un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce aștept de la Mobile World Congress 2016

19 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Duminică plec la Barcelona pentru Mobile World Congress, a patra mea participare la acest târg uriaș de echipamente și tehnologie pentru mobile. Mă duc acolo tot cu sprijinul Orange România, partenerii mei pentru MWC încă din 2013, iar tot ce scriu veți putea urmări pe tag-ul mwc2016.

Reiau ideea de anul trecut și scriu mai jos ce aștept cu interes de la această ediție. Este un exercițiu interesant despre “așteptări și realitate”, mai ales când îl voi compara cu concluziile trase după târg.

NOUL LG G5

Aștept cu mai mult interes noul LG G5 decât noul Samsung Galaxy S7. Asta pentru că eu cred că S7 va fi un S6 cu ceva îmbunătățiri pentru a-l aduce la zi, în timp ce de la LG mă aștept să urce mai multe trepte acum, ca să zic așa.

Noul G5 va fi prezentat chiar duminică, înainte de deschiderea oficială a MWC (care are loc luni) și am acreditare pentru prezenta la conferință (se pare că sunt printre puținii din România cu așa ceva). Se anunță deja o zi de foc, aterizez pe la 11 acolo, iau legitimația de MWC și ies din aeroport la 12, iar la ora 14 trebuie să fiu deja la sala evenimentului de lansare. Taxiuri FTW!

Am rezumat zvonurile despre LG G5, iar de atunci a apărut și confirmarea că va avea un ecran always-on, adică ceasul și mici pictograme despre notificări vor fi afișate permanent pe ecran. O idee foarte bună, dacă vă gândiți de câte ori pe zi aprindeți telefonul doar pentru a vedea ceasul și dacă sunt notificări, și iată că ceva ce era prezent pe aproape toate dumbphone-urile de pe vremuri abia acum este fezabil și pe smartphone-uri.

NOUL SAMSUNG GALAXY S7

Și despre S7 v-am spus zvonuri, iar dacă se confirmă sau nu voi vedea tot duminică, la evenimentul Unpacked, după care urmează sesiunea de butonare.

Mi-e un pic teamă că S7 va fi într-o singură versiune, cea Edge cu ecran rotunjit, dar asta înseamnă și un preț un pic mai mare; niște fotografii scăpate recent pe net par să infirme această temere. Sunt curios ce mai anunță despre extinderea Samsung Pay și despre alte dispozitive și accesorii.

NOUL HUAWEI P9

Al treilea fabricant de telefoane din lume, ca volum, a avut o prezență uriașă la MWC în anii anteriori, inclusiv cu mici “insule” de prezentare prin centrul Barcelonei. Anul acesta voi vedea acolo noul P9, de la care se așteaptă o carcasă metalică și 4 GB memorie RAM.

Mai curios sunt de alte gadgeturi prezentate de obicei de Huawei la târg, precum brățări, ceasuri, dispozitive pentru autovehicule șamd. Anul trecut am văzut acea combinație de smart watch cu cască bluetooth, de exemplu, pe lângă multe altele.

TEHNOLOGII NOI

Eu sunt de părere că vremurile în care noile dispozitive te lăsau “wow” au cam trecut, pașii fiind acum ceva mai mici. Cu la fel de multă plăcare merg la MWC căutând noi tehnologii. Anul trecut, de exemplu, am văzut recunoașterea de imagini Qualcomm, detecția de fețe FotoNation, iluminatul stradal pentru orașe inteligente sau spectrometrul pentru telefoane. Dincolo de ele, diverși operatori de telefoniei propuneau tot felul de soluții de monitorizare a copiilor sau animalelor, diverse dispozitive de fitness șamd.

Abia aștept să văd ce descopăr și anul acesta pe la standuri. Anul trecut erau prezentări și despre 5G în diverse variante (pe microcelule, pe conexiuni de 39 GHz cu dispozitivele client și 60 GHz pe backhaul), dar timide – sunt dornic să văd cum au mai evoluat și dacă se poate identifica o direcție pentru viitor. Ericsson, Intel, Alcatel, Nokia și alții se luptă în acest domeniu.

Merg cu plăcere și la MasterCard, Visa și PayPal ca să văd ce ne mai promit în domeniul plăților. Telefonica și SK Telekom prezintă de obicei diverse gadgeturi interesante.

O NOUĂ MAȘINĂ FORD

Este un târg de mobile, dar Ford a fost mereu prezent. Acum doi ani am văzut noul Focus la doar o zi după lansarea la salonul auto (cred că de la Geneva), anul trecut au avut un stand interesant despre un sistem de biciclete electrice.

2016 se anunță și mai interesant, conform comunicatului de presă primit:

La ediția din acest an a Mobile World Congress, Ford va lansa un nou vehicul pentru Europa, va dezvalui în premieră o nouă tehnologie auto și va prezenta ultimele noutăți ale planului Ford Smart Mobility

ALTELE

Sună oarecum în plan secund sau terț când spui “altele”, dar nu este cazul. Sunt pur și simplu prea multe de enumerat. Orange probabil va prezenta niște telefoane ce vor ajunge și în România, CAT promite un telefon “cu un feature important și spectaculos pe care niciun alt telefon de pe piață nu îl pune la dispoziția consumatorilor” (ei fac telefoane rezistente la șocuri și apă; oare vor include un telemetru laser?), Sony deschide MWC-ul cu o conferință luni la prima oră, probabil pentru Xperia Z6, vor fi cu siguranță noutăți de la Lenovo, Lumia, Xiaomi și alții, zona Innovation City șamd. Motorola a anunțat deja o gamă de gadgeturi și accesorii numită VerveLife.

CE VA LIPSI DE LA MWC

HTC nu va prezenta un model de top la această ediție. One M9 a fost prezentat anul trecut înainte de târg, la aceeași oră (și cred că și aceeași sală) unde anul acesta LG prezintă noul G5. Din ce spun zvonurile, One M10 sau cum s-o numi el va fi prezentat cândva în martie sau aprilie, la un eveniment separat. Nu-i nici o problemă, mai bine să-l lucreze cu atenție până este totul făcut ca la carte, doar că de la MWC nu vor sosi multe informații.

Nici Asus nu are stand la MWC. Anul trecut am văzut acolo Zenfone 2, Zenfone Zoom (telefonul cu zoom optic 3x), laptopul Tai Chi și altele. Anul acesta Asus nu cred că mai are atâtea dispozitive în lucru în acest moment pentru a justifica prezența la MWC după cea de la CES Las Vegas.

BARCELONA

A fost inaugurată recent o nouă linie de metrou în Barcelona, L9 Sud, iar aceasta ajunge și la aeroport dar, mai important, direct în complexul expozițional unde are loc MWC. Anterior mergeam cu ce combinație puteam până la Piața Spania, iar de acolo luam un tren regional pentru trei stații până la MWC, la o gară subterană din apropiere.

Sunt curios cum arată noul metrou, este complet automatizat. Aveți-l în vedere dacă veți călători la Barcelona, vă poate duce direct de la aeroport până în oraș, evitând astfel trenul mult mai lent sau autobuzul special.

CE-MI PROPUN EU

Mobile World Congress este un tur de forță, de obicei sunt acolo între 8 dimineața și 18 seara, iar până târziu în noapte scriu articole pentru blog, editez fotografii și încarc baterii. N-are rost să aștept să mă întorc întâi acasă, că până atunci deja citiți toate noutățile pe alte site-uri străine.

Pentru a-mi ușura viața acolo, anul acesta îmi propun să am mai multă grijă de mine. Asta înseamnă să beau mai multă apă ziua și să mănânc la prânz. Întotdeauna am sărit peste masa de prânz, că mereu este încă un stand de văzut sau încă o hală de vizitat, și așa ajungeam să mănânc doar seara. Chestia asta nu ajută prea mult, ar trebui să am energie cât mai multă ziua.

Nu-i tocmai ușor de pus în practică acest plan. În interiorul MWC este practic imposibil să mănânci, la orele prânzului sunt cozi imense la cele câteva bufete, iar prețurile sunt triple față de cât ar costa uzual ceva. Vizavi de MWC este un mare mall, dar îmi ia 15-20 de minute să ajung la ieșire și să trec strada. Văd eu acolo ce și cum. Din păcate, încep cu stângul: duminică mă trezesc pe la ora 5 pentru a merge la aeroport și termin seara pe la ora 22, când se termină evenimentul Samsung și plec spre hotel să scriu articolele.

Îmi propun și să trimit mai multe update-uri pe Facebook sau Twitter de la fața locului. În fiecare an mi-am propus asta și n-am reușit din același motiv. Mereu este încă un stand, încă o hală de văzut, și amân partea de social media pentru când voi lua o pauză. E destul de dificil și să fotografiez întâi cu aparatul normal și apoi cu telefonul, dar să sperăm că-mi iese.

Prin Barcelona nu prea mai am ce vedea rapid (cred că va fi a zecea mea vizită acolo), dar hotelul unde voi sta este destul de aproape de Bacoa, unde am mâncat cel mai bun burger, așa că le voi mai face o vizită. Plănuiesc să trec și pe la Cafes El Magnifico pentru o cafea bună.

Plec echipat cât mai ușor: ultrabook-ul meu Asus, mirrorless-ul cu un obiectiv compact, 35mm/f1.8, pentru fotografiat produse și mă bazez pe telefonul din buzunar pentru cadre largi. Voi lua cu mine un trepied micuț, un selfie stick (pentru fotografii de la înălțime, nu pentru selfie-uri) și un shoulderpod ce poate fi pus pe trepied, un ștecher USB și bateria externă cu încărcare rapidă. Tricou pentru interior, o geacă subțire ce nu ocupă mult spațiu în rucsac (la garderobe se stă și 30 de minute la ora plecării) pentru afară, pantofi ușori, dar cu talpă moale.

Puteți să mă susțineți cu câte un share sau retweet dat articolelor pe care le voi scrie de acolo. După cum v-ați dat seama, săptămâna viitoare va fi dedicată în întregime MWC-ului.

    24 comentarii

  1. Calatorie placuta !
    asteptam cat mai multe articole pe blog

      (Citează)

  2. 80/20 rule Radu. Nu ne intereseaza detaliile tehnice si poze pentru toate ciurucurile despre care putem citi pe engadget. Scrie doar parerea ta’ de pontential utilizator român, merita toti banii?

      (Citează)

  3. Nu se poate ca HTC să facă o surpriză și să scoată ceva acolo? Măcar niște poze cu noul telefon. Nu știu cum se petrec lucrurile acolo, doar întreb.

      (Citează)

    • sunt sanse nule sa se intample acest lucru pentru ca htc mizeaza pe propriul eveniment exclusiv (gen lansare apple) si nu vrea sa fie doar unul dintre cei enumerati LG & Samsung la MWC

      M10 va trebui sa fie un produs bine pus la punct si cu un impact enorm asupra vanzarilor, altfel pun in pericol compania, aflata deja intr o situatie delicata de la m8 incoace

        (Citează)

  4. Sincer, eu astept sa vad si Xiaomi Mi5. Nu vad diferente mari de performanta intre el si brandurile mai cunoscute (samsung, lg, etc).

      (Citează)

    • Aici nu e vorba de performanta ci de suport software care face mai mult decat orice altceva. De asta unii cumpara Nexus iar restul cumpara altceva.

      ex: LeTv cu Snapdragon 820: are niste bug-uri de te doare mintea, crash-uri, nu recunoaste uneori cartela sim si totul e software. Oricat de performant este iti vine sa arunci cu el pe geam cat timp astepti un update de soft sau ceva custom pe xda.

        (Citează)

    • razorsbk:
      Aici nu e vorba de performanta ci de suport software care face mai mult decat orice altceva. De asta unii cumpara Nexus iar restul cumpara altceva.

      ex: LeTv cu Snapdragon 820: are niste bug-uri de te doare mintea, crash-uri, nu recunoaste uneori cartela sim si totul e software. Oricat de performant este iti vine sa arunci cu el pe geam cat timp astepti un update de soft sau ceva custom pe xda.

      De acord cu ce spui, dar Xiaomi e cu un pas inaintea LeTv. Nu au avut foarte multe probleme cu Mi4…nu mai multe ca Samsung cu S5 si S6.

        (Citează)

    • Samsung e in aceeasi oala cu TouchWiz-ul.

        (Citează)

    • razorsbk:
      Samsung e in aceeasi oala cu TouchWiz-ul.

      TouchWiz este mult simplificat pe Galaxy S6 și se aude că va fi și mai simplificat pe S7.

      Diferența între S5 și S6 la acest capitol mi s-a părut enormă.

        (Citează)

  5. solutia tuturor problemelor : sandwich-uri (de la hotel sau de la mall)

    decat sa stai cu stomacul gol… sau sa alergi si sa astepti la cozi…
    vii pregatit de acasa, ca un adevarat cercetas MWC ;)

      (Citează)

    • Am încercat într-un an, dar depinde de hotel. Mi-am luat acolo chestii de făcut sandvișuri, dar nu aveam frigider în cameră… n-a ieșit tocmai bine planul dincolo de prima seară.

        (Citează)

  6. Stii ca mai trecut un an cand vezi ca Radu merge iar la Barcelona.

      (Citează)

  7. Nokia a cumparat Alcatel acum ceva vreme

      (Citează)

  8. Și de bine ce lăudam metroul tocmai ce-am văzut că de luni până miercuri fac grevă, asigură doar 50% funcționare la orele de vârf și 30% în rest.

    http://www.tmb.cat/en/estat-del-servei/-/estat-del-servei/novetats/2016-vaga-metro-2224febrer?_estatdelservei_WAR_estatdelserveiportlet_redirect=/en/home

      (Citează)

  9. Eu ca utilizator multumit de Asus as fi vrut o replica la Dell xps 15 9550… Asa ca ma declar surprins sa citesc ca nu au nimic nou in lucru…
    Drum bun si card incapator in sony-ul ala…

      (Citează)

  10. Ok, am înțeles. Mersi de feedback !

    Nu înțeleg de ce am primit 3 thumbs down… Dafuq is wrong with you people? Era o întrebare…

    nFo:
    sunt sanse nule sa se intample acest lucru pentru ca htc mizeaza pe propriul eveniment exclusiv (gen lansare apple) si nu vrea sa fie doar unul dintre cei enumerati LG & Samsung la MWC

    M10 va trebui sa fie un produs bine pus la punct si cu un impact enorm asupra vanzarilor, altfel pun in pericol compania, aflata deja intr o situatie delicata de la m8 incoace

      (Citează)

  11. Legat de Ford acestia lanseaza un facelift foarte reusit pentru Kuga.

    Iata anuntul Ford Romania: https://www.facebook.com/FordRomania/posts/998861876840776

    Sper sa faci cateva poze reusite si sa ne spui ce noutati aduce. :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus