un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Spectrometru de doar 5 milimetri

7 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

La standul SK Telekom am găsit și un spectrometru de doar 5 x 5 mm, un aparat tocmai bun pentru integrat în mici camere sau chiar și în telefoane. Se numește Apollo și este un nano-spectrometru. Ca realizare, este o demonstrație superbă de tehnologie.

sk_telekom_nano_spectrometru_1sk_telekom_nano_spectrometru_2

Spectrometrele sunt aparate ce analizează lumina și sunt incredibil de utile în diverse domenii. De exemplu în astronomie sunt principala unealtă de cercetare a cosmosului, deoarece analizând lungimile de undă ale luminii primite de la diverse stele sau reflectată din diverse planete și corpuri cerești astronomii determină din ce elemente chimice sunt acestea constituite. Fiecare element chimic reflectă sau generează lumină pe diverse lungimi de undă, iar spectrometrele le diferențiază cu precizie foarte mare. În plus, pot determina și viteza de deplasare a diverselor obiecte, analizând lumina venită de la ele.

O altă aplicație pentru Apollo ar fi analiza de lumină ambientală. Să zicem că ar putea fi de interes pentru o calibrare perfectă a balansului de alb sau a becurilor. Ar mai putea fi utilizat și pentru inspecția vizuală a diverselor materiale sau elemente (inclusiv piele, fructe șamd), metodele neinvazive de analiză fiind foarte căutate. Cum lumina are diferite lungimi de undă în funcție de suprafața din care se reflectă, pot fi detectate tot felul de probleme sau iregularități.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    2 comentarii

  1. offtopic: Nokia N1 hands on?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus