un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O șansă la normalitate

26 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Pare o legătură imposibilă, dar decesul unui polițist de la rutieră ar putea schimba clasa politică românească.

Acum este momentul ca toată lumea să insiste cerând demisia lui Oprea. Să fim serioși, omul nu are susținători, nu are nici măcar fani, ci doar un partid în care a atras oameni cu bani ce vor să stea în plan secund și a adunat voturi de la militari și polițiști cărora le-a promis salarii mai mari. Pe ălea le poate da oricine, însă.

Dispariția lui oprea de pe scena politică ar putea schimba întreg raportul de forțe din România.

Să presupunem că-și dă demisia.

UNPR-ul va dispărea încet, dar sigur. Este un partid asemănător PPDD-ului, PRM-ului și PNG-ului, adică strâns în jurul unui singur om, ținut în viață doar de acel om. Vă amintiți cum s-au dus pe apa sâmbetei alte partide după dispariția lui Diaconescu, Vadim și Becali din centrul lor, nu? Pe cine să scoată UNPR în față, pe Ilie Năstase? Pe Arșinel, pe Iordănescu, pe Culiță Tărâță sau “Niro” Dumitru? Pe ceilalți foști securiști din partid?

Dacă UNPR dispare, dispare și PSD-ul de la putere. Momentan Oprea este cel care i-a ajutat să treacă de moțiunea de cenzură, cel care le dă majoritatea în parlament, mai ales după ce UNPR a absorbit PPDD și alți parlamentari.

PNL-ul curtează tot UNPR-ul pentru o alianță, că altfel nu prea au șanse. De asta Alina Gorghiu i-a cerut demisia cu jumătate de gură. S-a comportat ca atunci când încerci să vrăjești o femeie și ea-ți dă ușor o palmă și-ți spune “hei, unde te grăbești așa… mai stai un pic”, un refuz de ochii lumii în timp ce-ți zâmbește provocator. Foarte bine, PNL-ul trebuie să vină cu mai mult pentru a câștiga voturi, nu cu o alianță din aceasta.

La anul sunt alegeri parlamentare. Fix peste un an. Dacă UNPR se destramă de acum, va începe o cursă nebună pentru ca oamenii cu bani din spatele partidului să-și găsească noi cuiburi. Vor ieși la suprafață. Veți auzi de noi nume și noi înscrieri, ne vom aduce aminte cine sunt aceștia și vom vedea unde-și găsesc un nou culcuș călduț.

Mulți nu vor mai fi votați. UNPR-ul a preluat parlamentari de la Becali, Diaconescu, Vadim și alții; cine-i mai votează iar pe niște necunoscuți, acum când a trecut vremea când numele anterior spune garantau pentru ei? Poate mai apar unii noi pe scenă, unii mai tineri.

Poate nu apare nimeni. Poate că voturile se vor împărți cum s-o putea între PSD, PNL, PMP, M10, UDMR. Ar fi necesare niște alianțe politice pentru a obține o majoritate în Parlament, iar alianțele între parteneri egali înseamnă scandaluri și un șah constant la celălalt, ceea ce constituie, într-o mai mică măsură, dar măcar atât să fie, și un mecanism de autoreglare astfel încât nimeni nu sare calul.

Pentru că, momentan, se vede ce înseamnă ca doar un partid să domine Parlamentul și Guvernul. Ponta și Dragnea fac ce vor și nu răspund nimănui, că n-ai cu ce să-i ameninți. Liniștea asta duce la hoție și ar fi nevoie de un pic de “anarhie” pentru a o tulbura, pentru a-i ține un pic sub tensiune pe dragii noștri aleși.

Așadar, acum e momentul să semnați petiții online, să vă schimbați coverul, să inventați hashtag-uri (#demisiaoprea?), să mergeți la marșuri, să dați share la toate aceste articole, să adresați întrebări pe toate canalele posibile tuturor oficialilor posibili despre acest mare abuz și măsurile ce-ar trebui luate șamd. Uniți demisionează sau ceva așa! E genul acela de moment. Arătați-i lui Ion Răducanu, VP de partid, că nu doar “o coaliţie de disperaţi ahtiaţi de putere”, “bursieri ai unor instituţii subvenţionate de Soros” și “postacii plătiţi şi jucătorii de pe Facebook (care nu au ceva mai bun de făcut)” vor demisia.

Și, chiar dacă nu se întâmplă toate cele estimate de mine, măcar scăpăm de Oprea dacă-și dă demisia. Nu-l place nimeni, e lipsit de carismă, e chiar antipatic, ne-a vorbit acum o lună de onoare în politică și acum tace mâlc, arătându-ne până unde mergea onoarea sa, după ce de-a lungul zilelor a reieșit că se comportă întocmai ca un parvenit ce are plăcerea să-și transforme angajații – supușii! – în servitori pentru confortul domniei sale.

Altfel spus, un politician clasic; nu strică unul în minus.

Și ca să vedeți cum tremură toți, uitați-vă în clipul de mai jos. Este din ședința de Guvern, s-au anunțat diverse lucruri legat de impozite și TVA, rectificări bugetare șamd, iar la final a fost momentul “și dacă există întrebări din partea presei…”:

    21 comentarii

  1. Cat de tare sper sa ai dreptate, dar am niste urme de banuiala ca o sa scorneasca o minciuna zilele astea de o sa ii creada toata lumea.

      (Citează)

  2. eu nu vreau demisia lui Oprea, cu conditia sa imi spele izmenele pantecarite. am auzit ca se pricepe.

      (Citează)

  3. Pe Culita Tarata sa-l scoata din mormant? :)

      (Citează)

  4. Mamăăă ce jeguri de oameni ne conduc țara…

      (Citează)

  5. va fi tare greu de transpus emulatia asta din online in offline, ca sa nu-i zic strada…mai ales dupa dezamagirea nu nenea Klaus, care chiar nu inteleg de ce e asa dobitoc . Ar fi putut deveni un mare om, se dovedeste a fi prostu` satului, face misto Ponta de el, si de multe ori o face pe buna dreptate .

      (Citează)

    • N-aș zice prost, doar prea corect privind instituțiile.

      Eu știu ce puteri are președintele în România și nu-s foarte multe. Nu poate refuza legi, nu poate da afară corupții, este obligat să lase guvernul să facă ce vrea, nici măcar în politica externă nu are drepturi depline. Așa e Constituția.

      Ce-i pot reproșa acum este că nu trage mai multe semnale de alarmă. Că nu iese să arate mârlăniile, să dea mai multe declarații, să arate că nu are puterea să schimbe legal ceva, dar măcar că nu stă nepăsător, ci este la fel de indignat ca și noi.

      De multe ori, însă, reacționează greu, că-i genul tăcut. De multe ori, zice “nu-i treaba instituției președintelui, să se sesizeze DNA sau ANI…”.

      Nu știu dacă așa e obișnuit să procedeze sau nu are consilieri buni sau doar așteaptă să pice PSD-ul de la putere, dar asta e o discuție pentru altă ocazie.

        (Citează)

    • Asa e cand te-ai obisnuit cu Presedinti circari. Acum cand ai unul cu 10 clase peste toti cei de dinaintea lui, la capitolul demnitate in prezentare, nu e bun, ca ne plictiseste, si nu ne mai amuzam cand apare la televizor.

        (Citează)

  6. Din epopeea “Pas cu pas” azi citim pasul 2: “Poate…poate se poate…macar prin online..”.

      (Citează)

  7. Absolut de acord. C-un singur amendament. Cand era sa-l trimitem pe Basescu acasa, era cu interesul national si cu stabilitatea politica. Mai tii minte? Acum ne zici ca parca ar merge putina anarhie. Amuzanta abordarea in functie de context, o abordare lipsita de constanta, fireste.

      (Citează)

    • Interesul național? N-aș spune asta. Dacă țin bine minte de atunci, am fost împotriva suspendării pentru că am considerat că există motive bune pentru asta.

      Omul a primit un mandat de 5 ani ca președinte. Să-l lăsăm până la capăt, având în vedere că nu făcuse ceva atât de grav încât să-i fie întrerupt prin suspendare (în opinia mea, desigur). Și îndrăznesc să zic că ne-am lămurit ulterior și cât de bine au guvernat Antonescu și Ponta.

      Dacă l-ar fi suspendat atunci și ieșea Antonescu președinte, crezi că am fi fost mai bine astăzi? Cum estimezi că ar fi decurs lucrurile pe scenă?

        (Citează)

    • Serios? Nu existau motive bune pentru asta?! Adica dupa tot ce-am aflat dupa ce-a plecat din functie, incepand cu frate-su, cu increngatura din jurul Elenei Udrea, cu lotul Microsoft si cateva si mai cate, care au aparut fie in ultimele lui luni de mandat, fie dupa ce-a plecat, tu inca consideri c-ai luat o decizie buna? Fireste, n-o sa recunosti pentru nimic in lume c-ai girat cu incredere un politician, care la fel ca si Oprea, in cei 24 de ani de mandat n-a facut mare lucru pentru tara. Btw, politicianul pe care tu l-ai girat atunci, e fix cel care a pus umarul la ceea ce Oprea e acum.

      Antonescu presedinte? Zau? La fel era creditat si Ponta, ca iese sigur, si totusi n-a iesit. Asa ca presupunerea ta e putin hazardata. Sigur, el avea cele mai mari sanse atunci, dar n-ai de unde sti ca n-ar fi putut castiga altcineva.

      Si da, am vazut ce au facut cei din USL la guvernare. Multe gafe, multe tampenii, dar judecand din prisma cifrelor, avem crestere economica constanta, avem scaderi serioase de taxe, si avem o stabilitate economica. Compara asta cu guvernul PDL. Asta pe partea economica. Pe partea legata de justitie, acolo unde urlati cu totii ca daca vine USL-ul sau PSD-ul or sa calareasca justitia, avem primii ministri in functie cercetari de DNA si avem exact primul ministru, cercetat de DNA si trimis in judecata. S-au intamplat vreunele din chestiile astea in perioada PDL? Exact. Sigur, nu s-au intamplat pentru ca cei de atunci au fost onesti si imaculati, nu pentru ca au fost protejati politic.

      Sigur ca Oprea trebuie sa plece, de fapt el nici nu avea ce sa caute acolo, partidul lui n-ar trebui sa existe, si nici n-ar fi existat, daca vreo formatiune politica ar fi interzis traseismul politic. Si pentru asta ar trebui luptat, asta ar fi miza reala. In felul asta te-ai asigura ca daca niste parlamentari sunt votati ca fiind din PNL, ei n-or sa tradeze maine pentru bani si alte foloase sa treaca la PSD sau la mai stiu eu ce partid nou infiintat. Stii cati parlamentari a avut UNPR-ul dupa vot? Vreo 12. Stii cati are acum? Vreo 60. Il dai pe Oprea jos si maine apare un alt partid balama care aspira toate japitele de senatori si parlamentari, ajungand in felul asta sa formeze majoritati politice.

      Pe de alta parte, e amuzant cum fix acum, dupa ce au cazut toate motiunile de cenzura, dupa ce PNL-ul nu mai avea nicio sansa sa dea jos guvernul Ponta, internetul l-a descoperit pe Oprea, seful mafiei personale a lui Adrian Nastase din 2004. Nu le-a luat decat vreo 11 ani.

        (Citează)

  8. A, si-nca ceva. Vom avea o sansa la normalitate doar atunci cand vom renunta la dubla masura. Dubla masura care ne face sa fim extrem de infierbantati pe subiectul Oprea, dar extrem de relaxati pe subiectul E. Udrea si ziarele si posturile de stiri pe care le controla la un moment dat.

      (Citează)

    • Udrea pare a fi pe calea cea bună, ca să zic așa. Acolo e treabă de procurori, acte și interceptări, noi putem să ne înfierbântăm doar pe chestiunile publice, alea care țin mai degrabă de obraz decât de lege.

        (Citează)

  9. nwradu:
    N-aș zice prost, doar prea corect privind instituțiile.

    Eu știu ce puteri are președintele în România și nu-s foarte multe. Nu poate refuza legi, nu poate da afară corupții, este obligat să lase guvernul să facă ce vrea, nici măcar în politica externă nu are drepturi depline. Așa e Constituția.

    Ce-i pot reproșa acum este că nu trage mai multe semnale de alarmă. Că nu iese să arate mârlăniile, să dea mai multe declarații, să arate că nu are puterea să schimbe legal ceva, dar măcar că nu stă nepăsător, ci este la fel de indignat ca și noi.

    De multe ori, însă, reacționează greu, că-i genul tăcut. De multe ori, zice “nu-i treaba instituției președintelui, să se sesizeze DNA sau ANI…”.

    Nu știu dacă așa e obișnuit să procedeze sau nu are consilieri buni sau doar așteaptă să pice PSD-ul de la putere, dar asta e o discuție pentru altă ocazie.

    ok, sa nu-i zicem prost…dar parerea mea ca pt a se face trecerea din online in offline este nevoie de un lider credibil, care sa conduca aceasta miscare. Klaus ar fi putut fi acel lider, dar este evident ca nu vrea sa fie, asta ma dezamageste. L-am votat si eu si altii ca mine, satui de nemernici gen Ponta sau Oprea, taman pt ca ne doream acel lider, care sa conduca spre schimbare. Ori el ce ne ofera ?

      (Citează)

    • Vreau sa spun doar atit: Iohannis merge din Sibiu spre Bucuresti la inceputul fiecarei saptamini (si se duce inapoi vinerea) cu o super coloana oficiala care perturba traficul pe tot drumul, cu politai iesiti in strada, masini de SPP care intra chiar pe contrasens ca sa-si faca loc, etc. Ca sa poata sta la ei acasa in weekend (asta cind nu e plecat in diversele excursii pe care le face degeaba).

      Il doare fix in cur pe Iohannis de alegatori.

        (Citează)

    • Președintele merge întotdeauna cu coloană oficială. În fond, e președinte, n-ar trebui să stea 3 ore blocat în trafic.

      Eu sunt pentru a merge cu elicopterul. Costă cam la fel și ajunge mai repede la destinație.

        (Citează)

  10. Radu, omiti un fapt: Oprea a jucat cu Iohannis cand a trebuit, dar a jucat si cu Ponta. Cu alte cuvinte, e un partener loial pentru cei mai puternici oameni din stat, lucru pe care l-a aratat de vreo cateva ori, plus ca… atentie, s-a opus de cateva ori unor tentative de a submina Justitia, ceea ce nu e putin lucru.

    Cine sa-i ceara demisia? Presedintele? Nu are garantia ca odata cu destramarea partidului UNPR, parlamentarii, destul de multi la numar, s-ar duce in PSD, scazand astfel puterea partidului din care provine. La fel si cu Ponta. Moartea acelui politist conteaza doar pentru jocul politic si atat, joc politic care cu siguranta are loc in spatele usilor inchise poate chiar si in timp ce scriu aceste randuri.

    Daca erau atat de interesati ca Oprea sa iasa din joc, a doua zi la 11:00 cereau o expertiza ca sa se dovedeasca exact ce s-a intamplat, iar a doua zi ii cereau demisia. Dar uite ca se face saptamana… gropile se astupa, lumea merge la job, la cumparaturi si Oprea isi mentine functia.

    Astia sunt, pe astia i-a votat boborul.

      (Citează)

  11. Imi plac reviewurile de la aplicatia de Android UNPR Bucuresti https://play.google.com/store/apps/details?id=com.easyappsstore.unprbucuresti

      (Citează)

  12. Na ca nu si-a dat demisia, nici nu ma asteptam. nu te amagi, singura sansa la normalitate e schimbarea generatiilor si speranta ca cei normali vor fi mai multi decat cocalarii. o sa ramana ponta si oprea la guvern ca niste cadavre politice, inca un an, asa cum a ramas si basescu dupa referendum inca 2 ani la cotroceni ca sa-si ia si el salariul de undeva. dupa care, pe modelul iliescu/nastase, peste 10-15 ani o sa-i bata codruta pe la poarta: alo domnu oprea mai stiti dumneavoastra treaba aia cu coloana, am descoperit probele alea pe care le-ai ingropat odata cu politistu’. si face si el 6 luni, iese pentru buna purtare. prea putin, prea tarziu.

      (Citează)

  13. mircea (primul)

    27/10/2015 la 6:13 AM

    Eu cand iti zic ca si tu faci parte din aia care te fac sa iti pui mainile in cap…. Auzi si tu hashtag. E ca si cum ai vrea sa schimbi un bec in casa si ai face csmpanie pe facebook. La 100 de likeuri se schimba becul singur.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus