un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce eșuează unele căsătorii în mai puțin de un an

15 Jan 2016  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Am fost în ultimii ani la vreo 10 nunți. Dintre acestea, 5 s-au terminat prin divorț în mai puțin de un an.

Vali are un articol despre motive de divorț, dar pe întreaga plajă de cazuri. Pe mine mă fascinează căsniciile care se termină în mai puțin de un an, mai ales că majoritatea relațiilor nu era înfiripate pe fugă, ci aveau ani de zile vechime în spate.

Mi se pare că sunt două motive.

Primul este presiunea (sau rușinea) socială suprapusă peste o relație care nu prea merge. De multe ori oamenii nu știu că nu merge, unii sunt împreună din liceu și n-au termen de comparație, că-i prima lor relație. Se prind mult prea târziu că ceva nu-i cum trebuie.

Problema este că de multe ori oamenii nu au curaj să facă o schimbare. Când ceva scârțâie, soluția lor nu este să spună “stop joc, hai să facem pauză un an, că dacă nu ne va fi mai bine ne putem vedea din nou“. E complicat un pas din acesta, înseamnă să te rogi după un an de celălalt, să recunoști că ai greșit, plus că apare și dorința de a arăta că poți supraviețui și în afara lui/ei. Puțini se reîmpacă.

Soluția lor, în loc de “stop joc”, este să escaladeze relația la următorul nivel. Nu mai e ca la început? “Hai să cumpăr un costum de profesoară sexy și niște cătușe roz, pufoase, ca să reaprindem pasiunea“. Problema este că pasiunea nu ține loc de alte lucruri necesare unui parteneriat de durată.
costum_sexy

Apoi urmează “hai să ne mutăm împreună, că asta sigur ne apropie“. Cu siguranță oamenii n-au văzut acest desen de pe The Oatmeal.

Nici așa nu merge, dar zilele trec. Ești la muncă 10 ore pe zi, te vezi doar seara, când schimbi două vorbe. Cei doi se ignoră cu succes unul pe altul, fiecare-și găsește ceva de făcut, gen el are program de uitat la meciuri sau de jucat MMO-uri, iar ea se uită la serialele ei, din alea de femei. Personal nu găsesc ceva în neregulă cu asta, fiecare are nevoie de un spațio-timp propriu, dar mi se pare la fel de important să găsești și activități comune: un serial la care să vă uitați amândoi, gătit împreună, alergat împreună… ce-o fi.

Poate că cei doi își dau seama că lucrurile nu merg, dar niciunul nu are curaj să-i spună celuilalt această concluzie. Dacă celălalt nu are aceeași părere, ce face atunci?!

Apoi vine presiunea socială. Te bat părinții la cap să intri în rândul lumii. Prietenii tăi, căsătoriți la final de facultate, au deja doi copii; tu n-ai nici măcar două controllere la consola aia de jocuri, că ea nu-i interesată de așa ceva. Te bat bunicii la cap, că sunt bătrâni și vor să te vadă și ei în rândul lumii. Pentru generațiile mai în vârstă, asta înseamnă că ai o viață completă, mai ales dacă ești femeie. Poți lucra oriunde, poți fi orice, poți să ai lumea la picioare, dacă nu te ia cineva pe semnătură e de rău.

Și oamenii își spun că “fie, să ne căsătorim, că asta sigur ne apropie“. În fond, vor fi “ca unul”, i-a pupat popa la biserică, au dansat în jurul mesei, nu mai e cale de întors acum. Și după căsătorie lucrurile se schimbă, “se știe“. Vom trage amândoi în aceeași direcție, va fi perfect.

După căsătorie lucrurile nu se schimbă. E o petrecere (poate că) frumoasă, e o lună de miere pe undeva exotic, e un set de fotografii în care arăți bine, apoi te mai agiți câteva luni că trebuie să apară fotografiile și că “acum că suntem căsătoriți, chiar trebuie să schimbăm canapeaua asta, că nu putem sta cu asta“.

Lucrurile revin din nou la normal, o normalitate din care lipsește ceva. Un nou nume n-a schimbat mare lucru, doar buletinul și un deget ocupat de o verighetă. Un tip pe care-l știu visa cu ochii deschiși, la nici două luni după căsătorie, să plece în delegație în Transilvania, că știe el o roșcată la un hotel obscur pe lângă Sibiu.

Ai făcut tot ce s-a putut și n-a mers, dar e ultima etapă, așa că nu mai rămâne decât de dat un reboot și se ajunge la divorț.

Numărul celor care divorțează rapid mi se pare îngrijorător. Nu ajung la divorț pentru că s-au grăbit, ci din contră, că au lungit-o prea mult. Este o tendință globală, de altfel, în SUA rata de divorț trecuse de 50%, în Spania, Portugalia și Ungaria este cam la fel, iar în România a urcat în ultimii ani spre 25-30%.

De altfel, este și un semn de bunăstare, că înainte oamenii continuau să fie nefericiți pentru că nu aveau cum să trăiască pe cont propriu sau le era rușine de cei din jurul lor.

Nu este, însă, și un semn de fericire. Vă dați seama câți nervi, cât stres se acumulează în acești oameni și cum se răsfrânge și asupra celor din jur? Pe Ștefan Gheorghidiu îl eliberează războiul, îi dă curaj să spună “stop joc“, dar mulți doar se obișnuiesc cu nefericirea.

Oricum, e bine că măcar unii își dau seama după căsătorie că tot nu merge relația și o opresc acolo. Putea fi mai rău, sunt sigur că unii zic “hai să facem un copil, că asta sigur ne apropie“.

Bănuiesc că știți și voi cazuri de astfel de căsătorii întrerupte rapid după relații de durată sau poate chiar ați trăit una.

V-am spus că sunt două posibile motive. Al doilea ar putea fi că aduc eu ghinion celor care se căsătoresc, poate n-ar trebui să mă mai invite la nunți :D

sursa foto: Sevensins.

    54 comentarii

  1. Stiu cazuri de relatii de 9 ani, de 13 ani care intr-o zi s-au terminat. Nu stiu detaliile, stiu ca a fost brusc si presupun ca din cauza ca oamenii si-au dat seama brusc ca de fapt ei nu se cunosc.

      (Citează)

    • N-are cum sa se intample brusc.
      Sunt chestii care se aduna pana se umple paharul. O relatie de 9, 13 ani nu se poate termina intr-o zi.

        (Citează)

  2. de fapt tu ai scris ditamai articolul pentru ca prietenii tai sa nu te mai invite la nunti:))

      (Citează)

  3. Vrea să se laude ca are 2 controllere la consolă și să bată apropouri despre costumul de profesoara sexy.

      (Citează)

  4. mie cele mai tragicomice mi se par mai ales cazurile cu relatii lungi, dupa care se despart, dupa care cel putin unul, daca nu ambii intra in alte relatii si fac nunta/coplil in maximum 6 luni.

      (Citează)

  5. Nu imi place. Nu imi place deloc. Nu ai stofa de scriitor de articolase d-astea. Nu au profunzime, adancime, haz, zvac sau licurici. Revin doar in speranta notelor fine sau mai putin fine de tehnologie cu care ne amagesti.
    Sau, uite o idee, mai fa-ti un blog paralel, unde sa pui poze roz si recomandari de saorme.

    (Cam rautacios, stiu, dar fa un sondaj sa vezi daca ma-nsel)

      (Citează)

    • Blogul este despre subiectele care-mi plac mie. Tu le poți ignora, că de asta au titlu normal, nu “vezi aici ce idee dubioasă am eu despre ceva din viața tuturor”.

        (Citează)

    • Eu ma asteptam sa faca un mega-review – comparatie la cele 10 casatorii, mai ales ca scorul e strans, momentan sunt la egalitate. Ceva cu poze si mai ales cu tabele.

        (Citează)

    • Florin:
      Eu ma asteptam sa faca un mega-review – comparatie la cele 10 casatorii, mai ales ca scorul e strans, momentan sunt la egalitate. Ceva cu poze si mai ales cu tabele.

      La ultima nuntă la care am fost, am numărat câte rochii de fiecare culoare sunt în sală ca să fac un grafic.

      Era inclusiv una în alb și cu dantelă de zici că era mireasă mai puțin pompoasă. Când a prins și buchetul, după o săritură ca de capac la baschet, arăta fix ca mireasa.

        (Citează)

  6. Eu am o teorie (ma pricep si la fotbal si la dacii daca ai nevoie):

    N-au locuit destul impreuna inainte sa se casatoreasca.

    Trece-i in revista si vezi cati au stat impreuna inainte si cat. Asta mi se pare testul suprem inainte sa semnezi pe termen nelimitat. Daca nu se intampla asta, te trezesti ca alalalt isi lasa chilotii pe unde apuca, ca se baseste pe canapea la tv, ca vine ma-sa des la el, ca cheltuie si salariul lui si-al tau pe boarfe etc.

      (Citează)

  7. mmmm doctor 6969 ….. eu inteleg ca e blogul tau , inteleg ca nu e usor sa ti in viata un blog cu multi cititori ! dar tu te respecti putin pe tine ? eu ma respect si am zis stop joc in acest moment ( da o sa spui ce bine dar poate nu sunt singurul ) de la hamburgeri, excursii , ceva iz de IT era acel ceva care ma facea sa vin in fiecare dimineata sa verific daca ai postat …. postul asta ma facut sa spun pas …

      (Citează)

  8. Eu cred ca greșești puțin în dramatizare. Tu spui că e îngrijorător ca se întâmplă ca oamenii sa divorțeze la puțin timp după ce s-au căsătorit. Nu! E îmbucurător. Îngrijorător e când trendul e sa se despartă la mult timp. Ceea ce ar fi însemnat ca oamenii se schimbă în timp intolerabil. (ca trend)

    E absolut ok și normal sa divorțezi și e cat mai bine să o faci mai devreme decât mai târziu. Că ai mai puține în joc. De fapt, ar trebui sa faci asta la prima suspiciune că ai făcut un pas greșit.

    De ce se întâmplă? Eu cred ca sunt mai multe motive în diferite contexte care implică diferențe de ordin material, percepții diferite, dorința de a petrece timpul și banii în moduri diferite. Unii poate s-au obișnuit sa își mai însele partenerul din când în când, de distracție, sau de control – nu fiți grăbiți în a judeca asta, că nu știți voi viețile fiecărora – iar când se muta impreuma e mai complicat și sau se prinde partenerul sau nu le convine lor.
    Altora nu le place familia în care au intrat și implicarea familiei partenerului, că știți voi cum e, când ești doar combinat familia e mai puțin interesata cu cine te tavalesti, când vorbești de căsătorie, brusc toți simt ca au o miză în jocul tău.

    E mult de spus. Cert e ca e bine ca se întâmplă așa și ca oamenii au din ce în ce mai mult curaj să încerce să își repare greșelile, să iasă dintr-o relație care nu le convine, să își caute fericirea în libertate. Nu e nimic de care sa fi mândru ca ai supraviețuit într-o relație 50 de ani, dacă nu asta ți-ai dorit de fapt, dar ai fost prea molusca să ieși.
    Și mă îndoiesc că am putea pretinde că 100% din căsătorii se fac cu alegerea cea mai bună și în cea mai bună potrivire. La mai multe divorțuri, zic :)

      (Citează)

    • Catalinx, ce o fi asa bine nu pot intelege. Normal este sa cantaresti bine deciziile pe care le iei si pasii pe care ii faci in viata, cu atat mai mult ca nu e vorba numai de persoana ta ci si de a altcuiva. Asta mai ales cand e vorba de oameni care au stat impreuna ani buni inainte sa se casatoreasca (asa cum spunea Radu). Eu asa stiam, ca intai gandesti si apoi iei decizia, nu invers.
      E o meteahna a omului modern fuga de responsabilitate, nu numai in relatii.

        (Citează)

    • Trendul chiar este să se despartă după mulți ani, de exemplu în România a crescut îngrijorător rata divorțurilor după 20 de ani de căsnicie.

      Pe astea după 5+ ani le pot înțelege. Oamenii evoluează diferit, capătă alte interese, alte apucături. Nu le puteai estima la început și, ca-n teoria haosului, poți porni cu valori foarte apropiate și după ce le rulezi suficient de mult prin niște funcții f(x), ajungi la rezultate foarte diferite.

      Dar în primul an? Orice problemă ar fi atunci, probabil putea fi văzută dinainte și evitată, ca să nu mai treci și prin toată procedura divorțului, plus cheltuiala nunții și problemele cu rudele.

        (Citează)

  9. Atat am de spus: i-ai dat link lui zoso. asteapta-te sa te puna inapoi in blogrollul lui…

      (Citează)

  10. Chiar, ar trebui ca astia care se despart la putin timp sa dea banii inapoi mesenilor. Ar trebui sa fie un OPC al nuntilor.

      (Citează)

  11. Tu sau Matilda, nu imi e clar inca :)).

      (Citează)

  12. Si o intrebare din putul gandirii. Daca aduci noroc la nunti, la a ta ce faci? :))

      (Citează)

  13. *ghinion. Daca aduci ghinion…
    Pfff. Am stricat gluma!

      (Citează)

  14. Profesoară sexy ? ce gusturi au unii… măcar să fi pus și tu profesoară JAPONEZĂ sexy, mai mergea :-)

      (Citează)

  15. @argatu, @iona: adică voi căutați un blog de pe care să vă placă TOATE articolele, să fiți de acord cu autorul în TOATE privințele ? mi se pare amuzant/ironic că așa ceva e cam ca ideea cu [ne]înțelegerile dintre oameni cînd se căsătoresc…

    față de situația cu căsătoria, blogul are avantajul că nu trebuie să-i spui autorului “stop joc”, poți să nu mai intri pe blog 1 zi, 1 săptămînă sau forever fără să te simți obligat să te justifici…

      (Citează)

    • sau pot sa-mi spun punctul de vedere ! tu citesti stirea sau commenturile ? E atat de absurd ca altii sa aiba altfel de gusturi , pareri ? si da caut un blog care sa-mi placa absolut tot !

        (Citează)

  16. Boris:
    Argatu’, poate asa o sa ai mai mult timp ca sa studiezi gramatica limbii romane.

    te-ai trezit si tu ? peste tot exista indivizi care corecteaza greseli gramaticale . Tu castigi ceva din asta ?

      (Citează)

    • argatu: te-ai trezit si tu ? peste tot exista indivizi care corecteaza greseli gramaticale . Tu castigi ceva din asta ?

      Nu exista peste tot, doar acolo unde exista aia care nu stiu sa scrie.
      Si da, scrisul tau este deranjant.

        (Citează)

  17. nashu_mare: Nu exista peste tot, doar acolo unde exista aia care nu stiu sa scrie.
    Si da, scrisul tau este deranjant.

    puneti mainile la ochii !!! e mai usor

      (Citează)

  18. ai facut review-uri la burgeri si shaorma – s-au inchis 70% din locatiile in care ai fost, … ai mers la nunti – au divortat aia

    parerea mea e ca problema e la tine, esti piaza rea :D

      (Citează)

  19. Stiu un caz, asa de barfa sa zic, in care au facut nunta ca aveau avansul dat. Ei de fapt erau ca si despartiti dar au mai stat un pic de ochii lumii ca sa divorteze. Penibil. Dar mi se pare normal sa incheie o etapa a vietii daca ei cred ca nu sunt multumiti si mai ales dupa ce au facut tot posibilul sa repare greselile. De ce sa mai pierzi timpul, sa mai faci un copil si sa incerci sa iti refaci viata dupa?!

      (Citează)

  20. Bagati un ochi aici: https://www.youtube.com/watch?v=w3Xfz9vyLd0
    Super tare! :))

      (Citează)

  21. Pfui da ce noroc au unii! Costumas sexy, catuse pufoase…
    In rest, vezi ca nu le porti tu ghinion. V-au luat ei de fraieri, pe toti invitatii!
    Adica daca tot nu mai merge, de ce sa nu profitam un pic si sa le luam banii “prietenilor”? Mai stam impreuna un an si ne dam loviti.
    Intre timp, au fost in vacanta, si-au cumparat chestii, totul platit de “cunostinte”!
    Bineinteles ca toti sustin ca au mai dat “iubirii” inca o sansa, dar ce sa vezi, ceva nu a mers.
    O practica frecventa in SUA sau Asia de zeci de ani!

      (Citează)

    • Nu cred că iese pe plus vreo nuntă. În plus, am acceptat invitația, așa că știam cât cheltui și nu era condiționată suma de niște ani de căsnicie, că nu cer garanție comercială de la o nuntă. N-are legătură cu asta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus