un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu văd nici o legătură între extinderea protecției SPP și accidentul Oprea

24 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Dacă te uiți la știri, îți vine să te iei cu mâinile de cap când vezi în ce țară trăiești.

După care te uiți pe comentarii, pe articole, pe share-uri și vezi ce înțeleg oamenii din respectivele știri. Te iei din nou cu mâinile de cap văzând acestea și-ți dai seama că, într-adevăr, avem conducători pe măsura marii mase a oamenilor.

Se dă ordonanța de urgentă a guvernului publicată în Monitorul Oficial din 21 octombrie 2015 și în special articolele de mai jos:

ordonanta_spp

Concluzia tuturor? S-a dat repede o ordonanță ca să-l scape de răspundere pe Oprea după accidentul făcut și toate coloanele cu Poliție cu care acesta se deplasa inclusiv ca să-și cumpere shaorma. Am văzut zeci de share-uri pe acest subiect.

Cum tragi concluzia asta? Cum citești textul de mai sus, două simple fraze, și ajungi la această concluzie?!? Care e legătura?

Hai să analizăm pe rând situația:

  • SPP poate acum asigura paza și altor oameni, câtă vreme CSAT aprobă asta. E normal. Poate mâine eu dezvălui planurile secrete ale Rusiei de a invada România; cine să mă păzească apoi, dacă nu ei?
  • SPP poate asigura paza președinților de partide, dar tot cu acordul CSAT. E normal. Credeți că Boc era foarte popular în perioada când a scăzut salariile? Ia duceți-l în mijlocul unor fani Antena 3 și spuneți-mi că nu are nevoie de pază. Zilele trecute Alina Gorghiu zicea că e urmărită și nu se simte în siguranță; foarte bine, să vină SPP-ul pe fir.
  • SPP-ul poate cere, în cazuri excepționale, o coloană oficială formată cu sprijinul Poliției. Pentru asta se trimite fax, se precizează traseu, motiv, ore, se alocă mașini, se pleacă la drum. În prezent SPP-ul îi păzește pe Băsescu, Constantinescu și Iliescu, dar fără antemergător de la Poliție, că nu e vreo urgență, ca și pe alții.
  • Conform textului, protecția SPP-ului și deci posibilitatea de a avea însoțitori de la Poliției solicitați de SPP începe după acordul CSAT. Aveți idee cât de rar se întrunește Consiliul Suprem de Apărare a Țării? Aveți idee cine face parte din el, cine-l poate convoca și cum se întâmplă asta? Vă zic eu, pe scurt, e foarte dificil.
  • Mai important, Ordonanța a fost publicată pe 21 octombrie și are efect imediat. Mă rog, în practică are efect de la următoarea ședință a CSAT în caz că pe ordinea de zi este și alocarea protecției SPP pentru vreo persoană anume (puteți solicita și voi asta). Oprea a fost implicat în accidentul soldat cu moartea unui polițist pe 20 octombrie, deci n-are nici o salvare de aici.

Probleme adevărate în cazul Oprea:

  1. faptul că omul avea non-stop coloană oficială, ca ultimul mafiot parvenit care abuzează de cei din jur pentru că poate.
  2. faptul că Poliția a tăcut mâlc ani de zile, deși toți știau ce se întâmplă. Acum cârâie pe la colțuri, în anonimat. E ok, le e teamă, cer astfel ajutorul publicului. Dar apoi te gândești câte alte lucruri sunt știute de toți polițiștii și nimeni nu zice nimic? Mită? Manevre? Șefi pe șpagă? Corupție generalizată?  Știți ce scrie sub sigla Poliției? “Lege și onoare”.
  3. faptul că Oprea, primul la declarații cu alte ocazii, acum tace mâlc. S-a dus onoarea aia cu care se lăuda atunci când zicea că respectă oamenii, poporul și alianțele politice, nu?
  4. faptul că nimeni nu ia măsuri și nu face anchete. PSD-ul nu, că Oprea îi ține la putere. PNL-ul nu, face scandal cu jumătate de gură, că vor să-l atragă pe Oprea de partea lor. Iohannis nu, că probabil nu scrie în Constituție că e treaba lui.
  5. faptul că șeful sindicatului polițiștilor a spus că nu-l silea nimeni pe motociclist să fie acolo. Da mă, se plimba de plăcere pe ploaie, însoțindu-l pe Oprea. O făcea din admirație. Nici pe șeful de sindicat nu l-a silit nimeni să apară la televizor să debiteze prostii din astea, dar, ca și motociclistul, a făcut-o de frica lui Oprea și a repercusiunilor. Ăsta vă apără drepturile, dragi polițiști?

Încă o chestie legată de noua ordonanță care modifică legea 191/198, adică statutul SPP. Aveți idee ce-a modificat? Uitați mai jos:

Legea inițială Legea după actualizare
(4) Serviciul de Protecţie şi Paza poate asigura protecţie unor demnitari şi fosti demnitari, alţii decât cei stabiliţi prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Tarii, la cererea acestora, contra cost, iar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Tarii şi altor persoane în aceleaşi condiţii. (4) Cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Serviciul de Protecție și Pază poate asigura protecție unor demnitari și foști demnitari, alții decât cei prevăzuți la alin. (2), precum și altor persoane, la cererea acestora.
(5) Nu exista înainte (5) Serviciul de Protecție și Pază poate asigura protecție și președinților de partide parlamentare, stabiliți potrivit alin. (2)

Ce zice acel misterios aliniat 2?

(2) Persoanele îndreptăţite sa beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror paza se asigura de către Serviciul de Protecţie şi Paza se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a tarii.

Cu alte cuvinte, acum CSAT decide cine poate beneficia de protecție, alții decât președintele, premierul, președinții camerelor parlamentare, iar SPP-ul se duce și-i protejează. Legea s-a modificat pentru a elimina faptul că alți demnitari și foști demnitari puteau plăti pentru protecție.

Șefii de partide intră pe lista celor ce pot fi protejați, dar întâi CSAT-ul trebuie să îi aprobe.

Ați văzut vreo legătură cu Oprea și accidentul său, făcut înainte de ordonanță și unde SPP-ul nici n-a fost implicat?

 

vw_polo_politie_1

    11 comentarii

  1. Pai Oprea oricum nu avea la acident protectia SPP-ului. Doar coloana de la politie.

    Acum mie personal, problema cea mai mare mi se pare ca e lipsa semnalizarii lucrarii, lucru care se intampla peste tot in tara. Adica acolo putea sa moara oricine, fara sa fie in coloana oficiala. Si problema e tot la Oprea, ca politia sta cu radarul prin boscheti, dar altceva nu face pentru siguranta traficului. Daca ar da amenzi la constructori pentru lipsa semnalizarii sunt convins ca ar incepe sa respecte ceea ce e trecut in autorizatie.

      (Citează)

  2. Nu cred ca Boc este in siguranta oriunde se afla o masa de oameni (fie ca aolo nu sunt bugetari sau fani antena3). Acum daca omul a condus tara cu picioarele incat a infuriat marea majoritate a cetatenilor trebuie ca tot cetatenii sa-i plateasca protectie?
    Iohannis ar putea sa-i ceara public demisia derbedeului cum o face in cazul lui Ponta, insa am observat o lipsa totala de implicare din partea lui la problemele care ii indigneaza pe cetateni, incat nu mai am asteptari.

      (Citează)

  3. Amuzant cum seful mafiei personale a lui Adrian Nastase e descoperit brusc si subit de catre tinerii frumos si si liberi, plus alti cativa “jurnalisti” in anul de gratie 2015. Chit ca pana acum au mai aparut articole si informatii legate de averea si caracterul acestui individ, nimeni n-a avut nicio problema. Acum brusc, dintr-o data, netul are o revelatie. Aflam subit cum ca omul foloseste coloane oficiale si sa mearga la wc. Dar nu le foloseste pe Marte, sau un New York, ci in Bucuresti, acolo unde activeaza toata presa independenta. Asadar, de ce aflam abia acum de toate astea? Poate pentru ca doar ce-a trecut ultima motiune de cenzura, ultima sansa ca vechiul PDL sa dea jos cu guvernul, iar Oprea, inamicul nr. 1 de azi, a fost curtat mai cea ca o fata mare, si de PNL, si de Iohannis. Asadar, interesul nu e sa se rezolve o problema, interesul nu e sa scapam de Oprea, ci sa se pateasca niste polite ca Oprea n-a tradat.

      (Citează)

  4. mircea (primul)

    24/10/2015 la 2:35 PM

    Pai radu, si tu faci parte din aia de pe net care te fac sa-ti pui mainile-n cap.

      (Citează)

  5. De acord, in mare, cu argumentele tale.
    In plus: accidentul a avut loc pe 20 seara, OUG-ul s-a publicat pe 21. Daca cele doua evenimente sunt legate, inseamna ca dupa accident (nu stiu ora, Mediafax l-a raportat la ora 22), in mai putin de 24 de ore (daca excluzi noaptea, ramane si mai putin), s-au intamplat urmatoarele:
    – apare ideea OUG-ului
    – se scrie textul
    – se primesc avizele / semnaturile
    – se trimite la MO pentru publicare (si este publicat)

    Cred ca – pt un ziarist bun – e destul de simplu de aflat cand s-a trimis OUG-ul la MO si cine l-a initiat.

      (Citează)

  6. Reportera: – Domnule Oprea, regretati moartea politistului din coloana dumneavoastra oficiala?

    Oprea : – Sigur ca da. Dar mai avem.

      (Citează)

  7. spp se saturase sa asigure paza la tot felul de baieti de bani gata cu pile care ii foloseau sa se fereasca de dna. Prin csat e mai greu ca afla ambele tabere si ajunge mai usor public.

      (Citează)

  8. Referitor la lucrarile nesemnalizate din Romania, las link-ul asta aici: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1-20/inca-un-accident-pe-dn76-o-masina-s-a-rasturnat-intr-o-groapa-uriasa-sapata-de-muncitori-123633.html Din pacate, asta-i tara in care traim si in loc sa ne revoltam le luam drept normale.

      (Citează)

  9. Baietii presteaza..
    Trebuie gasita vreo legatura…

      (Citează)

  10. doar ca modificarea se facuse pe 14. pe 21 s-a publicat

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus