un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce avem atât de multe ministere?! (și cum să urmăriți realizarea promisiunilor electorale)

4 Jan 2017  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Cineva a făcut site-ul PartidulPromite.ro, unde puteți urmări promisiunile făcute de partidele de la putere și gradul lor de îndeplinire. Bună ideea! Avem nevoie de mai multe site-uri precum acesta, de mai multe organizații care să supravegheze infrastructura, comerțul, politica, parlamentul și orice altceva și să strige hoții imediat ce apar nereguli.

partidul_promite

O altă listă bună de reținut este cea făcută de Răzvan Pascu privind promisiunile PSD/Dragnea cu măsuri în sprijinul antreprenorilor. Sunt acolo puncte importante precum impozit zero pe dividende, impozit 1% pe microîntreprinderi, eliminarea unor taxe sau contribuții, micșorarea birocrației șamd. Cele de acolo ar putea ușura enorm de mult activitatea firmelor mici.


L-am auzit pe primul ministru Grindeanu vorbind după ce-a fost întrebat de jurnaliști de ce-a fumat în biroul lui Dragnea, încălcând astfel legea. Înțeleg acum de ce vorbește Dragnea în locul său, omul are probleme în a forma o frază completă.


Noul Guvern arată ca unul PSD: mare, lăbărțat ca să încapă toți prietenii și colaboratorii, cu o mulțime de ministere al căror rol este greu de înțeles. Mă mir că n-au înființat și unul al Magiei, să fie acolo, că în Harry Potter părea o idee bună.

Meleșcanu este din nou ministru de Externe. Cred că omul acesta vrea să moară în Guvern. Se vede că șefia SIE i-a prins bine, cred că a pun mâna pe niște dosare bune de tot atunci de, atâția ani mai târziu, în continuare este băgat în seamă.

Florin Iordache este noul ministru al Justiției. Ca parlamentar, a fost inițiatorul mai multor proiecte de modificare a codului penal și a legilor privind incompatibilitatea, fiind numit de Digi24 o figură centrală în Marțea Neagră. România este pe un drum bun.

Faptul că România se duce dracului reiese clar și din alegerea noului ministru al Muncii: Lia Olguța Vasilescu, trimisă în judecată pentru luare de mită ca primar al Craiovei. Femeia aia oricum este mârlănia întruchipată, genul care te face să treci strada pe trotuarul opus atunci când o vezi, de teamă să nu te buzunărească și apoi să te scuipe atunci când trece pe lângă tine.

V-am zis eu că Marius Duncă, pe vremea când era șef la ANPC, se pregătea să candideze pentru ceva bun și de asta tot apărea la televizor des, arătând cum personal a amendat restaurante și hoteluri cu condiții insalubre. A venit Colectiv și a fost dat afară, iar acum este Ministerul Tineretului și Sportului.

Noua ministră de Interne a fost secretară de școală în Videle, prefect de Teleorman și, practic, omul lui Dragnea pentru întreaga viață.

Dar să ne uităm un pic pe portofolii, că mai rar am văzut atât de multe ministere.

Avem Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor. De ce? Cu ce se ocupă “mediul” și de ce nu putea prelua și apele și pădurile, așa cum a fost până acum?

Avem Ministerul Educației și Ministerul Cercetării și Inovației. Cum cercetarea este în general legată de universități, cele două erau bine grupate ca Ministerul Educației și Cercetării.

Ce face ministrul delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall și nu poate face ministrul de Externe Meleșcanu? Dincolo de “era nevoie de un post și pentru femeia aia, că e din conducerea partidului”?

Care este diferența între ministru delegat pentru Afaceri Europene, ministru delegat pentru Fonduri Europene și de ce nu putea face ministrul de Finanțe treaba lor?

Care este diferența între ministrul Economiei și ministrul Mediului de Afaceri?

De ce este nevoie de un ministru pentru românii de pretutindeni? De ce nu se numește ministru pentru românii din diasporă, pentru că numele actual, de pretutindeni, include și România, de parcă ar fi un supraminister? Și care-i rolul doamnei Păstârnac în această funcție? Adună informații despre unde locuiesc mulți români prin străinătate, ca să știe PSD-ul unde să organizeze cât mai puține secții de votare la următoarele alegeri?

Ce anume fac ministrul consultării publice și dialogului social și ministrul pentru relația cu Parlamentul?

Dar ministrul Dezvoltării? Ce dezvoltă? Că drumurile le dezvoltă al transporturilor, economia al Economiei, comunicațiile al Comunicațiilor. Ce dezvoltă, pectorali? Bătături?

O țară mică, în paragină, dar cu 26 de miniștri. Bănuiesc că n-ar trebui să ne mire, în fond Bucureștiul este un oraș de 2 milioane de locuitori, dar cu 7 primari, însă un ministru vine cu 19.000 de lei salariu, mașină, șofer, asistenți, cabinet, sediu, secretari de stat și tot ce-i nevoie, plus noi posibilități de a aranja licitații și a fura bani, așa că să ai 26 pare mai degrabă o metodă de a împărți fiecăruia o bucată de ciolan decât o metodă eficientă de a conduce țara.

Măcar un lucru e bun. Nu apare și Victor Ponta pe vreo listă, că stăteam cu un pic de teamă.

    20 comentarii

  1. Esti basist.

      (Citează)

  2. Uiti faptul ca fiecare minister nou are nevoie sa angajeze o armata de functionari publici, ca sa aiba si oamenii mai mici din partid o paine de mancat.

      (Citează)

  3. Propun sa-l urmarim cu atentie pe augustin jianu la telecomunicatii. Cred ca este extrem de competent pe domeniu si va face lucruri frumoase (este adevărat ca il cunosc personal).
    Restul?! Buni de gropi comune

      (Citează)

    • m-am uitat si eu ieri la CV-ul lui. la 6 ani de la terminarea facultatii sa fii ministru e o ascensiune fulminanta (in care eu n-am incredere). pare catel de partid, ca si petrea, banicioiu si care au mai fost inaintea lui.

        (Citează)

    • si cum de a resusit sa termine o facultate de 4 ani in 6 ani fara sa mai faca master tot acolo?E o capacitate

        (Citează)

  4. Ministra? Nu ti se pare ca suna urat cuvantul? Asta trecand peste faptul ca nu e corect? E precum “doctora”.

      (Citează)

  5. Eu sunt de parere ca, atata timp cat managerii (inclusiv ministrii, secretarii de stat etc) sunt numiti pe criterii politice / sunt politicieni de cariera tara nu va iesi din mocirla. De ce? Simplu: pentru ca daca te-ai afirmat prin politica, nu prin alte calitati va trebui sa ungi niste rotite, pe undeva. Poate sunt si exceptii, dar cred ca le putem numara pe degetele de la o mana.

      (Citează)

  6. PartidulPromite.ro pare puțin biased, dar n-a avut nici ce promisiuni să adune de la opoziție.

      (Citează)

    • Chiar dacă le-ar aduna, cam cum ar putea USR-ul să-și pună în aplicare promisiunile când nu doar că sunt în minoritate acolo, dar au fost și repartizați pe la tot felul de comisii strategice de interes zero?
      Menirea lor aici e să fie tari în clanță și să facă circ de fiecare dată când e ceva dubios.

        (Citează)

  7. Pai sa le dam o clanta, daca-s asa de tari! Mai ales lui Kikisimairau!

      (Citează)

  8. add:
    m-am uitat si eu ieri la CV-ul lui.la 6 ani de la terminarea facultatii sa fii ministru e o ascensiune fulminanta (in care eu n-am incredere). pare catel de partid, ca si petrea, banicioiu si care au mai fost inaintea lui.

    Cred ca a fost olimpic la toate materiile la care a vrut fără sa studieze acasa (prefera gastile de rock-eri)…. Tipul e de o capacitate intelectuala rara

      (Citează)

    • o fi, dar ca sa ajunga pe unde a ajuns cel mai probabil si-a vandut “sufletul”.

      sper din tot sufletul sa ma insel si sa nu cumpere licente la suprapret.

        (Citează)

  9. #bughy: “Tipul e de o capacitate intelectuala rara”

    pentru limbi o sa iti dea ministrul o ciocolata. dar te rog… mai finutze ca sa nu se prinda lumea.

      (Citează)

  10. Sa ne asteptam acum la o mare “clanta” in gura dna-ului/justitiei. Cu toti astia din parlament, senat, guvern, plini de pete negre prin cv-uri, cu siguranta ca se lasa cu amnistie prin puscarii, aerare cica, scapam si de legea care interzice unui condamnat definitiv sa fie prim-ministru. O sa fie numai lapte și miere. Parca vad ca printre legile alea care reduc 102 taxe de introduc și alte 102 legi care ne fac sa nu ne mai scăpăm de ăștia niciodată iar prostimea aplauda fericita…

      (Citează)

  11. Cica veniturile suplimentare din dividende, dobanzi, drepturi de autor or sa fie impozitate de la 1 ianuarie si cu 5.5% CAS. De aici s-a cam dus cu reducerea taxelor. Adica nu mai platim 50 de lei taxa radio-tv si ni se iau sute pentru cas. Ce zici Radule de treaba asta?

      (Citează)

    • Prim ministru marioneta sau Papusoi!

        (Citează)

    • Oh nu, blogării și gurnaliștii o să trebuiască să plătească taxe (aproape) ca toți ceilalți angajați. Nu mai sunt speciali. Săriți oameni buni!1!!1
      Dar să știi că există și un lucru bun în chestia asta. Când o să ieși la pensie nu o să cazi în penibil ca maestrul Cristoiu care plânge cu lacrimi de crocodil pe umărul pensionarilor http://www.fn-omenia.ro/gradul-de-civilizatie-al-unei-societati-sta-in-atitudinea-fata-de-pensionari/ când fix el era purtătorul de stindard în lupta cu taxele nemiloase (oricum mici în comparație cu un angajat normal) pe ca nu le plătea de boss ce era http://www.ziare.com/media/jurnalisti/ion-cristoiu-haituit-de-fisc-1083758. Taxe care binențeles ar fi ajutat pensionarii pe care îi plânge …

        (Citează)

    • To be fair, taxa radio-TV afecta pe toata lumea, pe cand faptul ca cei cu drepturi de autor vor intra si ei in randul lumii din punct de vedere al impozitelor/platii CAS afecteaza doar o parte a populatiei. Departe de mine de a apara ceva ce face PSD, dar situatia asta anume nu mi se pare a fi neaparat rea (bine, inteleg ca e naspa pt aia cu drepturile de autor, dar pentru tara in general ma refer. Mai ales ca nu e ca si cum li se introduce lor ceva taxa speciala si nemaiauzita, e ceva ce platesc si altii oricum.).

        (Citează)

  12. Flo:
    Chiar dacă le-ar aduna, cam cum ar putea USR-ul să-și pună în aplicare promisiunile când nu doar că sunt în minoritate acolo, dar au fost și repartizați pe la tot felul de comisii strategice de interes zero?
    Menirea lor aici e să fie tari în clanță și să facă circ de fiecare dată când e ceva dubios.

    UDMR cum reuseste?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus