un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Robotul Ub-y de la Orange te poate reprezenta la distanță

7 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Orange a prezentat la MWC și un roboțel foarte interesant. Nici nu-i pot spune robot, este un fel de tabletă cu roți și pe care o poți conduce prin casă.

Se numește Ub-y și vine în două variante de mărime. Ambele au roți și motor care le învârte, plus baterii pentru funcționare. Au o cameră video care filmează în jos, ca să vezi roțile în caz că lovește ceva sau încerci să-l manevrezi la precizie, plus o cameră ce privește în față. Robotul are un ecran pe care alții te văd pe tine.


Ub-y este controlat dintr-o aplicație de telefon sau tabletă prin gesturi pe ecran. Interfața arată ca un sistem de parcare auto, adică peste imagine este suprapusă traiectoria robotului în timp ce-l manevrezi. Controlul este bun și precis. Pentru demonstrație domnișoara de la stand mi-a arătat cum conduce un robot din Palo Alto, California, iar delay-ul era de maxim o secundă. L-a mișcat într-o cameră construită acolo și l-a dus în fața unei oglinzi pentru a vedea că este chiar un robot.

Apoi l-a dus spre standul de încărcare. În preajma lui robotul a detectat standul și s-a așezat singur la încărcare, ca un adevărat Wall-e. De fapt, încep să cred că i-au spus Ub-y tocmai ca să semene la nume cu Wall-e.

Care ar fi aplicațiile sale? Păi ai putea să-ți supraveghezi casa de la distanță, de exemplu să inspectezi diverse camere din concediu. Ai putea să-l pui în casa părinților sau bunicilor și să-i urmărești prin camere și să vorbești în timp real cu ei, imagine și sunet. Recent a fost la televizor un reportaj despre un tânăr din America ce urmează cursurile liceului printr-un astfel de robot, deoarece are piciorul rupt și stă acasă la pat multe luni. Bănuiesc că ar fi util și prin spitale sau pe post de paznic electronic, manevrat de la distanță, pentru cine știe ce zone. Atașează-i și o mitralieră și avem un mic terminator.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    1 comentariu

  1. Varianta cu mitralieră ce preţ are la Orange?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus