecilii pentru toate mascarile. Ce credeti ca ar fi facut aia in Suedia daca babuinul venea cu “MUIE (partid ce e la conducere acolo)”, credeti ca-l lasa cineva sa umble pe strada cu numarul ala? Pana una alta asa cum nici eu nu-mi pot lua numar cu FUT, SEX, CUR si alte minuni sa circul in Romania, ma astept ca nici ala sa nu poata merge pe aici cu ce il taie capul, punct (cu atat mai mult cu cat e un act voit, nu o intamplare). Ce nu ma asteptam era ca toti sa-l apere de parca e un erou al neamului. In loc dracu sa punem MUIEPSD pe toate gardurile mai bine am veni cu niste initiative sau alte cacaturi care sa faca lumea sa ne voteze, nu, noi suntem la nivelul ala de imbecilitate in care MUIEPSD, proteste cu pancarte in Parlament, sa ne legam cu bidonul de benzina de garduri si site-uri idioate sunt singurele idei pe care le avem. Se pare ca la asa putere, asa opozitie, si unii si altii sunt niste dobitoci.

      (Citează)

  17. Nu vreau sa desconsider Politia Romana, dar hai sa privim niste evenimente:
    -2015 cazul Gigina si chestiile ulterioare;
    -2017 descoperim ca pe acolo sunt si pedofili;
    -2018 cazul acesta;

    Iar astea sunt cele ce mi le aduc aminte. In mai toate cazurile a iesit scandal s-a pus si mai mult gaz pe foc, pentru ca ulterior lucrurile sa ramana asa cum sunt. Nu am absolut nimic cu Politia Romana, consider ca in orice institutie exista si profesionisti, dar si uscaturi, insa in cazul acesta sincronizarea si defazarea in declaratii arata abuzul pe care acestia l-au facut.

    Lucrurile puteau fi evitate foarte usor, daca nu se mai reaprindea subiectul, dar cum PSD nu suporta sa fie luat un pic la orasul ala din Croatia, a facut ce a facut.

    Dimensiunea morala a povestii in care avem copii si cum le explicam situatia e o chestie total pe langa, in conditiile in care avem un condamnat in prima instanta la carma Camerei Deputatilor care a furat de la copii. Hai sa rezolvam intai problema asta si apoi, cred ca le putem explica copiilor ce inseamna si acest slogan devenit campanie.

      (Citează)

  18. Mda. M-am lamurit si cu nwradu! Faptul ca argumentam impotriva cocalarului cu numere de suedia nu a fost pe placul moderatorului si nu a fost aprobata postarea mea la acest articol!

      (Citează)

  19. Sunt curios ce dovezi va aduce in instanta Politia lui peste congelat din acest stat ratat.

    Pentru ca argumente de genul…”psd este partidul la putere bre..si sefii de la politie sunt de la psd e bre…si nu prea e frumos sa dai mu(i)e la sefi bre…” nu merg acolo…

      (Citează)

  20. Marius M:
    Numerele de inmatriculare au caracterele mari tocmai pentru a le putea distinge usor si pe camerele de supraveghere, ori tu cand ai un numar care este un alias la alt numar, poti identifica persoana doar daca stii care este autoritatea ce l-a eliberat. Litera (literele) tarii de provenienta este imposibil de observat pe camerele de supraveghere, fie ele si HD, si in mod sigur cine iti ia numarul nu se gandeste sa se uite si la tara de provenienta. Din punctul meu de vedere e pasibil de condamnare.

    ahahahahahahahahahahahahahahahahaha. De vis.

      (Citează)

  21. Hai să începem cu începutul

    Nea Radu, te citesc de ani de zile.. Sunt sigur că mulți dintre vizitatorii tăi nici nu știau ce e ăla internet, dar eu te vizitam. Nu am fost tot timpul de acord cu ce ai scris tu, dar nici nu mi’am permis să las vreun comentariu… Acum însă aș vrea să îmi spun părerea.

    Alături de tine îi citesc și pe zoso, cetin, ursan etc. Vă consider pe toți oameni cu scaun la cap, și de foarte multe ori am învățat lucruri utile din articolele voastre. Aproape toți v-ați legat de faza asta cu numere de înmatriculare ale .. numitului.

    Radule, cum poți să spui că poliția româna s-a făcut de râs ca i-a luat lu’ ăla (da, lu ĂLA) plăcile de înmatriculare?? Eu dacă aș avea putere l-aș și tortura.
    Băi oameni buni, că vă place, că nu vă place, ăștia PSD-ul .. ne reprezintă. Dacă voi #resistenților nu v-ați mișcat partea dorsală la vot, luați și voi acum la m**e alături de PSD.

    Dar cum să accept eu ideea că vine un căcănar (că nu știu cum aș putea să îl numesc) și insultă o țară întreagă??? Instigă la ură, la proteste.. etc.
    Băi oameni, în primul rând, ce om normal și-ar fi pus la mașină asemenea număr? Câți dintre voi (#rezistenților) aveți nr. de înmatriculare cu Bo$$, xxl, fer, 3,14zda, etc??

    Deci, dacă pentru voi, un om.. care pleacă și muncește cu ziua în Suedia (nu, nu e stabilit în Suedia. E ca oricare alt românaș.. plecat pentru că în România “e grele toate”), este EROU NAȚIONAL.. Sunteți de toată jena.

    Nu sunt fan PSD. Spre deosebire de alții am parcurs 450 de km (mai exact 473) ca să votez și mi-am luat la cioc. Nu sunt nici fan Viorica.. dar nici nu știu dacă mi-aș permite să o insult, pentru că dacă un om, în calitatea ei, nu își dă seama că abia își duce țărâne… cu ce aș putea să o influențeze vorbele mele?

    Dar sincer vă zic sincer.. și ăia de la USR la fel de tăntălăi sunt (singura diferență este vocabularul – cei de la USR stau foarte bine la acest capitol, nimic de reproșat). Abia aștept să sară toți “haterii” cu înjurături (că așa s-au obișnuit și cei din #rezist să îi înfrunte pe cei care nu sunt de părere cu ei). Dar vă rog, alături de înjurături să îmi spuneți și niște proiecte de lege, inițiate de cei de la USR (dacă nu știați, pot face și ei proiecte de lege, DA. POT FACE ASTA). Și dacă au fost proiecte de lege bune, care să ajute această magnifică țărișoară și nu au fost votate în Parlament și de cei de la PSD, ALDE.. hai să ieșim toți în stradă!! Hai să dărâmăm Casa Poporului! DAR V-AM ZIS, DEMONSTRAȚI CĂ CEILALȚI FAC CEVA. CEVA PRACTIC, NU DOAR VORBE!! (excepție #fărăpenali)

      (Citează)

    • Poliția s-a făcut de râs executând un ordin primit politic, nu ridicând un număr de înmatriculare. De omul cu Audi chiar nu-mi pasă, și mie mi se pare o prostie să-ți pui așa un număr și va suporta consecințele pentru asta; nu mi se pare un erou, iar o înjurătură sau o obscenitate nu mi se pare nimic șmecher, că oricine poate înjura.

      Acțiunea Poliției Rutiere, însă, este problematică în contextul descris de mine în articol. Așa că mai bine îți spui părerea referitor la modul în care Poliția a acționat în acest sens, în timp ce ignoră alte mașini cu numele doar din litere și nu răspunde niciodată atât de eficient unor situații normale din trafic. Tu ți-ai spus părerea despre decizia unui om de a lua un anumit număr personalizat, dar nu acesta este subiectul important în acest scandal.

        (Citează)

    • Marius: Eu dacă aș avea putere l-aș și tortura.

      Felicitari! Meriti sa traiesti in Coreea de Nord.

        (Citează)

    • Marius: vine un căcănar (că nu știu cum aș putea să îl numesc) și insultă o țară întreagă

      Partidul, țara, Româniaaaaaa!

        (Citează)

  22. Am si eu o intrebare, care sunt cuvintele alea suspecte din comentariile mele de intra mereu la moderare? Abia de poti scrie ceva ca de aprobat nu sunt niciodata aprobate.

      (Citează)

  23. Bre mihai, de curiozitate, postarile astea de jalnice le faceti din convingere, ca sunteti amenintati ca va taie salariul sau sunteti platiti ?

    In locul tau as avea probleme mai mare decat o explicatie referitoare la muie, de exemplu ai putea sa incerci sa ii explici cat de greu e sa traiesti fara coloana vertebrala.

      (Citează)

  24. Acum serios, care este cuvantul care m-a blocat? Am recitit si sunt absolut numai cuvinte uzuale. Am impresia ca e facut ceva ca sa-mi mearga un comentariu, urmatoarele 3 nu. Cu atat mai mult cu cat nu sunt niciodata aprobate. Stiu ca deranjez, dar totusi nu ma asteptam sa se ajunga pana la cenzura.

      (Citează)

  25. Dacă tot se stresează toate slugile la comandă am o întrebare:
    Este o ofensă dacă se ia un pliant publicitar cu o localitate din Croația și se scrie pe el ca se urează PSD-ului sau oricui să meargă acolo (în vacanță) plini de moneda oficială a Bosuanei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus